Av: eric_tornblad
Vintern är en härlig tid att vara ute, speciellt som nu när snön ligger gnistrande vit över stora delar av landet. Jag får många frågor om vad man kan äta ute på sin dagstur på vintern, här får ni tre av mina bästa tips!
1. Skaffa en mattermos. De kostar inte mycket och kommer att bli din vän på många turer. Skillnaden mellan en mattermos och en vanlig termos är att öppningen är vidare och att den inte är lika hög som en vanlig termos. Det är bara att stoppa i varm mat och ta med ut. Jag brukar äta direkt ur termosen då maten blir kall fort i en kåsa. Därför är det nästan bäst om varje person har en egen mindre mattermos. Men vad stoppar man i den? I princip kan du använda den till vilken mat som helst men här är mina favoriter:
2. Muurikka/stekhäll. Vintertid är stekhällen underbar att ha med ut på tur. Om du har med torr ved då kan du börja laga mat inom ett par minuter. Den mindre stekhällen (picnic) kan du stoppa i ryggsäcken då den är liten och bara väger ett kilo. Enkla recept för stekhäll är:
3. Mackor, mackor, mackor… En ständig följeslagare på dagsturer. Vad man gillar att ha på sin macka är i högsta grad en personlig sak. I princip består en macka av bröd, pålägg och kanske någon grönsak. För att få en riktigt god macka ser jag till att:
Och du, låt dig bli överraskad! När jag är ute på tur med vänner ser jag ofta till så att vi delar på maten. Om jag tar med själva huvudrätten, så får en annan ta med kaffe och efterrätt. Den tredje tar kanske med några energikakor. Genom att dela upp maten blir jag så gott som alltid glatt överraskad och det är enklare att bara förbereda en del av dagens mat. Det kan ju förstås vara läge att berätta innan om du har allergier eller om det är något som du absolut inte äter...