Bloggar > Majjens blogg

Majjens blogg

Midsommar i Dalarna... och vägen dit.

Jag och Livskamraten hade - tillsammans med våra bästa vänner - kommit överens om ett gemensamt midsommarfirande i deras stuga i Säl, Mockfjärd.

Det "normala" sättet att ta sig dit är givetvis med bil, men eftersom Kompis T har drabbats av risiga knän har vi inte kunnat vandra tillsammans på ett par år. Vi bestämde därför att vi skulle cykla dit - cirka 20 mil. Däremot tänkte vi inte ta närmaste vägen. Små vägar och vackra platser ville vi passera.

Starten hemma hos Kompis T

 

Jag tänker inte trötta er med en utförlig vägbeskrivning. Jag låter bilderna med kommentarer tala för sig själva.

 

Gissa varför den här bilden togs :-)

 

Denna egendomliga gårdsprydnad (en kräfta) hittade vi i byn Trolldalen.

 

I Öskebohyttan hittade vi en gårdsbutik där vi köpte fisk, bröd och en del ostar. Tyvärr inga foton därifrån.

 

Vår första övernattning blev i ett vindskydd vid Garphyttedammen som ligger längs Bergslagsledens 4:e etapp. Det är ett av mina favoriter.

Det är alltså fråga om en damm. Den byggdes för att säkra tillgången på vattenkraft till järnframställningen i hyttan - Garphyttan.

 

Under min jakt på vindskydd i Örebro län har jag stött på flera av en slump. Denna jaktkoja är ett exempel på det.

 

Innan vi kom fram till Stjärnfors råkade vi ut för turens enda malör: Jag fick ett kedjebrott. Som tur var hade Kompis T en kedjebrytare med sig.

 

När vi så småningom kom fram till Stjärnsund tog vi en fika i caféet - och hittade ett vindskydd till! Två stycken kände jag till, men inte det tredje!

 

Natt nummer två tillbringade vid Uvbergsbron. Det är en ganska vanlig startplats om man tänker sig att paddla Nittälven.

 

Norr om bron flyter älven lugn och djup, men precis söder om den blir det betydligt grundare. Det är inte ovanligt att kanoterna fastnar på någon sandbank.

 

 

Jag tog en extra tur upp till Brattforsens naturreservat (5 km) eftersom jag hört att även där skulle finnas ett vindskydd. Det var väl värt besöket.

 

Från början hade vi förstås tänkt sova i ett av vindskydden vid Uvbergsbron, men framåt kvällen dök det upp MILJARDER med knott. Vi blev tvungna att slå upp tältet.

Även på morgonen var där enormt med knott. Vi hoppade över frukostern,   il-packade och drog iväg. En halvmil senare hittade vi en knottfri plats där vi avnjöt en försenad grötfrukost.

 

Jag beklagar den suddiga bilden, men jag hoppas att det syns vad man roar sig med i dessa trakter...

 

Framme vid Yxsjön hittade jag ytterligare ett "okänt" vindskydd som låg helt magiskt ute på en udde. Det var inrett med bord och bänk och utgjorde alltså egentligen inget alternativ för övernattning.

 

Strax innan Abborrberg hittade vi denna kallkälla.

 

Till vår sista övernattningsplats valde vi Tanstjärn - badsjön om man bor i Nyhammar.

 

Så kom vi så småningom fram till Säl, en gammal fädbod i Mockfjärd.

 

Från stugan har man utsikt ner till sjön (900 m), vilket givetvis lockade till promenad.

 

Gurkspindel

 

 Bryggan ockuperades av en familj drillsnäppor.

 

 

Naturen i Säl...

... och så blev det midsommarafton...

 

Postat 2011-07-07 21:35 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Jag är med MTB

Äntligen!!! Nu har jag hittat mitt optimala konditionsalternativ under barmarkssäsongen. MTB! VARFÖR har jag inte skaffat en sådan tidigare?

Premiärturen idag blev ca 35 km varav 9 km på mycket smala skogsstigar - Tysslingeleden. Denna "led" var till en dryg tredjedel helt sönderkörd av skogsmaskiner, bland annat när den passerade Bredmossen. I drygt 2 km fick jag bära cykeln och ytterligare 2km var jag tvungen att leda den. På de resterande kilometrarna hann jag ramla 4 gånger.

Med ett par rejäla skrubbsår och skit upp till midjan avslutade jag premiärturen - NÖJD!

