Bloggar > Majjens blogg

Majjens blogg

Stigen och Muren

Jag tycker att det är grymt tråkigt att plocka blåbär. Däremot följer jag ibland med Livskamraten "som sällskap" när hon vill plocka. När hon släpar på plastburkar, svampkorg, renskniv och vad mer hon behöver, så har jag med mig kamera och kikare.

Tja... jag har faktiskt en plastpåse i fickan om jag skulle råka springa på något svampställe, och någon enstaka gång har jag tagit med en liiiiten plastburk att lägga blåbär i - utan några som helst löften att något kommer att hamna där...

Senast vi var ute i blåbärsskogen tillsammans var nog ambitionen att bidra med någon deciliter... men jag hamnade som i trans när jag hittade...

Stigen...

 

 

Den var smal men mycket tydlig, alldeles för vältrampad för att enbart vara en djurstig. Den kan inte ha blivit till enbart av blåbärsplockare heller, så... Vem eller vilka har trampat här? Och varför?

Och vart leder stigen?

Jag följer den några hundra meter. Då delar den sig plötsligt! Och där framme till vänster skymtar...

 

 

... Muren!

 

 

... en lång, vacker och mossbelupen stenmur...

Hur gammal är den? Stora träd har vuxit ovanpå muren och sedan dött...

Vem har byggt den och till vilken nytta?

 

 

Plötsligt tar den bara slut... och där finns en orienteringskontroll! Så finns det alltså någon användning för muren även idag...

 

 

Jag fortsätter i murens längdriktning lite på måfå...

Men!? Visst kan man ana en förhöjning i marken under allt ris och all mossa? Och... där dyker den upp igen!

 

 

Ett bastant träd mitt på muren...

 

 

Så ändrar muren plötsligt karaktär. Den löper över en berghäll och plötsligt är all mossa som bortblåst!

 

 

På andra sidan berghällen gömmer sig muren åter under mossa och blåbärsris.

 

 

??? Hur länge har jag varit borta? Undar om Livskamraten börjat bli orolig? Bäst att vända tillbaka...

...med tom plastburk...

Postat 2009-08-16 11:13 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Kilsbergen 13: Fågelnätter - Andra natten Placerad på karta

Denna natt hade vi klockan på ringning. Vi visste att solen skulle gå upp 04.50. Därför ringde klockan redan 03.00, och det gick förvånansvärt lätt att komma upp. Förberedelserna var gjorda redan kvällen innan, så även om vi hade någon mil att åka var vi på plats på höjden strax söder om Södra Hällsjömossen redan 03.45. På en av grusvägarna på vägen dit rusade en älg tvärs över vägen precis framför oss. Det gjorde att vi sänkte farten betydligt.

Om inte den älgen skrämde vettet ur oss, så var det nära att det hände strax efter att vi klivit ur bilen vid Södra Hällsjömossen. Det var fortfarande mycket mörkt när vi klev upp på kullen. Precis nedanför oss - 10 meter bort - fanns en lövdunge och bortom den... mörker...

Plötsligt brakar det till från dungens håll. Vi hör tydligt hur ett mycket stort djur klampar fram och frustar(?). Så börjar det vaja i buskarna och klampandet ökar i intensitet... åt vårt håll...? Vi har hört orrspelet på avstånd, så vi drar oss skyndsamt till bilen. Vi står onödigt oskyddade på vår kulle...

 

Nästa mål är Berga - där vi såg nattskärran för ett par nätter sedan. Här står vi och inväntar soluppgången...

 

(Några av bilderna - alla? - vinner verkligen på att förstoras.)

 

 

...hittills hade det varit ganska tyst, men nu...

Ett praktfullt trumpetande! Ett par tranor - inte långt bort - hälsar morgonen högljutt. Sedan tyst igen...

...knäpptyst...

 

 

...tills storlommen låter sitt spöklika ljud eka mellan bergstopparna...

 

 

.. och sedan spillkråkan...

 

 

... och så plötsligt... hela rymden fylls av ljud när en flock mindre korsnäbb passerar... och sedan lövsångaren, koltrasten... alla!

 

 

Åt andra hållet hade vi denna utsikt...

