Bloggar > Majjens blogg > Vinter-Sarek 1: Matplanering

Vinter-Sarek 1: Matplanering

Med knappt två veckor till avfärd är maten i stort sett planerad och delvis inköpt. Jag brukar bli grymt hungrig på vinterturerna, så jag lägger ner en del tid - och pengar - på maten.

Middagar

3 x tjälknöl, potatismos och lingonsylt (Tillagad hemma och fryst. Vi skär 3 rejäla skivor/portion)

2 x köttfärssås, taco- och örtkryddning, soltorkade tomater och ris (Köttfärsen är torkad hemma. Med en påse tacokryddor, lite örtkryddor och några soltorkade tomater smakar det kalas.)

2 x kassler med ostsås och pasta (Aldrig gjort tidigare. Kokar fullkornsmakaronerna med lite mindre vatten än vanligt. Blandar i 2 påsar Varma koppens ostsoppa. Reder med lite maizenamjöl. River en bit parmesan - eller kanske ännu hellre pecorino - över. Möjligen tar jag också med en bit blåmögelost.)

1 x tortellini, ölkorv och pesto (Peston är hemgjord. Mycket godare än "köpe".)

Luncher

Jag är som sagt en hungrig en och vill gärna äta 3 "luncher" (och kanske någon fika) innan jag slår läger.

Lunch1: ½ liter söt soppa - blåbär eller nypon. (Efter ett par timmars vandring brukar jag behöva fylla på med lite snabba kolhydrater. Soppan gör jag iordning på morgonen och förvarar den i en stor termos.)

Lunch2: Nudlar. (Jag älskar det salta. Om man smälter snö till matlagning och dryck är vattnet i det närmaste fritt från salt. Behovet av salt mat ökar. Jag har en termos med kokhett vatten som jag häller över nudlarna. Efter någon minut är det ätfärdigt. Många nudlar är grymt tråkiga i smaken. Det gäller att leta tills man hittar något man gillar. Jag kan varmt rekommendera "Daily". De är inte lätta att få tag på, men väl värda ansträngningen.)

Lunch3: Ölkorv

Frukostar

Till fjälls är jag en grötmänniska. Sommartid är standardfrukosten 1 ½ dl havregryn, lite salt och 3 dl vatten. Till detta torrmjölk och lite råsocker. Vintertid räcker det inte. Jag vill ha mer. Däremot så vill jag inte behöva hålla på med flera kastruller. Allt-i-ett! (Alltså ingen separat mjölk.) Till denna vandring har jag planerat två olika frukostar att alternera mellan. Recepten är för 2 personer.

Frukost1: 3 dl havregryn, 1 dl solrosfrön, 2 msk råsocker, 4 msk mjölkpulver, 2 msk linfrön, torkad ananas, torkade jordgubbar, salt, kanel (Jag gissar att 7 dl vatten räcker.)

Frukost2: cous-cous, 2 msk råsocker, 4 msk kokos, 4 msk solrosfrön, 2 msk linfrön, cashewnötter, valnötter, torkade äpplen, torkade tranbär, salt, kanel (Jag är fortfarande osäker på mängden cous-cous och mängden vatten. Jag tänker prova imorgon med 3 dl cous-cous och 4 dl vatten.)

Övrigt

Kaffe, chokladbit, 2 mackor/dag, bl a kaviar som pålägg (saltet, ni vet). Dessutom förstås något lite gott och drickbart till kvällen. Oftast blir det något rökigt, men jag har också en förkärlek för Xanté (päronkonjak). Kanske blir det en calvados i år. Om inte nu i Sarek så till sommarens tur.

Allt gott! (är väl en passande hälsning ikväll)

 

Inlagt 2011-04-02 18:43 | Läst 12944 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2011-04-02 21:28   BrittMarie
Det låter gott så jag hoppas du får en god tur i dubbel bemärkelse!
 
Svar 2011-04-03 09:10   Håkan Friberg
Tack för välgångsönskningen! Vädret i de trakterna har sett riktigt busigt ut hela senvintern. Jag förväntar mig vindstilla och lagom mycket sol :-)
 
2011-04-02 21:46   thegedd
Väl planerat och varierat. Och en del intressant jag blev nyfiken på, b.l.a Frukost 2....verkar mumsigt och måste testas.
 
Svar 2011-04-03 09:11   Håkan Friberg
Provåt den frukosten nyss. God smak, men för torr. minst 1 dl vatten till.
 
2011-04-02 22:17   xtrem
När det gäller frukost så har jag mer eller mindre tröttnat på havregryn.
Numera så blir det risgrynsgröt med kanel/socker och mjölk, nästan som julafton...
Jag blandar mjölken i kastrullen och sparar en skvätt i kåsan.
Lite salt och en klick smör samt Panama Grötris slås i kastrullen med mjölk och kokas några minuter. Kanel/socker på och slå över mjölken från kåsan. Sen är det bara att äta, god jul...
 
