Bloggar > Majjens blogg

Majjens blogg

Hakkors på Utsidan

Gör jag rätt som redigerar detta inlägg?

Nåja...

En medlem på Utsidan har ett hakkors på sin profilsida. Är det verkligen tillåtet?

Detta diskuteras i denna tråd.

I detta blogginlägg fanns tidigare namn på medlemmen samt en länk till hans profilsida.

Enligt nuvarande regler på Utsidan har jag gjort fel... men inte medlemmen med hakkorset...

Postat 2012-05-29 17:58 | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Stor vindskyddshelg Placerad på karta

Kristihimmelsfärdshelgen ägnade jag och Livskamraten till att dokumentera vindskydd, kolarkojor och fiskestugor i trakten av Hällefors och längs Svartälven. Ytterligare 43 tänkbara övernattningsställen är "upptäckta". Av dessa var 40 planerade. 3 hittade vi av en slump. Ett av dessa låg utanför Risfors, bara ett par km innan vi kom fram till vårt övernattningsvindskydd. Antagligen är det någon sorts jaktkoja.

Inuti fanns bänkar och en eldstad.

Själva övernattade vi i vindskyddet vid Risforsberget som ligger vid Svartälven.

Bara en kort stund efter vår ankomst blåste det in ett busväder. Vi kurade inne i vindskyddet medan det drog över.

När regnet passerat tände vi en mysbrasa.

Vid varje tur ut i naturen följer 60-årspresenten med.

Än så länge har jag besökt och dokumenterat 293 vindskydd, rastskydd, kolarkojor, eldpallkojor, fågeltorn, jaktkojor etc. Alla dessa är dock inte att räkna som övernattningsmöjligheter. Vad jag ska göra med all denna information har jag ännu inte bestämt, men om ni har planer på friluftsliv i mina trakter så kan ni alltid höra av er.

Ut och njut!

(Positioneringen gäller vår övernattningsplats.)

Postat 2012-05-28 21:06 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Är Kellog´s ett bra varumärke? Placerad på karta

År 1988 ägde jag fortfarande inget tält. På mina tidigare vandringar hade jag oftast hyrt ett Tarfala ryggås-tält hos Heimers i Falun.

Det hade gått några år sedan jag var i fjällvärlden senast. Vi hade fått barn - först en son och senare en till - och andra friluftsaktiviteter hade tagit över. Nu var emellertid äldste sonen 10 år så det kändes som om det var hög tid att introducera fjällen för honom. Men, vilket tält skulle vi ha?

Nu började kupoltälten bli allt vanligare och jag var väldigt sugen på ett sådant. Heimers i Falun hade upphört med sin uthyrning men jag hade inte råd att köpa något, så jag la ut några långrevar och hoppades på napp. Och det kom från ett mycket nära håll. Dagarna innan jag gick på sommarlov tog Mats - fritidspedagog på ett fritids i min skolas omedelbara närhet - kontakt med mig och berättade att de hade beställt ett kupoltält till sitt fritids. Han lovade på rak arm att jag kunde få låna det mot att jag ställde upp och följde med dem ut och tältade vid något tillfälle nästa termin.

Självklart! Mats lovade att ringa mig så snart tältet anlänt... Det dröjde... och dröjde...

Dagen innan (!) vi tänkte ge oss iväg ringde Mats. Han hade lagt in tältet på katedern i mitt klassrum. Det var bara att komma och hämta. Vi insåg att det var lika bra att låta det ligga kvar till dagen därpå och åka förbi skolan på vägen upp till fjällen. Det kändes onödigt att göra den extra resan just då när vi ändå hade en massa packningsbestyr att sköta.

Så var det äntligen dags. Tältet låg där det skulle. In med det i bilen och iväg! Första anhalt var mina föräldrars sommarstuga i södra Hälsingland. Tidigt, tidigt dagen därpå bar det iväg mot Ljungdalen.

Vi valde att vandra uppför slalombacken för att så snabbt som möjligt komma upp på kalfjället. Svetten lackade redan från början, men snart ökade vinden och svalkade våra pannor. Mörka moln började samlas runt omkring, så vi beslutade att slå upp tältet redan vid Stortjärnens strand.

Av med packningen och fram med tältet! Det var grågrönt men hade något rött mönster på ena sidan. Två långa tälstänger gick hur lätt som helst att sätta upp eftersom de var så mjuka och följsamma.

Så stod tältet där... med mönster på ena sidan... nämligen detta:

Det var med en viss förvåning och en ökande misstänksamhet som jag betraktade tältet. Gick det här att lita på? Var det bra att tältbågarna var så mjuka? Borde tältsnörena vara så korta?

Då kom regnet. Dags att krypa in. Trångt var det, men vi somnade snart trots att vinden ryckte i linor och tältduk. Jag sov gott tills...

- Pappa! Pappa! Tältet har ramlat. Jag blir blöt!

Jag vaknade med ett ryck och fick en känsla av panik. När jag stack ut huvudet ur sovsäcken var det något som pressade och tryckte rakt mot ansiktet och hur jag ansträngde mig fick jag inte bort det mer än någon sekund. Sen kom det tillbaka. Det tog en stund innan jag förstod att det var tältduken som låg platt efter marken och "limmade" fast oss mot underlaget. Åt andra hållet - läsidan - kunde jag se hela tältet ligga och fladdra som en "droppe" som ville falla i vindriktningen.

Jag ålade mig ur sovsäcken. Regnkläder var inte att tänka på. Jag tog istället av mig i enbart kalsonger och... ja, någonting måste jag ju haft på fötterna... och tog mig ut. Herregud! Det var ju inget tält längre! Jag gjorde allt jag kunde för att spänna tältlinorna och därmed höja tältet, men det lyckades bara marginellt. Linorna var alldeles för korta och tältbågaran dessutom på tok för mjuka. Konstigt att de inte knäckts?

