Torka fisk

Prova på att torka fisk och gör en god gryta eller mustig fisksoppa nästa gång du ska ut på tur. Här får du veta hur du gör och några receptförslag.

Av: ulindh

Prova på att torka fisk och du kan göra en god gryta eller soppa nästa gång du ska ut på tur. Här får du veta hur du gör och några receptförslag.

Med torkad fisk i ryggsäcken kan du göra en läcker och god fiskgryta eller soppa på turen. De flesta fiskar går att torka med bra hållbarhet, vitfisk som är mager har lång hållbarhet medans den fetare laxen är mer känslig och bör förbrukas inom några månader efter torkning.

Fisk i saltlag utan smaksättning.

Använd gärna fisk från frysdisken, har du färsk fisk lägg den i frysen två till tre dygn. Salta in fisken före torkning.

Enklast är att skära fisken i mindre bitar när den tinat något, lägg den i saltlagen i kylskåp 1 - 2 timmar. 

Recept saltlag:

1 del salt + 10 delar vatten, blanda salt och vatten sjud tills saltet löst sig. Lagen ska kallna innan den används.

Det går bra att använda röksalt eller örtsalt och tillsätta olika sorters peppar för att ge god smak åt fisken. 

Lägg fisken i saltlagen, efter 1 - 2 timmar ta ut fisken, häll av lagen och låt fiskbitarna rinna av i durkslag. 

Bred ut dem på torkollor eller en ugnsplåt med bakplåtspapper. 


Fisken utlagd på torkollor.

Torka fisken i 70 grader. Vitfisken blir hård efter torkning laxen blir torr men segare i konsistensen.


Efter ca 5 timmar i torkugn var fisken torr.

Förpacka fiskbitarna direkt och förvara mörkt och svalt. 

All torkad fisk går att förvara i frysen också vilket förlänger hållbarheten - viktigt är då att tänka på att packa om den innan turen för att få bort fukt som bildas vid infrysningen.

Beräkna portion: Ca 45 - 50 gram torkad fisk / person.

Innan tillagning: Blötlägg fisken ca 30 minuter i hett vatten. Tillaga sen 15 - 20 minuter.

Av den här torkade fisken gjorde vi en gryta på grädde, fiskfond och torkad gräslök.

Koka upp grädde och fond/buljong, lägg i önskad örtkrydda och sen de uppblötta fiskbitarna. Låt sjuda i ca 15 min. Klart. Serveras med potatis eller ris. 

Torkade potatisbitar kan tillsättas när fisken läggs i.

Här är några andra receptförslag från Utsidans receptsamling:

Stekt lax med teriyakisås och sesamfrön.

Lax i ostsås med couscous.

Har du något smaskigt fiskrecept för friluftskök att dela med dig av?  Du kan lägga in det via vårt skrivbord eller maila till redaktion@utsidan.se så lägger vi in det i vår receptsamling. 

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?

Läs mer

Den här veckans macka avnjuter vi i förmiddagssolen som speglar sig i isen. Smörgåsen är toppad med lite machésallad till fröjd för ögat. Ut och njut!
Några veckor framöver kommer vi att lägga ut veckans macktips som förhoppningsvis kan inspirera till helgernas matsäcksinnehåll. Ut och njut!
Visst är det smidigt med färdiga frystorkade rätter på turerna men att torka och göra sina egna rätter är inte särskilt svårt. Planera lite och prova ...
En mattermos är smidig att ha med på turerna när temperaturen sjunker. Det går snabbt att få något värmande och matigt i kroppen, både soppor och ...
Om du vill torka egen mat till sommarens turer kan det vara bra att börja fundera och planera nu. Här får du lite tips för att komma igång.

Så blir höstutflykten en barnlek

En höstvandring på hemmaplan är en perfekt start när man vill ta med sig barnen ut de första gångerna. Här är våra tips för lyckade uteaktiviteter.