Hur man bygger en tork

En enkel tork av en flyttkartong.

Av: thogr


För absolut bästa resultat, framför allt när man torkar grönsaker, lök, frukt och rotfrukter bör man inte använda en ugn när man torkar. Många ugnar kan inte hålla lägre än 50 grader. Då kan t ex lök bli brun och oaptitlig. Dessutom, har man en vanlig ugn, och inte en varmluftsugn, kan det bli för lite ventilation. Fukten transporteras inte ut ur ugnen. Luften i ugnen blir mättat av fukt och mycket fukt stannar därför kvar i maten, som värms upp istället.

Så, istället bygger man sig en liten torkanläggning. Till det behöver man en stor pappkartong modell flyttlåda, en värmefläkt, lite myggnät, några trådbackar (t.ex. från en garderob), samt eventuellt en bakplåt.

Man kan fästa trådbackarna med snören eller med tunna blompinnar, som man sticker tvärs igenom kartongen. Jag brukar fästa fast en back med hjälp av snören i nederdelen av kartongen. I överdelen fäster jag sedan en trådback med två blompinnar, så att jag lätt kan ta loss den övre backen när jag fyller på. Under kartongen kan man lägga en bakplåt eller en braspanna som samlar upp den mat som ramlar ner.

Tänk på brandfaran. Placera inte fläkten rakt under kartongen, utan en bit ifrån, så att den tar in luft från rummet och blåser in den under torkställningen.
Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2009-03-04 17:11   peter1959
Det här var en otroligt proffsig grej, mycket smart tänkt här, fin illustration, kom med mera Thomas !!
 

Läs mer

Den här veckans macka avnjuter vi i förmiddagssolen som speglar sig i isen. Smörgåsen är toppad med lite machésallad till fröjd för ögat. Ut och njut!
Niklas Kämpargård har kommit ut med en ny bok om prepping - "Preppa mat - allt du behöver veta om livsmedel i kristider", vi skickade några frågor ...
När det dignar av blåbär i skogen, passa då på att plocka och gör lite goda blåbärsbarer på dem. De funkar både som mellanmål, efterrätt och ...
Purjolök är lätt att torka och du kan du använda det till mycket, bland annat till grytor eller varför inte strö över en färdig rätt?
Torkade kikärter kan du äta hela i grytor, krossade eller använda som pulver t ex till att göra hummus. Gör likadant om du vill torka bönor.

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.