Recept

"Favvomacka"

Mörkt bröd med smör, getost, gurkskivor ( färsk, inte inlagd) och örtsalt! Mums! Maria Byström
Det här är en bok för den vetgirige och naturligtvis för den som gillar mat. Ren fakta blandas med målande beskrivningar, gröthistoria som tar dig ...
150 g köttfärs 1 msk olja 1/2 gul lök 1/2 tsk salt 1/4 kryddmått vitpeppar 1/4 kryddmått paprikapulver eller 1/2 paprika 2 msk tomatpuré 150 g blandade grönsaker eller soppgrönsaker Bryn ...

[Tävlingsrecepten]

Äntligen presenteras bidragen från recepttävlingen vi hade i våras.

1+1

1 st Varma koppen + 1 st snabbnudlar
Smör Honung Mashmallows Jordnötssmör Russin Jordnötter Havregryn Koka upp smör, honung, mashmallows och jordnötssmör. Blanda i de andra ingredienserna medans varmt (viktigt). Gör en så ...
Efter ett år åkte Anneli Wester tillbaks till Aconcagua för att ge det en ny chans. Bättre förberedd både fysiskt och mentalt men hon skulle möta den ... 3 kommentarer
I december 2009 åkte jag till Aconcagua i Argentina, världens högsta berg utanför Himalaya med sina 6 962 m. Ett högt men lättvandrat promenadberg ... 3 kommentarer
Tag en apelsin. Gröp ut innanmätet. Häll i en god sockerkakssmet. Lägg på glödbädd tills klart. Blev det gott? Vi gjorde detta på vårt sommarläger, juniorscouter och uppåt. Det fungerade utmärkt, ...
En mustig gryta som passar när man inte ska gå så långt och har tid att långkoka.
Krämig ost och korvpasta.
Perfekt utflyktsmat som du kan förbereda hemma och ta med ut.

Baconlunch

Massiv bukfylla med bacon och potatismos

Baconscones

Varför inte unna sig nybakat bröd sent på turen? Stek ett paket bacon i stekpannan på trangiaköket. SPRARA FETTET!!!! Blanda ett paket sconesmix enligt anvisningarna placera en utplattad ...
Det finns en hel del recept på energikakor i receptbanken. Passa på att baka några med olika smaker och former till jul, perfekt att ge bort i ...
När det dignar av blåbär i skogen, passa då på att plocka och gör lite goda blåbärsbarer på dem. De funkar både som mellanmål, efterrätt och ...
Energikakor fungerar både som mellanmål och efterrätt. Lätt och snabbt sätt att fylla på energi när orken tryter.
Bränn ner elden till en fin och tjock glödbädd. Tryck ner potatis och lök i glöden. Man behöver inte rulla in dem i aluminiumfolie - det är bara onödigt. Prova med en sticka (det går utmärkt med en ...
En nyskapande vegetarisk burgare
Följ ditt standard recept på havregrynsgröt. Jag brukar köra 1 del gryn och 2 delar vatten + lite salt. Tag sedan Ekströms blåbärssoppa och \\\"läs baklänges\\\" på receptet. Har du två dl. gryn ... 2 kommentarer
I bokenTorka mat av Eric Tornblad summeras resultaten av många års erfarenheter av att göra sin egen mat baserad på råvaror han torkat själv. 5 kommentarer

Bovetemums

Rawfood på turen! Bovete som blötläggs i minst åtta timmar behöver inte kokas vilket är smidigt som tusan. Direkt när man vaknar är frukosten klar, nästan. Tillsätt bara lite torkade frukter av ...
25 g jäst, 2 msk olja, 2½ dl ljummet vatten, ½ tsk salt, 1 tsk strösocker, 1 dl grahamsmjöl, 6 dl vetemjöl Lös upp jästen med vatten och olja. Blanda i övriga ingredienser. Knåda till en fast deg ...
Köp Bake off bröd linda in dom i ca 2-3 varv folie, grädda dom i utkanten på elden ca 10 min vänd o vrid dom ofta.

Bär-müsli

Supersnabb och mättande frukost! Det är förstås godast med nyplockade blåbär, därför kan du packa de torkade bären separat (och äta upp dem senare) ...

Bärpulver

Har du hört talas om bärpulver? Det är frystorkade bär med allt från skal och kärna till fruktkött och bärjuice kvar. Alla bärens goda och effektiva ämnen utnyttjas lättare av kroppen när man äter ...
Vi testade följande grötblandnigar under förra sommarens fjällvandring, helt suveräna. Basen var vanliga gröt varianter, mannagryn, havregryn, råg etc. Det som gjorde dem otroligt lyckade var att ... 1 kommentar
Bönknaster är pulserade bönor som blandats med kryddor. Det kan du äta som det är eller så gör du en gryta/sås av det. Bönorna är ugnsstekta en liten ...
Torka egen mat och planera matsedel för kommande turer är en rolig sysselsättning. Nu finns mycket rotfrukter i säsong som är bra att ha som bas i ...
Receptet är för 4 port. 6 msk smör 2 st vitlöksklyfta(or) 3 msk persilja, finhackad 1 nypa salt 1 nypa vitpeppar, malen 4 skiva franskbröd 200 g champinjoner Blanda ...
Kraftfull chili con carne med smak av vilt och skog. Sötman från de karamelliserade paprikorna, löken och bönorna i tomatsås möter beskan från ölen ...

Chokladbanan

En banan skåras på längden och i skåran trycker du ner några bitar blockchoklad. Rulla in i folie eller placera som sådan i glöden där den får ligga tills chokladen smält. Ät direkt med ...

Chokladgröt

2 - 4 dl havregryn beroende om man är på fjället eller inte 4 - 8 dl vatten ska vara dubblet så mycket 200g choklad Tillagning: Koka gröten som vanligt och precis när ni hällt upp den i ...
Dubbla portioner chokladpudding till en vanlig portion marsànsås, kom på detta när vi skulle äta chokladpudding på en hajk, och marsánsåsen var på utgående datum, de flesta inklusive jag var ...
Koka pasta (ex. korkskruvar). Låt det kallna och blanda sedan i: inlagd gurka, oliver (utan kärnor förstås), vitost (eller annan ost), tomat, påläggskorv om man inte är veg. Sedan är det dags för ...

