Bloggar > Majjens blogg

Majjens blogg

Vindskydd i norra Västergötland.

I en forumtråd efterlyste mirreli vindskydd i södra Värmland / norra Skaraborg.

I min jakt efter vindskydd i Närke har jag ibland korsat gränsen till andra områden - bland annat Västergötland. För att fler ska hitta till dessa platser väljer jag att skriva om dem i bloggen istället. Följande vindskydd anser jag vara lämpliga för övernattning  - från norr till söder:

Långtjärn: N58°50.327 E014°19.866 2x2m. Eldstad i form av cementring. Ved fanns upplagt men inga redskap alls. Ganska gott om ved i skogen. Sjön tillhör Gårdsjö kortfiskeområde. Naturen består av blandad barrskog vid sjökanten.

Långtjärn

Trehörningen: N58°49.175 E014°20.232 Ligger längs ledsystemen som utgår från Högsåsen. Ett mycket inbjudande ställe. Alldeles nytt vindskydd (2013). 2x3 m. Ny modell. Plankskydd med tjärpapp. Indragna väggar på framsidan, vilket gör öppningen ovanligt liten. Större delen av utrymmet utnyttjas som vedförråd. Gott om ved i skogen. Cementring med lösa galler. Ovanliga bänkar runt eldstaden. Ingen utrustning. Naturen består av tallskog vid en vacker tjärn.

Trehörningen


Kroksjön: N58°47.216 E014°16.650 Vindskyddet ligger längs Älgaråsleden. Jag kom till vindskyddet norrifrån. Där var leden bitvis mycket svår att följa pga hyggen. Lättare från andra hållet. 3x4 m. Nybbygt (2013) plankskydd med tjärpappstak. Stenlagd eldstad med bänkar runt. Grillgaller. Inga andra redskap. Gott om ved i skogen. Snårigt och ganska långt och brant ner till vattnet i sjön. Naturen består av granskog med några grova tallar nära vindskyddet. Stup ner till sjön.  Där har ”Gun och Rune på Höjen” hittat en stockbåt. Finns att se på gården Höjen. Hembygdförening har satt upp en hel del informationsskyltar längs leden norrut.

Kroksjön

        

Edsån: N58°41.898 E014°21.453 Skyddet ligger längs Älgaråsleden. Det är ett mycket gediget stockvindskydd – 2x4 m. Eldstad uppmurad framför. Brygga med bänk bredvid. Soptunnor och dass. Inga redskap. Vindskyddet ligger väldigt vackert på en udde ut i ån. Tyvärr går det en skogsbilväg på andra sidan ån. Högstammig barrskog – vacker.

Edsån

Skarvudden: N58°40.671 E014°20.657 Ett mycket gediget stockvindskydd på drygt 2x4 m. Rejält tak sticker ut utan att vara altantak. Upptimrad eldstad med galler. 3 bänkar runt. Ingen ved i närheten. Inga redskap. Utedass och soptunnor. Ligger på en liten badplats med blandskog runt. 

Skarvudden

Stora Djäknasjön: N58°39.511 E14°34.521 Skyddet ligger längs Västra Vätterleden samt Djäknarundan. Se skaraborgsleder.se   Det är ett stort vindskydd – 3 x 4m – rejält byggt med stort tak (tjärpapp) som sticker ut. Dock ej takskägg. Tyvärr vänder det ”ryggen” mot utsikten. Mycket vackert placerat med fantastisk utsikt över sjön. Sjön är en fiskesjö, så det finns     en del bryggor, men tack vare att vindskyddet ligger uppe på en höjd så är det knappast någon trängsel där. En märklig murad spis utanför skyddet. Grillgaller och jättelik pannkakslagg. Inget vedförråd och inga redskap.       Dass och soptunnor en bit bort vid P-platsen.

