Fjällvandringar, naturupplevelser och friluftstankar.

Har under 2000-talet fått förnyad möjlighet att gå i fjällen, vilket jag tidigare gjorde på 70-talet. I Skåne där jag bor finns inga fjäll, så där blir det mest utflykter i Lunds kommun med fågelkikare, kamera och kaffetermos.

I den svenska fjällvärlden har det mest blivit vandringar i Sarek och Padjelanta som lockar med stora orörda naturområden. Djurlivet i dessa nationalparker intresserar mig också, och jag har bland annat gjort en del fågelinventeringar för Lunds Universitets räkning. Jag har också skrivit en bok för fjällbesökare: Vandringsturer i Sarek (utgiven på Vildmarksbiblioteket). De senaste åren har jag undersökt Präststigen, en gammal färdväg i Kvikkjokksfjällen. Dessa undersökningar har också resulterat i en bok som nu är utgiven och finns att köpa.

Under det senaste decenniet har det även blivit ett antal vinterturer på skidor i fjällvärlden. Att vistas en hel vecka (eller mer) i tält bland de snöklädda fjällen är en annorlunda och fascinerande upplevelse. Men jag och min kompis Anders tycks ha en märklig förmåga att hamna i snöstorm och oväder!

Det enkla livet i naturen tycker jag är mycket tilltalande. Bara ha med sig så mycket som får plats i en ryggsäck. Klara matlagning, brödbak och annat på friluftskök. Sova i tält med naturen på andra sidan tältväggen. Uppleva möten med fåglar och andra djur. Och ständigt bli fascinerad av naturens storslagenhet. Ofta har jag någon eller flera fjällvänner med på turen, men det händer ibland att jag reser helt själv.

När det gäller min aktivitetsnivå så varierar den under året. För det mesta är det nog Blå som stämmer bäst men vissa perioder är den säkert Röd (även om sportighet inte är något utmärkande drag för mig).

Användarnamn: fowwe

Intressen: Fågelskådning, Friluftsmat, Vandring, Turskidåkning, Litteratur, Navigering, Foto, Utrustning

Mer på profilsidan


Kategorier:

Etiketter:

Länkar:

Att sova i en sovsäck - eller ska det vara två?

Inför resan till Nepal har jag varit tvungen att fundera igenom sovsäcksfrågan. Min Marmot Arroyo dunsäck är lite i klenaste laget. Den duger ner till ca -1 grader, och i Nepal rekommenderas ca -8 (vi ska sova i s k tehus och inte i tält).

I vintras använde jag två säckar, jag drog min urgamla Caravan Arctic (dunsäck) över Arroyo:n. En kombination som säkert klarar -30 utan problem. Men jag skulle vilja byta ut gamlingen mot en modern syntetsäck, bland annat för fuktens skull (det är inte roligt med en småfuktig dunsäck). Så jag har funderat över en ny säck som dels fungerar bra på vinterturer ihop med Arroyo, dels löser Nepalsömnen .

Förberedelser för resa till Nepal

Jag vet inte hur idén kom upp första gången. Men det bör ha varit för 1½ eller kanske 2 år sedan, i något samtal med min fjällkompis Anders G. Vi skulle åka till Mount Everest, sa vi. Någon gång i framtiden.

Och nu är vi på gång! Faktiskt har planeringen kommit så långt att vi köpt flygbiljetter och bokat in oss på ett företag som guidar turister. För det blev så att vi valde att vandra med ett nepalesiskt trekking-företag. Både för språkets skull och för lokalkännedomen. Annars vet vi att det går att göra en resa helt på egen hand. Det blir billigare då.

Stäpphök i danskt sällskap

Med vissa mellanrum får jag lust att skriva om intressanta fågelmöten, och nu tycker jag att det är dags igen.

Denna fågelhöst har varit intressant på flera sätt. För några dagar sedan gav jag mig ut att leta efter en norrlandsfågel, rödstrupig piplärka. Den är svår att se i fjällen, men på väg söderut rastar den i Skåne och då kan man få se den. Fast vanligtvis hör man den bara när den flyger förbi, allt går så snabbt att man inte hinner se några detaljer i kikaren. För att sitta stilla och visa upp sig, det vill den ogärna.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg