Recept

"Favvomacka"

Mörkt bröd med smör, getost, gurkskivor ( färsk, inte inlagd) och örtsalt! Mums! Maria Byström Läs mer

"Gröt - en fantastisk historia" + recept!

Det här är en bok för den vetgirige och naturligtvis för den som gillar mat. Ren fakta blandas med målande beskrivningar, gröthistoria som tar dig till både USA och tusentals år tillbaka till Mellanöstern. Läs mer

"Torkad" Köttfärssoppa för 2 personer

150 g köttfärs 1 msk olja 1/2 gul lök 1/2 tsk salt 1/4 kryddmått vitpeppar 1/4 kryddmått paprikapulver eller 1/2 paprika 2 msk tomatpuré 150 g blandade grönsaker eller soppgrönsaker Bryn lök och köttfärs i oljan rör ned tomatpurén, lägg ut blandningen på en ugnsplåt torka i 6 timmar. ... Läs mer

[Tävlingsrecepten]

Äntligen presenteras bidragen från recepttävlingen vi hade i våras. Läs

1+1

1 st Varma koppen + 1 st snabbnudlar Läs mer

Allt om KAFFE

Att kaffe e viktigt för frilufsare det vet vi.. Att kaffe är viktigt för utsidan vet vi oxå.. här e länken med alla svaren. Läs mer

Allt om te

Te är en bra friluftsdryck för den är varm och god. Den innehåller också mycket antioxidanter som gör den nyttig. Här kan du läsa mer om olika typer av te som grönt te, oolongte och svart te. Läs mer

Amerikansk energibomb

Smör Honung Mashmallows Jordnötssmör Russin Jordnötter Havregryn Koka upp smör, honung, mashmallows och jordnötssmör. Blanda i de andra ingredienserna medans varmt (viktigt). Gör en så tjock smet som möjligt, packa med våta händer i en form. Kyl och skär när den kallnat. Smaklig ... Läs mer

Anneli back on Aconcagua 2010, del 2

Efter ett år åkte Anneli Wester tillbaks till Aconcagua för att ge det en ny chans. Bättre förberedd både fysiskt och mentalt men hon skulle möta den värsta storm hon någonsin erfarit. Läs mer 3

Anneli och Aconcagua 2009, del 2

I december 2009 åkte jag till Aconcagua i Argentina, världens högsta berg utanför Himalaya med sina 6 962 m. Ett högt men lättvandrat promenadberg men en säsong full av värsta blåsten i traktens mannaminne gav en rejäl utmaning. Del 2. Läs mer 3

Apelsinbakad sockerkaka

Tag en apelsin. Gröp ut innanmätet. Häll i en god sockerkakssmet. Lägg på glödbädd tills klart. Blev det gott? Vi gjorde detta på vårt sommarläger, juniorscouter och uppåt. Det fungerade utmärkt, vi använde "shake and bake" (tror jag att det heter), det var bara att tillsätta vatten. Om man vill ... Läs mer

Arlids mustiga friluftsgryta

En mustig gryta som passar när man inte ska gå så långt och har tid att långkoka. Läs mer

Aura pepparpasta

Krämig ost och korvpasta. Läs mer

Avokado med couscous och cashewnötter

Perfekt utflyktsmat som du kan förbereda hemma och ta med ut. Läs mer

Baconlunch

Massiv bukfylla med bacon och potatismos Läs mer

Baconscones

Varför inte unna sig nybakat bröd sent på turen? Stek ett paket bacon i stekpannan på trangiaköket. SPRARA FETTET!!!! Blanda ett paket sconesmix enligt anvisningarna placera en utplattad degbit, nästan lika stor som stekpannan, i fettet. Stek på lite lagom värme!! NJUT! Tipsare Olle ... Läs mer

Bakad blåbärsbar

När det dignar av blåbär i skogen, passa då på att plocka och gör lite goda blåbärsbarer på dem. De funkar både som mellanmål, efterrätt och energipåfyllning när orken tar slut. Läs mer

Bakad energikaka med yoghurt & aprikos

Energikakor fungerar både som mellanmål och efterrätt. Lätt och snabbt sätt att fylla på energi när orken tryter. Läs mer

Bakad potatis och lök

Bränn ner elden till en fin och tjock glödbädd. Tryck ner potatis och lök i glöden. Man behöver inte rulla in dem i aluminiumfolie - det är bara onödigt. Prova med en sticka (det går utmärkt med en snabbtäljd i trä) efter en halvtimme. När de är klara följer inte potatisen eller löken med när man ... Läs mer

Belungaburgare

En nyskapande vegetarisk burgare Läs mer

Blåbärsgröt

Följ ditt standard recept på havregrynsgröt. Jag brukar köra 1 del gryn och 2 delar vatten + lite salt. Tag sedan Ekströms blåbärssoppa och \\\"läs baklänges\\\" på receptet. Har du två dl. gryn och 4 dl. vatten kollar du hur mycket blåbärspulver som går åt till 4 dl. vatten och tillsätter ... Läs mer 2

Bokrecension: Torka mat

I bokenTorka mat av Eric Tornblad summeras resultaten av många års erfarenheter av att göra sin egen mat baserad på råvaror han torkat själv. Läs mer 5

Bovetemums

Rawfood på turen! Bovete som blötläggs i minst åtta timmar behöver inte kokas vilket är smidigt som tusan. Direkt när man vaknar är frukosten klar, nästan. Tillsätt bara lite torkade frukter av favoritsort, nötter, kanske lite honung eller någon annan favorit. Nedan följer det recept som jag brukar använda mig av men som jag skrev innan, testa att blanda i vad du gillar. Läs mer

Bröd för inbakning, 9 st

25 g jäst, 2 msk olja, 2½ dl ljummet vatten, ½ tsk salt, 1 tsk strösocker, 1 dl grahamsmjöl, 6 dl vetemjöl Lös upp jästen med vatten och olja. Blanda i övriga ingredienser. Knåda till en fast deg och låt jäsa 40 min. Ta upp degen på bakbordet och dela i 9 bitar. Kavla ut varje bit lite grand och ... Läs mer

Brödtips för den late gourmeten

Köp Bake off bröd linda in dom i ca 2-3 varv folie, grädda dom i utkanten på elden ca 10 min vänd o vrid dom ofta. Läs mer

Bär-müsli

Supersnabb och mättande frukost! Det är förstås godast med nyplockade blåbär, därför kan du packa de torkade bären separat (och äta upp dem senare) om du har turen att hitta blåbär. Läs mer

Bärpulver

Har du hört talas om bärpulver? Det är frystorkade bär med allt från skal och kärna till fruktkött och bärjuice kvar. Alla bärens goda och effektiva ämnen utnyttjas lättare av kroppen när man äter dem i pulverform. Läs mer

Bästa frukosten

Vi testade följande grötblandnigar under förra sommarens fjällvandring, helt suveräna. Basen var vanliga gröt varianter, mannagryn, havregryn, råg etc. Det som gjorde dem otroligt lyckade var att blanda i torkade frukter, papaya, ananas, äpple osv. som gick med i kokningen också. Men bäst var ... Läs mer 1

Bönknaster - torkad bönfärs

Bönknaster är pulserade bönor som blandats med kryddor. Det kan du äta som det är eller så gör du en gryta/sås av det. Bönorna är ugnsstekta en liten stund, alltså inte bara torkade. Läs mer

Champinjontoast med vitlök

Receptet är för 4 port. 6 msk smör 2 st vitlöksklyfta(or) 3 msk persilja, finhackad 1 nypa salt 1 nypa vitpeppar, malen 4 skiva franskbröd 200 g champinjoner Blanda ingredienserna till vitlökssmöret. Rosta (öppen eld typ)brödskivorna lätt och bred på ett tunt lager ... Läs mer

Chili Con Carne på älg

Kraftfull chili con carne med smak av vilt och skog. Sötman från de karamelliserade paprikorna, löken och bönorna i tomatsås möter beskan från ölen och tar udden av syran från limen som ger en fräsch och kittlande känsla i gommen. De mjälla bönorna ger en skön kontrast till det lite hårda i stekytan på köttet. En kärlekens symfoni när allt det goda gifter sig i din mun Läs mer

Chokladbanan

En banan skåras på längden och i skåran trycker du ner några bitar blockchoklad. Rulla in i folie eller placera som sådan i glöden där den får ligga tills chokladen smält. Ät direkt med sked. Chokladen kan ersättas med olika sylter som sätts i efter att man grillat bananen. Extra smaskigt! Läs mer

Chokladgröt

2 - 4 dl havregryn beroende om man är på fjället eller inte 4 - 8 dl vatten ska vara dubblet så mycket 200g choklad Tillagning: Koka gröten som vanligt och precis när ni hällt upp den i kåsorna så lägger ni i chokladbitar efter behag 4-14 stycken är lagom (det är 28 i ett paket så 14 var) ... Läs mer

Chokladpudding och marsànsås

Dubbla portioner chokladpudding till en vanlig portion marsànsås, kom på detta när vi skulle äta chokladpudding på en hajk, och marsánsåsen var på utgående datum, de flesta inklusive jag var tveksamma i början, men det blev en given succé. Vi brukar tävla om vem som kan äta fortast utan ... Läs mer

Christoffers pastasallad

Koka pasta (ex. korkskruvar). Låt det kallna och blanda sedan i: inlagd gurka, oliver (utan kärnor förstås), vitost (eller annan ost), tomat, påläggskorv om man inte är veg. Sedan är det dags för dressingen. Blanda: paprika, curry, socker, franska örter, senap, vatten, ättika, olivolja och häll på ... Läs mer

Citronbar

En energibar med frisk citronsmak. Läs mer

Couscous med ölkorv

Enkelt och gott. Läs mer

Cousotto

En variant på risotto som passar bra för lite snabbare tillagning. Läs mer

Davids goda baconpasta

En fet och energirik rätt. Enkelt att tillaga både i stormkök och hemma. Läs mer

Diverse korvrecept

Underskattad utemat Till denna katergori hör främst den gamla hederliga korven och brödet med samma gamla ketchup och senap. Lite trist men det funkar. Grillkorv Ver.2 Om man tar sin vanliga grillkorv,rullar in i en remsa bacon som man fäster med en liten trästicka och sedan grillar på vanligt ... Läs mer