Citronbar

En energibar med frisk citronsmak.
Enkelt och gott. 1 kommentar

Cousotto

En variant på risotto som passar bra för lite snabbare tillagning.
En fet och energirik rätt. Enkelt att tillaga både i stormkök och hemma.
Underskattad utemat Till denna katergori hör främst den gamla hederliga korven och brödet med samma gamla ketchup och senap. Lite trist men det funkar. Grillkorv Ver.2 Om man tar sin vanliga ...
Efter att ha byggt altan och uterum på varje ledig timme i drygt 2 månader var det äntligen dags att ge sig ut på äventyr igen! Barnen jublade och sa ... 1 kommentar
Blanda valfri mängd havregryn, dadlar, russin, druvsocker och glykos(köps i tub på apotek) i en matmixer. Kör en stund tills smeten är genomkörd. Fyll på med lite vätska om det känns torrt. Förpacka ...
Ung kvinnlig entreprenör lanserar ekologiskt naturgodis. I vår tid och samhälle skall allt produceras, skapas och färdigställas snabbt smidigt och ...
Smält samman margarin och sirap i en kastrull och släng ner en bit blockchoklad...blanda...sedan är det bara att hysta ner musli som gärna ska innehålla kokos, torkad frukt m.m...massan ska bli tjock ...
Ta med köket ut och laga mat i helgen, här är ett förslag till en trerätters lunch eller middag. Med lite förberedelser hemma går det smidigt på ... 1 kommentar
En både värmande och mättande soppa är gott att laga till ute. Så här torkar du ingredienserna till en potatis- och purjosoppa. 1 kommentar
Om du ska torka de här kakorna så är en torkugn bäst, men en varmluftsugn fungerar också bra. Genom att torka dem så blir de lätta, håller väldigt ...
Om du gillar kokos kommer du att älska dessa! De vill helst förvaras i kyl eller frys och trivs inte så bra varma dagar. En varm dag kan du däremot ...
Matig energikkaka som inte är jättesöt. Du kan pensla på smält choklad om du tycker att den blir för torr.
Fantastiskt goda, går åt som smör i solsken!
Dessa kaffebars är hur goda som helst, både som efterrätt och som extra energi när du är på väg. Du gör dem snabbt och du behöver inte många ... 1 kommentar

Energikick

En enkel ork- och energikick. Blanda följande grejer, grovt hackade; mörk choklad hasselnötter jordnötter torkad frukt

Energikick

En enkel och snabb rätt att tillaga där ingredienserna redan finns i de flesta utemänniskors ryggsäck, packpåse eller kajak. Koka upp aprikossoppa eller kräm tills den får en lagom konsistens ...
För att kakorna ska bli RAW så ska alla ingredienserna vara RAW, dvs inte upphettade till mer än 42 grader. Men det går förstås att göra kakorna även ...
Vintern är en härlig tid att vara ute, speciellt som nu när snön ligger gnistrande vit över stora delar av landet. Eric får många frågor om vad man ... 4 kommentarer
Långdistansikonen Evy Palm är aktuell som gästbagare för Runes Energikaka. Evys energikaka är helt fri från E-nummer, smaksatt med blåbär och kommer att tillverkas i begränsad upplaga. - Utbudet vad ...
Medtag 10 cl vit rom och två lime frukter gå upp till en av keb.massivets glaciärer och hämta krossad is. Pressa limen i romen och häll över den krossade isen. Garanterat den bästa daiquiri man ...
75 g färsk spenat 8 st körsbärstomater 200 g Pastella Farfalle, naturell 40 g Pastella Pesto Classico 10 skiva(or) pepperonikorv 1 st rödlök Tillagning: 1. Koka pastan enligt ...

Favoritmacka

Rundbakat mjukt vitt bröd, rejäl storlek(och inte frasigt franskbröd) Fyll med: 1-2 ostskivor Tzatsiki, valfri mängd Kokt skivad skinka Tomat i tunna skivor Gurka i tunna skivor Finskuren ... 1 kommentar
Fiberrika och goda energikakor.
Det som skrivs om friluftsliv handlar förvånansvärt mycket om mat och recept. Jag vill inte vara sämre utan bidrar härmed med något som fyller ett ... 8 kommentarer
En reseberättelse av en fjällvecka i Lappland med fiske, djur och fjälliv i underbar miljö under midsommarhelgen. Oväntat avslut på en tilltänkt ... 12 kommentarer
ÄNGS BRYGGA: - Vi har säkert ett helt kilo äpplen med oss! - Nä, fem kilon tror jag! - Jag tror på 50 kilon äpplen. Budet om hur många kilo äpplen barnen vid 4-6 D och 7-9 D, bar med sig till Ängs ...
Camilla Wikström delar här med sig sex mustiga middagstips som hon använde vid en vinterfjälltur, våren 2002. 8 kommentarer
Friluftslivet kräver sin egen mat. Den får inte väga för mycket, ska få plats i ryggsäcken, kunna lyfta blodsockret och ge energi så att man orkar ...
Fixa Karins supergoda friluftskäk!
Friterat bröd går fort att göra, är gott och dessutom energirikt!

Frukosttips

Den bästa frukosten och enklaste är helt enkelt att blanda 3 till 4 dl musli, beroende hur mycket man äter, med en halv påse mjölkpulver ( räcker till en halv liter), lite extra nötter och kanske ... 1 kommentar

Fruktremmar

Goda remmar och roliga att göra. Funkar som godis på tur eller när som helst annars. 1 kommentar
Det smarta med det här receptet är att du förbereder burgarna innan och stoppar dem i frysen.
Det smarta med det här receptet är att du förbereder burgarna och stoppar dem i frysen. När du ska ut är det bara att ta med dem frysta. Det är bra ...
Pitabröden kan bakas hemma på stekjärnet innan och fyllas med skinka, ost, tomat och senap. Alternativt kan man baka dem över öppen eld på pinne tillsammans med grillad kryddkorv ex choritzo, ...
Jag har kört med gas i alla dessa år i fjällen. Det är väldigt praktiskt och oslagbart om man ska tillaga mat ute i naturen. Däremot är det ... 8 kommentarer
Varför avstå snax bara för att man är ute? Vanliga popcorn placeras i folie tillsammans med matfett. Helst rapsolja men även bregott går utmärkt. Inte smör (bränns lätt) eller lättmargarin ...
Vi önskar God Jul med det klassiska receptet på Runekakor. En riktig favorit i repris.
Energibar med gojibär, gojibären kan bytas mot annat fast bär.
Med gasgrillen Vidar från PRIMUS krävs varken förberedelser eller lång väntan på den perfekta glöden. Eter ett klick med den inbyggda tändaren är det ...
För att göra det enkelt är hela processen uppdelad i olika steg – bara att följa punkt för punkt. 2 kommentarer
Gröna linser med perfekt tuggmotstånd i fantastisk symbios med grönsaker och cashewnötter. Rätten passar alla, både veganer, vegetarianer och ... 3 kommentarer