Svar 2011-04-03 09:13   Håkan Friberg
Tack för tips! Ska provas vid tillfälle.
 
2011-04-03 08:28   äventyrssugen
Oj, Oj! Här inser jag att jag ligger pinsamt efter. Jag äter väldigt spartanskt när jag är ute. Kanske därför jag ibland har tappat sugen efter nåra dagar.
När det gäller solrosfrön vill jag bara lägga in en liten varning. Någon gång har jag köpt sådana och det har sen visat sig att de var härskna. Smakar för djxxxit.
 
Svar 2011-04-03 09:16   Håkan Friberg
Mina sommarturer är betydligt enklare när det gäller maten. Måste jag ha allt på ryggen så är vikten viktigare än smaken. När jag drar pulka efter mig behöver jag inte bry mig lika mycket om vikten. Detta är dessutom första gången som jag över huvud taget inte har någon traditionell frystorkad mat med mig.
 
2011-04-03 22:43   fowwe
Intressant och välplanerat! Nyss hemkommen från min egen veckolånga tur vid Teusajaure har jag lite färska erfarenheter från oss två själva och människor vi mött som också tältat.
En del rationaliserar middagarna till färdig turmat i påsar för att spara tid och arbete. Så gjorde inte vi. Vi var (alltför?) ambitiösa med våra middagar så de tog väldigt lång tid.
En egendomlig sak (som nog är personlig för just oss) var att vi var mindre hungriga på denna vintertur än på sommaren. Vi fick ganska mycket mat över. Men så åkte vi inte så långa sträckor heller.
Till frukost åt vi också gröt. Utan mjölk. Fungerade väldigt bra. Vi använde en blandning av havre- och rågflingor, och med russin i. Och med Muskovadosocker som är himmelskt gott.
 
Svar 2011-04-04 07:03   Håkan Friberg
Tack för kommentar. Ser fram emot texter om färden så småningom - inklusive lite middagsrecept :-)
 
2011-04-04 06:58   Thomas Traneving
Lycka till o hoppas ni får härligt vinterväder. :) /H
 
Svar 2011-04-04 07:04   Håkan Friberg
Tack för lyckönskningen!
 
2011-04-04 07:33   Staffan Andersson
Spännande matlista. Hoppas ni får en fin tur! Själv hör jag till den slöa sorten som bara kör kaffe och hårdbröd på morgonen, varma koppen och hårdbröd på lunchen samt frystorkat till middagen... plus lite choklad och sånt förståss.
 
Svar 2011-04-04 15:12   Håkan Friberg
Tack Staffan! Blir du/ni inte jäkligt trötta på en sådan mathållning? Men det är klart... uttrycket "och sånt" kan ju innehålla en hel del... :-)
 
2011-04-04 17:44   seobserver
Högtrycket kommer givetvis till er tur! Matplanerna ser goda ut. Din Coscos verkar bli stabil, men vattnet brukar vara lätt o gratis (nästan).
Ser fram mot reseberättelsen såsmåningom.
go tur
 
Svar 2011-04-04 18:05   Håkan Friberg
Jag tror verkligen på det där högtrycket! Och visst ska väl turen göra NÅGOT avtryck här på Utsidan :-)
 
2011-04-05 07:54   Staffan Andersson
"Och sånt" kan ju vara allt från gravlax, godis, korvar etc... så tråkigt vet jag inte om det blir hehe
 
2011-04-05 18:40   dHANScan
Tack för dina många tipps til vad man kan äta på vinterfjället. Själv har jag inget att jämföra med - har aldrig varit på fjället vintertid. Tänkar jag som på sommaren mer är den spartanske typ med müsli, knäckebrödsmat och färdigmat - och kaffe.
Jag är nöjd att ha hunnit önska er lycka till med vintersarekpremiären!
 
Svar 2011-04-05 21:34   Håkan Friberg
Tack Hans. Det här med "vintersarekpremiär" känns verkligen speciellt. I den här artikeln - http://www.utsidan.se/cldoc/50-ars-fard-abisko-kebnekaise_13326.htm - har jag beskrivit min första vintertur sedan militärtjänsten. Den färden ligger "bara" 9 år tillbaka i tiden. Jag tycker själv att jag har varit med om en snabb och mycket spännande "vinterutveckling". Jag har MYCKET stora förväntningar på denna tur - oavsett väder, ork och mathållning. Det känns mycket välkommet met lyckönskningar. Tack.
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Arkiv

Kategorier

Etiketter

Länkar

Logga in

Tips!