Drumlins blogg

Funderingar kring mat och äventyr Till vardags jobbar jag och min kompanjon Bosse med företaget Drumlin - mat och äventyr. Att jobba med mat och turism gör att vi får fundera både en och två gånger över vad det är vi gör och vilken betydelse det vi gör har för miljö och människa. Med den här bloggen vill vi gärna nå andra som är intresserade av att mat och äventyr ska ske i samklang med naturen. Förutom en hel del matsnack blir det en del betraktelser om livet och friluftslivet i allmänhet. Läs

Efter exakt 110m ramlar sonen ner i diketPlacerad på karta

Efter att ha byggt altan och uterum på varje ledig timme i drygt 2 månader var det äntligen dags att ge sig ut på äventyr igen! Barnen jublade och sa att nu blev sommarlovet mycket roligare. Mitt dåliga samvete lugnades litegrann efter de orden. Vi skulle vandra till ett vindskydd vid Hållsdammen ... Läs mer 1

Egna "Energibars"

Blanda valfri mängd havregryn, dadlar, russin, druvsocker och glykos(köps i tub på apotek) i en matmixer. Kör en stund tills smeten är genomkörd. Fyll på med lite vätska om det känns torrt. Förpacka med gladpack i lämpliga portionsbitar. Tips! Man kan använda sprortdryckspulver för smaksättning. Läs mer

Ekologiskt naturgodis

Ung kvinnlig entreprenör lanserar ekologiskt naturgodis. I vår tid och samhälle skall allt produceras, skapas och färdigställas snabbt smidigt och resultatet bör vara synonymt till perfektion. Människan kan om hon vill prestera otroligt mycket och skapa enormt kreativa lösningar på allt under ... Läs mer

En slags "powerbar"

Smält samman margarin och sirap i en kastrull och släng ner en bit blockchoklad...blanda...sedan är det bara att hysta ner musli som gärna ska innehålla kokos, torkad frukt m.m...massan ska bli tjock så snåla inte med muslin! Klart...släng in i kylen ett par timmar och så har du nåt att snaska på ... Läs mer

En trerätters lunch eller middag i naturen

Ta med köket ut och laga mat i helgen, här är ett förslag till en trerätters lunch eller middag. Med lite förberedelser hemma går det smidigt på plats ute. Läs mer 1

En värmande potatis- och purjosoppa

En både värmande och mättande soppa är gott att laga till ute. Så här torkar du ingredienserna till en potatis- och purjosoppa. Läs mer 1

Energikaka fikon-kokos (torkad)

Om du ska torka de här kakorna så är en torkugn bäst, men en varmluftsugn fungerar också bra. Genom att torka dem så blir de lätta, håller väldigt länge och kan förvaras i rumstemperatur. Välj om du vill torka dem riktigt hårda (och därmed riktigt lätta och hållbara) eller något mjukare – vilket gör dem mer lättuggade. Torka: 50 grader 5+5 timmar Läs mer

Energikaka kokos (bakad)

Om du gillar kokos kommer du att älska dessa! De vill helst förvaras i kyl eller frys och trivs inte så bra varma dagar. En varm dag kan du däremot ta med dig frysta kakor som får tina i packningen. Läs mer

Energikaka pecan (bakad)

Matig energikkaka som inte är jättesöt. Du kan pensla på smält choklad om du tycker att den blir för torr. Läs mer

Energikaka på cashewnötter (bakad)

Fantastiskt goda, går åt som smör i solsken! Läs mer

Energikakor: Kaffebar

Dessa kaffebars är hur goda som helst, både som efterrätt och som extra energi när du är på väg. Du gör dem snabbt och du behöver inte många ingredienser eller mycket utrustning. Läs mer 1

Energikick

En enkel ork- och energikick. Blanda följande grejer, grovt hackade; mörk choklad hasselnötter jordnötter torkad frukt Läs mer

Energikick

En enkel och snabb rätt att tillaga där ingredienserna redan finns i de flesta utemänniskors ryggsäck, packpåse eller kajak. Koka upp aprikossoppa eller kräm tills den får en lagom konsistens (själv gillar jag när den är riktigt krämig). Tag sedan vanliga mariekex och smula ned och ät genast ... Läs mer

Enkel nöt- och fruktkaka RAW

För att kakorna ska bli RAW så ska alla ingredienserna vara RAW, dvs inte upphettade till mer än 42 grader. Men det går förstås att göra kakorna även om du inte använder ingredienser som är RAW. Läs mer

Erics 3 bästa tips på bra vintermat för dagstur

Vintern är en härlig tid att vara ute, speciellt som nu när snön ligger gnistrande vit över stora delar av landet. Eric får många frågor om vad man kan äta ute på sin dagstur på vintern, här får ni tre av hans bästa tips! Läs mer 4

Evy Palm gästbagare för Runes Energikaka

Långdistansikonen Evy Palm är aktuell som gästbagare för Runes Energikaka. Evys energikaka är helt fri från E-nummer, smaksatt med blåbär och kommer att tillverkas i begränsad upplaga. - Utbudet vad gäller energikakor består till stor del av energibars med onödiga tillsatser och av syntetisk ... Läs mer

Exklusiv drink

Medtag 10 cl vit rom och två lime frukter gå upp till en av keb.massivets glaciärer och hämta krossad is. Pressa limen i romen och häll över den krossade isen. Garanterat den bästa daiquiri man kan få! Läs mer

Farfalle Pastasallad

75 g färsk spenat 8 st körsbärstomater 200 g Pastella Farfalle, naturell 40 g Pastella Pesto Classico 10 skiva(or) pepperonikorv 1 st rödlök Tillagning: 1. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Spola den i kallt vatten. Skala och strimla löken. Ta bort grova stjälkar ... Läs mer

Favoritmacka

Rundbakat mjukt vitt bröd, rejäl storlek(och inte frasigt franskbröd) Fyll med: 1-2 ostskivor Tzatsiki, valfri mängd Kokt skivad skinka Tomat i tunna skivor Gurka i tunna skivor Finskuren grönsallad Smör/Margarin behövs inte, det blir smarrigt ändå. Det låter inte så märkvärdigt men ... Läs mer 1

Fiber- & chokladbars (bakad)

Fiberrika och goda energikakor. Läs mer

Fjällbrödet utan kompromisser

Det som skrivs om friluftsliv handlar förvånansvärt mycket om mat och recept. Jag vill inte vara sämre utan bidrar härmed med något som fyller ett tomrum i de flesta fjällvandrares matlista. Det handlar om bröd. Och inte vilket bröd som helst utan om en typ som blir allt svårare att få tag i. Till ... Läs mer 8

Fjällvandring utan vandring men med härligt fjällfiskePlacerad på karta

En reseberättelse av en fjällvecka i Lappland med fiske, djur och fjälliv i underbar miljö under midsommarhelgen. Oväntat avslut på en tilltänkt längre resa. Läs mer 11

Friluftsgruppen kokade mos utomhus

ÄNGS BRYGGA: - Vi har säkert ett helt kilo äpplen med oss! - Nä, fem kilon tror jag! - Jag tror på 50 kilon äpplen. Budet om hur många kilo äpplen barnen vid 4-6 D och 7-9 D, bar med sig till Ängs brygga för att senare koka mos på, var många. Läs

Friluftsmat för ryggsäck

Camilla Wikström delar här med sig sex mustiga middagstips som hon använde vid en vinterfjälltur, våren 2002. Läs mer 8

Friluftsmat i ny bearbetad upplaga

Friluftslivet kräver sin egen mat. Den får inte väga för mycket, ska få plats i ryggsäcken, kunna lyfta blodsockret och ge energi så att man orkar maximalt. Självklart ska den också vara god. Läs mer

Friluftsmat med Karin Ihre

Fixa Karins supergoda friluftskäk! Läs

Friterat bröd

Friterat bröd går fort att göra, är gott och dessutom energirikt! Läs mer

Frukosttips

Den bästa frukosten och enklaste är helt enkelt att blanda 3 till 4 dl musli, beroende hur mycket man äter, med en halv påse mjölkpulver ( räcker till en halv liter), lite extra nötter och kanske frukt. Tillsätt sedan bara 5 dl vatten och frukosten är färdig,( kanske lite kaffe till). Läs mer 1

Fruktremmar

Goda remmar och roliga att göra. Funkar som godis på tur eller när som helst annars. Läs mer 1

Frysta laxburgare

Det smarta med det här receptet är att du förbereder burgarna och stoppar dem i frysen. När du ska ut är det bara att ta med dem frysta. Det är bra om burgarna är halvfrysta när du steker dem, därför kan du isolera burken med t ex tidningspapper om det dröjer länge innan du äter dem. Smart! Läs mer

Frysta laxburgare

Det smarta med det här receptet är att du förbereder burgarna innan och stoppar dem i frysen. Läs mer

Fyllda pitabröd

Pitabröden kan bakas hemma på stekjärnet innan och fyllas med skinka, ost, tomat och senap. Alternativt kan man baka dem över öppen eld på pinne tillsammans med grillad kryddkorv ex choritzo, altenativt om man har eldfast tegel kan man baka degen på denna. Man eldar under som en liten ugn. Gott ... Läs mer

Fälttest av super-ultralätt stormkök (13 gram!)