Grönsaksris

Ta vilka grönsaker du vill, men paprika, tomat och kålrot ger mer karaktär på rätten än till exempel morot och potatis. Passar till vegetariska ...
En jättebra bas som du kan använda till pasta, ris eller stekt mat. Ju mer finfördelade grönsakerna är när du torkar dem, desto "såsigare" blir ...
En smakfull och nyttig rätt, servera bröd eller knäckebröd till.
Grundrecept för 4 personer 1 dl krossat bovete 1 dl skalad hirs som körts 15 – 20 sekunder i mixer 2 rågade msk dinkel ( urvete ) 1 l vatten Lägg bovete, hirs och dinkel i en gryta, blanda, ...

Grötfrukost

En toppenfrukost som man står sig länge på. Enkel och god. Glöm inte tillaga på svag värme!
En riktigt god efterrätt som du kan förbereda på flera sätt om du ska på dagstur: förbered allt hemma, dvs stek pannkaka och gör soppan som du har i ...
Har du ett överskott av hallon i år? Testa att göra dessa hallon- och limekakor. De har lång hållbarhet och kan förvaras i rumstemperatur.

Hasselhavre

Lättlagad och energipackad morgon-mussli på ca 1000 kcal/port,
Ingridienser: 1 l Vatten 1 l Lönnlöv 8 dl Socker ev. lite citronsyra För er som gillar pannkakor och plättar t.ex är detta en billig och enkel sirap att göra. Plocka en liter gröna lönnblad(ej ... 2 kommentarer
Kerstin Gunnarsson fick under en fjällvandring idén att göra en hopfällbar bärplockare, efter det har det blivit fler produkter så som svamp / bärväska, sittunderlag, svampkniv, lingonsäck, ryggsäck ...
Kryddig och supergod maträtt över öppen eld i muurikkan. Kanske inget att ta med på en långtur. Men för en dagstur med maten och vilan i centrum ... 1 kommentar
En enkel tork av en flyttkartong. 1 kommentar
Vid sjön Tämnarens strand ligger ett litet bortglömt naturreservat vid namn Iggelbo. Här kommer en beskrivning av en liten vandring i detta reservat ... 4 kommentarer

Indisk afton

Lite jobb hemma men så lättlagat på turen, en riktig smakbomb som värmer gott den femte dagen. 1 kommentar
Den här linssoppan blev snabbt sommarvandringens favoritmåltid. Det är en kryddstark men balanserad soppa som värmer i kalla vindar. Om alla ingredienser förutom vitlöken torkas så blir det en fullt ...
Kan jag dricka vattnet i Kebnekaises fjällbäckar? - om kvaliteten på vattnet efter flygplansolyckan i mars
Nu är det säsong för morötter och de går att köpa billigt nu. Varför inte göra en god energibar med frisk smak av ingefära och fin färg av morötter. ...
-Häll havregryn i en bunke och krossa med hjälp av vattenfylld PET-flaska eller liknande. -Häll upp havregrynsflingorna i en tallrik och häll på hett vatten till lagom konsistens. Rör om! Salta ... 1 kommentar
En introduktion till seriös matlagning i vinterfjället och hur man överkommer de utmaningar som det innebär. 9 kommentarer
Om du ska göra dessa kakor så är en torkugn bäst, men en varmluftsugn fungerar också bra. Genom att torka kakorna så blir de lätta, håller väldigt ...
En härlig matig rätt som man med fördel äter rätt ur pannan!

Jägarsnus

Kärt barn har mång namn: jägarsnus, gotta, studentfoder... Vad du än väljer att kalla det så är det en bra kombination av långsam och snabb energi ...
Energibar med kaffesmak.
Lätt som en plätt!
En vidareutveckling av klassikern grillade äpplen som både stora och små kan njuta av.
Nystekta bullar på turen smakar gott! Dessa är enkla och går snabbt att laga till.

Kikärtsgryta

En fenomenalt enkel rätt att laga men med stora smaker. vill man så serverar man ris eller liknande till eller så svänger man ihop ett pannbröd och njuter av att sleva upp grytan med brödet. Är ...
Energikakor, viktigt att pressa ordentligt för att de ska hålla ihop.
Den här mackan kan med fördel vakuumpackas gärna flera tillsammans. När dom är vakuumförpackade så håller dom bra utan att gå sönder i packningen. Mackorna kan även förvaras länge utan att ...
Ibland är det bara skönt och avkopplande att helt komma bort från "alla" människor... Den som läser detta och inte kan hålla med borde gå o söka ... 1 kommentar

Kolbullar

Här följer ett recept på kolbullar, tillagas helst över öppen eld enkelt och gott att laga. 1 kommentar

Kolbulle

Kolbullesmeten kan blandas hemma och hällas över i en tom sirapsflaska eller liknande. Fläsket kan förstekas och frysas i portionsbyttor som tinas ...
Det är hög tid att ta tillvara säsongens svamp och grönsaker. Torkning är en bra konserveringsmetod som ger lång hållbarhet och tar lite plats.

krabbelurer

Krabbelurer är en slags sockerkaka som man kan tillaga på öppen eld eller glöd eller stormkök. Vi brukar göra dom när vi är ute på hajk med scouterna.

