Bloggar > Majjens blogg

Majjens blogg

Spybollar? Spillning?

I helgen var jag åter ute för att dokumentera vindskydd och andra övernattningsmöjligheter i Kindla naturreservat och trakterna ommkring det. Då hittade jag dessa tingestar

Är det någon som kan hjälpa mig med vad det är?

Kindla var för övrigt en mycket trevlig bekantskap. jag återkommer med något/några blogginlägg från turen.

Postat 2010-09-26 18:11 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Frippes fall - 2010 - en sammanfattning

Det kanske är aningen tidigt att sammanfatta ett år redan i september, men jag har svårt att tro att något mer kommer att hända i det här kapitlet. Kanske borde det stängas helt och hållet?

Utgångspunkten var ju: Går det att få in namnet Frippes fall på BD 6:an till nästa kartutgivning. I år - 2010 - kom ju en ny utgåva, så svaret är antagligen nej.

Antagligen? Ja... jag har inte skaffat mig den nya kartan, men jag är ganska övertygad om att om någon utsiding hade upptäckt namnet så hade han eller hon hört av sig... ;-)

Frippes fall var främst ett in-fall, avsett som ett tokroligt skämt som skulle kunna roa i några blogginlägg. Jag hade aldrig, aldrig, ALDRIG, ALDRIG trott - eller ens hoppats på - att idén skulle bli verklighet. Jag gladdes däremot mycket av den respons - mestadels positiv - som jag fick.Roligast var när en utsiding (tack Ulf!) skickade mig en uppsättning kartor över området med "Frippes frall" utmarkerat. Det ser väldigt äkta ut. En av dessa kartor sitter i Gorsavaggestugan, precis innanför dörren.

Vid senaste Abiskobesöket kom det dock lite smolk i glädjebägaren. Varje gång jag passerat Abisko eller Gorsavaggestugan sedan "starten", har jag frågat peronal/stugvärd om de har någon information om Frippes fall. Stugvärdarna i Gorsavagge har alltid haft skaplig koll och också berättat att det någon gång kommit vandrare som frågat om platsen. När jag i sommar kom till Abisko och bad om information om fallet fick jag svaret:

- Jo, jag vet var det ligger. (Kan du visa?) Här någonstans. (Svepande rörelse runt Gorsavagge med omnejd.) Fast... det är du va? (Vadå?) Som har skrivit? (Jo, det kunde jag inte gärna neka till. Jag skyltar ju med mitt utseende.) Men... varför gör du det? (???) Vad får du ut av det?

Jag minns inte riktigt vad jag svarade. För mig är det så uppenbart (Det är kul!) att jag har svårt att förstå att någon annan inte gör det - förstår, alltså.

 

Nå, i skrivande stund har jag i varje fall haft glädjen att få dela ut ytterligare två diplom av kategoria A - duschbilder. Det ena tilldelades min vandringskamrat Anders och det andra till Johan Heimer.

Grattis!

Postat 2010-09-12 08:53 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Vindskydd i Örebro län Placerad på karta

Jag vill alltid ut. Gärna till nya platser. Sommartid föredrar jag att övernatta i vindskydd framför tält. Jag har givetvis mina favoriter i närheten, men ibland drar jag iväg lite längre för att få se något nytt. Helgen runt 1:a advent förra året tog jag med mig Vandringskompis T till vindskyddet på Bergslagsledens etapp 14, i närheten av Laxå. Om den övernattningen kan man läsa i min blogg.

Samtalet den gången handlade bland annat om hur många vindskydd det finns i länet. Vi tyckte båda att det skulle vara en kul idé att sova över i alla. Men var finns uppgifter om detta? Det visade sig att ingen har koll.

Därför har jag börjat samla in fakta. Jag skulle själv vilja ha en lista på "gratisboenden" runt om i naturen. Givetvis handlar det främst om vindskydd, men det finns ju också ett antal kolarkojor och några stugor som alltid står öppna för vandraren.

Riktigt vad jag ska göra med uppgifterna när (om?) jag blir klar vet jag inte. Kanske en hemsida? Jag besöker alltså platserna, beskriver storlek, läge och skick och kanske lite annan fakta. Dessutom tar jag reda på koordinaterna. Än så länge har jag noterat drygt 40 ställen. Jag vet också att jag har minst 80 ställen kvar. Nästan varje vecka får jag reda på något nytt ställe som jag inte haft en aning om tidigare.

 

Denna helg återvände vi till Grönsjöbäcken. Det är absolut ett av de mest välskötta vindskydden längs Bergslagsleden. Där finns alltid gott om ved och det är rikt utrustat på många andra sätt. dessutom finns en utomordentlig kallkälla i närheten. Vi valde dessutom denna säsongs vackraste helg. Vädret var klart och friskt och natten var kall och stjärnströdd.

 

Två (!) vedbodar - en med huggen ved och en med meterslängder

 

 

 

 

 

 

 

 

Cirka 100 meter norr om vindskyddet finns en mycket fräsch kolarkoja

Två personer kan sova här

 

Finns det någon närking där ute som känner till något vindskydd eller annan övernattningsmöjlighet - utöver de uppenbara längs Bergslagsleden och kanotlederna - så hoppas jag att ni hör av er.

Postat 2010-09-05 19:00 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Abiskoalperna igen - 8 Slutet

Vi hade en mycket behaglig vandring den sista dagen. Trots att vi höll oss högt upp fanns det gott om vatten. För första gången tog vi vägen via Slåttas topp till linbanan. Vi var nog inte riktigt vaksamma på vädret när det var dags för nedfärd. Vi hade inte mer än satt oss till rätta innan det började skvätta. Och det tilltog. Något problem med själva linbanan var det nog också, för så många stopp har jag inte varit med om tidigare. Jag  var alltså rejält blöta när jag kom ner. Anders hade klarat sig bättre. han var nämligen lite småfrusen och hade betydligt regntätare kläder.

Vi kom ner till Abisko redan strax efter lunch och hade god tid att utforska området runt turiststationen. Hemfärden ägde rum nästa dag.

Fyra saker kommer jag att minnas speciellt från denna vandring.

1) Det magiska ljuset över Gatterjavri den första kvällen.

2) Att inte fått smaka Kalles bröd.

3) Att kliva in i och ut ur Låkta-locket.

4) Fåglarna

Jag har inte nämnt så mycket om fåglarna utöver de båda jaktfalkarna. De första dagarna skrev jag upp allt i fågelväg, men senare slutade jag eftersom det började bli vardagsmat. Jag har antecknat att vi sett 8 fjällvråkar, men om jag inte minns fel såg vi ytterligare några. Jag har också antecknat 14 labbar, men jag är säker på att vi sett mer än 20. Det var fantastiskt glädjande med tanke på hur få det sågs året innan. Sista dagen kunde vi dessutom glädka oss åt en havsörn över turiststationen.

Postat 2010-09-01 19:35 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Arkiv

Kategorier

Etiketter

Länkar

Logga in

Tips!