Jag har kört med gas i alla dessa år i fjällen. Det är väldigt praktiskt och oslagbart om man ska tillaga mat ute i naturen. Däremot är det otympligt, relativt tungt, och går inte att checka in om man ska flyga med grejerna. Plus, att många resor behöver jag bara koka upp lite vatten till ... Läs mer 8

Glödpoppade popcorn

Varför avstå snax bara för att man är ute? Vanliga popcorn placeras i folie tillsammans med matfett. Helst rapsolja men även bregott går utmärkt. Inte smör (bränns lätt) eller lättmargarin (allmänt dåligt att steka i). Folien bör var minst dubbelvikt innan den läggs på glöden. Se upp om det är ... Läs mer

Gojibars (bakad)

Energibar med gojibär, gojibären kan bytas mot annat fast bär. Läs mer

Grilla utan väntan

Med gasgrillen Vidar från PRIMUS krävs varken förberedelser eller lång väntan på den perfekta glöden. Eter ett klick med den inbyggda tändaren är det bara att sätta igång. Vidar är dessutom bättre för miljön än engångs- eller kolgrillen och är med sin låga vikt praktisk vid utflykten, kajakturen ... Läs mer

Grundrecept: torka köttfärs

För att göra det enkelt är hela processen uppdelad i olika steg – bara att följa punkt för punkt. Läs mer 2

Gröna linser med grönsaker och cashewnötter

Gröna linser med perfekt tuggmotstånd i fantastisk symbios med grönsaker och cashewnötter. Rätten passar alla, både veganer, vegetarianer och allätare. Läs mer 3

Grönsaksris

Ta vilka grönsaker du vill, men paprika, tomat och kålrot ger mer karaktär på rätten än till exempel morot och potatis. Passar till vegetariska biffar, korv, stekt ägg eller en gryta. Läs mer

Grönsaksröra

En jättebra bas som du kan använda till pasta, ris eller stekt mat. Ju mer finfördelade grönsakerna är när du torkar dem, desto "såsigare" blir röran. Du kan även steka grönsakerna, mixa dem och sedan torka purén på bakplåtspapper (50 grader i ugn/torkugn) Läs mer

Grönskaksgryta

En smakfull och nyttig rätt, servera bröd eller knäckebröd till. Läs mer

Grötalternativ

Grundrecept för 4 personer 1 dl krossat bovete 1 dl skalad hirs som körts 15 – 20 sekunder i mixer 2 rågade msk dinkel ( urvete ) 1 l vatten Lägg bovete, hirs och dinkel i en gryta, blanda, häll helst under omrörning i vattnet som värmts till kokning i en annan gryta eller vattenvärmare. ... Läs mer

Grötfrukost

En toppenfrukost som man står sig länge på. Enkel och god. Glöm inte tillaga på svag värme! Läs mer

Hackad tjockpannkaka i blåbärssoppa

En riktigt god efterrätt som du kan förbereda på flera sätt om du ska på dagstur: förbered allt hemma, dvs stek pannkaka och gör soppan som du har i termos, eller så väljer du att bara förbereda smeten. Du kan även blanda en färdig mix i påse med ägg- och mjölkpulver. Läs mer

Hallon-limekaka torkad

Har du ett överskott av hallon i år? Testa att göra dessa hallon- och limekakor. De har lång hållbarhet och kan förvaras i rumstemperatur. Läs mer

Hasselhavre

Lättlagad och energipackad morgon-mussli på ca 1000 kcal/port, Läs mer

Hemmagjord Lönnsirap

Ingridienser: 1 l Vatten 1 l Lönnlöv 8 dl Socker ev. lite citronsyra För er som gillar pannkakor och plättar t.ex är detta en billig och enkel sirap att göra. Plocka en liter gröna lönnblad(ej höstgula), som du packar ner i ett litermått, riktigt fullt. Koka upp en liter vatten i en större kastrull ... Läs mer 2

Hopfällbar bärplockare

Kerstin Gunnarsson fick under en fjällvandring idén att göra en hopfällbar bärplockare, efter det har det blivit fler produkter så som svamp / bärväska, sittunderlag, svampkniv, lingonsäck, ryggsäck / väska. Tanken bakom produkterna är att de ska vara lätta att bära med sig och snygga. Man har ... Läs mer

Hot chicken muurikka

Kryddig och supergod maträtt över öppen eld i muurikkan. Kanske inget att ta med på en långtur. Men för en dagstur med maten och vilan i centrum passar den bra. Gluten- och mjölkfritt Läs mer 1

Hur man bygger en tork

En enkel tork av en flyttkartong. Läs mer 1

Hällans Scoutkår

På kårens hemsida finns det en hel del recept på god mat som man kan laga ute över öppen eld eller på trangia. Sök bland tipsen så hittar du dem lättast. Läs mer

Iggelbo - ett bortglömt naturreservatPlacerad på karta

Vid sjön Tämnarens strand ligger ett litet bortglömt naturreservat vid namn Iggelbo. Här kommer en beskrivning av en liten vandring i detta reservat hösten 2012. Läs mer 4

Indisk afton

Lite jobb hemma men så lättlagat på turen, en riktig smakbomb som värmer gott den femte dagen. Läs mer 1

Indisk linssoppa

Den här linssoppan blev snabbt sommarvandringens favoritmåltid. Det är en kryddstark men balanserad soppa som värmer i kalla vindar. Om alla ingredienser förutom vitlöken torkas så blir det en fullt fältmässig måltid, lämplig för fjällvandringar. Läs mer

Information till besökare i området kring Kebnekaise, samebyar och företag

Kan jag dricka vattnet i Kebnekaises fjällbäckar? - om kvaliteten på vattnet efter flygplansolyckan i mars Läs

Ingefärskaka med morot - bakad

Nu är det säsong för morötter och de går att köpa billigt nu. Varför inte göra en god energibar med frisk smak av ingefära och fin färg av morötter. Här är ett recept! Läs mer

INSTANT HAVREGRYNSGRÖT

-Häll havregryn i en bunke och krossa med hjälp av vattenfylld PET-flaska eller liknande. -Häll upp havregrynsflingorna i en tallrik och häll på hett vatten till lagom konsistens. Rör om! Salta efter smak. Färdigt! Nu slipper man diska grötkastrullen!!! Snabbt och smidigt och allt kan ... Läs mer 1

Introduktion till gourmetmatlagning i vinterfjällPlacerad på karta

En introduktion till seriös matlagning i vinterfjället och hur man överkommer de utmaningar som det innebär. Läs mer 8

Jaktfilm.se

Sida om fiske, vilt, mat och jakt. Läs

Jordnöts- choklad och banankaka (torkad)

Om du ska göra dessa kakor så är en torkugn bäst, men en varmluftsugn fungerar också bra. Genom att torka kakorna så blir de lätta, håller väldigt länge och kan förvaras i rumstemperatur. Läs mer

Jägarns hopkok

En härlig matig rätt som man med fördel äter rätt ur pannan! Läs mer

Jägarsnus

Kärt barn har mång namn: jägarsnus, gotta, studentfoder... Vad du än väljer att kalla det så är det en bra kombination av långsam och snabb energi när du t ex vandrar, paddlar, cyklar, klättrar med mera. Läs mer

Kaffebars - bakad

Energibar med kaffesmak. Läs mer

Kakmix på stormkök

Lätt som en plätt! Läs mer

Karamelläpplen på pinne

En vidareutveckling av klassikern grillade äpplen som både stora och små kan njuta av. Läs mer

Kardemummabullar

Nystekta bullar på turen smakar gott! Dessa är enkla och går snabbt att laga till. Läs mer

Kikärtsgryta

En fenomenalt enkel rätt att laga men med stora smaker. vill man så serverar man ris eller liknande till eller så svänger man ihop ett pannbröd och njuter av att sleva upp grytan med brödet. Är man lite lat så köper man med färdigt naanbröd och värmer över elden/i stekpannan. Maten lagas med fördel i en gryta. Antingen på ett litet kök eller över öppen eld. Vill man så kan man i förväg torka ingridienserna var för sig och använda i fält. Läs mer

Kikärtskakor med jordnöt

Energikakor, viktigt att pressa ordentligt för att de ska hålla ihop. Läs mer

Knäckemacka med jordnötssmör och hallon

Den här mackan kan med fördel vakuumpackas gärna flera tillsammans. När dom är vakuumförpackade så håller dom bra utan att gå sönder i packningen. Mackorna kan även förvaras länge utan att knäckebrödet blir mjukt. Läs mer

Kolarmoraån... När stormen danat

Ibland är det bara skönt och avkopplande att helt komma bort från "alla" människor... Den som läser detta och inte kan hålla med borde gå o söka hjälp... Åkte därför ut i fredags kväll till kolarmoras vindskydd för att vara säker på att få vara för sig själv en stund. Har lärt mig nu att svenskar ... Läs mer 1

Kolbullar

Här följer ett recept på kolbullar, tillagas helst över öppen eld enkelt och gott att laga. Läs mer 1

Kolbulle

Kolbullesmeten kan blandas hemma och hällas över i en tom sirapsflaska eller liknande. Fläsket kan förstekas och frysas i portionsbyttor som tinas upp inför tillagningen. Beräkna vid 1 hg ostekt fläsk per kolbulle. För att kolbullen ska bli riktigt god och knaprig krävs rejält med flott. Läs mer

Kom igång och torka mat!

Det är hög tid att ta tillvara säsongens svamp och grönsaker. Torkning är en bra konserveringsmetod som ger lång hållbarhet och tar lite plats. Läs mer

krabbelurer

Krabbelurer är en slags sockerkaka som man kan tillaga på öppen eld eller glöd eller stormkök. Vi brukar göra dom när vi är ute på hajk med scouterna. Läs mer

Krabbelurer

ca 30 st *1,5 dl socker *2 ägg *1,5 dl mjölk 4,5 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver (margarin att steka i) Rör ihop alla ingredienser. Ha lite margarin i en stekpanna, lägg små klickar av krabbelursmeten i stekpannan och grädda. Med goda hälsningar från Anders i Karlstad. Läs mer 1

Krossgröt blötlagd

Riktigt mättande. De klippta kornen blötläggs för att kunna kokas dagen därpå. Gott med honung och nötter till! Läs mer

Kryddig dryck på vilda nypon

Nu när vintermörkret är som djupast kan vi behöva den där lilla extra vitaminboosten. Vad bättre då än att kombinera en C-vitaminboost i en varm dryck gjord på naturens lilla kraftpaket, nyponet. Jag var för några veckor sedan ute på en tur och letade efter nypon och finns det nypon-år, så är det ... Läs mer

Kulinarisk resa Jämtland/Norge

Håller du på att planera vinterns skidtur? Här får du tips på en glidartur. Eller... så var det tänkt. Året är 2010. För första gången inkluderade de två norska fjällstationer i sin traditionsenliga påsktur. Det blev en i högsta grad kulinarisk skidtur, men glidartur? Njaee... Läs mer 12

Kulinariskt paddeläventyr i Sankt Annas skärgårdPlacerad på karta

Jag hade turen att bli medbjuden på en guidad kulinarisk paddeltur i Sankt Annas skärgård förra sommaren. Den verkade helt skräddarsydd för mig så självklart sa jag ja! Jag har paddlat en hel del själv i området och jag älskar att laga mat på eld och plocka grejer i naturen. Men jag har aldrig haft ... Läs mer 1