Krabbelurer

ca 30 st *1,5 dl socker *2 ägg *1,5 dl mjölk 4,5 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver (margarin att steka i) Rör ihop alla ingredienser. Ha lite margarin i en stekpanna, lägg små klickar av ... 1 kommentar
Riktigt mättande. De klippta kornen blötläggs för att kunna kokas dagen därpå. Gott med honung och nötter till!
Nu när vintermörkret är som djupast kan vi behöva den där lilla extra vitaminboosten. Vad bättre då än att kombinera en C-vitaminboost i en varm ...
Håller du på att planera vinterns skidtur? Här får du tips på en glidartur. Eller... så var det tänkt. Året är 2010. För första gången inkluderade de ... 12 kommentarer
Jag hade turen att bli medbjuden på en guidad kulinarisk paddeltur i Sankt Annas skärgård förra sommaren. Den verkade helt skräddarsydd för mig så ... 1 kommentar
Så här gör du Kung Stalles Maktkakor: Smält försiktigt på låg värme (max trean) och i tjockbottnad kastrull men lite vatten i. I den ställer du en stor glasskål (vattenbad). Lägg följande fyra ...
En och en halv miljon kalorier, det är mängden energi som Team HTC - Highroad, bestående av nio man, bränner under en tre veckor lång tävling som Vuelta a España. Walter Groezinger har varit teamets ...
En härligt krämig Kyckling & Risoni som man enkelt lagar på fjället. Se video från senaste turen- https://youtu.be/FzKMiA0LdcI
Thai inspirerad nudelrätt med lite hetta - perfekt för lite kyligare temperaturer utomhus!
En mycket lättlagad rätt som ger mycket energi, protein och smakupplevelse. Torkad kyckling som blötläggs några timmar och sedan kokas tillsammans med Tortellini. Blandas sedan med en pesto som rörs ...

Köttfärsris

Många härliga utedagar ligger och väntar. Här är ett recept på en enkel och snabb rätt med mycket smak. Testa den på någon tur framöver! 1 kommentar

Lakritsbar

Energibar för den som gillar lakrits.
Rätten är mycket enkel att förbereda och ha med på fjällvandringen. Det är en billig och matig måltid som kan varieras efter tycke och smak med andra ... 1 kommentar

Laxpasta

En mycket enkel rätt som du kan förbereda hemma och äta kall en varm sommardag.
En fjällvariant av den klassiska franska äppelpajen Tarte Tatin.
Minns ni tidigt nittiotal? När män var män, kvinnorna var vackra och energibars var synonymt med PowerBar? Man behövde inte ens någon termometer då, det räckte med att avläsa hårdhetsgraden på sin ...
En rätt som du lagar i bara en gryta vilket är praktiskt. Bäst är att blöta upp hela grytan i cirka 20 minuter innan den kokas, då spar du mycket ...

Linssoppa

Snabb soppa som behöver lite förstärkning av bröd.
Pulvermos i all ära, men när Gourmetvandraren ger sig ut på tur så vankas andra bullar. Fjällbäckskyld champagne, möra fina styckdetaljer, riktiga ... 3 kommentarer
Den här lyxbaguetten gjorde vi en vintermorgon, framför en öppen brasa ute på en morgontur. Knappast anpassad för uteliv, men trevlig när man vill ...
En nackdel med Spork från svenska Light my Fire är att den är lite för kort för den som äter frystorkat direkt ur påsen. Så nu kommer Spork ...
En mycket personlig matsedel, eller hur man bär sig åt för att äta gott och enkelt, bli mätt, inte bära mer än 400 g mat per dag och aldrig få diska mer än en gryta ;). 20 kommentarer

Mac'n'Cheese

Inför sommarens vandring så satt jag och funderade på vad man kunde tänkas fylla ut matschemat med utan att ta samma rätter om och om igen. Jag uppfann då min version av Mac'n'cheese och den kommer ...
8 skivor vitt matbröd 8 msk mjukost 4 msk senap 1 paprika 1 hg rökt skinka 1 tomat Bred senap och mjukost på alla 8 brödskivorna. Bred mjukost på 4 brödskivor samt lägg på rökt skinka, paprika ...
Bakad energibar.
Om man som Staffan bestämmer sig för att långvandra är just maten något som behöver förberedas och planeras ganska väl. Långvandringen ställer krav ...

Matig soppa

Enkel, matig soppa som kan göras med viss tilläggsvariation. En buljongtärning läggs i vatten och kokas upp. Strimla vitkål, skiva morötter och låt koka upp. Har man möjlighet till att fiska kan ...
Visst är det smidigt med färdiga frystorkade rätter på turerna men att torka och göra sina egna rätter är inte särskilt svårt. Planera lite och prova ...
Om matlagning utomhus - personliga erfarenheter 3 kommentarer
Med sex påsar torkad mat och några tillbehör kombinerar du fräscha ingredienser till en rad läckra uterätter. Att torka maten själv är enkelt och billigt, gör bara så här.
Vad är väl en hösttur utan en riktigt mumsig matsäck? Här är ett matsäckstips med värmande dryck.

Matvetesallad

En enkel, god och energirik måltid. Perfekt som snabb lunch.
En rätt som innehåller alla proteiner du behöver och dessutom är mättande en lång tid. Oliver och mozzarella har du i köpta påsar, soltorkade tomater, kronärtskocka och inlagd vitlök tar du från en ... 1 kommentar
Veckans recept är en snabb och mättande rätt.
Utsidans medlemmar får rabatt i webbutiken på www.friluftsmat.nu. 4 kommentarer
Planerandet och funderandet över mat påbörjades vid ungefär samma tid och sätt som drömmandet framför lantmäteriets karttjänst, d.v.s utan någon ... 3 kommentarer
2011 åkte Anneli tillbaka till Muztagh Ata i västra Kina, 7 546 m högt, där hon året innan hade kämpat mot en ofattbar mängd problem. Hon hade lärt ... 4 kommentarer
I ryggsäcken: bredda mackor, mjukt, mörkt bröd med sallad. 1 paket bacon, tomat, dricka. 1.Knaperstek bacon, helst över öppen eld men stormkök går också 2.Skiva en tomat. 3.Lägg tomatskivor och ...
Den här frukosten kan du äta kall eller varm.
Det här är inte en särskilt söt energikaka, men du kan pensla dem med choklad.
100 g frysta skalade räkor 50 g gravad lax 1 dl lätt creme fraiche 1 msk lättmajonäs 1/2 dl riven pepparrot 1/4 finhackad gräslök 1/2 burk ishavsrom salt svartpeppar 2 skivor mörkt bröd Bör ...
Det här är en rätt som fungerar bra för vandrare, långfärdscyklister och andra friluftsmänniskor. Den går fort att göra och kräver inte stor mängd bränsle.
Eric Tornblad har kommit ut med en ny bok - Snabblagat på tur - utgiven på Calazo förlag. Här kommer ett recept ur boken. 2 kommentarer
Friluftskokboken, en ny kokbok i A5 format med över 120 recept. Innheåller instruktioner hur du kan bygga din egen tork och olika metoder för att torka mat mm. Silver- och bronsmedlemmar betalar ... 2 kommentarer
Niklas Kämpargård har kommit ut med en ny bok om prepping - "Preppa mat - allt du behöver veta om livsmedel i kristider", vi skickade några frågor ...
Gustav Lindström delar med sig av ännu ett härligt matlagningstips, havregrynsgröt med torkad frukt. Det kan man kalla en riktigt stabil frukost!

