Bloggar > Majjens blogg > Sulitelma 8: Slutet. En ...

Sulitelma 8: Slutet. En helikopternatt och två onödiga jokkpassager.

Redan när vi träffade kvinnorna vid konsul Perssons stuga hörde vi talas om att en belgisk man var försvunnen i dessa trakter. När vi sedan träffade det unga paret vid Stadak fick vi ytterligare information.

Natten som gick förstod vi att han ännu inte var hittad. Hela natten cirklade nämligen en helikopter fram och tillbaka, mycket metodiskt. Det kändes som om de scannade av marken med en värmekamera.

 

Hammaren med molnhätta.

 

Morgonen var dimmig, småregnig och råkall. Efter en snabb frukost tänkte vi ta en liten omväg. Jag hade - via Britts blogg - fått reda på att det skulle finnas en bro över jokken vi hade i närheten. På kartan finns den inte utritad, så jag ville bara kontrollera hur det faktiskt förhöll sig. Jodå, bron fanns där. Den såg nyrenoverad ut.

 

 

Och den var ganska spännande, vilket följande Youtube-klipp kanske visar.

http://www.youtube.com/watch?v=bJBWiZrYMPc

 

Under den korta tid det tog att vandra ner till leden som går längs Sårjåsjavrre hade vädret förbättrats avsevärt. Det fick till följd att vi gjorde ytterligare en liten avstickare. Jag har läst någonstans att det ska gå att vada mellan Sårjåsjavrre och Bajit Sorjosjavri. Jag ville kontrollera hur vadet såg ut och kanske provgå. Bra att veta inför framtiden, kanske.

Vädret hade nu blivit riktigt solvarmt, och Livskamraten ville absolut prova fiskelyckan, så vi vadade över - knädjupt - och ägnade lite tid åt fiske: Rev, flöte, krok och deg på en vandringsstav.

 

 

 

Trots att fisk hoppade lite överallt fick hon inget napp. Det var bara att vada tillbaka och fortsätta hemåt.

 

 

Bajit Sorjosjavri

 

 

Norska Sorjoshytta ligger fantastiskt vackert.

 

Promenaden längs leden från Sorjoshytta vidare mot Ny-Sulitjelma var mycket kuperad. Den KÄNDES betydligt mer kuperad än vad kartan utvisar.

 

Det blåa överst på bilden är inte himlen utan Bajit Sorjosjavri.

 

Bilden nedan är tagen i närheten av den ganska stora, namnlösa sjön som ligger ett par kilometer norr Storelvvatnan. I mina ursprungliga planer var detta en tänkbar tältplats. I verkligheten hittade jag inte en enda lockande. Snö och sten överallt.

 

 

 Vyerna blev förstås desto mäktigare när vi väl kom över kanten.

 

Vid Storelvvatnan stämde inte kartans ledmarkering med verkligheten. Vi tänkte tälta någonstans på udden som sticker ut i sjön från sydost, och lämnade därför leden redan vid sjöns östra del. Det hade kunnat bli ett dumt vägval, för jokken vi behövde vada var ganska besvärlig. Den rann i en djup ravin och var både bred och tämligen strid. Med bara lite högre vattenstånd hade vi varit tvungna att vända.

 

På rätt sida jokken.

 

Vi hittade en härlig tältplats ute på udden.

 

 

Natten blev mycket blåsig, vilket gjorde att nattsömnen denna natt inte blev den bästa. Vid tre tillfällen hoppade vi till i våra sovsäckar då snökanten brakade ner i sjön med ett mäktigt dån. 

Redan på kvällen upptäckte vi ett tält vid den nordöstra stranden av sjön. Bredvid tältet låg två färgglada forskajaker. Vi tyckte att platsen för kajaking var konstigt vald. döm om vår förvåning, när vi på morgonen såg de båda tältarna packa ihop sitt tält och sedan släpa/bära kajakerna rakt upp på fjället längs leden. Kan någon förklara vad de kan ha haft för avsikter? Kan det gå att paddla från Sårjåsjavrre och vidare mot norr?

 

Vi följde sjöstranden tills vi kom fram till vägen.

 

 

När vi kikade över kanten, ner mot vår bilparkering, upptäckte vi att den stora snödrivan, som stoppat vår bilfärd, nu var bortplogad. Möjligen kan det ha att göra med sökandet efter belgaren. Jag vet fortfarande inte om han hittades.

 

Positioneringen gäller tältplatsen.

 

Det kändes som om jag lurade några läsare att tro att förra avsnittet var det sista. Nu lovar jag. Nu är det slut... eller? 

