Turer > Visa en tur

Bergslagsleden med omnejd

Beskrivning
Jag tänker beskriva samtliga etapper på Bergslagsleden samt vissa områden som den passerar. Jag tänker också föreslå alternativa vägval, övernattningsplatser och sevärdheter.

Texter

Reseberättelse

Bergslagsleden Etapp 1: Kloten-Gillersklack

Bergslagsledens första etapp (Kloten-Digerberget) passerar ett antal mycket inbjudande naturreservat väl värda en omväg. Detta gäller i högsta grad även Holmsjön som har något alldeles extra att bjuda på. Håll också ögonen öppna, för här är det inte ovanligt att hitta vargspår och spillning - speciellt på skogsvägarna i närheten av vindskyddet Lilla Kroktjärn.

Reseberättelse

Bergslagsleden Etapp 2: Gillersklack - Stjärnfors

Denna text beskriver färdväg och sevärdheter längs Bergslagsledens 2:a etapp: Gillersklack-Stjärnfors. Texten erbjuder också några alternativa vägval och övernattningsplatser samt en del andra mer eller mindre intressanta platser längs leden eller i dess närhet.

Reseberättelse

Bergslagsleden Etapp 3: Stjärnfors - Nyberget

Denna text beskriver färdväg och sevärdheter längs Bergslagsledens 3:e etapp: Stjärnfors-Nyberget. Texten erbjuder också några alternativa vägval, avstickare och övernattningsplatser samt en del andra mer eller mindre intressanta platser längs leden eller i dess närhet.

Reseberättelse

Bergslagsleden Etapp 3: Kindla - en okänd vildmark?

Kindla naturreservat är ett område som lämpar sig väl för ett par tre dagars strövande. En vacker helg i tidig höst är området bedövande vackert. I och strax utanför området finns många olika övernattningsmöjligheter.

Reseberättelse

Bergslagsleden Etapp 4: Nyberget - Uskavi

Denna text beskriver färdväg och sevärdheter längs Bergslagsledens 4:e etapp: Nyberget-Uskavi. Texten erbjuder också några alternativa vägval och övernattningsplatser samt en del andra mer eller mindre intressanta platser.

Reseberättelse

Bergslagsleden Etapp 5: Uskavi - Hammarby

Denna etapp börjar vid Uskavi gård och slutar vid Hyttfallet, Hammarby vid Järleån och leder genom ett ganska vargrikt område. Man har stor chans att stöta på vargspillning på de delar av leden som går på skogsvägar. Sträckan bjuder på en hel del möjligheter till mycket intressanta omvägar, varav en bjuder på en riktigt otäck historia.

Reseberättelse

Bergslagsleden Etapp 6: Hammarby-Pershyttan

Denna text beskriver färdväg och sevärdheter längs Bergslagsledens 6:e etapp: Hammarby-Pershyttan. Texten erbjuder också några alternativa vägval och övernattningsplatser samt en del andra intressanta platser.

Reseberättelse

Bergslagsleden Etapp 7: Pershyttan-Mogetorp

Denna text beskriver färdväg och sevärdheter längs denna led. Den erbjuder också alternativa vägar och övernattningsplatser samt en del andra intressanta platser.

Reseberättelse

Bergslagsleden Etapp 8: Mogetorp - Blankhult

Denna text beskriver färdväg och sevärdheter längs Bergslagsleden mellan Mogetorp och Blankhult. Den erbjuder också alternativa vägar och övernattningsplatser samt en del andra intressanta platser.

Reseberättelse

Bergslagsleden Etapp 9: Blankhult - Ånnaboda

Denna text beskriver färdväg och sevärdheter längs Bergslagsleden mellan Blankhult och Ånnaboda. Detta är en av de mest besökta delarna av leden och därför kanske de alternativa vägvalen och övernattningsplatserna kan vara av intresse. Här beskrivs också en hel del intressanta platser som ligger vid sidan av den ordinarie leden.

Reseberättelse

Bergslagsleden Etapp 9: Göljestigen

Göljestigen bjuder på vacker natur och intressanta lämningar efter mänsklig verksamhet. Den lämpar sig som dagsutflykt, men ett av Kilsbergens vackraste vindskydd lockar till övernattning. Vem kan motstå det?

Reseberättelse

Bergslagsleden Etapp 9: Göljestigen 3.0

Det har hänt mycket längs Göljestigen de senaste åren. Därav denna uppdaterade text med en blandning av nya och gamla bilder.

Reseberättelse

Bergslagsleden Etapp 9: Gårdsjötorp

Få personer - om någon - har gjort så mycket för naturen och friluftslivet i Närke som förre kommunbiologen Mats Rosenberg. De två största avtrycken han gjort torde vara fågelreservatet Oset i Örebro samt anläggningen Gårdsjötorp i Kilsbergen. Denna text berättar om den senare.

Reseberättelse

Bergslagsleden Etapp 10: Ånnaboda - Suttarboda

Etappen Ånnaboda-Suttarboda är Bergslagsledens mest besökta avsnitt. Här kan du läsa varför. Du får också en hel del tips om alternativa vägval för att slippa trängsel.

Reseberättelse

Bergslagsleden Etapp 11: Suttarboda - Lekhyttan

Denna text beskriver färdväg och sevärdheter längs Bergslagsleden mellan Suttarboda och Lekhyttan. Eftersom denna etapp har dragits om ett antal gånger erbjuder den ett flertal alternativa vägar och övernattningsplatser samt en del andra intressanta platser. En av Majjens favoritetapper.

