Bloggar > Majjens blogg > Profeten

Profeten

Ägnade mig åt lite bokhyllsstädning alldeles nyss. Hittade då den lilla pärlan Profeten av Kahlil Gibran - en bok utöver det vanliga. Den innehåller samtalet mellan en profet och en folksamling. De avhandlar ett stort antal samtalsämnen. Det som jag främst fastnat för är profetens ord om barnen:

"Era barn är inte era barn. De är söner och döttrar av Livets längtan efter sig själv. De kommer genom er men inte från er. Och fast de lever hos er, tillhör de er ändå inte.

Ni kan ge dem er kärlek men inte era tankar, för de har sina egna tankar. Ni kan hysa deras kroppar men inte deras själar. För deras själar finns i morgondagens hus, som ni inte kan besöka ens i era drömmar.

Ni kan sträva att likna era barn, men försök inte göra dem lika er. För livet vänder inte tillbaka och dröjer inte hos den dag som flytt.

Ni är de bågar från vilken era barn skickas ut som levande pilar. Bågskytten ser målet på det oändligas stig och han böjer dig med sin makt för att hans pilar ska gå snabbt och långt. Låt dig i glädje böjas i bågskyttens hand. För liksom han älskar pilen som flyger, älskar han också bågen som är stadig."

Inlagt 2014-10-25 20:13 | Läst 14470 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2014-10-27 22:19   maria.b
Vackert och tänkvärt :)
 
Svar 2014-11-01 18:32   Håkan Friberg
Då tycker vi lika. :-)
 
2014-10-30 05:53   Vonsan
Mycket vackert.
Detta vill jag vidarebefordra till min barn som är och blir
föräldrar snart.
 
Svar 2014-11-01 18:34   Håkan Friberg
Jag har använt den på liknande sätt. Kul att kunna vidarbefordra detta. Tack för att du berättar.
 
2014-11-02 21:20   fowwe
Minns att jag läste den boken för väldigt många år sedan och tyckte den var både poetisk och bra. Fint att bli påmind om den, men jag är rädd att den inte finns i min bokhylla. Författaren blev tydligen mycket respekterad av många, inte minst ledare för olika religioner och andliga rörelser. Sådana människor som han behövs i vår värld där så mycket våld och hat pågår.
 
Svar 2014-11-04 06:57   Håkan Friberg
Så sant. Hans formuleringar kunde människor från många olika trosinriktningar ta till sig. Även en sån som jag. :-)
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Arkiv

Kategorier

Etiketter

Länkar

Logga in

Tips!