Kung Stalles Maktkakor

Så här gör du Kung Stalles Maktkakor: Smält försiktigt på låg värme (max trean) och i tjockbottnad kastrull men lite vatten i. I den ställer du en stor glasskål (vattenbad). Lägg följande fyra ingredienser i glasskålen (du smälter alltså inte grejjerna i vattnet), sätt plattan på trean och ha ... Läs mer

Kvalitetsbränsle för bergsetapper

En och en halv miljon kalorier, det är mängden energi som Team HTC - Highroad, bestående av nio man, bränner under en tre veckor lång tävling som Vuelta a España. Walter Groezinger har varit teamets kock sedan 2002 och det är hans uppgift att se till att cyklisterna är fulltankade. Efter kulinariska studier i bland annat Stuttgart, vet Walter vad som funkar. En favoriträtt under hårda dagar i bergen är italiensk potato gnocchi. "Det är bra bränsle och samtidigt lätt att smälta", säger han. Rätten tar en och en halv timme att göra och mättar fyra utsvultna cyklister. Läs

Kyckling & Risoni på fjälltur

En härligt krämig Kyckling & Risoni som man enkelt lagar på fjället. Se video från senaste turen- https://youtu.be/FzKMiA0LdcI Läs mer

Kyckling med nudlar och jordnötssås

Thai inspirerad nudelrätt med lite hetta - perfekt för lite kyligare temperaturer utomhus! Läs mer

Kycklingtortellini med fjällpesto

En mycket lättlagad rätt som ger mycket energi, protein och smakupplevelse. Torkad kyckling som blötläggs några timmar och sedan kokas tillsammans med Tortellini. Blandas sedan med en pesto som rörs ihop på plats. Lätt att laga samt lätt att bära med sig då samtliga (förutom olivoljan) ingredienser är torkade. Läs mer

Köttfärsris

Många härliga utedagar ligger och väntar. Här är ett recept på en enkel och snabb rätt med mycket smak. Testa den på någon tur framöver! Läs mer 1

Lakritsbar

Energibar för den som gillar lakrits. Läs mer

Lax i ostsås med Couscous

Rätten är mycket enkel att förbereda och ha med på fjällvandringen. Det är en billig och matig måltid som kan varieras efter tycke och smak med andra ingredienser och kryddningar. Måltiden går dessutom snabbt att tillaga och är därför gassnål. Läs mer 1

Laxpasta

En mycket enkel rätt som du kan förbereda hemma och äta kall en varm sommardag. Läs mer

Le gâteau renversé aux pommes

En fjällvariant av den klassiska franska äppelpajen Tarte Tatin. Läs mer

Life behind bars - test av energikakor

Minns ni tidigt nittiotal? När män var män, kvinnorna var vackra och energibars var synonymt med PowerBar? Man behövde inte ens någon termometer då, det räckte med att avläsa hårdhetsgraden på sin PowerBar i ryggfickan. Över + 25 och den var tuggbar, under +25 och den kunde göra tjänst som byggmaterial i någon timmerstuga. Det har hänt en del sedan dess. Läs mer

Linser med bulgur och paprika

En rätt som du lagar i bara en gryta vilket är praktiskt. Bäst är att blöta upp hela grytan i cirka 20 minuter innan den kokas, då spar du mycket bränsle. Läs mer

Linssoppa

Snabb soppa som behöver lite förstärkning av bröd. Läs mer

Lucka 12 - Gourmetvandraren

Pulvermos i all ära, men när Gourmetvandraren ger sig ut på tur så vankas andra bullar. Fjällbäckskyld champagne, möra fina styckdetaljer, riktiga grönsaker, en himmelsk dessert och riktigt kaffe. Det finns egentligen två skolor: Den ena går ut på att packa minimalt och vandra mellan stugor och ... Läs mer 3

Lyxbaguette för dagsturen

Den här lyxbaguetten gjorde vi en vintermorgon, framför en öppen brasa ute på en morgontur. Knappast anpassad för uteliv, men trevlig när man vill göra en schysst brunch ute någon dag. Läs mer

Längre Spork för påsätare

En nackdel med Spork från svenska Light my Fire är att den är lite för kort för den som äter frystorkat direkt ur påsen. Så nu kommer Spork ... Läs mer

Lättpackarens mat (uppdaterad 12-09-29, 13-08-14 och 17-02-26)

En mycket personlig matsedel, eller hur man bär sig åt för att äta gott och enkelt, bli mätt, inte bära mer än 400 g mat per dag och aldrig få diska mer än en gryta ;). Läs mer 20

Mac'n'Cheese

Inför sommarens vandring så satt jag och funderade på vad man kunde tänkas fylla ut matschemat med utan att ta samma rätter om och om igen. Jag uppfann då min version av Mac'n'cheese och den kommer minsann att få återkomma på framtida turer. Läs mer

Mackor i folie, 4 portioner

8 skivor vitt matbröd 8 msk mjukost 4 msk senap 1 paprika 1 hg rökt skinka 1 tomat Bred senap och mjukost på alla 8 brödskivorna. Bred mjukost på 4 brödskivor samt lägg på rökt skinka, paprika och tomat. Lägg den andra brödskivan över så att det blir en dubbelmacka. Linda in mackorna i var ... Läs mer

Mat för långvandring - intervju med Staffan Sandberg

Om man som Staffan bestämmer sig för att långvandra är just maten något som behöver förberedas och planeras ganska väl. Långvandringen ställer krav på vikt, variation, packning och ibland även logistik om du hämtar mat från depåer. Läs mer

Matig soppa

Enkel, matig soppa som kan göras med viss tilläggsvariation. En buljongtärning läggs i vatten och kokas upp. Strimla vitkål, skiva morötter och låt koka upp. Har man möjlighet till att fiska kan man koka upp fisk i soppan, är man på dagtur kan man ta med köttbullar, annars går det bra att servera soppan som den är. Ätes med hårdbrödmacka. Läs mer

Matlagning på meta-tabletter

Om matlagning utomhus - personliga erfarenheter Läs mer 3

Matsmart; torka själv

Med sex påsar torkad mat och några tillbehör kombinerar du fräscha ingredienser till en rad läckra uterätter. Att torka maten själv är enkelt och billigt, gör bara så här. Läs

Matsäckstips till helgen

Vad är väl en hösttur utan en riktigt mumsig matsäck? Här är ett matsäckstips med värmande dryck. Läs mer

Matvetesallad

En enkel, god och energirik måltid. Perfekt som snabb lunch. Läs mer

Medelhavs-couscous

En rätt som innehåller alla proteiner du behöver och dessutom är mättande en lång tid. Oliver och mozzarella har du i köpta påsar, soltorkade tomater, kronärtskocka och inlagd vitlök tar du från en större förpackning hemma i kylskåpet och lägger över i en påse. Ta då med olja och krydda från originalförpackningen så att kryddningen på rätten blir god. Rätten behöver inte mycket gasol. Vill man kan man skippa linserna och ha en annan proteinkälla. Då kan man tillaga couscousen genom att ta varmt vatten från termosen och då slipper man helt ta upp sitt kök men ändå få en lagad måltid. Alternativet kan vara att hälla i färdigkokta linser eller bönor från en tetraförpackning. Läs mer 1

Medelhavscouscous

Veckans recept är en snabb och mättande rätt. Läs mer

Medlemserbjudande på Friluftsmat.nu

Utsidans medlemmar får rabatt i webbutiken på www.friluftsmat.nu. Läs mer 4

Mitt Gröna band del 2 - En arme marscherar på sin mage och så gör även jagPlacerad på karta

Planerandet och funderandet över mat påbörjades vid ungefär samma tid och sätt som drömmandet framför lantmäteriets karttjänst, d.v.s utan någon egentlig plan. Jag började intressera mig för att torka mat för flera år sen och har sedan dess torkat stora mängder mat på två billiga svamptorkar. Dock ... Läs mer 3

Mobilsajt för uteätare

Första kokboken i mobilen. Läs blogg, hitta erbjudanden, tävla och tipsa om coola events - ladda ner recept ur kokboken På en låga - kokbok för uteätare Läs mer

Muztagh Ata och fuck world records! #2

2011 åkte Anneli tillbaka till Muztagh Ata i västra Kina, 7 546 m högt, där hon året innan hade kämpat mot en ofattbar mängd problem. Hon hade lärt sig massor, slickat sina sår, fokuserat på det hon behövde göra annorlunda och var nu redo för ett nytt försök. Den här gången skulle hon också lära sig något nytt - att det är skit med världsrekord! Läs mer 4

Mycket enkel vandringslunch

I ryggsäcken: bredda mackor, mjukt, mörkt bröd med sallad. 1 paket bacon, tomat, dricka. 1.Knaperstek bacon, helst över öppen eld men stormkök går också 2.Skiva en tomat. 3.Lägg tomatskivor och bacon på mackan. 4.Klart! en klassisk BLT (bacon, lettuce, tomato macka). (Bacon håller sig ... Läs mer

Müsli med torrmjölk

Den här frukosten kan du äta kall eller varm. Läs mer

Müslibar med fikon (bakad)

Det här är inte en särskilt söt energikaka, men du kan pensla dem med choklad. Läs mer

Mörhultsmacka

100 g frysta skalade räkor 50 g gravad lax 1 dl lätt creme fraiche 1 msk lättmajonäs 1/2 dl riven pepparrot 1/4 finhackad gräslök 1/2 burk ishavsrom salt svartpeppar 2 skivor mörkt bröd Bör ätas första kvällen på en paddeltur eller liknande för att räkorna ska hålla sig. Man kan frysa ... Läs mer

Nudelpack med potatismos

Det här är en rätt som fungerar bra för vandrare, långfärdscyklister och andra friluftsmänniskor. Den går fort att göra och kräver inte stor mängd bränsle. Läs mer

Ny bok - Snabblagat på tur

Eric Tornblad har kommit ut med en ny bok - Snabblagat på tur - utgiven på Calazo förlag. Här kommer ett recept ur boken. Läs mer 2

Ny bok i butiken

Friluftskokboken, en ny kokbok i A5 format med över 120 recept. Innheåller instruktioner hur du kan bygga din egen tork och olika metoder för att torka mat mm. Silver- och bronsmedlemmar betalar 112:- inkl frakt och grundmedlemmar 132:- inkl frakt. Författare Eric Tornblad. Läs 2

Ny bok om prepping av Niklas Kämpargård - tävla om en bok!