Ny film - Äppelkaka

Unna dig något gott på ditt äventyr, gör en äppelkaka! Gustav Lindström vistar hur du tillagar den på Trangiakök.

Ny film -Tortellini med salami

Trotellini med varmakoppensås och strimlad salami.
* Outsides ständige löpare, Fredrik Ölmqvist, har just kommit hem från USA efter att ha avverkat Transrockies Run. Transrockies är den amerikanska ...

Nyponbar

En bra blandning av snabb och långsam energi.
Man kan relativt enkelt bygga ett lite mer sofistikerat ved-kök av en eller ett par gamla konservburkar, lite aluminiumfolie och ståltråd. Köket ... 10 kommentarer
För ostälskaren! Tartarsås och surkål är gott till.
Vem kan motstå pannkaka med choklad? Inte jag i alla fall... På dagstur kan du blanda till smeten hemma vilket är enkelt. På turer upp till ett par ...

Pasta & Bacon - Gör så här

Pasta och bacon, en enkel måltid men smakar väldigt bra tillsammans med lite Cremfrais och Persiljade. Häng med Gustav Lindström ut i skogen!
Det går att torka mögelost vilket gör att du kan ta med den här rätten på fjällturen. Enklast är däremot att använda osten som den är på en dagstur ...
Veckans recept från Utsidans receptsamling - här är en smakfull vegetarisk pastasås gjord på nötter, grönsaker och soltorkad tomat.
Här en blandning till frukosten som inte består av nån barnmat utan som man står sig på länge och som inte kladdar ner ...
Pinnbröd är barnens favorit! Njut med smält smör i hålet där pinnen satt, du kan även hälla i en socker- och kanelblandning.
Det bra med en potatisomelett är att den går fort att göra och att den mättar bra. Det bästa är att använda kall potatis. Därför är rätten bäst för ...
PRIMUS Power Cook är ett kraftfullt kök som klarar matlagning i lite större skala.  Med fyra stabila kärlstöd och en kraftfull brännare passar det ...

Powerbar

1 dl socker 1 dl sirap 1 dl grädde Koka detta under 8-10 min till knäckliknade konsistens. Tillsätt 5dl havregryn + 1dl finriven hasselnöt och 1 dl maltodextrin. Knåda väl och kavla ut på ...
Vi åkte till Trangias fabrik i Trångsviken för att se hur det egentligen går till. Många genialiska lösningar, material och annat roligt fick vi se under vårt besök...
Ny kokbok för uteätare av Karin Sundqvist. Kokboken går också att ladda ner till mobilen.
Ny kokbok för uteätare av Karin Sundqvist. Kokboken går också att ladda ner till mobilen.
Otroligt energirikt och underbart gott att ha på hårt eller mjukt bröd. Nötpastan håller ett par dagar i rumstemperatur, men förvaras den bara lite ...

Quesadillas

Fyllda tortillabröd som kan varieras med olika fyllningar istället för salami kan man ta skinka, tonfisk eller stark korv
Underbart gott och väldigt enkelt att göra på en stekhäll eller stekpanna. En rätt om uppskattas av alla.

Raggmunkar

Ingredienser till 3-4 ganska stabbiga raggmunkar: 2 dl. pannkaksmix 1 näve torkad strimlad potatis 2,5 - 3 dl vatten Pannkaksmixen köps i butik. Potatisen torkar man själv. Riv den på ... 1 kommentar
När du mäter upp en deciliter torkad frukt så ska du trycka ner frukten i decilitermåttet.
Något sött och gott att äta är härligt att unna sig på turen.
Enkelt och gott och passar jättebra för dagsturer och utflykter. Det är också lätt att variera och går att förbereda innan, men de är allra bäst att ... 1 kommentar

Reklampelare eller...?

I mitten av oktober förra året fick jag ett meddelande här på Utsidan med en förfrågan om jag kunde tänka mig att recensera lufttorkad friluftsmat från friluftsmat.nu. Min första tanke var att ... 1 kommentar

Renskavsgryta

Mustig renskavsgryta som ger en riktig lyxkänsla på turen. Alla ingredienserna går lätt att torka hemma i vanlig ugn.
En variant på ris á la malta, som tar lite energi, men är väldigt god.

Risotto

I lugn och ro invid elden som byggs upp eller med köket redo för användning förbereds ingredienserna av den som har tiden avsatt för matlagning. Just invid elden är det som bäst, låt det ta tid och ...
Ris till 4 pers (3 dl) 2 burkar tonfisk soltorkade tomater torkad paprika basilika oregano, lök Koka riset, tillsätt övriga ingrediernser, krydda!
Äta ogräs? Har du inte gjort det förr, passa på nu. Maskros är faktiskt både gott och nyttigt. Och nu till hösten är roten som bäst!
Det är perfekt att förbereda ingredienserna hemma (skala och skära i bitar). Torkar du ingredienserna kan du laga soppan på vandringsturer när du ...
Kort efter att artikeln om Runekakorna publicerades hade jag turen att komma i kontakt med Rune Larsson via email. Rune bekräftade att receptet mycket riktigt kommer från honom ursprungligen, även om ...
Långdistanslöparen Rune Larsson tog under sin tid i militären fram ett recept på en kaka som gav trötta soldater ork ute i fält. Energikakan byggde helt på naturliga ingredienser och har under åren ...
Väldigt enkelt - underbart gott! Råstekta rotfrukter kan ätas som de är eller med bönor eller kött. Det smarta här är att alla ingredienser förbereds ...

Rödbetssoppa

Soppan får helt olika karaktär beroende på vilken olja du väljer att använda. Jag skulle använda en svensk rapsolja, alternativt en mildare olivolja. ...
Receptet använder grönsaker som jag själv torkat och paketerat under året. Jag torkar företrädesvis sånt som är dyrt att köpa färdigtorkat eller sånt ...

