Artiklar > Erics 3 bästa tips på bra vintermat för ...

Erics 3 bästa tips på bra vintermat för dagstur

Av: eric_tornblad

Vintern är en härlig tid att vara ute, speciellt som nu när snön ligger gnistrande vit över stora delar av landet. Jag får många frågor om vad man kan äta ute på sin dagstur på vintern, här får ni tre av mina bästa tips!

1. Skaffa en mattermos. De kostar inte mycket och kommer att bli din vän på många turer. Skillnaden mellan en mattermos och en vanlig termos är att öppningen är vidare och att den inte är lika hög som en vanlig termos. Det är bara att stoppa i varm mat och ta med ut. Jag brukar äta direkt ur termosen då maten blir kall fort i en kåsa. Därför är det nästan bäst om varje person har en egen mindre mattermos. Men vad stoppar man i den? I princip kan du använda den till vilken mat som helst men här är mina favoriter:

  • Makaroner med någon typ av sås – koka makaronerna al dente då de efterkokar i termosen.

  • En gryta, kött eller vegetarisk – ät tillsammans med bröd.

  • Varm korv – lägg ner den varma korven (i bitar eller hel) tillsammans med spad. Ta med korvbröd som du redan har lagt ketchup och senap i, då behöver du inte ta med ketchup- och senapsflaskan.

  • Potatismos – grymt gott när det är kallt ute. Gör hemlagat med mycket smör och muskot.


2. Muurikka/stekhäll. Vintertid är stekhällen underbar att ha med ut på tur. Om du har med torr ved då kan du börja laga mat inom ett par minuter. Den mindre stekhällen (picnic) kan du stoppa i ryggsäcken då den är liten och bara väger ett kilo. Enkla recept för stekhäll är:

  • Raggmunkar – gör egen smet eller från mix. Blanda hemma och ta med i en burk eller flaska med vid öppning.

  • Kolbullar – den klassiska rätten som kolarna åt till leda när de kolade milor ute i skogen.

  • Hamburgare – ta med frysta burgare, de ska inte tina då blir de svåra att få isär. Stek på hällen och ät med bröd samt dina favorittillbehör.

3. Mackor, mackor, mackor… En ständig följeslagare på dagsturer. Vad man gillar att ha på sin macka är i högsta grad en personlig sak. I princip består en macka av bröd, pålägg och kanske någon grönsak. För att få en riktigt god macka ser jag till att:

  • Använda färskt bröd – det finns inget tråkigare än torrt bröd på tur.

  • Maximera mängden pålägg – dagobertmackan kan kännas konstig en vanlig frukost, men ute på tur är det absolut tillåtet att tvesovla (att använda två pålägg på samma macka).

  • Blanda påläggen – det är inte helt dumt att hacka skinkan och osten (eller vad du föredrar) och blanda ut med smör eller kanske matlagningsyoghurt. Mackan håller ihop bättre och smakerna fördelar sig fint.Och du, låt dig bli överraskad!
När jag är ute på tur med vänner ser jag ofta till så att vi delar på maten. Om jag tar med själva huvudrätten, så får en annan ta med kaffe och efterrätt. Den tredje tar kanske med några energikakor. Genom att dela upp maten blir jag så gott som alltid glatt överraskad och det är enklare att bara förbereda en del av dagens mat. Det kan ju förstås vara läge att berätta innan om du har allergier eller om det är något som du absolut inte äter...

Vad brukar DU ha med för mat på dina vinterturer?

 

 

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2016-01-21 21:28   Karolina P
Termoskorv är en given följeslagare! Det kan barnen äta med tjockvantarna på...dessutom tycker de allt med ketchup är toppen ;) Varm pastasallad är också en favvo, särskilt med kryddstark korv i.
 
2016-01-22 17:02   8456
frystorkat eller varmkorv blåbärssoppa sportbröd.
 
2016-01-24 21:38   Daniel-S
Soppa. En varm, kryddstark soppa, värme i alltid de kyliga dagarna.
 
2016-01-28 16:10   Gote de Toresa
Varmkorvs kombo "3 i 1"
Varmkorv i mattermosen. Lägg i den kall. Den värms "på vägen ut".
Fyll på med kokande vatten och lite god buljong. eller goda kryddor. En buljongtärning duger gott åt en enliters mattermos, för det ryms bara i en halvliter vatten när man fyllt på med korv. Satsa på en kvalitetskorv.
Jag har med mig en sk. cup-nudle som jag fyller på med varma buljongen vid fikapausen. Medans nudlarna står och sväller några minuter så mumsar man på varmkorv.
Buljongen går även att dricka som dryck en kall dag.
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Recept och artiklar

Fler artiklar i samma kategorier

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook