Enklast att torka

Köttfärssås som torkat i ugn. Tror det blir 10 portioner. 11h i 50 grader. Torrheten räcker gott, är inte knastertorrt.
Är ute i god tid faktiskt 😄 för en gångs skull. Flera dagar till godo innan det bär av till Sarek.
IMG_0112.jpeg
 
Jösses, det blev lite mer torkat...har nu 1000 gram torkad köttfärssås...
Nu är ju frågan om hur mycket man ska ha per måltid. 75 gram kanske...till middag.
 
Jag brukar räkna utifrån färskvikten, dvs hur mycket färsk köttfärs vill jag ha i en måltid och så torka den mängden x antal önskade måltider – och sen dela upp.
 
Jag kan rekommendera att göra risotto och torka! Det blir supergott! Du gör som vanligt fast minimalt med olja i början av tillagningen. Jag brukar göra risotto med svamp och lite kött och sedan torkar allting (utan olivolja och ost). Väl ute så värmer jag upp rätten och tillsätter parmesan samt en skvätt olivjolja! En utav de godaste rätterna jag vet när jag är ute.

Ett annat tips är att torka lax i små bitar, lägger det med bulgur och en halv buljongtärning samt tillsätter några pumpakärnor. Sedan tillsätter man bara vatten och låter det dra i 15-20 minuter. Väldigt enkelt och blir förvånansvärt gott. Jag har även provat med salami men föredrar laxen då det annars brukar vara lite svårt att få med sig fiskrätter ut på vandringen.

Mina torkade brukar landa runt 130-140gr. Men sedan så tillsätter jag ofta parmesan samt olivolja ute "i fält" i samtliga rätter jag gör så totala vikten kanske blir 150-160gr.
 
Lax har kort lagringstid lika griskött, köttfärs är ju även fett.
Jag har fågel oftast kalkon.
Ang portioner så försöker jag jfr med middag hemma behöver inte vara så mkt man tror mest för smak

Sedan torkar jag kokta makaroner och bönor samt linser, var för sig även ärtor.

Har en dricksflaska med stor öppning och mäter med kaffe mått 3-4 kött 6-7 makaroner,6-7 grönsaker och fyller på lite vatten och skakar.
Sedan fyller jag på lite efter hand,passa dig för att det blir för tjockt så du får gräva ur med sked.
Tar 3-5h för det har svällt klart och man kan vänta då fylla vatten om man beräknar äta sent på dagen men om vädret blir för dåligt för att gå planerad sträcka kan det vara bra om mat är klar.
 

Aktuellt

På två hjul genom Karelen: Grusvägar, bastur och möten för livet

Två irländska cyklister reser till finska Karelen för att utforska områdets “grå guld” – alla övergivna, slingrande grusvägar.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

Månadens fråga: Hösten är här – vad lockar mest?

Är hösten en tid för svampplockning runt knuten – eller lockar äventyren? Vi tar pulsen på Friluftssverige hösten 2025.

Vinn bästsäljande Caldera 8 från Brooks!

Ta chansen att vinna höstens nya löparskor – lika perfekta för dagliga terrängpass som för ultramaraton.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips