Bloggar > Majjens blogg > Surrealistiskt Sydafrika

Surrealistiskt Sydafrika

Inte tusan trodde jag att jag någonsin skulle åka till Sydafrika. Och inte tusan tror jag att jag någonsin kommer att åka tillbaka.

Det är med mycket blandade känslor som jag ser tillbaka på min veckolånga vistelse i Johannesburg med omnejd. Anledningen till resan var att delta vid en nära släktings bröllop. Det var mycket trevligt och vi blev fantastiskt väl mottagna av våra "ny-släktingar".

Utöver bröllopet var en safaritur i Pilanesbergs nationalpark huvudattraktionen. Det är en oförglömlig upplevelse att se elefanter, lejon, giraffer, noshörningar, flodhästar, zebror, vårtsvin och ett stort antal antiloper av olika slag på mer eller mindre nära håll. För att inte tala om alla underbara fåglar!

Men... nationalparken ligger "vägg i vägg" med sin absoluta kontrast - Sun City - ett jättekomplex med mängder med hotell, casinon och olika typer av nöjesattraktioner, skapat för att rika vita OCH rika svarta ska kunna lämna vardagen bakom sig och känna sig låtsastrygga, låtsasjämlika, låtsasfria...

För Sydafrika är... Nej, jag hittar inte de rätta adjektiven. Låt mig försöka beskriva...

Av alla de tiotusentals fotgängare jag såg i Johannesburg var enbart 3 vita. ALLA vita åkte bil. Ingen vit åker ens buss eller taxi. Det anses för farligt. Ingen cyklar. I stort sett alla vita bor i muromgärdade områden, där murarna är försedda med såväl taggtråd som elstängsel i många fall. Dessutom är områdena övervakade av olika säkerhetsbolag med personal ständigt på plats.

Dessa murar är givetvis byggda av svarta för att hålla svarta ute. Väktarna som ska se till att inga svarta kommer över murarna är svarta.

Alla serviceyrken innehas av svarta, och nästan alla dessa servicemän och kvinnor har ett alldeles nollställt uttryck i ansiktet. Inga känslor yppas. Nästan 50% av all kommunikation jag åhörde mellan svarta och vita bestod av fraserna:

- How are you? (Med betoning på you.)

- I´m fine, thank you.

Det kändes som någon sorts rollspel, ett sätt att hålla masken, ett sätt att låtsas att det här faktiskt ÄR ett civiliserat samhälle, fast vi båda två vet - både svart och vit - att så inte är fallet.

Segregationen, känslan av hot och rädsla, överlägsenhet och underlägsenhet, tjänare och herre, vi och dem... overkligt.

 

Och samtidigt... vi mötte fantastiska människor och fantastiska miljöer. Det är omöjligt att ge en rättvis bild.

Ett inlägg med djur och natur kommer så småningom.

 

Positioneringer gäller Sun City. Omedelbart norr därom ligger Pilanesberg nationalpark.

Inlagt 2009-11-08 15:08 | Läst 12313 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2009-11-09 14:11   Öhrnell
Obehagligt. Om du inte redan har läst något av honom, så kan jag rekommendera "Onåd" av J.M. Coetzee (med reservation för stavningen). Jag ser istället fram emot att få läsa om djuren och naturen, som förhoppningsvis var lite mer naturliga.
 
2009-11-09 16:06   thegedd
Visst är det så att många människor (världen över) lever under förjävliga villkor. Det blir så påtagligt när man får uppleva det "live". Och jämlikt kommer det "tyvärr" aldrig bli mellan oss människor. Vi är alldeles för egoistiska. Väntar också på nästa inlägg.......
 
2009-11-12 22:06   Wolf25
Ser i alla fall fram mot några fotografier snart.
 
2009-11-18 10:52   jasy
Utan att försvara Sydafrika. Du har ju bara sett en liten liten del. Jag hoppas verkligen att vi får se andra sidor när vi åker till de södra delarna i vår.
 
Svar 2009-11-18 18:37   Håkan Friberg
Visst har du rätt. Det skulle dock vara mycket intressant med en info vad du/ni tycker efter ert besök.
Håkan
 
2009-12-11 23:06   Ylvan
Jag kom just hem efter en helt fantastisk resa till Sydafrika. Jag spenderade närmare fyra veckor i södra delen och har en helt annan bild av landet. Visst finns det problem även i Kapstaden och de mindre samhällena jag bodde i, men efter vad jag har hört är Joburg extremt och även infödda sydafrikaner talar med rysningar om den staden.
Under min resa var jag bland annat volontär och jobbade med både svarta och vita. Det är definitivt fortfarande STORA orättvisor men det är ju trots allt (ofattbart nog) inte särskilt länge sedan apartheidregimen slogs i spillror. Det kommer nog ta lång, lång tid innan man får en jämställdhet överallt. (Vi har ju inte det här heller än).
Men, det där fattar du säkert, jag ville bara tala om att det finns delar i Sydafrika där du faktiskt kan gå en promenad alldeles ensam, men kameran på magen och du möter både svarta och vita. Och de jobbar sida vid sida. http://ylvans.blogspot.com/
Hoppas du får chansen att återvända och få en lite annan bild. Eller i alla fall ytterligare en bild! :)
 
Svar 2009-12-12 00:35   Håkan Friberg
Tack! Det gläder mig att du upplevt något annat... något verkligt positivt i Sydafrika. Mandela skapade ett hopp - i Sydafrika såväl som i omvärlden - att en förändring var möjlig. Jag hoppas att du har rätt och jag fel.
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Position


Arkiv

Kategorier

Etiketter

Länkar

Logga in

Tips!