Niklas Kämpargård har kommit ut med en ny bok om prepping - "Preppa mat - allt du behöver veta om livsmedel i kristider", vi skickade några frågor till Niklas. Var med och tävla om en bok! Läs mer

Ny film - Gröt med torkad frukt

Gustav Lindström delar med sig av ännu ett härligt matlagningstips, havregrynsgröt med torkad frukt. Det kan man kalla en riktigt stabil frukost! Läs mer

Ny film - Äppelkaka

Unna dig något gott på ditt äventyr, gör en äppelkaka! Gustav Lindström vistar hur du tillagar den på Trangiakök. Läs mer

Ny film -Tortellini med salami

Trotellini med varmakoppensås och strimlad salami. Läs mer

Nyhetssvepet 21 september

* Outsides ständige löpare, Fredrik Ölmqvist, har just kommit hem från USA efter att ha avverkat Transrockies Run. Transrockies är den amerikanska ... Läs mer

Nyponbar

En bra blandning av snabb och långsam energi. Läs mer

Om att bygga, elda och använda ved-kök...

Man kan relativt enkelt bygga ett lite mer sofistikerat ved-kök av en eller ett par gamla konservburkar, lite aluminiumfolie och ståltråd. Köket eldas med tunna kvistar, och brinner med förgasnings-principen vilket ger en i stort sett sot-fri låga, som dessutom kan göras reglerbar. Läs mer 10

Panerad stekt ost

För ostälskaren! Tartarsås och surkål är gott till. Läs mer

Pannkaka med choklad

Vem kan motstå pannkaka med choklad? Inte jag i alla fall... På dagstur kan du blanda till smeten hemma vilket är enkelt. På turer upp till ett par dagar kan du även bära med färska ägg. Läs mer

Pasta & Bacon - Gör så här

Pasta och bacon, en enkel måltid men smakar väldigt bra tillsammans med lite Cremfrais och Persiljade. Häng med Gustav Lindström ut i skogen! Läs mer

Pasta med mögelost och nötter

Det går att torka mögelost vilket gör att du kan ta med den här rätten på fjällturen. Enklast är däremot att använda osten som den är på en dagstur eller om det är kallare ute (höst och vår) så kan du förvara den i ryggsäcken i flera dagar. Läs mer

Pasta med nötbolognese

Veckans recept från Utsidans receptsamling - här är en smakfull vegetarisk pastasås gjord på nötter, grönsaker och soltorkad tomat. Läs mer

Peters dunder gröt

Här en blandning till frukosten som inte består av nån barnmat utan som man står sig på länge och som inte kladdar ner kastrullen! havreflingor veteflingor rågflingor kornflingor majsflingor boveteflingor hirsflingor vetegroddar vetekli havrekli puffat ... Läs mer

Pinnbröd - grundrecept

Pinnbröd är barnens favorit! Njut med smält smör i hålet där pinnen satt, du kan även hälla i en socker- och kanelblandning. Läs mer

Potatisomelett

Det bra med en potatisomelett är att den går fort att göra och att den mättar bra. Det bästa är att använda kall potatis. Därför är rätten bäst för dagsturer eller till första dagen under flerdagarsturer. Toppa gärna med skinka för att få en bra sälta på rätten. Läs mer

Power Cook - ett kraftpaket i miniformat

PRIMUS Power Cook är ett kraftfullt kök som klarar matlagning i lite större skala.  Med fyra stabila kärlstöd och en kraftfull brännare passar det bra för större kastruller och stekpannor. Trots sin stora kapacitet är Power Cook smidigt och lätthanterligt. Köket fästs direkt på gasbehållaren och ... Läs mer

Powerbar

1 dl socker 1 dl sirap 1 dl grädde Koka detta under 8-10 min till knäckliknade konsistens. Tillsätt 5dl havregryn + 1dl finriven hasselnöt och 1 dl maltodextrin. Knåda väl och kavla ut på bakplåtspapper. Skär ut i lämpliga bitar när den är varm. Energin du får är ca 4 kcal/gr Läs mer

På besök i Trangiafabriken

Vi åkte till Trangias fabrik i Trångsviken för att se hur det egentligen går till. Många genialiska lösningar, material och annat roligt fick vi se under vårt besök... Läs

På en låga - kokbok för uteätare

Ny extremt cool kokbok för uteliv. 70 inspirerande recept, bilder och tips till lyckad matlagning på små kök. Läs blogg, tävla och surfa på bokens mobilportal, www.paenlaga.mobi där du även kan ladda ner alla recept. Läs mer

På en låga – kokbok för uteätare

Ny kokbok för uteätare av Karin Sundqvist. Kokboken går också att ladda ner till mobilen. Läs mer

På en låga – kokbok för uteätare

Ny kokbok för uteätare av Karin Sundqvist. Kokboken går också att ladda ner till mobilen. Läs mer

Pålägg av jord- eller hasselnötter

Otroligt energirikt och underbart gott att ha på hårt eller mjukt bröd. Nötpastan håller ett par dagar i rumstemperatur, men förvaras den bara lite svalare så håller den i mer än en vecka (i kylskåp håller den veckovis). Läs mer

Quesadillas

Fyllda tortillabröd som kan varieras med olika fyllningar istället för salami kan man ta skinka, tonfisk eller stark korv Läs mer

Raggmunk med eller utan fläsk

Underbart gott och väldigt enkelt att göra på en stekhäll eller stekpanna. En rätt om uppskattas av alla. Läs mer

Raggmunkar

Ingredienser till 3-4 ganska stabbiga raggmunkar: 2 dl. pannkaksmix 1 näve torkad strimlad potatis 2,5 - 3 dl vatten Pannkaksmixen köps i butik. Potatisen torkar man själv. Riv den på rivjärn eller i matberedare. Förväll potatisstrimlorna i någon minut för att undvika att de blir ... Läs mer 1

Rawbar aprikos & jordnöt

När du mäter upp en deciliter torkad frukt så ska du trycka ner frukten i decilitermåttet. Läs mer

Recept denna vecka - Kardemummabullar

Något sött och gott att äta är härligt att unna sig på turen. Läs mer

Recept på Hummusrulle med persilja

Enkelt och gott och passar jättebra för dagsturer och utflykter. Det är också lätt att variera och går att förbereda innan, men de är allra bäst att göra precis innan de ska ätas. Läs mer 1

Reklampelare eller...?

I mitten av oktober förra året fick jag ett meddelande här på Utsidan med en förfrågan om jag kunde tänka mig att recensera lufttorkad friluftsmat från friluftsmat.nu. Min första tanke var att ignorera erbjudandet. Dels misstänkte jag att företaget gjort ett massutskick till Utsidans medlemmar och ... Läs mer 1

Renskavsgryta

Mustig renskavsgryta som ger en riktig lyxkänsla på turen. Alla ingredienserna går lätt att torka hemma i vanlig ugn. Läs mer

Ris á la malta

En variant på ris á la malta, som tar lite energi, men är väldigt god. Läs mer

Risotto

I lugn och ro invid elden som byggs upp eller med köket redo för användning förbereds ingredienserna av den som har tiden avsatt för matlagning. Just invid elden är det som bäst, låt det ta tid och avsätt den redan innan. Jag har gjort denna flera gånger på ensamturer och det är ren njutning att låta tiden vara en naturlig del av turen. När den kokar finns tid att ordna litet runt lägret och bara sköta om grytan litegrann, pytsa i litet vatten och röra om. Det är som att hitta rytmen när det klaffar. Det tar inte så lång tid egentligen fast det kan kännas så innan du är igång, inte mycket mer än en frystorkad färdigrätt - men hu vad mycket mer tillfredsställande att stoppa i sig. När du äter den, smälter du inför närheten till där du är. Det är verkligen värt det men glöm som sagt inte att avsätta tiden innan. Det är lätt att se det som ett grundrecept man kan variera lite hursomhelst. Använd spenat, grönkål, rotsaker, olika sorters kött, nötter. Kombinera med olika slags kryddning för olika karaktär, tänk thai, indiskt, marockanskt, svenskt, danskt, tjeckiskt, österrikiskt osv. Gör du av med mycket energi går det att väga upp det med smör, kött och ost. Vill du ha en smalare variant så är det lätt att dra ned på fettmängden och balansera annorlunda. Det går att använda torkade råvaror lika väl som färska. Beroende på vilken typ av sovel man tar kan det väga lika lite med färskt som med torkat. Jag har brukat bära färska saker utom köttet och parmesanosten och menar att det inte tagit mer plats och tyngd än frystorkade rätter. Läs mer

Risotto med tonfisk (4 pers)

Ris till 4 pers (3 dl) 2 burkar tonfisk soltorkade tomater torkad paprika basilika oregano, lök Koka riset, tillsätt övriga ingrediernser, krydda! Läs mer

Rot och rotsakspytt

Äta ogräs? Har du inte gjort det förr, passa på nu. Maskros är faktiskt både gott och nyttigt. Och nu till hösten är roten som bäst! Läs mer

Rotfruktssoppa

Det är perfekt att förbereda ingredienserna hemma (skala och skära i bitar). Torkar du ingredienserna kan du laga soppan på vandringsturer när du inte vill bära så tungt. Läs mer

Rune berättar om Runekakornas ursprung

Kort efter att artikeln om Runekakorna publicerades hade jag turen att komma i kontakt med Rune Larsson via email. Rune bekräftade att receptet mycket riktigt kommer från honom ursprungligen, även om namnet ”Runekakor” antagligen uppkommit på forumet på marathon.se. Han berättade också om hur han ... Läs mer

Runes enrgikaka i ny design

Långdistanslöparen Rune Larsson tog under sin tid i militären fram ett recept på en kaka som gav trötta soldater ork ute i fält. Energikakan byggde helt på naturliga ingredienser och har under åren tillverkats i många svenska hem. Idag finns Runes energikaka att köpa via nätet och en helt ny design ... Läs mer

Råstekta rotfrukter

Väldigt enkelt - underbart gott! Råstekta rotfrukter kan ätas som de är eller med bönor eller kött. Det smarta här är att alla ingredienser förbereds hemma. Den som vill torkar ingredienserna för att ta med på längre turer. Läs mer