Rökt abborre

enrisrökt abborre i röklåda eller folieform med rökspån
Att rök fisk är faktiskt ganska lätt och dessutom fantastiskt gott! Det finns bärbara rökar som används med t-sprit som bränsle men nackdelen är ...
Tänk er en macka av grovt bröd, bredd med philiadifiaost och ett par skivor med rök lax, kryddat med lite grovmalen svartpeppar. Till detta tar du en öl. Tänk dig att du nu lutar dig tillbaka i ...
Energibar

Samlade tips

Förslagen var många och ett flertal var likartade tips som vi sammanställer här nedan: Makrill i många former till ex: -till pasta (gärna med ketchup till) -på smörgås -i pitabröd Torkat ...
Kyckling är en bra källa till magert protein och osötat jordnötssmör innehåller mängder med nyttigt enkelomättat fett. 2 kommentarer

Scones

Ett bröd att ha till frukost, lunch eller som efterrätt med något sött på.
Energikakor.

Shakshuka

Fantastiskt god rätt med pocherade ägg i tomatsås som ofta äts i mellanöstern. Rätten passar lika bra till frukost, lunch som till middag. Shakshuka ...

Skogs Tex-Mex

Stark Tex-Mex (habanero) rätt med beef jerky och ris 4 kommentarer
Havregryn,kokosflingor,russin & en nypa salt. Koka ihop med vatten till mumsegröt!
Här följer två recept som smakprov ur boken "Varma Drycker Vilda Marker".
4 ägg 1 rödlök 1 burk tonfisk i olja 4 msk kapris grovmalen svartpeppar salt ca 1 dl majonnäs Hårdkoka äggen och hacka dem. Hacka rödlöken. Blanda ner tonfisken - mojsa sönder med gaffel. ...
Ett mått alla mått.
Favorit i repris: Trött på att slänga ut en förmögenhet på Powerbars? Sugen på lite julbak? Smålänningen Peppe visar här vägen till billigare godis för alla träningsfreaks och friluftsmänniskor.
Trött på att slänga ut en förmögenhet på Powerbars, Energikakor och Energybars? Sugen på lite julbak? Smålänningen Peppe visar här vägen till billigare godis för alla träningsfreakar och ... 69 kommentarer
Det är faktisk godast att doppa salta kex i chokladen, salta pinnar fungerar också bra :)
Det går att göra många matiga smörgåsar med varierande pålägg som passar bra för dagsturerna. Här är några tips! 2 kommentarer

Snabb utemat

På långturen är det bekvämt med frystorkad påsmat. Den tar lite plats, är lätt, går snabbt att laga och du får i dig ett väl avvägt näringsinnehåll. Men du får godare smak och bättre konsistens ...
De här kan göras som RAW-kakor. För att kakorna ska bli RAW så ska alla ingredienserna vara RAW, dvs inte upphettade till mer än 42 grader. Men det ...
2 port 1 påse varma koppen tomat och basilika 3 dl couscous 4 dl vatten 1 burk tonfiskfilé Koka upp vattnet, blanda i soppan och sedan couscousen, låt stå i fem min. Öppna under tiden ...

Spiskakor

Goda bröd som steks i torr panna, och ätes ljumna med tex smör.

Spotted quick

Spotted dick är gammal populär engelsk maträtt med potatismos och korv. Denna rätten är inspirerad av spotted dick men är väldigt enkel och snabb. Samt har råvaror som klarar några dagar ute på fält. 1 kommentar
Ett bröd som tillagas tunt i stekpannan eller på stekhäll/muurikka. Variera gärna med olika mjölsorter, exempelvis graham-, vete-, råg- eller ...
Ett enkelt sätt att röka fisk är att lägga den insaltade fisken på galler över elden med en stekpanna över (eller vad du har tillgängligt).
Stekt eller grillad halloumi är bland det godaste som finns! Lägg osten mellan bröd och lägg på lite tomatsalsa (eller tacosås).
Sjukt gott. Otroligt enkelt. Lagas på stekhäll eller stormkök.
Veckans recept är en rätt som du nästan inte kan misslyckas med. Snabbt och enkelt passar bra för en dagsvandring eller på paddelturen.
En rätt som du nästan inte kan misslyckas med. Det är bara att steka laxen sen hälla över teriyakisås och sesamfrön - voilà! Du kan äta rätten som ...
Den här rätten kan förberedas hemma för dagsturer. För paddling eller flerdagarsturer tar du med en burk med kidneybönor. Tortillabröd håller ...
Så enkelt men så gott. Nektariner som steks över öppen eld (går lika bra på sprit/gaskök) är en perfekt avrundning på en friluftsmiddag. Vill man lyxa till det så tar man med sig en ...

Stickbulle

3 dl vetemjöl 1/2 tsk salt 2 msk socker 2 tsk bakpulver eller torrjäst 1 1/2 dl vatten eller mjölk (ev. 3 msk torrmjölk + vatten) (1 msk smält smör) Du kan redan hemma blanda ...
En av de absolut vanligaste frågorna jag får är vad jag äter. Både här hemma när jag tränar men framför allt ute i bergen. Så jag tar lite om ... 5 kommentarer
Superenkla energibars som du gör på tio minuter. De kan förvaras i frysen och håller då i månader. Gör dem så stora du vill. 1 kommentar
Mandelspotatis Gul lök Tunnbröd Surströmming Öl Att avnjutas uppe på Galdöpiggen eller annan hög topp. Har provat, omgivningen blir något avundsjuk. 1 kommentar

Svampbröd

Små bröd som smakar gott som dem är eller till maten. Man kan variera smaken genom att använda olika svamp.

Svampcrêpes

Dessa svampcrêpes är egentligen vanliga pannkakor med "svampstuvning" gjord på pulversås/ pulversoppa.
ett gäng svampar (gärna karl johan el. kantareller) 5-6 kavelduns rötter en klick smör vitlök salt socker peppar bröd (företrädelsevis barkbröd) Gör så här: Stek vätskan ur svampen.Lägg i ...

Svampomelett

Svampomelett passar perfekt till en soppa.
Veckans recept ur receptsamlingen är en krämig, riktigt smakrik och mättande risotto 3 kommentarer

Svampstatus i år?