 

 

 

 

I en sådan här situation är jag så oändligt lycklig att jag har någon att dela allt detta med...

 

... Livskamraten...

 

På hemväg sickade och sackade vi på diverse småvägar i Kilsbergen, och fick då vara med om en av våra  "all-time-high"-obsar:

Precis bredvid vägen sitter... en lappuggla!

Ingen har tidigare vetat om att det finns en sådan uggla i dessa trakter. Nu hoppas "fågelskådar-Närke" att det är fråga om en häckning...

(Positioneringen gäller soluppgångs-bilderna. Jag har blivit ombedd att inte positionera lappuggle-observationen.)

Postat 2009-08-14 21:26 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Kilsbergen 12: Fågelnätter - Första natten Placerad på karta

Jag har haft ett fantastiskt fågelskådarår - med mina mått mätt. Jag har redan slagit nytt rekord vad det gäller antal arter på ett och samma kalenderår, och om jag ligger i lite grann, så kommer jag att kunna passera 200 för första gången.

Trots att jag sett så pass många olika arter, så är det många vanliga fåglar som jag ännu inte varken sett eller hört. Främst gäller det vanliga skogsfåglar som tofsmes, talltita, korsnäbbar, orre etc.

Fågelskådaren föreslog därför att jag och Livskamraten skulle ge oss ut i skogen en natt och som omväxling hålla oss vakna (sades med en viss ironi). Då skulle vi minsann åtminstone höra de flesta som jag saknar.

Efter lite fundering fram och tillbaka kom vi överens om att dela upp det på två nätter istället. I vår ålder krävs lite starkare yttre stimuli än lite fågelkvitter för att hålla oss vakna en hel natt. Natt 1 skulle vi vara ute tills allt tystnat och natt 2 skulle vi vara ute i god tid innan solen gick upp.

 

Första natten var magisk.

 

 

Det blev inte så många arter denna natt, men ett möte var fantastiskt. I ett tidigare blogginlägg - http://www.utsidan.se/blogs/majjens/15574.htm - berättade jag att jag hört nattskärra på Öland. Det var första gången sedan jag var barn. Fågelskådaren berättade för oss om ett mycket säkert ställe i Kilsbergen när det gäller just nattskärra. Det skulle förstås vara roligt att få SE en skärra. De brukar sitta på en grusväg och deras ögon lyser röda när man närmar sig med bilen.

Innan vi kom fram till detta speciella ställe stannade vi på en kulle i närheten för att lyssna efter orre. På väg ner från kullen dyker plötsligt en stor fågel upp i mörkret. Den flyger rakt emot mig, men tvärvänder en eller två meter framför mitt huvud, och i svängen vänder den undersidan till. Två tydliga ljusa fläckar lyser ute på vingarna. Nattskärra!

Den flyger in i ett buskage strax intill och spelar sedan upp en rad olika läten. Sedan vi hämtat oss från överraskningen sätter vi oss i bilen och rullar de sista hundratalet meter till det ställe vi blivit tipsade om. Visst sitter de där också, men vi ser inget annat än de lysande ögonen.

 

(Positioneringen gäller förstås, mötet med nattskärran.)

Postat 2009-08-12 19:13 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Frippes fall. Händer det något?

Ett par förfrågningar har jag fått under sommaren. Är det något på gång? Njae... jag har själv inte varit i trakten denna säsong och inte heller varit aktiv på något sätt för att påskynda "ärendet". (Tänk om det åtminstone kunde BLI ett ärende...)

Däremot vet jag att diplomlistan har blivit (läs: ska bli) lite längre. Så här såg det ut för ett år sedan:

A1:    Håkan Friberg                 2004

A2:    Tommy Hysing                2007

A3:    Emma Roos                    2008

B1:   Barbro Fehrm-Friberg    2008

B2:    Åse Friberg-Larsson     2008

B3:    Christer Larsson            2008

B4:    Bertil Disman                  2008

B5:    Kalle Brisland                 2008

B6:    Carina Olsson                2008

Till dessa kan nu läggas:

B7: Pär Lindh                          2009

B8: Agneta Wikström             2009

Sedan vet jag att ytterligare någon eller några varit där, men de har ännu inte presenterat något bildbevis.