Postat 2011-07-05 19:18 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Vi är ju inga paddlare Placerad på karta

Under andra halvan av 90-talet ökade successivt mitt friluftssug. Under många år hade mitt största fokus legat på husrenovering och att hålla koll på mina tonåringar. Nu började emellertid huset kännas färdigrenoverat och tonåringarna artade sig tämligen bra (nåja, Magnus...).

Vid denna tid hade jag en arbetskamrat M som hade paddlat kajak på Åland. han tyckte att det var fruktansvärt vingligt osh menade att han aldrig skulle våga ta med kameran i båten. De hade visserligen inte kantrat, men...

Ungefär samtidigt träffade jag en bekants bekant som var vane-paddlare. Han menade på att det var struntprat.  Under alla de år han paddlat hade han aldrig kantrat - av misstag. Var jag orolig skulle jag börja med en dubbel-kajak. De är stadiga.

Hmm... I en dubbel-kajak behövs en medpaddlare. Livskamraten vågade inte... Kompis T och jag var mycket goda vänner. Dock hade jag över huvud taget inte funderat på att vi skulle idka någon sorts friluftsliv tillsammans. Jag betraktade honom som alltför väder-känslig. Men - han tyckte att det lät som en mycket god idé.

Pingsthelgen 1998 bokade vi en stadig dubbelkajak i Tyrislöt. Redan året därpå övertalade vi våra respektiven samt två av våra söner att följa med och sedan dess har vi - varje år under en långhelg på vår/försommar paddlat i någon av våra vackra skärgårdar.

Och årets tur blev lika magisk som vanligt...

Jag vet inte riktigt vad det är... Likheten med fjällvandring finns förstås: Den obrutna horisonten, stillheten, gott sällskap mm. För vår del finns det dock en mycket stor skillnad. Nej, två... För det första är våra paddelturer inte det minsta fysiskt ansträngande (jo, någon enstaka gång kan vinden vara besvärande) och för det andra är våra måltider helt fantastiska.

 

De senaste 10 (!) åren har vi utgått från Grebbestad. Mats Torwmos uthyrning är mycket professionell (till skillnad från övriga kajakuthyrare jag nyttjat - Tyrislöt och Sandösunds camping på Åland). han har dessutom dessa underbara dubbelkajaker - Packhorse. Som namnet antyder finns mycket rejäla packutrymmen. Trots det är de förvånansvärt smidiga. De kan inte ens jämföras med pråmar som Yoo-A-Kim.

 

Det här lyckliga smajlet lämnar inte mitt ansikte på hela tiden.

 

Det ÄR verkligen så att det VIMLAR av fina tältplatser i Fjällbacka skärgård. Några av öarna brukar vi återkomma till. Trots det händer det att vi upptäcker nya pärlor även på dessa. 

Lökholmen (NV Fjällbacka) är en av dessa. Vid tidigare besök har den överraskat oss med ett par oväntade möten. I denna text berättar jag om ett spännande hästmöte, och i denna text om ett högst oväntat älgmöte.

 

Denna gång överraskades vi stället av att hitta en ny och helt fantastisk liten vik. Den var stor nog för tre kajaker. Innanför viken öppnade sig sedan ett helt perfekt lägerställe med mycket gott om plats.

  

 

 

 

 

 

 

Här fanns till och med ytterligare en liten vik som låg helt i lä. Det blev vårt kök/matsal.

 

På väg ner till nästa ögonsten passerade vi Stensholmen och dess något annorlunda begravningsplats (SV Fjällbacka).

 

 

På väg till Dannemark (NV Bovallstrand). Även om man ytterst sällan är ensam på Dannemark är ön väl värd ett besök. Här finns gott om tältplatser, så trängseln behöver sällan bli stor.

 

Om man går över på västra sidan har man obruten horisont i väster. Här blir allt vackert.

Vacker vänskap och vackra skor.

 

Vackra klippor och vackert skräp.

 

HON är vacker!

Solnedgången är vacker och...

ja, du också...

 

Positioneringen gäller tältplatserna på Dannemark. Men... är inte Dannemark ett naturreservat? Där får man väl inte tälta? Jo, faktiskt. Där jag satt positioneringen är det faktiskt tillåtet.

 

Postat 2011-07-04 12:09 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Arkiv

Kategorier

Etiketter

Länkar