Tänkte eventuellt sätta på mig gummistövlarna och plocka lite svamp i helgen. Är det någon som har varit ute runt Stockholm och plockat? Finns det ...
Det här banangodiset smakar gott och friskt med hjälp av citronsaft. Gör dessa och du har ett perfekt godis till nästa tur! 3 kommentarer
Hemgjord blåbärssoppa är enkelt och snabbt att laga till. Gör den färdig hemma eller laga till på stormköket. Värmande och god blir den och passar ...
Mättande och smidig gryta då man tillsätter alla ingredienser i ett kärl.

Tallbarrste

Te av tallbarr är uppfriskande och rik på vitamin C.

Tallbarste

Det bästa som finns.. Koka upp vatten tillsammans med nya skott ifrån en ungtall.. Låt det koka tills det doftar tallbarr om ångan.. Häll upp i KÅSA! (OBS ett MÅSTE) och drick försiktigt av ...

Te av mynta

Ett par blad torkade myntablad väger nästan ingenting och tar minimalt med plats. Ett eller två blad räcker för en kopp. Häll hett vatten över bladen ...

Test - Mattermosar

Tester | Termosens bästa tid är nu. En bra termos håller mat och dryck varm även under långa vinterutflykter. Icakuriren har testat nio mattermosar. Läs hela testet av mattermosar här En varm ...
Testet utfördes av David Altengård och Joakim Bossner under en fiskeresa i augusti 2010. 4 kommentarer
Fyra olika mattorkar/torkugnar har testats - vi går igenom testresultaten. 2 kommentarer
Vår i luften och ingen tackar väl nej till en fikapaus i naturen? Urberg har två nya kaffekit i sitt sortiment. Ett för att brygga kaffe och ett ... 2 kommentarer
Visste du att själva tillverkningen av ett gaskök bara står för cirka 10 procent av kökets totala energiåtgång? Resten uppstår vid användningen, om man utgår från att köket används i cirka 10 år. Det ...
En mättande och doftande thai-inspirerad gryta med smak och lagom tuggmotstånd. Energiinehållet kan ändras genom att tillsätta mer jordnötter, olja och ris. Mitt recept passar som middag för två ...
Detta är en friluftsanpassad variant av den Thailändska klassikern Paneng Gai. Maträtten är kryddstark och värmer skönt en kylig kväll i ... 3 kommentarer
Detta är en friluftsanpassad variant av den Thailändska klassikern Paneng Gai. 1 kommentar
Mattips för ca 5 dagars vandring. Handla torrvaror på en vanlig ICA-butik, förstärk smakerna med goda tillbehör som vitlök, parmesanost och ölkorv. Enkelt och gott! Och bra mycket billigare än färdig ... 9 kommentarer
Kan tipsa alla om ett jättetrevligt självplock som jag och min fru besökte förra veckan. Ligger utanför Södertälje och heter Trädgårdn. Här har ni en länk: http://www.tradgarn-sodertalje.se/ De som ...
1. Chokladpudding gjord på vatten, mjölkpulver och chokladpuddingspulver. 2. Popcorn på stormköket. Går utmärkt. 3. Hajkgodis bestående av blockchoklad, nötter och russin. 4. Sockerkaksmix ...
Tjärstickor är bitar av tall med extra hög halt av kåda. De har använts i hundratals år som naturens egen tändvätska och får snabbt fyr på elden. 4 kommentarer

Tom ka gai

En klassiskt Thai rätt som är otroligt god efter någon dag ute i kajak. Tar man bort kycklingen så finns det inga frys/kylvaror och man kan överraska med den efter några dagar. Som alltid så spelar ...
Tomatpesto passar bäst till pasta, men passar även utmärkt som sås till potatis, kött, fisk och vegetariska rätter. Den här är enkel att förbereda ...
Tonfisk i olja med couscous och kryddor. Skitsmidigt och jättesnabbt, lite opraktiskt om man ska på väldigt långa vandringar dock där man måste släpa tomkonserverna.
Tonfisken torkar du i vanlig ugn (50 grader) eller i torkugn (50 grader).
Blanda en röra av tonfisk, cremé fraice, purjolök, paprika och tomat tärningar krydda med nymalen svartpeppar, paprika pulver och nyriven muscotnöt. Dela bröden ( men inte helt igenom ) bred på smör ...
Det här är en bra bas som du kan använda till pasta, ris eller stekt mat. Den går också bra att använda som sås. 1 kommentar

Torka fisk

Prova på att torka fisk och gör en god gryta eller mustig fisksoppa nästa gång du ska ut på tur. Här får du veta hur du gör och några receptförslag.
Att torka kyckling till sina egna maträtter är inte svårt, gör så här och du kan laga till goda kycklingrätter på turen. 1 kommentar
Du torkar kyckling genom tre steg: skär i tunna skivor, ugnsstek och torka.
Det viktigaste när du torkar potatis är att du förväller den, annar blir den grå! 1 kommentar
Purjolök är lätt att torka och du kan du använda det till mycket, bland annat till grytor eller varför inte strö över en färdig rätt?
Det är enklare än du tror att torka tomatsås och annat blött.
En sallad piggar upp och blir bra vitamin- och fibertillskott ute på tur. Vi torkade vitkål och morot, med en dressing till blir det underbart gott. ... 3 kommentarer
Om du ska torka dessa kakor så är en torkugn bäst, men en varmluftsugn fungerar också bra. Genom att torka kakorna så blir de lätta, håller väldigt ...
Torkade kikärter kan du äta hela i grytor, krossade eller använda som pulver t ex till att göra hummus. Gör likadant om du vill torka bönor.

Torkat äpple

Torkade äppelskivor, perfekt som mellanmål, topping på muslin/gröten, förrätt, efterrätt, motivationshöjare, tidsfördriv...
Den här rätten gjorde vi till lunch en inregnad sommardag i Grövelsjöfjällen. Vi valde att lyxa till det med hemmagjord pesto och riktig ...