Enda lösningen (om man nu kan se det som en sådan) var att göra det ÄNNU trängre i tältet. Jag baxade helt sonika in våra ryggsäckar inne i tältet och reste dem mot vindsidan. Sedan la vi oss och tryckte mot ryggsäckarna. På detta sätt lyckades vi faktiskt sova oss igenom några timmar innan vinden så småningom mojnade och regnet upphörde.

Resten av veckan var vi bättre förberedda men vädret var också mer skonsamt.

Det dröjde länge innan jag funderade på ett kupoltält igen, men faktum är att det var ett sådant som så småningom blev mitt första privata tältinköp. Jag minns så väl känslan när jag satte upp det för första gången och hur min puls steg när jag upptäckte ett rött mönster på den ena av de grågröna sidorna...

Puh...

Positioneringen gäller förstås tältplatsen.

Postat 2012-05-16 18:41 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Vindskydd runt Karlskoga - del 2

Jag fick en sådan bra respons på min förra blogginlägg om vindskydd runt Karlskoga att jag gärna vill dela med mig lite mer. Först och främst var det Henrik Bergqvist som tipsade. Han skrev bland annat:

"Det finns flera längs Bergslagskanalen som kan vara av intresse för paddlare; Knappedsudden och Björnholmen är de som finns vid sjön Alkvettern. Stenviksön i Frövettern har ett..."

"Knappeds lägergård vid Alkvettern som drivs av fritidsgårdarna i Karlskoga har oxå två vindskydd. Knappeds lägergård med bl.a. bastu, 15 st Linder ALU kanoter går att hyra för en billig slant."

Här ovan ses vindskydden vid Knappeds lägergård. Vindskyddet nedan TROR jag är det skydd som Henrik kallar Knappedsudden, men som i själva verket ligger strax sydost om udden. Vindskyddet ligger mycket nära Knappeds lägergård och kan nästan räknas som gårdens vindskydd.

Mer från Henrik: "Dom här ligger ca 2 mil från Karlskoga: Djerfstugan i Kilsbergen (se nedan, min parentes), Tvärånstorp vid sjön Malmlången (Kanotled Svartälven), Lia söder om Degerfors (Kanotled Letälven)"

Tvärånstorp var svårt att hitta landvägen. Det ligger ca 500 m söder om Tvärånstorp och det går en traktorväg dit. Problemet är att det har körts en hel del skogsmaskiner i detta område, så det är lätt att gå fel. Håll så långt norrut som möjligt. När man närmar sig vindskyddet kliver man igenom en vacker klyfta, lämnar ett gammalt hygge bakom sig och kliver ner i en idyll. Hit kommer inte så många. Inte landvägen i varje fall.

Vid Letälven ligger detta vindskydd - Lia.

Jag har valt att begränsa min dokumentation (än så länge) till Örebro län. Det innebär att de vindskydd som ligger lite väster om Karlskoga inte finns med. Dock väcktes min nyfikenhet på de vatten som kallas Bergslagskanalen (Filipstad-Karlskoga). Jag beställde därför "Fritids- och Turistkarta Bergslagskanalen".

Precis som Henrik skriver finns ett vindskydd på Björnholmen. Han skriver också att det finns ett på Knappedsudden. Jag antar att han då menar den lite mindre udden en liten bit SO Knappedsudden. Det vindskyddet ligger nästan inom Knappeds lägergårds område och är ett ganska slitet skydd.

I Frövettern ska det - enligt Henrik - finnas ett vindskydd på Stenviksön, men på min karta finns inget vindskydd utmärkt där. Däremot finns det ett på Bockholmen strax väster om Stenviksön.

Kartan visar även upp ett ganska stort antal vindskydd i närheten av Storfors och Nykroppa, men då får man väl säga att vi hunnit utanför Karlskogas närområde, eller...? Kolla in Åsjöleden, Lårhöjdsleden, RövarledenLungälvsleden samt förstås Bergslagskanalen.

Jag har också haft en del mejlkontakt med Per Jansson, OK Djerf i Karlskoga. Han berättade om det nybyggda (2011) vindskyddet vid Djerfstugan strax öster om Karlskoga. Det är ett fullständigt fantastiskt bygge av jättelika, kluvna stockar. Tyvärr är det endast att räkna som ett rastskydd eftersom det mer eller mindre ligger på privat mark och dessutom inte har något golv. Längst in finns en fast bänk där en person skulle kunna sova.

Djerfstugan ligger på en vacker udde i Våtsjön.

Han berättade också om ett ännu färskare vindskydd - så färskt att det nästan inte ens är färdigbyggt, men VILKET VINDSKYDD! Det är tillverkat av någon fiskeförening och ligger strax norr om Bofallstjärns norra spets. Det är inte helt lätt att hitta dit, men det är värt besväret.

Vindskyddet vid Bofallstjärn är mycket gediget. Det ligger också kvar en hel del timmer. Kanske ska ytterligare ett vindskydd byggas?

Slutligen skulle jag vilja tipsa om en lite stuga som 2 personer kan sova i. I Ängebäck i Degerfors kan man hyra en dressin och ta sig söderut. Efter cirka 12 km längs Otterbäcksbanan kommer man fram till en isolerad rastplats - Mosstorp. Det är ett mysigt ställe, väl värt ett besök. I faktatexten på denna länk står att här finns ett vindskydd. Det stämmer inte. däremot finns alltså denna lilla stuga.

Rastplatsen vid Mosstorp.

Postat 2012-05-14 21:30 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Arkiv

Kategorier

Etiketter

Länkar