Reseberättelse

Bergslagsleden Etapp 12: Lekhyttan - Sixtorp

Denna etapp - mellan Lekhyttan och Sixtorp - bjuder på överraskningar av olika slag. Fantastiska övernattningsmöjligheter och mycket intressanta omvägar som är svåra att välja bort. Men också 16 gigantiska vindsnurror i Vindpark Kronoberget. Försök bortse från dessa och njut av kuperad och vacker natur.

Reseberättelse

Bergslagsleden Etapp 13: Sixtorp - Lugnsbo

Denna text beskriver färdväg och sevärdheter längs Bergslagsledens 13:e etapp: Sixtorp-Lugnsbo. Texten erbjuder också några mer eller mindre intressanta avstickare från den vanliga leden.

Reseberättelse

Bergslagsleden Etapp 14: Lugnsbo - Ramundeboda

Denna text beskriver färdväg och sevärdheter längs Bergslagsledens 14:e etapp: Lugnsbo - Ramundeboda kloster. Texten erbjuder också några alternativa vägval och övernattningsplatser samt en del andra mer eller mindre intressanta platser.

Reseberättelse

Bergslagsleden Etapp 15: Ramundeboda - Gråmon

Denna text beskriver färdväg och sevärdheter längs Bergslagsledens 15:e etapp: Ramundeboda - Gråmon. Texten erbjuder också några korta utflykter samt en del mer eller mindre intressanta platser. Sist i texten finns koordinater till samtliga sevärdheter.

Reseberättelse

Bergslagsleden etapp 16: Gråmon-Tivedstorp

Denna text beskriver färdväg och sevärdheter längs Bergslagsledens 16:e etapp: Gråmon-Tivedstorp. Texten erbjuder också ett flertal alternativa vägval samt några kortare avstickare till mer eller mindre intressanta sevärdheter. I slutet av texten finns samtliga sevärdheter uppräknade i den ordning de nämns i texten med koordinater.

Reseberättelse

Silverleden - i Bergslagens hjärta

I trakten runt Hällefors i västra Västmanland slingrar sig stigarna upp och ner för branta höjder, längs porlande vattendrag, över guldglänsande hjortronmyrar fram till lockande vindskydd vid sjöar med smålom och fiskgjuse ständigt närvarande. Varsågod och ta för dig: Silverleden!

Reseberättelse

Malingsbo-Klotenrundan

De första dagarna i november vandrade Håkan ensam Malingsbo-Klotenrundan. Han gjorde också en del extra utflykter till alternativa övernattningsmöjligheter vilket gjorde att sträckan blev drygt 60 km. Vädret var grått, men ljuset vackert. Det blev några mollstämda men minnesvärda dagar.

Reseberättelse

Postleden: Från Silverleden till Bergslagsleden

Postleden finns inte än - officiellt. Den kommer att invigas under 2016. Leden går mellan Hällefors och Kopparberg i klassisk bergslagsnatur och den binder ihop Silverleden med Bergslagsleden. Följ med på en höstvandring!

Reseberättelse

Tio sjöars led + anslutningar och alternativa vägval

Denna led ringlar ut och in i den del av södra Kilsbergen som kallas Fasaskogen. Majjen har länge känt en önskan att berätta om detta område för andra men det finns så fasligt mycket att berätta. Att börja med en text om vandringarna längs Tio sjöars led känns som ett lagom försiktigt första steg för att uppfylla denna önskan. Välkomna ut!

(Logga in för att skriva en kommentar)
2019-12-11 11:24   Gråbuse
Stort tack Håkan!
 
2019-12-07 09:29   Håkan Friberg
I de trakterna finns många vindskydd och olåsta eldpallkojor. Mitt bästa tips är nog att med karta i hand läsa min artikel om en av mina vandringar i de trakterna.
https://www.utsidan.se/cldoc/malingsbo-klotenrundan.htm
Googla på Malingsbo-Klotenrundan och klicka på bilder. Ganska tidigt i flödet kommer en detaljerad karta med mängder med övernattningsalternativ. Du kan få en gratis sådan av personalen på anläggningen.
Lycka till!
/Håkan
 
2019-12-03 15:03   Gråbuse
Hej! Kul att läsa om dina turer på Bergslagsleden. Jag undrar om du skulle ha tid och lust att svara på några frågor?

Jag och en vän tänkte prova på att vintertälta 2 nätter i januari, och tänkte utgå från Malingsbo - Kloten (vid byn Kloten, Wildernesss Lodge) där vi ska parkera bilen. Om jag förstått det rätt så går Bergslagsledens etapp 1 där i området, eller i närheten? (Åbostugan tydligen 7km från Wilderness Lodge).

Min fråga är egentligen - finns det någon särskild tur i området som du rekommenderar? Vi skulle gärna tälta nära vindskydd eller öppen stuga, alternativt skapligt nära Wilderness Lodge, utifall något skulle gå snett vid vintertältningen. Vi tänkte gå med turskidor eller snöskor lite beroende på snöläget. Vi vill gärna se vacker natur med sjöar, älvar eller berg. Några tips?
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Av Håkan Friberg


Om Håkan Friberg

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook
Visste du att som Plus-medlem på Utsidan kan du dölja (nästan) alla annonser? Läs mer om Plus