Tre tips

Tag eller helst baka själv bullar el. dyl. och fyll dessa med en tonfiskblandnning. = en burk tonfisk, en burk cremefräses, rödlök, svarta oliver och lite av dina favorit kryddor..... Vill du ha ...
För många är Gotland förknippat med sommaren. Men allt fler väljer att komma hit även höst, vinter och vår. Och nu är det perfekta förhållanden för den som gillar mat och...
Tar lite tid att göra men väl värd allt besvär. Finhacka purjolök (den nedre änden) så att det blir drygt 1/2 dl. Finstrimla något gott rökt kött, t ex renbog så att det blir ca 1 dl. Blanda ...
Denna rätten är en fantastisk god bas maträtt att ha med i sin packning som går att variera på många sätt beroende på vad som man hittar i naturen. T ...
Här är bra och praktiska tips vad du kan tänka på kring matplaneringen inför kommande vandringar. 3 kommentarer
Energikaka.
Tips på egentorkad mat till sommarens äventyr. Beskrivning av god och varierad fjällmeny från en Sarektur sommaren 2016 9 kommentarer
GESUNDA Över hundra personer från olika länder har samlats i moraskogarna. Minsta gemensamma nämnare: spindelskivlingar. - Varje svamp är som en kemisk fabrik, säger Karl Soop, svensk representant i ...
En enliters termos fylls med en stor näve russin och en liter varmt vatten. Enkelt, snabbt, billigt och smakar märkligt nog mycket bra. De urlakade russinen är dock inte att rekomendera... 1 kommentar
Nu är det kyligare tider och vad är bättre än att ha något gott att värma sig med på turen. Kaffe och te i all ära, här kommer några förslag på andra ... 1 kommentar
Vad som behövs: * X antal kex med choklad fyllning (T.ex ballerina) * En eld * En flat sten Tänd en eld. Lägg en flat sten på lagom avstånd från elden (Ca 15-20 cm beroende på hur stor elden är), ...
Den här veckans macka avnjuter vi i förmiddagssolen som speglar sig i isen. Smörgåsen är toppad med lite machésallad till fröjd för ögat. Ut och njut!
Några veckor framöver kommer vi att lägga ut veckans macktips som förhoppningsvis kan inspirera till helgernas matsäcksinnehåll. Ut och njut!
Den här grönsaksgrytan går snabbt att laga och passar bra att servera med lite bröd till. 3 kommentarer
Här är det smarriga färgglada plättar som lätt kan stekas både på muurikka över öppen eld eller i spritkökets stekpanna.
Åke Månson berättar om hur man som vegan/vegetarian får i sig näringsämnen på vandring
Med enkla medel en god gryta med doft och smak från Indien. Kan både göras med färska och torkade varor beroende på behovet på sin friluftsaktivitet. ...
När min bror som är vegan skulle följa med och fjällvandra fick jag tänka till lite extra vilken mat jag skulle bjuda på. Den här improviserade enkla ...
Fredagsmys på fjället med en tacogryta med rotfrukter
En värmande nypondryck som går lika bra att göra på färska råvaror som torkade. Med bland annat kanel och svartpeppar som ingredienser värmer denna ...
Hej igen Efter att läst runt lite nu, så har jag kommit fram till att Hemavan- Ammarnäs kanske skulle vara en bra nybörjartur för oss soffpotatisar. Det verkar som den sträckan inte är övermäktig ... 9 kommentarer
Skidtursrunda med stugboende i Vindelfjällen. 3 kommentarer
Havredryck Choklad har fått nytt recept och är nu ännu godare. Det är en god och fyllig chokladdryck som hela familjen kan njuta av, även när någon är laktos- eller mjölkintolerant. Familjen behöver ...
Stek rimmat sidfläsk Koka upp 2 dl vatten med lite salt. Häll i 3 dl skrädmjöl, allt på en gång och stöt med en pinne ned i grytan så det bildas torra klumpar. Färdigt. Ät fläsk och motti med ...
Efter en mycket tuff kamp mellan många kvalificerade finalister är det äntligen avgjort vilken restaurang som har tagit hem segern i årets upplaga av ...
Under helgen vann Catrine Anderback & Kenneth Gjemmestad, The Silent Way, tävlingen Årets Vildmarkskock 2007 som avgjordes på Sikfors Herrgård, 12km norr om Grythyttan.
Finalisterna nu klara.
Årets Vildmarkskock 2008 vanns av Ulf Johansson och Mia Lekberg från Ammarnäs Wärdshus/Fiskecentrum. Smörstekt röding, ett vackert dukat bord med ...
Louise Alenbrand och Anders Johansson har fått den fina titeln Årets Vildmarkskock. Tre kocklag från olika delar av Sverige deltog i tävlingens finalomgång, där en jury bedömde tillagning, hygien, ...
I tävlingen tävlar 4 professionella matlagningsteam från hela Sverige om titeln Årets Vildmarkskock 2008, ett utbildningsstipendium på 20 000 kr från Sveaskog och en serie matlagningsartiklar i Allt ...
Nu är det avgjort, Jens Hornestedt och Karolina Hellegren från STF Storulvån fjällstation, Jämtland vann tävlingen Årets Vildmarkskock 2006 med säker marginal. Fyra kocklag hade efter hård konkurrens ...
En perfekt friluftslunch som går fort att laga! Endast termosvatten behövs. Receptet kommer från vår Vita Bandet-tur.
Ett genomtänkt krogkoncept är lika mycket en innovation som högteknologiska produkter. Det har juryn bakom Stora Innovationspriset 2008 tagit fasta på och utser krögaren Melker Andersson till...

Ägg i mackan

Tag två rostböd. Tag ur det ena brödet så att endast kanten blir kvar. Ställ det urholkade brödet (formen) på det hela brödet och knäck ett ägg i formen. Om man vill kan man fästa formen med några ...

Äppelkaka

Veckans recept - nu är det är dags att lyfta fram en efterrätt. En underbar äppelpaj som kan göras på fjället där varje gram räknas eller på ...
Tar (førutan bløtlæggning) ungefær en kvart att tillaga, inte mycket disk och rætt begrænsad brænsleåtgång. Lunch før 4 pers. Ingredienser: 3-4 medelstora grøna æpplen, (helst egenhændigt ...

Ät din medicin

Det naturliga när man blir sjuk är att dra ner på kalorierna, äta mindre och träna mindre, eller hur? Men det är inte helt rätt. Kanske behöver du dra ner på ditt energiintag över lag, men det är ...
Jag och en kompis har utmanat oss själva att avverka Skåneleden på 12 månader. Först tänkte vi oss kust-kustleden men insåg när vi beställt kartan att den inte riktigt lämpar sig för dagsturer. Mitt ... 1 kommentar

Recept per kategori