Bloggar > Majjens blogg

Majjens blogg

Bergslagsleden Etapp 9: Tillägg

Sedan jag publicerade min artikel om Bergslagsleden Etapp 9 har jag fått reda på lite mer fakta om Tomasboda och några av de personer som en gång bodde där.

I artikeln berättade jag om denna plats - Alvars plats.

Denne Alvar Isaksson - eldsjälen i arbetet med Kilsbergsstugan - visar sig också vara samma person som var den sista brukaren av Rustorpet och därmed också den siste fast boende i Tomasboda. Han lämnade Rustorpet 1959. 

Denna plats utgjorde ett av gåtorna som mötte mig på vägen.

Sedan jag skrev artikeln har jag fått reda på följande om kolaren, smeden och dragspelaren Gustaf Karlsson. Av en slump hittade jag en skrift från 1985: Ett besök vid Tomasboda. I den berättas om de olika boende på de tre torpen i Tomasboda.

Gustaf Emanuel Karlsson föddes i Kalle-Jansatorpet (idag Kilsbergsstugan) 1870. Han bodde här med sin familj - hustru Hilda Pettersson och två döttrar. (En son och en dotter dog i unga år.)

"Han kallades för Tomas-Gustaf och var en duktig spelman, dragspelare, och som sådan livligt anlitad i trakten."

"Gustav arbetade mycket med kolning. Han byggde sig en ovanligt stor kolarkoja, ca 400 m sydost Kilsbergsstugan. I folkmun kallades kojan Port Arthur, och stigen dit gick rakt utför den branta delen av sluttningen."

Denna fantastiska bild på Kilsbergsstugan är tagen av örebrofotografen Sam Lindskog år 1915. Personerna i förgrunden är Gustaf Karlsson, döttrarna Astrid (död 1917), Elsa och Edit samt hustru Hilda.

Postat 2019-05-20 11:22 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Arkiv

Kategorier

Etiketter

Länkar

Logga in

Tips!