Bloggar > Majjens blogg > Öster om Sulitelma - igen

Öster om Sulitelma - igen

Jag tror inte att jag någonsin skrivit om mina turer innan de gått av stapeln. Ett undantag är möjligen min planerade tur längs Nittälven, men där har jag ändå beskrivit de besök jag gjort i trakten. Nu tänker jag försöka beskriva min kommande sommartur så som den kommer att se ut om allt slår in - men det gör det ju aldrig...

Det var längesedan jag vandrade ensam. Det ska jag göra denna sommar. Resan upp kommer jag dock att göra tillsammans med Livskamraten och vår gemensamma vän A. Vi kommer att åka tåg till Murjek för att där kliva på länsbussen till Kvikkjokk. Där väntar vidare transport med helikopter till Staloluokta.

På stranden av Virihaure kommer våra vägar att skiljas. Livskamraten och hennes vandrarkompis kommer att dra norrut medan jag kommer att följa Nordkalottleden söderut ett par tre kilometer. Uppe på en ås leder en stig till vänster - mot sydost. Den kommer jag att följa fram till Viejlejåhkå. Sist jag vandrade här vadade jag över jokken och vidare mot Jållejávrre, men denna gång är det inte säkert att jag vadar. Istället kommer jag troligen att leta upp en lämplig tältplats.

Nästa dag förväntar jag mig mycket av. Jag tänker följa jokken motströms och leta efter de naturliga stenbroar som jag hört ska finnas i dess övre lopp. Sedan ser jag med spänning fram emot att få besöka det gruvområde som Tore Abrahamsson beskrivit så intressant i sin bok Drömmar av silver. Det ligger vid Sibbatjåhkkå. Jag vet förstås inte exakt vad som väntar mig där - även om jag studerat flera av Abrahamssons bilder noga. Han beskriver naturen med ödesmättad vokabulär och hans bilder ackompanjerar orden. Det är nästan så att jag hoppas på fulväder när jag är där...

Nu kommer jag att svänga söderut och ta mig över jokken vid Råvejávrres sydöstra spets på den stenbro som gett sjön dess namn. Jag hoppas sedan att jag ska känna mig så pigg att jag ägnar en dag åt att sicka och sacka mellan alla småsjöarna i detta område. Kartan skapar bilder i mitt huvud. Jag vill se om verkligheten stämmer med min fantasi. Fiske i Skállojavrre och Basskajávrre ser jag också fram emot.

Så småningom styr jag stegen vidare söderut och tar mig ner i Fierrovagge på den enda möljiga platsen - öster om jokken från sjön 1181. Denna sjö tycks ha utlopp åt två håll. Ovanligt.

Drygt tre kilometer väster om min nedfart i Fierrovagge finns en plats som jag länge velat besöka. Det är en lite sjö som ligger på botten av en gammal glaciärnisch. Inne i den nischen bara måste det vara spektakulärt vackert. Tänk om där finns möjlighet att tälta!?

Nu fortsätter vandringen västerut i Fierrovagge. Jag vet att det finns en mycket fin tältplats vid nordöstra spetsen av Skiejákjávrásj, men troligtvis kommer det bara att vara en punkt jag passerar. Där kommer jag att ändra riktning och svänga mot nordväst och sikta mot bron över Varvekjåhkå. Jag kommer dock inte att följa någon led. Istället kommer jag att fortsätta 3-4 kilometer i nordvästlig riktning. Från Gassajávrásj västspets kommer jag att följa jokken först västerut och senare mot nordväst för att ytterligare studera den mäktiga kanjon den har bildat.

Jag kommer sedan att leta mig in i den dalgång som jag kallar Gajssegiesjvágge. Så långt in som möjligt kommer jag att leta upp en tältplats. En hel dag räknar jag med att undersöka de inre delarna på denna dalgång, ta mig upp ännu en gång på den makalösa utsiktplatsen 1299, samt cirkla runt Gasak.

Följande dag kommer jag att förflytta mig till min tidigare tältplats (2010) vid Jiegnaffojiegnas sydvästra del.