Stora Djäknasjön

Djäknasundet: N58°37.819 E14°33.915 Skyddet ligger längs Västra Vätterleden. 2½ x 3m. Plankskydd med mycket litet taksägg och tjärpappstak. Dålig steneldstad utanför med två lösa plankor som bänkar. Väl använt. Inget vedförråd och inga redskap. Ont om ved i närheten. Löst grillgaller. Vid P-plats finns dass och soptunnor. Skyddet ligger i en gräsklädd glänta med lövskog runt. Strax intill (75 m)  finns en fantastiskt vacker liten badplats med sandstrand och jättehöga klippor på båda sidor. Rejäl eldstad med bänkar lite närmare badplatsen. Ett par båtbryggor i närheten. 

Djäknasundet

Stora Kalven: N58°37.651 E014°27.838 Ligger längs Västra Vätterleden. Ett rejält stockvindskydd om 2x4 m. Stenlagd, upphöjd eldstad. Ont om ved i skogen. Ingen utrustning. Men mycket vackert på en udde med gles tallskog! Säkert mycket välbesökt.

Stora Kalven

Postat 2014-06-07 15:42 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Markens öga Placerad på karta

Jag har precis tittat på en fantastisk film om kallkällor - dess ursprung och dess betydelse förr och nu. Filmen kan ses i 30 dagar via denna länk.

Några av dessa källor finns i min hemtrakt - bland annat Järleborgskällan och Rockebro källa.

Positioneringen gäller en källa i närheten av Järleborgskällan. Den heter Karlsdamm och ligger precis intill ett mycket inbjudande vindskydd längs Järleån.

Vattensamlingen på den nedersta bilden är själva källan - Karlsdamm.

Postat 2014-06-06 20:32 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Kusliga upplevelser

Jag har en gång tidigare skrivit om läraren Hans. Sedan några år arbetar han tillsammans med elever med olika typer av funtionsnedsättningar. Många av dessa elever vistas nästan aldrig i naturen. Trots det - eller kanske just därför - beslutade arbetslaget att genomföra en övernattning i tält. Två stycken 8-mannatält ordnades och så bar det iväg.

Tälten slogs upp på  en fantastisk plats precis intill en underbar badplats. Vädret var av det allra mes inbjudande slaget och många av de planerade aktiviteterna kunde sparas till ett senare tillfälle eftersom eleverna inte hade några som helst problem att sysselsätta sig själva.

Inte ens tältuppsättningen orsakade några större problem. Alla hittade sin plats och gjorde iordning inför natten.

Givetvis blev kvällen sen. De tände en eld, grillade lite av varje och pratade - om allt möjligt. Till slut närmade sig klockan elva och man bestämde sig för att det var dags att krypa ner i sovsäckarna. Snacket fortsatte ett tag, men strax efter tolv var det tyst. Tills...

- Hasse! Hasse!

- Ja…?

- Vad är det som låter?

- Det är en kattuggla.

- Är den farlig?

- Nej. (...)

- Hasse! Hasse!

- Jaa…?

- Vad är det som knarrar?

- Det är en morkulla.

- Vad är en morkulla för nåt?

- Det är en fågel.

- Å fan! Kan fåglar låta så? (…)

- Hasse! Hasse!

- Aaa…?

- Vad är det som låter? Är det en varg?

- Nej, det är en storlom.

- Storlom? Vad är det för nåt?

- Det är en fågel.

- En fågel? Som låter som en varg? Jag visste inte att fåglar kan låta som vargar... (…)

- Hasse! Hasse!

- Mmmm…?

- Vad är det som låter?

- Det är en råbock som skäller.

- Kan fåglar skälla?!?

- Nej, det är ingen fågel. Det är ett rådjur. En hane. En pappa.

- Jag visste att fåglar inte kan skälla som hundar...  (…)

- Hasse! Hasse! Vad är det som låter?

- Det är vinden som gör att det knakar i träden.

- Är det farligt? Kan dom ramla?

- Nej, det är ingen fara…

- Va bra. Och jag visste att det inte var nån fågel…

Sju timmar senare… Samma plats. Samma personer. Samma förvånade röst.

- Hasse! Hasse!

- Jaa…?

- Jag har sovit helt otroligt! Inga djur har ätit på mig!

Postat 2014-06-04 16:12 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Arkiv

Kategorier

Etiketter

Länkar

Logga in

Tips!