Inlagt 2009-09-18 18:16 | Läst 13374 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2009-09-18 18:29   Minnatur
Härlig läsning...

Som inbiten forspaddlare kan jag berätta att jag har sett och hört en hel del människor som gör strapatslika äventyr, över fjäll och glaciärer, väljer att koppla en forskajak bakom sig istället för en pulka och dra den... Med ett neoprenskydd över sittbrunnen har den väldigt goda packegenskaper... I glaciärslutet är det bara att hoppa i kajaken... Plasten i kajaken gör att den även lätt kan dras över stock och sten...
 
2009-09-18 18:31   Minnatur
Här har du en bild med undertecknad i en sådan farkost

http://www.utsidan.se/albums/viewpic.htm?ID=28330&set=
 
2009-09-18 19:59   thegedd
Nja, jag tror det blir ett inlägg till från denna tur. Om inte så har det varit inspirerande (som vanligt) att följa eran vandring - både i text och bild........
 
2009-09-18 22:30   Anders_sthlm
Jag tycker bilden där ni står och håller om varandra vid glaciären trots allt är den finaste.
 
Svar 2009-09-18 22:41   Håkan Friberg
Tack! Hoppas att du inte misstyckte om skämtet med gräshoppan?
 
2009-09-18 22:59   Bulingen
Tack för din berättelse! Mycket inspirerande och informativt. Bra skrivet och stort plus för alla fina bilder!
 
2009-09-19 08:11   Håkan Friberg
Ett litet tillägg: Från början var detta tänkt att bli en kamvandring över Sulitelma, från söder till norr. Nu blev det inte så. Om jag skulle få för mig att göra ett nytt försök så skulle jag göra den i motsatt riktning. Anledning? Jag tyckte att nedfarten mot norr såg så brant ut att det borde vara svårt att välja rätt väg.
 
2009-09-20 07:48   brigas
Tackar för en god och inspirerande guidning runt Sulitelma.
Kanske blir det en tur till området nästa sommar.
 
2009-09-20 10:23   Thomas Traneving
Ha, ha, ha..... Gud vad roligt att du börjat lägga in youtube-klipp i dina bloggar. Jätte roligt, vi skrattade gott åt din sista kommentar i klippet. Som hämtat från våra egna små klipp.........
 
2009-09-20 16:55   Vonsan
Jo Belgaren har hittats. Inte av helikopter eller hundar som också användes i letandet. Han hittades av ett svenskt par som bodde över i Sorjoshytten och var ute och knallade i omgivningarna där.
Allt enligt hyttansvarig i området. Var själv i trakterna v. 35.
Trevlig berättelse och fina kort.
Yvonne
 
Svar 2009-09-20 16:57   Håkan Friberg
Tack för kommentar och information. Levde han?
 
2009-09-20 17:20   Vonsan
Nej tyvärr inte.
Han hade tydligen "gått fel", men jag vet inte mer än att han återfanns i stenskravel i närheten av hytten.
Var själv ganska skakis då jag passerade snöfältet strax innan Sorjoshytte från Ny Sulishållet. Det var alldeles barsmält och det var mest is. Inte trevligt att rutcha ut där precis!
 
2009-09-21 14:37   LasseL
Kul att veta att det går att ta sig över jokken nära utflödet i Storelvvattna.

Vi var ju som sagt också i området och hade siktat in oss på samma udde i Storelvvattna. Men den djupa jokkravinen (och dimma och snöblandat) gjorde att vi passerade 500 meter ovanför utloppet där jokken breder ut sig över plan mark (och fina tältplatser).

Hörde också att de hittat belgaren ca. 300 m från Sorjosstugan. Vid snöfältet som Yvonne nämner finns en t-led markerad som leder norr om sjöarna. Tar man fel på den (i t.ex. dimma) och leden mellan Ny-Sulis - Sorjus - Konsul Persson kan det nog bli svårt eftersom det är rätt brant vid sjöns västra ände.
 
2009-09-22 07:57   Wolf25
Inspirerande!
 
2009-09-22 09:01   peter1969
Väldigt inspirerande läsning om er Sulitelma-vandring. Det har varit svårt att kommentera men jag har läst varje avsnitt och väntat på nästa. Stort tack för inspirationen!
 
Svar 2009-09-22 11:28   Håkan Friberg
Tack själva, Ulf och Peter! jag blir verkligen glad åt de kommentarer jag får.
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Position


Arkiv

Kategorier

Etiketter

Länkar

 

Logga in