Rödbetssoppa

Soppan får helt olika karaktär beroende på vilken olja du väljer att använda. Jag skulle använda en svensk rapsolja, alternativt en mildare olivolja. Om du tröttnat på soppa kan du istället välja att råsteka de blötlagda rödbetorna. Då blötlägger du dem utan kryddor, pressar ur vattnet och tillsätter kryddor och buljong sist. Läs mer

Rödbetssoppa på egentorkade grönsaker

Receptet använder grönsaker som jag själv torkat och paketerat under året. Jag torkar företrädesvis sånt som är dyrt att köpa färdigtorkat eller sånt som är lätt att torka i min lilla frukt/svamptork. “Potatismosen” i receptet är 99% potatis, vilket fyller upp väldigt bra. Resten av fylligheten kommer från Friluftsmats torrgrädde. Torrgrädden är det dyraste i blandningen, men också det som är svårast att göra själv. Att den finns på hyllan hos Naturkompaniet gör beslutet enkelt. Vitlöken skulle vara enkel att göra, även den, men en tur inom en exotisk affär sparar jobb och kostar inget extra. Purjolök hackar jag grovt och sprider ut luftigt i torken, torkar, och smular sönder i samband med att det tas ur torken. Lök hackar jag fint, lägger luftigt i torken, torkar. Morot, rödbeta och andra rotfrukter river jag grovt i hushållsmaskin, lägger mindre luftigt i torken, torkar. Läs mer

Rökt abborre

enrisrökt abborre i röklåda eller folieform med rökspån Läs mer

Rökt fisk i Trangialåda

Att rök fisk är faktiskt ganska lätt och dessutom fantastiskt gott! Det finns bärbara rökar som används med t-sprit som bränsle men nackdelen är att de är tunga. En egentillverkad rök gjord av en aluminiumlåda med ett nät eller en plåt att lägga fisken på är ett mycket lättare alternativ (trangia har flera olika storlekar). Röken ställer du på ditt friluftskök. Om du ska röka mycket fisk är en liten brännare för t-sprit ett bra alternativ, det blir billigare och inte ger så mycket avfall (tomma gasflaskor). Läs mer

Rökt laxsmörgås

Tänk er en macka av grovt bröd, bredd med philiadifiaost och ett par skivor med rök lax, kryddat med lite grovmalen svartpeppar. Till detta tar du en öl. Tänk dig att du nu lutar dig tillbaka i sluttningen på ett fjäll under en vandringslunch eller att lutar dig mot en solvarm klippa i ... Läs mer

Samlade tips

Förslagen var många och ett flertal var likartade tips som vi sammanställer här nedan: Makrill i många former till ex: -till pasta (gärna med ketchup till) -på smörgås -i pitabröd Torkat renkött. Grilltips: Tag bacon dela på mitten rulla runt en ostbit, grilla över elden tills osten ... Läs mer

Sataykyckling med jordnötssås

Kyckling är en bra källa till magert protein och osötat jordnötssmör innehåller mängder med nyttigt enkelomättat fett. Läs mer 2

Scones

Ett bröd att ha till frukost, lunch eller som efterrätt med något sött på. Läs mer

Shakshuka

Fantastiskt god rätt med pocherade ägg i tomatsås som ofta äts i mellanöstern. Rätten passar lika bra till frukost, lunch som till middag. Shakshuka betyder "att blanda ihop" och är precis den rätt man önskar sig när man är ute i naturen både i tillagningsteknik och smakupplevelse. Läs mer

Skogs Tex-Mex

Stark Tex-Mex (habanero) rätt med beef jerky och ris Läs mer 4

Skärgårdsgröt

Havregryn,kokosflingor,russin & en nypa salt. Koka ihop med vatten till mumsegröt! Läs mer

Smakprov ur boken "Varma Drycker Vilda Marker"

Här följer två recept som smakprov ur boken "Varma Drycker Vilda Marker". Läs mer

Smarrig Tonfiskröra i baguett

4 ägg 1 rödlök 1 burk tonfisk i olja 4 msk kapris grovmalen svartpeppar salt ca 1 dl majonnäs Hårdkoka äggen och hacka dem. Hacka rödlöken. Blanda ner tonfisken - mojsa sönder med gaffel. Tillsätt kapris, grovmalen svartpeppar och salt. Tillsätt slutligen majonnäs för att binda samman ... Läs mer

Småländskt julbak!

Favorit i repris: Trött på att slänga ut en förmögenhet på Powerbars? Sugen på lite julbak? Smålänningen Peppe visar här vägen till billigare godis för alla träningsfreaks och friluftsmänniskor. Läs

Småländskt julbak!

Trött på att slänga ut en förmögenhet på Powerbars, Energikakor och Energybars? Sugen på lite julbak? Smålänningen Peppe visar här vägen till billigare godis för alla träningsfreakar och friluftsmänniskor. Så fram med bakgrejerna, ta fram din bästa Tina Nordström-dialekt för nu blir det julbak! Läs mer 68

Smält choklad & kex

Det är faktisk godast att doppa salta kex i chokladen, salta pinnar fungerar också bra :) Läs mer

Smörgåsar för dagsturen

Det går att göra många matiga smörgåsar med varierande pålägg som passar bra för dagsturerna. Här är några tips! Läs mer 2

Snabb utemat

På långturen är det bekvämt med frystorkad påsmat. Den tar lite plats, är lätt, går snabbt att laga och du får i dig ett väl avvägt näringsinnehåll. Men du får godare smak och bättre konsistens för pengarna om du lägger ner lite mer jobb på maten. Läs

Snabba choklad och kokoskakor

De här kan göras som RAW-kakor. För att kakorna ska bli RAW så ska alla ingredienserna vara RAW, dvs inte upphettade till mer än 42 grader. Men det går förstås att göra kakorna även om du inte använder ingredienser som är RAW. Läs mer

Snabbfjällmat

2 port 1 påse varma koppen tomat och basilika 3 dl couscous 4 dl vatten 1 burk tonfiskfilé Koka upp vattnet, blanda i soppan och sedan couscousen, låt stå i fem min. Öppna under tiden tonfisken och lägg upp den. Voila! (Funkar nästan lika bra med vatten ur termosen.) Läs mer

Spiskakor

Goda bröd som steks i torr panna, och ätes ljumna med tex smör. Läs mer

Spotted quick

Spotted dick är gammal populär engelsk maträtt med potatismos och korv. Denna rätten är inspirerad av spotted dick men är väldigt enkel och snabb. Samt har råvaror som klarar några dagar ute på fält. Läs mer 1

Stekpannebröd

Ett bröd som tillagas tunt i stekpannan eller på stekhäll/muurikka. Variera gärna med olika mjölsorter, exempelvis graham-, vete-, råg- eller dinkelmjöl. Variera även genom att tillsätta andra kryddor som chili, ingefära eller örtkryddor. Läs mer

Stekpannerökt abborre

Ett enkelt sätt att röka fisk är att lägga den insaltade fisken på galler över elden med en stekpanna över (eller vad du har tillgängligt). Läs mer

Stekt / grillad halloumi med bröd

Stekt eller grillad halloumi är bland det godaste som finns! Lägg osten mellan bröd och lägg på lite tomatsalsa (eller tacosås). Läs mer

Stekt banan med ingefära

Sjukt gott. Otroligt enkelt. Lagas på stekhäll eller stormkök. Läs mer

Stekt lax med teriyakisås och sesamfrö

Veckans recept är en rätt som du nästan inte kan misslyckas med. Snabbt och enkelt passar bra för en dagsvandring eller på paddelturen. Läs mer

Stekt lax med teriyakisås och sesamfrö

En rätt som du nästan inte kan misslyckas med. Det är bara att steka laxen sen hälla över teriyakisås och sesamfrön - voilà! Du kan äta rätten som den är, till ris eller på bröd. Läs mer

Stekta enchiladas med bönfyllning

Den här rätten kan förberedas hemma för dagsturer. För paddling eller flerdagarsturer tar du med en burk med kidneybönor. Tortillabröd håller veckovis (om inte mer) om de ligger i sin förpackning. Parmesanost håller flera dagar utan kyla. Ska du vara ute längre kan du torka ost eller köpa torkad ost. Läs mer

Stekta nektariner

Så enkelt men så gott. Nektariner som steks över öppen eld (går lika bra på sprit/gaskök) är en perfekt avrundning på en friluftsmiddag. Vill man lyxa till det så tar man med sig en vaniljkesella att servera till och lite rostade hackade pistagenötter att strö över. Läs mer

Stickbulle

3 dl vetemjöl 1/2 tsk salt 2 msk socker 2 tsk bakpulver eller torrjäst 1 1/2 dl vatten eller mjölk (ev. 3 msk torrmjölk + vatten) (1 msk smält smör) Du kan redan hemma blanda torringredienserna i en plastpåse och blanda ner vätskan och smöret först då degen ska används. Degen knådas i ... Läs mer

Sunt förnuft rules även i köket!

En av de absolut vanligaste frågorna jag får är vad jag äter. Både här hemma när jag tränar men framför allt ute i bergen. Så jag tar lite om det. Först måste jag bara säga att det här inte är några råd utan ett svar på frågan vad jag äter. Det är dessutom inte billigt men fortfarande ett svar på ... Läs mer 5

Superenkla energibars

Superenkla energibars som du gör på tio minuter. De kan förvaras i frysen och håller då i månader. Gör dem så stora du vill. Läs mer 1

Surströmmingsklämma

Mandelspotatis Gul lök Tunnbröd Surströmming Öl Att avnjutas uppe på Galdöpiggen eller annan hög topp. Har provat, omgivningen blir något avundsjuk. Läs mer 1

Svampbröd

Små bröd som smakar gott som dem är eller till maten. Man kan variera smaken genom att använda olika svamp. Läs mer

Svampcrêpes

Dessa svampcrêpes är egentligen vanliga pannkakor med "svampstuvning" gjord på pulversås/ pulversoppa. Läs mer

Svamplåda på bröd

ett gäng svampar (gärna karl johan el. kantareller) 5-6 kavelduns rötter en klick smör vitlök salt socker peppar bröd (företrädelsevis barkbröd) Gör så här: Stek vätskan ur svampen.Lägg i smör ,stek. Salta sockra peppra. Tag ur märgen på kaveldunet.Lägg i pannnan och fräs med ... Läs mer

Svampomelett

Svampomelett passar perfekt till en soppa. Läs mer

Svamprisonotto

Veckans recept ur receptsamlingen är en krämig, riktigt smakrik och mättande risotto Läs mer 3

Svampstatus i år?

