Bloggar > Majjens blogg > Bergslagsleden med omnejd

Bergslagsleden med omnejd

Long time no see.

Jag har sannerligen inte varit så flitig med mitt skrivande på Utsidan på sistone. Det har berott på flera saker men kanske främst på bristande motivation/inspiration. Just nu ökar emellertid lusten att skriva.

På senare år har jag ägnat allt mer tid till att utforska mina hemtrakter - Örebro län, främst Bergslagsområdet. Den stora "pulsådern" genom denna trakt är ju Bergslagsleden, en led som förtjänar stort beröm. Ju mer jag har rört mig i dess närhet har jag emellertid funderat på varför den har fått just denna dragning och varför man valt att lyfta fram just de sevärdheter man valt. Det finns ju så mycket mer!

Sakta, sakta har det hos mig vuxit fram en önskan att berätta lite mer - presentera några alternativa vägval, alternativa övernattningsplatser och alternativa sevärdheter. Och så kommer det att bli.

I dessa texter (som blir i form av artiklar här på Utsidan) kommer jag att inkludera den information som finns på Bergslagsledens etappblad, länsstyrelsens information om olika naturreservat, information från Carl Anders Lindsténs många sevärdhetsböcker samt information från diverse hembygdsböcker, tidningsartiklar och andra tryckta källor jag stött på. Dessutom kommer jag också att ta med en del muntlig information - även om det kan vara svårt att avgöra sanningshalten i allt. :-)

Slutligen kommer jag också att återanvända en del av de texter jag tidigare publicerat här på Utsidan.

Jag kommer att beskriva varje enskild etapp från norr till söder, men däremot kommer jag inte att ta etapperna i ordning. Alla beskrivningarna kommer inte heller att vara lika innehållsrika. Självfallet vet jag mer om de delar av leden jag besökt mest. Min förhoppning är att läsare ska komma med kompletteringar, rättelser och tips.

Jag kommer inte att ha bråttom. Det kommer att ta sin tid. Vissa områden som leden passerar genom innehåller så mycket intressant att jag väljer att skriva separata artiklar om dessa. När det gäller till exempel Bergslagsledens nionde etapp så kommer jag att skriva tre olika artiklar:

Bergslagsleden Etapp 9

Bergslagsleden Etapp 9 - Gårdsjötorp

Bergslagsleden Etapp 9 - Göljestigen

Jag kommer att skriva de båda "specialtexterna" först eftersom texten Bergslagsleden Etapp 9 kommer att hänvisa till de båda senare.

Slutligen en liten försmak av vad som komma skall:

Väl mött i Bergslagsskogarna!

PS. Jag kommer att samla alla inlägg här.

Inlagt 2019-04-23 10:43 | Läst 13810 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2019-04-23 18:43   OBD
Ambitiöst och intressant! Ser fram mot att läsa och titta på bilder.
Försmaken smakar bra. :-)
Trodde först att du hade med en "drönarbild2 men såga sedan något som ser ut som staglinor så troligen har du fotograferat uppe från ett torn, eller hur? (4:de bilden från slutet).
 
Svar 2019-04-23 19:09   Håkan Friberg
Du är observant Bertil! Jag kommer nog aldrig att "bli med drönare".
 
Svar 2019-04-24 11:07   thegedd
Tror det är tornet i Kindla naturreservat.
 
Svar 2019-04-24 15:08   Håkan Friberg
Jesper har rätt.
 
2019-04-23 20:59   Sejrla
Det ser jag fram emot! Snygg teaser om kommande alster :-)
 
Svar 2019-04-23 22:21   Håkan Friberg
Måste sätta lite press på mig själv. ;-)
 
2019-04-24 18:30   statemachine
Detta ser jag mycket fram emot.
Var är bild nr 6 tagen, ser helt fantastiskt ut.
Har själv planerat in en tur på Munkastigen snart.
 
Svar 2019-04-25 08:04   Håkan Friberg
Känner du igen bild nummer 9? Den har jag hittat tack vare dig.
 
Svar 2019-04-25 16:35   statemachine
Det måste vara vid rusakulan:)
 
Svar 2019-04-25 16:42   Håkan Friberg
Visst! Och bilden du frågade om är faktiskt en av få som INTE har direkt anknytning till Bergslagsleden, men givetvis Bergslagen. Det är den lilla sjö som finns beskriven sist i detta blogginlägg:
https://www.utsidan.se/blogs/majjens/index.htm?skip=20
 
2019-04-25 15:25   Helena Traneving
Vad härligt att du är tillbaka. Vet exakt hur det känns när inspirationen tryter. Hade själv ett dödläge under något år eftersom luften liksom gick ur mig iom skilsmässan. Men nu är också jag tbx. Men ny man, barn och hundar. Livet blev bra igen :)
 
Svar 2019-04-25 16:21   Håkan Friberg
Gott att läsa Helena. Själv är jag nybliven pensionär vilket gör att jag har mer tid att fundera över vad jag vill skriva om. Det blir förmodligen mer Bergslag och mindre Fjäll ett tag. :-)
 
2019-04-27 05:26   hansnydahl
Håller med Bertil - ambitiöst och intressant och ett bra underlag för egna exkursioner i området. Bra variation på bilderna.
Själv har jag besökt i stort sett alla naturreservat inom 6 mils radie från där jag bor, men min ambition har begränsat sig till att registrera reservaten på Google Maps, lägga till några bilder och skriva en recension på några meningar - allt i väntan på att snön ska smälta i fjällen ...

https://goo.gl/maps/fWjGUeaY4iUqei1N8
 
Svar 2019-04-27 07:59   Håkan Friberg
"...och ett bra underlag för egna exkursioner i området..."
Det är förstås precis det som det handlar om. Jag vill se mer, lära mig mer och uppleva mer i ett område jag älskar. Här rör sig många friluftsmänniskor, men de flesta är "infållade" längs vissa leder, så jag tycker verkligen att det saknas den information som jag vill leverera.
Jag hade ett tag funderingar på att göra något liknande det du gjort: Att besöka och beskriva samtliga naturreservat i länet, men det kändes som ett för stort arbete.
Jag är ju inte heller säker på att jag kommer att ro i land mitt eget projekt, men något ska det väl bli.
 
Svar 2019-04-27 18:57   hansnydahl
I det här fallet lever du upp till Verner von Heidenstams visdomsord, som mina gamla fastrar flitigt citerade närhelst någon tvekade inför en utmaning av något slag:

"Bättre lyss till den sträng som brast, än aldrig spänna en båge".
 
2019-05-16 17:40   fowwe
Kul att du skriver igen! Visserligen har jag fortfarande inte besökt Bergslagen men både din text och dina bilder är inspirerande och fantasieggande. Jag önskar att det fanns sådana tassemarker där jag bor i Skåne, tror verkligen att jag skulle trivas i dem. Jag får hålla tillgodo med bokskogar, betesängar och långa stränder. Det är väldigt fint det också. Men inte särskilt trolskt.
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Arkiv

Kategorier

Etiketter

Länkar

Logga in

Tips!