Om inte förr så blir nu vädret strålande. Nästa dag ska jag nämligen - med full packning - ta mig upp på Jiegnaffos bergskam och njuta av två saker: Den fantastiska utsikten ut mot Lofoten samt mångfalden av den gula raggfingerörten som är så ovanlig på andra håll i fjällvärlden. Jag kommer att vandra kammen fram till den nordvästliga toppen, för att sedan göra en båge tillbaka mot sydväst och avsluta dagens etapp vid Gáhpesluoppal och lite fiske.

Sista vandringsdagen tar mig tillbaka till Staloluokta där jag dagen därpå tar en helikoptertur till Ritsem för vidare transport till Saltoluokta där mina medresenärer kliver på bussen och så avslutar vi resan tillsammans.

Är inte detta en vandring att se fram emot, så säg?

Inlagt 2014-05-21 21:35 | Läst 14893 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2014-05-22 17:14   Tobbe C
Inte bara jag som drömmer om udda passager och avlägsna platser i fjällen... Önskar dig en fin tur och ser fram emot att läsa om hur det gick efteråt.
 
Svar 2014-05-22 18:14   Håkan Friberg
Alltså... det ÄR något speciellt med att leta upp dessa platser och se om verklighet och fantasi stämmer överens.
Någon form av redovisning kommer, förstås. :-)
 
2014-05-22 17:26   OBD
Helt klart en vandring att se fram emot!
Men faktum är att jag ser fram emot alla vandringar. :-)
Instämmer helt i ditt konstaterande att det man planerat, och även i viss mån hoppats på, ytterst sällan, eller kanske snarare aldrig, slår in. Men vad gör väl det. Ibland blir det faktiskt till det bättre. Du har ju tidigare berättat om sådana missöden, så statistiskt sett blir nog den här vandringen riktigt, riktigt fin.
Du skriver inte när du ska gå, men vi får ju vänta ett tag på utfallet av din planerade vandring.
Lycka till!
 
Svar 2014-05-22 18:17   Håkan Friberg
Du har förstås rätt. ALLA vandringar är värda att se fram emot. Jag tackar för din lyckönskan och tror som du: Den här gången ska turen - och fysiken - stå mig bi. :-)
 
2014-05-22 17:37   karlerland
Skrev inte du någonstans att du numera med ålderns rätt förvandlats till en dalkrypare? Eller minns jag så fel? Det är i varje fall ingenting som i så fall märks i din planering. Jag önskar dig all lycka!
 
Svar 2014-05-22 18:24   Håkan Friberg
Tack ska du ha. Det där med åldern... den ger dig rätt att fantisera hej vilt om framtida strapatser och sedan strunta i att skämmas när du inte lyckas genomföra dem.
Jag har svårt att tro att jag kommer att genomföra allt. det är också därför jag vandrar varvet medurs. Det jag lättast kan tänka mig att avstå ifrån ligger sist. Förmodligen kommer Jiegnaffo att kräva en separat tur.
 
2014-05-23 12:58   Lars_Hedegaard
Jeg ønsker dig en rigtig god tur.
Selv besøgte jeg gruvområdet sidste sommer, og jeg kan love dig at du ikek bliver skuffet, heller ikke selvom fejret ikke bliver 'fulväder'. Vejret var godt og klart da jeg var der, udsigten fra gruveområdet og Silbbatjåhkkå er udsøgt - jeg kunne klart skelne Nuortta Savllo karakteriskte dobbeltop, vel omkring 40 km væk.
Glæder mig til at læse om din tur og se billederne.

mvh Lars
 
Svar 2014-05-23 14:33   Håkan Friberg
Tack för din kommentar, Lars. Jag vet att du är en bevandrad man, men jag har missat att du varit i dessa trakter, Har du någon text eller några bilder som jag kan få gotta mig åt?
 
