Bloggar > Majjens blogg > Stadshuset i Boden

Stadshuset i Boden

För ett tag sedan fick jag ett mejl med följande innehåll:

"Hej Håkan,
jag jobbar som arkitekt och har gjort ett färgsättningsförslag till Stadshuset i Bodens Kommun. Genomgående tema är fototapeter med fjällmotiv och till detta skulle jag vilja använda ett av dina fotografier som jag hittat på Utsidan.se. Jag undrar om du vill ge tillstånd till att använda denna bild och eventuellt hur mycket du vill ha för den? Fotografiet har du själv kallat "Vinter i Sarek" och motivet är snöklädda berg med en strålande sol."


Här är bilden det handlar om.

Vad tror ni att jag svarade?       :-)

Så vitt jag förstår är det många fotografer som blivit tillfrågade, så vi får väl se hur det går. Kul att bli tillfrågad i alla fall.

Inlagt 2013-03-23 10:06 | Läst 19079 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2013-03-23 10:26   OBD
GRATTIS!
Den bilden är värd att bli tryckt på en tapet.
 
2013-03-23 10:36   såg
den bilden på tapeten skulle vara nåt att ha.
 
2013-03-23 12:39   greenjuice
Wooow! Det var ju super! Grattis! :-)
 
2013-03-23 15:04   Anders_sthlm
Ett naturfotografi i det här sammanhanget ska du ta mellan 20-30 tusen för Håkan, inte mindre! För dom pengarna kan du sedan gå åt på restaurang och äta något gott, du och fin fru. Kanske bjuda dina barn på det med. Investera resten i något vettigt, nya kängor och en ny jacka kanske.
Sänker du bort fotografiet gratis, kommer någon annan, antagligen någon lokal fotoförmåga att sälja något liknande och billigare.
Sånna här kommunala inköp,oftast helt vid sidan om officiella inköp till myndigheter, är oftast knepiga. Blir du erbjuden lägre summa vilket du inte ska acceptera innebär det att du dumpar marknaden för kända naturfotografer.
 
2013-03-24 11:40   dHANScan
Och sen har vi som inte har tur att bo i Boden tillfälle att följa Kungsgatan endast ca 600 m västerut från Bodens Centralstation (vem på väg til och från fjälltur har vanligen inte viss vänttid där?). Där Kungsgatan korsar Kyrkgatan, hittar man strax en bit norrut Bodens Stadshus på Kyrkgatan 24
 
2013-03-24 19:22   Polarnatt
Det vore roligt om denna fina bild pryder det sterila statshuset i Boden. För övrigt min hemstad.
 
2013-03-24 22:34   BrittMarie
Så roligt!!!
 
2013-03-26 15:08   Håkan Friberg
Tack för alla glada tillrop!
 
2013-03-27 09:44   Håkan Friberg
Anders, jag måste erkänna att när jag först läste din kommentar så la den sordin på glädjen. Men efter att ha tänkt efter ett tag och också resonerat med några andra irl så skickade jag ett mejl med följande innehåll till arkitekten ifråga:

"Jag vet inte om du är regelbunden läsare av Utsidan där du hittade min bild. Om så är fallet har du möjligen läst mitt blogginlägg om Bodens stadshus. I en av kommentarerna diskuteras vilket pris jag borde begära. Jag har även på andra sätt fått kommentarer angående detta. Därför har jag valt att agera på följande sätt:
OM min bild blir utvald och OM det är fråga om en hel vägg som ska prydas så vill jag ha 25.000:- Om det mer är fråga om ett collage där min bild är en av många kan jag givetvis tänka mig ett lägre pris.
Oavsett om min bild blir utvald eller inte så hoppas jag på besked från dig.
Nu väntar en vintertur i Jämtlandsfjällen. Fler vinterfotografier på gång med andra ord. Glad Påsk!"

Själv är jag ganska säker på att jag i och med detta mejl missar möjligheten att få en bild i storformat i Bodens stadshus, men det känns bra att ha tagit detta beslut.

Tack, speciellt till Anders och Magnus.
 
2013-03-28 19:24   Anders_sthlm
Offentliga inrättningar, i det här fallet en kommun, försöker ofta trixa sig till billiga utsmyckningar genom att anlita okunniga amatörer till vad som ska hänga på väggen. Ofta sker det genom arkitekten själv som knåpar ihop nått kul eller hittar på nått. Typ, man bjuder in lokala förmågor som blir väldigt smickrade.

Man undviker att anlita etablerade fotografer, och i ett sådant här sammanhang vänder man sig till sk: ‘amatörer‘
Jag räknar inte dig som en amatör.

Vad skulle ett fotografi av Brutus Östlind, Claes Grundsten då kosta? Säkert alldeles onödigt väldigt mycket för en fattig kommuns kassa resonerar man säkert. Det är ‘bara en fjällvy‘.. Den kan säkert ‘vem som helst ta‘.
Är det ett rimligt resonemang?
Man kan och bör ju fråga sig om allt ska vara gratis?
Det handlar om en offentlig utsmyckning, och där finns det lagtext.

Det finns naturligtvis ‘prislistor’ man kan gå efter, ‘Svenska Fotografers Förbund’ har ju en sådan exempelvis.

Och i min mening är du ju en etablerad fjällskildrare därtill kunnig och välkänd. Du är helt enkelt fri till att ta vilket pris du önskar.
Jag tycker inte det ska innebära att du skänker bort en bild, för feg för att ta betalt.. Något sådant tycker jag vore trams i detta sammanhang.

Alla som kommenterat är ju jättestolta och deltagande över din fina Sarekbild, så även jag. Du är ju för oss alla här ‘Majjen’ ,‘Utsidans Håkan‘. Ett begrepp för friluftssverige idag.

Det är få här som ger över hela landet så konkret skildring och med så fina bilder som du gör!
Att du får ett erbjudande om en utsmyckning betyder att dina upplevelser är uppskattade, sedda och omtyckta.
 
2013-07-11 00:59   plingella
Hur gick det med bilden? Hamnade den på stadshuset i Boden?
 
Svar 2013-07-15 12:59   Håkan Friberg
Tjaa... Vi kom överens om ett pris och efter någon vecka fick jag ett mejl från någon som skulle utföra jobbet som frågade efter offert....
har inte hört något sedan dess, men jag håller tummarna. :-)
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Arkiv

Kategorier

Etiketter

Länkar