Tänkte eventuellt sätta på mig gummistövlarna och plocka lite svamp i helgen. Är det någon som har varit ute runt Stockholm och plockat? Finns det något eller är det lite för tidigt? Läs mer

Så här gör du supergott banangodis!

Det här banangodiset smakar gott och friskt med hjälp av citronsaft. Gör dessa och du har ett perfekt godis till nästa tur! Läs mer 3

Ta med hemgjord blåbärssoppa på turen

Hemgjord blåbärssoppa är enkelt och snabbt att laga till. Gör den färdig hemma eller laga till på stormköket. Värmande och god blir den och passar också som en läcker efterrätt, gärna med en klick grädde i. Läs mer

Tager vad man haver

Mättande och smidig gryta då man tillsätter alla ingredienser i ett kärl. Läs mer

Tallbarrste

Te av tallbarr är uppfriskande och rik på vitamin C. Läs mer

Tallbarste

Det bästa som finns.. Koka upp vatten tillsammans med nya skott ifrån en ungtall.. Låt det koka tills det doftar tallbarr om ångan.. Häll upp i KÅSA! (OBS ett MÅSTE) och drick försiktigt av den heta drycken.. Låt tallbarren vara kvar i teet om du känner för det. Om inte. Ta bort dem. ... Läs mer

Te av mynta

Ett par blad torkade myntablad väger nästan ingenting och tar minimalt med plats. Ett eller två blad räcker för en kopp. Häll hett vatten över bladen och låt dra ett par minuter. Du kan också lägga några blad i en termos. Läs mer

Test - Mattermosar

Tester | Termosens bästa tid är nu. En bra termos håller mat och dryck varm även under långa vinterutflykter. Icakuriren har testat nio mattermosar. Läs hela testet av mattermosar här En varm kött- eller grönsakssoppa eller några varmkorvar i sitt spad är utmärkt mat att ha med sig i termosen när man ska.. Läs

Test av frystorkad matPlacerad på karta

Testet utfördes av David Altengård och Joakim Bossner under en fiskeresa i augusti 2010. Läs mer 4

Test av mattorkar

Fyra olika mattorkar/torkugnar har testats - vi går igenom testresultaten. Läs mer 2

Test av Urbergs kaffebryggnings- och espressokit

Vår i luften och ingen tackar väl nej till en fikapaus i naturen? Urberg har två nya kaffekit i sitt sortiment. Ett för att brygga kaffe och ett espressokit, vi har testat dem. Läs mer 2

Testa Eco Cooking – tio tips för miljövänlig matlagning utomhus

Visste du att själva tillverkningen av ett gaskök bara står för cirka 10 procent av kökets totala energiåtgång? Resten uppstår vid användningen, om man utgår från att köket används i cirka 10 år. Det är alltså du som användare som har störst möjlighet att minska miljöpåverkan när du lagar mat i ... Läs mer

Thaigryta vegansk

En mättande och doftande thai-inspirerad gryta med smak och lagom tuggmotstånd. Energiinehållet kan ändras genom att tillsätta mer jordnötter, olja och ris. Mitt recept passar som middag för två personer som utövar aktivt friluftsliv. Läs mer

Thaikyckling med röd curry i kokosmjölk

Detta är en friluftsanpassad variant av den Thailändska klassikern Paneng Gai. Maträtten är kryddstark och värmer skönt en kylig kväll i fjällen. För några år sedan upptäckte jag att det finns kokosmjölkspulver att köpa och sedan dess har det blivit en riktig favoritingrediens och denna maträtt har alla jag bjudit verkligen gillat. Jag tycker att det blir bäst att torka kycklingfärs. Det går även att torka bitar av kyckling, men de kan vara svåra att få mjuka igen. Oftast använder jag färdig kryddmix men ibland torkar jag röd currypasta. Färsk vitlök och färsk ingefära följer alltid med på fjällvandringarna. Läs mer 3

Tips på god, lättviktig och billig vandringsmat

Mattips för ca 5 dagars vandring. Handla torrvaror på en vanlig ICA-butik, förstärk smakerna med goda tillbehör som vitlök, parmesanost och ölkorv. Enkelt och gott! Och bra mycket billigare än färdig friluftsmat. Läs mer 8

Tips på självplock i Södertälje

Kan tipsa alla om ett jättetrevligt självplock som jag och min fru besökte förra veckan. Ligger utanför Södertälje och heter Trädgårdn. Här har ni en länk: http://www.tradgarn-sodertalje.se/ De som driver är jättetrevliga, de odlar allting ekologiskt och säljer till flera restauranger runt om ... Läs mer

Tips som förgyller

1. Chokladpudding gjord på vatten, mjölkpulver och chokladpuddingspulver. 2. Popcorn på stormköket. Går utmärkt. 3. Hajkgodis bestående av blockchoklad, nötter och russin. 4. Sockerkaksmix på stugturer i fjällen Läs mer

Tjärstickan - en het och eldig följeslagare

Tjärstickor är bitar av tall med extra hög halt av kåda. De har använts i hundratals år som naturens egen tändvätska och får snabbt fyr på elden. Läs mer 4

Tom ka gai

En klassiskt Thai rätt som är otroligt god efter någon dag ute i kajak. Tar man bort kycklingen så finns det inga frys/kylvaror och man kan överraska med den efter några dagar. Som alltid så spelar det mindre roll att man följer receptet till punkt och pricka, det blir gott ändå! :) Läs mer

Tomatpesto på torkad tomat

Tomatpesto passar bäst till pasta, men passar även utmärkt som sås till potatis, kött, fisk och vegetariska rätter. Den här är enkel att förbereda och ta med på turen. Läs mer

Tonfisk med cayenneoljad couscous

Tonfisk i olja med couscous och kryddor. Skitsmidigt och jättesnabbt, lite opraktiskt om man ska på väldigt långa vandringar dock där man måste släpa tomkonserverna. Läs mer

Tonfisk med sweet chili (egen "frystorkad" rätt)

Tonfisken torkar du i vanlig ugn (50 grader) eller i torkugn (50 grader). Läs mer

Tonfiskfyllda baugetter

Blanda en röra av tonfisk, cremé fraice, purjolök, paprika och tomat tärningar krydda med nymalen svartpeppar, paprika pulver och nyriven muscotnöt. Dela bröden ( men inte helt igenom ) bred på smör och lägg på några ostskivor och ett salladsblad, fyll på med tonfiskröran efter smak. Förvara ... Läs mer

Torka en grönsaksröra

Det här är en bra bas som du kan använda till pasta, ris eller stekt mat. Den går också bra att använda som sås. Läs mer 1

Torka fisk

Prova på att torka fisk och gör en god gryta eller mustig fisksoppa nästa gång du ska ut på tur. Här får du veta hur du gör och några receptförslag. Läs mer

Torka kyckling - så här gör du

Att torka kyckling till sina egna maträtter är inte svårt, gör så här och du kan laga till goda kycklingrätter på turen. Läs mer 1

Torkad kyckling

Du torkar kyckling genom tre steg: skär i tunna skivor, ugnsstek och torka. Läs mer

Torkad potatis

Det viktigaste när du torkar potatis är att du förväller den, annar blir den grå! Läs mer 1

Torkad purjolök

Purjolök är lätt att torka och du kan du använda det till mycket, bland annat till grytor eller varför inte strö över en färdig rätt? Läs mer

Torkad tomatsås

Det är enklare än du tror att torka tomatsås och annat blött. Läs mer

Torkad vitkål och morot blir god sallad

En sallad piggar upp och blir bra vitamin- och fibertillskott ute på tur. Vi torkade vitkål och morot, med en dressing till blir det underbart gott. Så här gör du. Läs mer 3

Torkade hallon- och chokladrutor

Om du ska torka dessa kakor så är en torkugn bäst, men en varmluftsugn fungerar också bra. Genom att torka kakorna så blir de lätta, håller väldigt länge och kan förvaras i rumstemperatur. Läs mer

Torkade kikärter

Torkade kikärter kan du äta hela i grytor, krossade eller använda som pulver t ex till att göra hummus. Gör likadant om du vill torka bönor. Läs mer

Torkat äpple

Torkade äppelskivor, perfekt som mellanmål, topping på muslin/gröten, förrätt, efterrätt, motivationshöjare, tidsfördriv... Läs mer

Tortellini med pesto

Den här rätten gjorde vi till lunch en inregnad sommardag i Grövelsjöfjällen. Vi valde att lyxa till det med hemmagjord pesto och riktig osttortellini för att få en skön fredagsmyskänsla på fjället. Läs mer

Tre tips

Tag eller helst baka själv bullar el. dyl. och fyll dessa med en tonfiskblandnning. = en burk tonfisk, en burk cremefräses, rödlök, svarta oliver och lite av dina favorit kryddor..... Vill du ha lite mera mat men enkel rekomenderas en "korv" eller burk ärtsoppa som man värmer på och i den skivar ... Läs mer

Tryffeljakt lockar matfriskusar

För många är Gotland förknippat med sommaren. Men allt fler väljer att komma hit även höst, vinter och vår. Och nu är det perfekta förhållanden för den som gillar mat och... Läs

Tunnbröd med rökt kött

Tar lite tid att göra men väl värd allt besvär. Finhacka purjolök (den nedre änden) så att det blir drygt 1/2 dl. Finstrimla något gott rökt kött, t ex renbog så att det blir ca 1 dl. Blanda köttstrimlorna med purjolöken i en bunke. Klicka i ca 1 dl gräddfil och lika mycket naturell mjukost. Rör ... Läs mer

Underbar god färskkorvs spagetti!

Denna rätten är en fantastisk god bas maträtt att ha med i sin packning som går att variera på många sätt beroende på vad som man hittar i naturen. T ex blir rätten ännu godare (och roligare) med svamp man har hittat eller varför inte ramslök?! Fördelen med receptet är att man kan förbereda allt hemifrån eller bara svänga inom affären på vägen ut i naturen och plocka med sig råvarorna och tillaga allt på utflykten. En annan stor fördel är att man inte behöver varken kryddor eller olja för att laga rätten och den är så enkel att laga att alla lyckas och rätten gillas av samtliga jag har serverat den för barn som vuxna. Läs mer

Vad äter man på en fjällvandring?