2014-05-23 14:56   Lars_Hedegaard
Tak for de pæne ord - ja, jeg har en komplet turberetning med billeder.

http://www.outsite.org/index.php/vandreture-og-hiking-samt-vandreruter/vandreturs-arkivet/247-vandreture/padjelanta-sulitelma-2-ugers-tur-2013-14-30-august-del-1-a-4
http://www.outsite.org/index.php/vandreture-og-hiking-samt-vandreruter/vandreturs-arkivet/247-vandreture/padjelanta-sulitelma-2-ugers-tur-2013-14-30-august-del-2-a-4
http://www.outsite.org/index.php/vandreture-og-hiking-samt-vandreruter/vandreturs-arkivet/247-vandreture/padjelanta-sulitelma-2-ugers-tur-2013-14-30-august-del-3-a-4
http://www.outsite.org/index.php/vandreture-og-hiking-samt-vandreruter/vandreturs-arkivet/247-vandreture/padjelanta-sulitelma-2-ugers-tur-2013-14-30-august-del-4-a-4

Gruveområdet er beskrevet sidst i artiklen del 3-a-4

mvh Lars
 
Svar 2014-05-24 07:11   Håkan Friberg
Fantastiskt! Kvällsläsning!
 
Svar 2014-05-24 09:39   Håkan Friberg
Nej jag kunde inte vänta. Trots det vackra vädret har jag suttit inne - med fjällkartan framför mig - och läst din vandringsberättelse. Mycket intressant läsning. Tack!
 
2014-05-23 19:12   garling
Hej Majjen.
Din beskrivning av vandringen genererar hos mig en svår längtan till dessa fjällvidder. Jag har sedan många år velat göra den turen. Ser fram mot ett fullödigt reportage framöver. Hoppas du får fet fisk och lycka till. Med vänlig hälsning, Mats Gärling
 
Svar 2014-05-24 07:16   Håkan Friberg
:-) Tack för en mycket glädjande kommentar. Att så frön av längtan är något jag verkligen vill. Jag har fått så många frön av andra att det känns fullständigt naturligt att fortsätta spridandet.
Är det verkligen sant att du funderat på just denna tur? Då måste du vara en sån som jag som njuter av att leta "nya" spännande platser med hjälp av fjällkartan.
 
2014-05-23 20:25   fowwe
Du delar med dig av dina planer på ett så medryckande sätt att man gärna vill vara med. Jiegnaffo har jag länge velat gå upp på, jag hade chansen en gång på 70-talet men tog den dumt nog inte. I dessa trakter ska det finnas skärsnäppa som är mer sällsynt och svårsedd längre österut i fjällen. Håll utkik efter den! Ser fram emot den kommande beskrivningen av dina äventyr och de märkliga platser du har letat fram. Kan dessutom rekommendera Lars H:s initierade beskrivningar på danska Outsite.
 
Svar 2014-05-24 07:25   Håkan Friberg
:-) Så här tänker jag i mitt huvud inför varje tur. Alltså... kjag målar upp bilder hur det KAN komma att bli. Sen är det strunt det samma om det verkligen BLIR så.
Jiegnaffo har också ingått i mina planer vid två tidigare turer. Ena gången satte vädret stopp för klättringen och andra gången kroppen. Nu ligger den eventuella bestigningen sist på min tur, så det är inte alls säkert att jag hinner/orkar.
När det gäller skärsnäppan så har jag haft glädjen att stöta på den här uppe. Lite längre västerut var det - vid issjön 878 - ungefär 1 km in på norska sidan. Det skulle vara mycket kul att få se den i Sverige.
 
2014-05-24 15:04   garling
Att planera färden är nog halva nöjet. Jag har nyligen läst reseskildringen Nytt land av Otto Sverdrup från 1904. Hur pionjärer upptäckte det orörda Arktis. Extra spännande när de planerade rutten efter en förmodad kartbild. Rekommenderar denna läsning.
 
Svar 2014-07-20 17:29   Håkan Friberg
Tack för ditt lästips! Av någon outgrundlig anledning har jag tidigare missat din kommentar.
Visst är planeringen... inspirerande. Min hjärna går på högvarv och jag målar upp bilder i mitt huvud. Under själva vandringen infinner sig istället ett stort lugn. Resten av kroppen tar över. Lika förväntansfull som hjärnan var tidigare...
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Arkiv

Kategorier

Etiketter

Länkar

Logga in