Bloggar > Majjens blogg

Majjens blogg

Vinter-Sarek 1:Drömmen gick i uppfyllelse på puben Placerad på karta

För ett par dagar sedan stötte jag oförmodat ihop med Anders - en före detta arbetskamrat. Det var ett bra tag sedan vi sågs, så vi bestämde att kommande fredag (igår) gå på bio och sedan till Stallyktan för ett par öl. Vi är båda 50+, men trots det i väldigt olika skeden i våra liv. Det blev därför en hel del berättat om vad som "hänt sen sist". När det samtalsämnet tog slut gled vi istället över på våra drömmar.

- Har du några drömmar kvar, Håkan? frågade han.

- Jo, det har jag förstås, och så började jag bland annat berätta om olika resmål, både nära och fjärran, som jag gärna skulle vilja besöka - ensam ibland, tillsammans med andra ibland. Givetvis handlade en hel del om friluftsliv i olika former.

- Finns det någon av dina drömmar som inte är genomförbar? fortsatte han.

- Njae, kanske inte ogenomförbar, men det finns en dröm som jag inte tror kommer att bli av. Så berättade jag för honom om min längtan till Sarek på vårvintern, att få åka skidor genom några av de mäktiga dalgångarna och kanske geonomföra någon lättare skidbestigning. Men - jag känner tyvärr ingen som vill följa med mig dit. Jag vet att det finns kurser/färder i STF:s (?) regi, men... neej, det är nog inget för mig.

- Varför tar du inte med mig?

Sa han det verkligen? Hörde jag rätt? Han - den där bekvämliga och väderkänsliga killen - vill han följa med mig till Sarek en vinter? (Han hade bara druckit en enda öl.)

Så här kommer det att bli: Kommande vinter kommer vi att ägna oss åt att bli lite samkörda när det gäller vintertältning. Vi kommer att ge oss upp i Kilsbergen några riktigt kalla nätter och vänja oss vid tältuppsättning, matlagning, snöbivackering och användande av vindsäck. Nu hoppas jag på skitväder i vinter.

Och påsken 2009 blir det verklighet...

Postat 2007-09-29 10:28 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Kilsbergen 1: Stora ryggsjön Placerad på karta

Kilsbergen erbjuder ett mycket stort antal vandringsvägar och vindskydd. Trots att jag bor i Örebro - och alltså kan utnyttja området ganska lätt - så hittar jag ständigt nya favoriter. Den gångna natten tillbringade jag med en kompis i ett vindskydd vid norra änden av Stora Ryggsjön. Det ligger knappt 2 km NV Blankhult. Vi kom dit på en stig från Skrikarboda. Bergslagsleden går inte förbi detta vindskydd, vilket gör att det säkerligen inte besöks lika ofta som många andra. Läget är gudomligt på en udde ut i sjön. På beskrivningen av etapp 8 på Bergslagsleden finns detta vindskydd markerat.

 

Postat 2007-09-23 13:57 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Okända fjäll

"Alla andra" gör alltid så bra affärer, konstaterar jag avundsamt med jämna mellanrum. Idag höll dock Fru Fortuna sitt spö över just mig när jag hittade Tore Abrahamssons Okända fjäll för 50 kr på ett antikvariat i Örebro. Nu väntar några dagars intressant läsning.

Postat 2007-09-16 14:45 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Det började med scouting...

Min far var scout hela sitt liv. Han hade många andra titlar, men det var scout han var. Sedan familjen blivit fullstor nere i Skåne, flyttade vi upp till Falun, till den lilla stadsdelen Järlinden strax intill det som nu är Lugnets skidstadion. 1960 grundade min far - Bengt Friberg -  Järlindens scoutkår, som under många år på 60- och 70-talet var en av Sveriges mest friluftsaktiva kårer. Vi var ute jämt! Minst en gång i månaden - året runt - hade vi hajker som både innehöll vandring och övernattning i vindskydd - inget annat. Tidigt varje sommar genomförde vi en längre vandringshajk - ofta med historiskt eller kulturellt tema - som varade 7-9 dagar. Från början byggde vi vindskydden av slanor och granris, sommar som vinter, i såväl regn och snö som i solsken. Så småningom skaffade vi tygvindskydd utan sidoväggar. De kallaste nätterna närmade sig kvicksilvret -30. Två vindskydd stod då med öppningarna mot varandra och där emellan brann en nying. Jag minns särskilt en snöriknatt i trakten av Dådran, nära Rättvik, då vi för en gångs skull hade termometer med oss. På natten var det -24, men i vindskyddets nock var det +12. Vi lärde oss att hitta ved och att elda, vi lärde oss vilken utrustning som var bra i olika situationer, vi lärde oss att vistas i naturen. Det värsta som hände? Det var nog när Pelle B fastnade med ögonlocket i sovsäckens dragkedja...

Postat 2007-09-15 15:07 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Nu får det vara slut på jante-inställningen!

Jag tycker ju att det är roligt att skriva, så varför gör jag det inte oftare? Nu ska det bli ändring. Jag tänker fortsätta att skriva artiklar på Utsidan om mitt vandrande, men det kan vara roligt att även ha möjlighet att formulera sig lite mer oöverlagt(?) ibland.

I olika trådar har jag gett en del turförslag. Eventuellt tänker jag lägga in en del av dessa på min blogg för att få dem samlade på samma ställe.

Denna text får ses som ett prov utan värde.

Postat 2007-09-08 12:12 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Arkiv

Kategorier

Etiketter

Länkar

Logga in

Tips!