Här är bra och praktiska tips vad du kan tänka på kring matplaneringen inför kommande vandringar. Läs mer 3

Vandringsmeny Sarek 2016

Tips på egentorkad mat till sommarens äventyr. Beskrivning av god och varierad fjällmeny från en Sarektur sommaren 2016 Läs mer 9

Varje svamp är som en kemisk fabrik

GESUNDA Över hundra personer från olika länder har samlats i moraskogarna. Minsta gemensamma nämnare: spindelskivlingar. - Varje svamp är som en kemisk fabrik, säger Karl Soop, svensk representant i europaorganisationen för dessa... Läs

Varm russindryck

En enliters termos fylls med en stor näve russin och en liter varmt vatten. Enkelt, snabbt, billigt och smakar märkligt nog mycket bra. De urlakade russinen är dock inte att rekomendera... Läs mer 1

Varma drycker för kyligare dagar

Nu är det kyligare tider och vad är bättre än att ha något gott att värma sig med på turen. Kaffe och te i all ära, här kommer några förslag på andra värmande drycker. Läs mer 1

Varma fyllda kex

Vad som behövs: * X antal kex med choklad fyllning (T.ex ballerina) * En eld * En flat sten Tänd en eld. Lägg en flat sten på lagom avstånd från elden (Ca 15-20 cm beroende på hur stor elden är), lägg kexen på stenen. Efter ett tag smälter choklad fyllningen. Och kexen blir ännu godare än de ... Läs mer

Veckans recept - Grönsaksgryta med quinoa

Den här grönsaksgrytan går snabbt att laga och passar bra att servera med lite bröd till. Läs mer 3

Veckans recept - Thaikyckling med rödcurry i kokosmjölk

Detta är en friluftsanpassad variant av den Thailändska klassikern Paneng Gai. Läs mer

Veckans recept - Zuccini och rödbetsplättar

Här är det smarriga färgglada plättar som lätt kan stekas både på muurikka över öppen eld eller i spritkökets stekpanna. Läs mer

Vegankost på vandring

Åke Månson berättar om hur man som vegan/vegetarian får i sig näringsämnen på vandring Läs

Vegansk currygryta

Med enkla medel en god gryta med doft och smak från Indien. Kan både göras med färska och torkade varor beroende på behovet på sin friluftsaktivitet. Den är nyttig för hälsan, djuren och naturen då den är helt vegansk. Jag lagade rätten på öppen eld men fungerar lika bra på stormkök. Läs mer

Vegansk tacogryta

När min bror som är vegan skulle följa med och fjällvandra fick jag tänka till lite extra vilken mat jag skulle bjuda på. Den här improviserade enkla rätten blev succé! Fungerar självklart även med torkad köttfärs istället för sojafärs för den som vill det. Rätten är smakrik och mättande. Läs mer

Vegetarisk tacogryta

Fredagsmys på fjället med en tacogryta med rotfrukter Läs mer

Vild nypondryck

En värmande nypondryck som går lika bra att göra på färska råvaror som torkade. Med bland annat kanel och svartpeppar som ingredienser värmer denna kryddiga dryck gott under en höstpromenad. Med nypon och apelsin ger drycken också en stor portion vitamin C. Görs drycken med torra ingredienser går det utmärkt att lägga dem i en liten påse och tillreda i fält. Observera att om man vill ha med chili i receptet så bör man vara aktsam på hur het den är innan man tar med den. En video för receptet finns på: https://www.youtube.com/watch?v=wG2Cao4Dc80 Läs mer

Vill åka redan till sommaren

Hej igen Efter att läst runt lite nu, så har jag kommit fram till att Hemavan- Ammarnäs kanske skulle vara en bra nybörjartur för oss soffpotatisar. Det verkar som den sträckan inte är övermäktig och det finns tillgång till tak över huvudet. Jag har också kommit fram till att jag inte tar med mig ... Läs mer 9

Vintertur med korta dagsetapper samt några receptPlacerad på karta

Skidtursrunda med stugboende i Vindelfjällen. Läs mer 3

Värmande dryck för laktos- och mjölkintoleranta

Havredryck Choklad har fått nytt recept och är nu ännu godare. Det är en god och fyllig chokladdryck som hela familjen kan njuta av, även när någon är laktos- eller mjölkintolerant. Familjen behöver inte längre köpa flera olika produkter, utan alla kan dricka samma goda chokladdryck. Havredryck Choklad har ett nytt och förbättrat recept och tillverkas av friskt vatten tillsammans med den finaste havren, som slutligen smaksätts med kakao. Läs mer

Värmländsk motti eller nävgröt

Stek rimmat sidfläsk Koka upp 2 dl vatten med lite salt. Häll i 3 dl skrädmjöl, allt på en gång och stöt med en pinne ned i grytan så det bildas torra klumpar. Färdigt. Ät fläsk och motti med lingonsylt. Häll över stekflott om du inte är rädd för lite extra energi. Skrädmjöl är lite bökigt att få ... Läs mer

Årets hälsorestaurang 2007

Efter en mycket tuff kamp mellan många kvalificerade finalister är det äntligen avgjort vilken restaurang som har tagit hem segern i årets upplaga av Santé - Årets hälsorestaurang 2007. Vann gjorde STF Storulvån Fjällstation inom kategorin lunch och/eller kvällsrestauranger öppna för allmänheten. Syftet med tävlingen är att premiera de restauranger som erbjuder sina gäster att äta bättre genom kreativa och genomtänkta koncept på hälsosam mat. Läs mer

Årets Vildmarkskock 2007

Under helgen vann Catrine Anderback & Kenneth Gjemmestad, The Silent Way, tävlingen Årets Vildmarkskock 2007 som avgjordes på Sikfors Herrgård, 12km norr om Grythyttan. Läs mer

Årets Vildmarkskock 2008

Finalisterna nu klara. Läs mer

Årets Vildmarkskock 2008

Årets Vildmarkskock 2008 vanns av Ulf Johansson och Mia Lekberg från Ammarnäs Wärdshus/Fiskecentrum. Smörstekt röding, ett vackert dukat bord med tydliga, lokala inslag från Vindelfjällen och flera goda historier från hemtrakten imponerade stort på juryn med Carl Jan Granqvist i spetsen. Läs mer

Årets Vildmarkskock utsedd

Louise Alenbrand och Anders Johansson har fått den fina titeln Årets Vildmarkskock. Tre kocklag från olika delar av Sverige deltog i tävlingens finalomgång, där en jury bedömde tillagning, hygien, smak samt lokal och ekologisk prägel på en trerätters middag. Syftet med den kulinariska kampen var att visa att matlagning utomhus både kan vara säkert och hygieniskt, och inte minst bli till minnesvärda och smakrika matupplevelser ute i naturen. Läs mer

Årets Vildmarkskock utses den 6:e september

I tävlingen tävlar 4 professionella matlagningsteam från hela Sverige om titeln Årets Vildmarkskock 2008, ett utbildningsstipendium på 20 000 kr från Sveaskog och en serie matlagningsartiklar i Allt om Flugfiske. Läs mer

Årets Vildmarkskock är korad

Nu är det avgjort, Jens Hornestedt och Karolina Hellegren från STF Storulvån fjällstation, Jämtland vann tävlingen Årets Vildmarkskock 2006 med säker marginal. Fyra kocklag hade efter hård konkurrens tagit sig till final och tävlade under lördagen om den prestigefyllda titeln Årets Vildmarkskock. Tävlingen gick av stapeln på Sikfors Herrgård strax utanför Hällefors i Bergslagen. Läs mer

Ädla köttnudlar

En perfekt friluftslunch som går fort att laga! Endast termosvatten behövs. Receptet kommer från vår Vita Bandet-tur. Läs mer

Ägare till ny Årekrog får Stora Innovationspriset 2008

Ett genomtänkt krogkoncept är lika mycket en innovation som högteknologiska produkter. Det har juryn bakom Stora Innovationspriset 2008 tagit fasta på och utser krögaren Melker Andersson till... Läs

Ägg i mackan

Tag två rostböd. Tag ur det ena brödet så att endast kanten blir kvar. Ställ det urholkade brödet (formen) på det hela brödet och knäck ett ägg i formen. Om man vill kan man fästa formen med några stickor. Stek i stekpanna tills ägget stelnat. Smaksätt med salt efter behov. Stadig och god frukost. Läs mer

Äppelkaka

Veckans recept - nu är det är dags att lyfta fram en efterrätt. En underbar äppelpaj som kan göras på fjället där varje gram räknas eller på paddelturen där det går att lyxa lite med vikten. Läs mer

Äpple och kanelsoppa

Tar (førutan bløtlæggning) ungefær en kvart att tillaga, inte mycket disk och rætt begrænsad brænsleåtgång. Lunch før 4 pers. Ingredienser: 3-4 medelstora grøna æpplen, (helst egenhændigt torkade) 1dl russin 1 msk potatismjøl eller vetemjøl 2 kanelstænger Vatten så grytan blir ... Läs mer

Ät din medicin

Det naturliga när man blir sjuk är att dra ner på kalorierna, äta mindre och träna mindre, eller hur? Men det är inte helt rätt. Kanske behöver du dra ner på ditt energiintag över lag, men det är trots allt i maten du har byggstenarna som behövs för att kroppen ska kunna hämta sig. "Du behöver mat som är rik på antioxidanter, antiinflammatoriska ämnen och aminosyror som kan hjälpa kroppen att bli starkare", säger dietisten Kelli Jennings på Apex Nutrition. "Genom att äta rätt kan du återhämta dig snabbare". Det här är hennes förslag på mat som får dig tillbaka i löpskorna snabbare. Läs

Österlenleden SL 4: Planering inför etapp 1Placerad på karta

Jag och en kompis har utmanat oss själva att avverka Skåneleden på 12 månader. Först tänkte vi oss kust-kustleden men insåg när vi beställt kartan att den inte riktigt lämpar sig för dagsturer. Mitt inne i Skåne är det svårt med tåg- och bussförbindelser. Så vi studerade lederna lite närmre och ... Läs mer 1

Recept per kategori

Logga in

Tips!