Bloggar > Fowwes blogg > Fjällbrödet utan kompromisser

Fowwes blogg

Fjällvandringar, naturupplevelser och friluftstankar.

Fjällbrödet utan kompromisser

Det som skrivs om friluftsliv handlar förvånansvärt mycket om mat och recept. Jag vill inte vara sämre utan bidrar härmed med något som fyller ett tomrum i de flesta fjällvandrares matlista.

Det handlar om bröd. Och inte vilket bröd som helst utan om en typ som blir allt svårare att få tag i. Till och med i brödlandet Skåne, där butikerna numera översvämmas av färdigskivade, ljusa och fluffiga brödsorter. Med eller utan surdeg. Var finns den svarta, hårda kavringen? Och där man själv får bestämma hur tjocka eller tunna skivor man vill ha? Jag bara frågar.

Då får man göra det själv. Men att baka rågbröd kräver övning. Jag har övat, och nu - tada! - kan jag presentera ett bröd som bakas av 100 % råg och rågkross. Inte ett dammkorn vete ens. Kryddat med stött kummin och en aning mörk sirap (men sirapen ska nog uteslutas vid mitt nästa försök).

Brödet gräddas i en avlång form. Har tyvärr inte testat än att baka det på fjället, men det går bra hemma innan man åker. Brödet håller sig utan problem under hela turen. Även om den skulle vara lång.

Brödet, nyss taget ur ugnen.

Att skära en skiva är ett oslagbart test av knivens kvalité och skärpa.

Fakta om brödet (siffror på en skala 0-10)

Andel rågmjöl: 10
Andel annan mjölsort: 0
Smak i skorpan: 10
Fluffighet: 0
Vikt/volymförhållande: 10
Träning för käkar och mun: 10
Skonsamhet mot ömtåliga tänder: 0
Hållbarhet: 10
Lämplighet som försvarsvapen mot björnattack: 10

Brödet avnjutes med fördel under snöstorm i högt belägen blockterräng.

PS

Nu ska jag ut och köpa en musfälla. Det har kommit in en mus i mitt kök och som gömmer sig bakom kylen. Och jag bor på 3:e våningen i en HSB-lägenhet! Ur led är tiden. Eller nåt.

PS2, söndag

Musen fångades mitt i natten med fälla. En fälla med ost och en med en bit nybakat bröd. Jag behöver väl inte säga vilken fälla den föredrog...

Inlagt 2015-12-19 14:30 | Läst 12272 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2015-12-19 15:14   UteMats
Det är kanske lukten av riktigt bröd som lockat dit mössen? De kanske också är trötta på tvättsvampsbröd :-)
 
Svar 2015-12-19 22:33   fowwe
Tror du har rätt. Jag har försökt att locka fram mususlingen med ost hela dagen, men det funkar inte. Jag prövar med lite av brödet istället.
 
2015-12-19 19:50   BrittMarie
Nästan så doften av brödet når ända till Huskvarnaberget...
Mat är ju en så viktig del i friluftslivet så det är väl inte konstigt att det skrivs en del om det. Men det här var den roligaste betygsättningen jag nånsin läst!
Lycka till med musjakten!
 
Svar 2015-12-19 22:35   fowwe
Tack, BrittMarie! Att skriva betygsättningen var nästan lika roligt som att baka brödet. Om du kommer förbi tar jag gärna upp en bit ut frysen. Med musjakten går det hittills inte så bra.
 
2015-12-19 22:10   skogsfia
Låter sagolikt gott! Älskar kavring med väl lagrad hårdost. Du kan inte tänka dig att dela med dig av ditt recept kanske? Skulle gärna njuta detta bröd i jul.
 
Svar 2015-12-19 22:40   fowwe
Här är läge för en sammanslutning "Kavringens vänner"? Receptet kanske kommer så småningom i bloggen, jag experimenterar fortfarande. Men om du vill ha det jag senast testat så skicka din e-postadress via Utsidans meddelandefunktion så mailar jag en liten pdf.
 
2015-12-20 20:01   eric_tornblad
Mmmm! Ser gott ut! Skulle man kunna torka skivor av brödet?
 
Svar 2015-12-20 22:23   fowwe
Ingenting är omöjligt. Men det kommer nog bli så hårt att det går utanför den där skalan jag har i bedömningen. En masonitskiva kommer att vara lättuggad i jämförelse, misstänker jag.
Iden med kavring är att den ska hålla sig ändå. För några år sedan kunde jag fortfarande köpa Södervidinges hårda kavring i affärerna. Den var ursprungligen ett skeppsbröd. I modern plastpåse hade den 10 dagars hållbarhet från bageriet. Om man förvarade den på bättre sätt höll den säkert 2-3 veckor. Lite hård på slutet, men lika god. Perfekt som fjällbröd. Men det kanske är vattnet du vill bli av med, för viktens skull?
 
2015-12-22 15:50   Nordiska Motorcyklister
Lysande...

Eller..? Du glömde precis ALLT som har med själva brödets tillverkning att göra :)
 
Svar 2015-12-22 20:26   fowwe
Såja, lugn och fin. Ska finputsa mina experiment innan jag vågar släppa receptet. Men jag inser att jag inte kommer undan. Se det som ett för tidigt nyårslöfte!
 
Svar 2015-12-22 22:46   Örnsätrarn
Bra, jag ser fram emot receptet! Har du sagt A så får du säga B. Gör inte som många, sviker sina nyårslöften!
 
2015-12-22 22:33   Skogstoka
Låter gott! Men framför allt - en lysande idé att tillverka en kombination av bröd och försvarsvapen mot björn. :)
 
2016-10-14 10:02   Nordiska Motorcyklister
Hej Fowwe!

Nu är det hög tid att du lämnar fram bakanvisningar, ok?! :-)
 
Svar 2016-10-23 20:04   fowwe
Oj då, den här kommentaren såg jag först nu. Men receptet är utlagt för länge sedan, i ett eget inlägg. Se här:

http://www.utsidan.se/blogs/fowwe/recept-pa-det-kompromisslosa-brodet.htm

Det kom sedan ett inlägg till med ytterligare ett bröd. Lycka till om du ger dig på bakningen!
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Arkiv

Kategorier

Etiketter

Länkar

 

Logga in