Årets Vildmarkskock utsedd

Louise Alenbrand och Anders Johansson har fått den fina titeln Årets Vildmarkskock. Tre kocklag från olika delar av Sverige deltog i tävlingens finalomgång, där en jury bedömde tillagning, hygien, smak samt lokal och ekologisk prägel på en trerätters middag. Syftet med den kulinariska kampen var att visa att matlagning utomhus både kan vara säkert och hygieniskt, och inte minst bli till minnesvärda och smakrika matupplevelser ute i naturen.

Av: ulindh

Färgsprakande höstwok – ett vinnande recept
Det vinnande laget var sammansatt av Louise Alenbrand från Östergötland och Anders Johansson från Bohuslän, som bjöd på en höstinspirerad middag bestående av skogsgrön ruccolasoppa och reflektorugnsbakade matmuffins som förrätt, hjort med färgsprakande höstwok som huvudrätt och en dessert av plommon under nöt- och russintäcke.
- Jätteroligt och överraskande, säger Louise Alenbrand om utnämningen till Årets Vildmarkskock.
- Vi satsade på smak, färg och råvaror från lokala leverantörer av bland annat grönsaker, ägg, ost och hjort. Dessutom ville vi visa att laga mat ute i skogen inte behöver vara särskilt komplicerat och att resultatet kan bli en gastronomisk upplevelse.

Fjällgodis och fisk i kokgrop – övriga finalbidrag
Britt-Marie Päiviö från Övre Soppero anrättade en samisk måltid med hjälp av råvaror på ren, mandelpotatis, vilda bär och fjällsyrad mjölk. Tävlingens tredje finallag med Olle Forsell och Björn Hanell från Östergötland satsade på forntida matlagningsteknik och tillagade en vätternröding i kokgrop, vilken sedan serverades med ramslök, ärtor och tunnbröd. Förrätten bestod av trumpetsvamptoast och efterrätten av flamberade päron med lingon, blåbär och hasselnötter.
- Det blev en attraktiv och jämn tävling mellan tre mycket duktiga lag, där till slut smak och presentation fällde avgörandet, berättar Eva-Karin Kronquist från Ekotopia i Aneby och organisatör av Sveriges första vildmarkskockstävling.
- Den här tävlingen vill inte bara inspirera vildmarkskockar runt om i Sverige att bli bättre. Vi önskar också ge begreppet att äta ute – en helt ny dimension, och höja statusen på matlagning i fält, något som på vissa håll i landet behandlas styvmoderligt och med okunskap.

Naturliga matupplevelser ger ekoturism mervärde
Under de senaste åren har svensk ekoturism växt, och möjligheten att kunna servera god och vällagad mat i fält är en central fråga för naturturismarrangörer runt om i landet.
- Ekoturism handlar mycket om att tillgängliggöra naturupplevelser, som besökaren svårligen kan göra själv, förklarar Dan Jonasson ordförande i Svenska Ekoturismföreningen.
- Utsökt mat, tillagad enligt lokala recept, på traktens råvaror och serverad på ett festligt sätt ute i skog och mark är en svårslagen kombination, som ger besökaren upplevelser ut över det vanliga. Här finns också oanade möjligheter att utveckla nya spännande naturresor kring svamp, skogens bär, ätliga örter, vilt, fisk och bondens grödor. Attraktiva arrangemang som inte bara lockar storstadsbor ut i naturen, utan även kan bidra till att sätta Sverige på kartan.
- Ekoturismföreningen hoppas därför att kocktävlingen Årets Vildmarkskock ska permanentas, och bli en läcker mix av det bästa inom svensk matlagningskonst och ekoturism, avslutar Dan Jonasson.

Bakgrund”Årets Vildmarkskock” arrangerades av Kompetenscentrum Ekotopia i samarbete med Svenska Ekoturismföreningen, Moskoselkåtan AB, Ekotopia AB och Konsum i Aneby.
Juryn bestod av Christina Möller från Coops provkök, Sven Isaksson - arkeolog, Per Nilsson - miljöinspektör och Miki Dedijer - naturjournalist.
Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Några veckor framöver kommer vi att lägga ut veckans macktips som förhoppningsvis kan inspirera till helgernas matsäcksinnehåll. Ut och njut!
Visst är det smidigt med färdiga frystorkade rätter på turerna men att torka och göra sina egna rätter är inte särskilt svårt. Planera lite och prova ...
Det går att göra många matiga smörgåsar med varierande pålägg som passar bra för dagsturerna. Här är några tips! 2 kommentarer
Eric Tornblad har kommit ut med en ny bok - Snabblagat på tur - utgiven på Calazo förlag. Här kommer ett recept ur boken. 2 kommentarer
Det är hög tid att ta tillvara säsongens svamp och grönsaker. Torkning är en bra konserveringsmetod som ger lång hållbarhet och tar lite plats.

Glöm allt du lärt dig om vandringsskor

Sneakers och löparskor kan vara bekväma för enklare promenader, men de är inte designade för de utmaningar som vandring kan erbjuda. Ojämn terräng, ...