Redigering 14/8: JOOO!!! Två stycken A-diplom dessutom! Det blir knepigt med årtalen här. Bilderna är tagna 2008, men jag såg dem först 2009. Det får allt bli när jag fick se dem som gäller. Alltså:

A4: Lasse Lundgren              2009 (2008)

A5: Johanna Junaeus           2009 (2008)

 

Någon kanske inte har en aning om vad jag skriver om? Orkar ni så läs om bakgrunden här:

http://www.utsidan.se/blogs/majjens/index.htm?tag=33

/Håkan alias Frippe

 

Redigering september 2010:

A6: Anders Onerup           2010

A7: Johan Heimer             2010

 

Redigering april 2011

A8: Oscar Eriksson        2011 (2010)

Redigering augusti 2011

A9: Lars Östlin

B9: Martin Friberg (genom lottdragning)

B10: Magnus Friberg

Postat 2009-08-11 17:50 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Fisketur i Arjeplog 9: Slutet Placerad på karta

Det kan väl redan nu avslöjas: Det blev ingen fisk. (Jesper får tro vad han vill.) Sedan vi kommit ner i björlskogen hade mitt fiskeintresse bedarrat rejält. Intresset för växter och fåglar tog överhanden. Men Vandringskompis T höll ut. Han försökte i det längsta, främst med flugfuskandet.

Vi tog stigen söderut, över Bänoklippo. Där hittade vi en vacker skapelse.

 

Detta är utedasset vid Bänoklippo!

 

Från Bänoklippo och vidare söderut hade vi (nåja, jag) en del häftiga fågelmöten. Vi skrämde upp en tjädertupp, vi vandrade rakt igenom en stor flock av först bergfink och strax därefter gråsiskor. Det som sticker ut mest var förstås ändå de fyra småspovar som vi uppenbarligen irriterade. De turades om att följa oss, sätta sig i trädtoppar och varna ljudligt.

 

Småspov

 

Framme vid Silvervägen klev vi bara över asfalten för att göra ett sista flugförsök i Tjaktjaurälven. Jag ägnade den mesta tiden åt en ganska intensiv växtlighet. Denna fjällkvanne var det fler än jag som var intresserad av.

.

 

 Fjällkvanne

.

.

Sedan även Tommy (det är ju SÅ han heter!) gett upp, återvände vi till Silvervägen. Vad göra nu? Vi hade ju en natt kvar innan det var dags att återvända till Närke.

.

.

.

Silvervägen

.

.

.

Vi tog asfalten mot sydost för att se om vi kunde hitta någon inbjudande tältplats. Och det gjorde vi verkligen. En liten udde stack ut i Vuoggatjålmjavrre och erbjöd en underbar övernattningsplats. Natten igenom underhöll smålommen med alla sina olika läten. Effektfullt!

.

.

.

Vuoggatjålmjavrre

.

.

.

Nästa dag förflyttade vi oss bara dryga kilometern till anläggningen vid Polcirkeln, där vi visste att bussen skulle stanna.

Där hittade jag ett faktablad om fiske i Arjeplogsfjällen. På första sidan(!) stod ungefär:

.

"Det är inte enbart tur om man får fisk eller ej, men alla vet hur vädret kan påverka, speciellt om det är nordan på kalfjället." YES!!!

.

(Positioneringen gäller förstås tältplatsen.)

.

.

Jag har svårt att gissa hur ni "riktiga" fjällfiskare reagerar på min text. Jag förstår ju att allt inte går att skylla på kalfjäll och nordanvind. Kan inte någon/några ge mig lite råd – här i bloggen, i gästboken eller via meddelanden. Trots mina misslyckanden tänker jag inte ge upp. SÅ jäkla mycket extra vikt handlar det ju inte om, så fiskeprylarna kommer att följa med även på vandringar som inte är uttalade fisketurer.

 

Några frågor:

1) Flätlina kontra nylonlina?

2) Vilka olika drag ska jag satsa på? Skeddrag? Spinnare? Fuskflugande?

 

Postat 2009-08-10 20:35 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
Sida: 1 2 3 Nästa Sista 

Arkiv

Kategorier

Etiketter

Länkar

Logga in

Tips!