Ny bok om prepping av Niklas Kämpargård - tävla om en bok!

Niklas Kämpargård har kommit ut med en ny bok om prepping - "Preppa mat - allt du behöver veta om livsmedel i kristider", vi skickade några frågor till Niklas. Var med och tävla om en bok!

Av: ulindh

Niklas Kämpargård har kommit ut med en ny bok om prepping - "Preppa mat - allt du behöver veta om livsmedel i kristider", vi skickade några frågor till Niklas. Var med och tävla om en bok längre ner på sidan!

Under den gångna våren förberedde sig många för en krissituation där tillgången på mat skulle bli begränsad. Nu gällde det en pandemi, men att vara förberedd är också viktigt vid exempelvis ett längre elavbrott eller en omfattande storm. Tyvärr vet få av oss vilken mat man egentligen bör ha hemma och hur mycket. I nya boken Preppa mat ger Niklas Kämpargård vägledning för att preppa köket inför en kris.

Myndigheterna rekommenderar att alla hushåll har mat och vatten så att de klarar sig åtminstone några dagar vid en samhällsstörning, vilket blir allt vanligare i extremvädrets tidevarv.

I Preppa mat reder Niklas Kämpargård ut begreppen och kommer med handfasta tips och råd för hur man bäst förbereder sig på och klarar sig igenom en period av isolering eller matbrist, oavsett om man bor i en lägenhet i stan eller i ett hus på landet. Boken ger tydliga checklistor som bas för planeringen och innehåller dessutom många spännande recept med de ingredienser som förråden fyllts med.

Vi skickade några frågor till Niklas:

Hur började ditt intresse för prepping? 

Allt började som ett intresse för överlevnad när jag var i yngre tonåren. Jag är född på en bondgård och har ända sedan barnsben varit en del av den småskaliga odlingen som fanns på gården parallellt med det som odlades kommersiell. Att ” preppa" handlar i mitt fall om att kombinera viktig kunskap från skogen (friluftsliv) med mat som du lagrar, odlar och/eller förädlar själv. Att helt enkelt vara förberedd innan något händer på riktigt. 

Har du fått använda ditt preppingförråd i någon krissituation än? 

Inte annat än vid längre strömavbrott och planerad vattenavstängning. Vi bodde tidigare mitt i skogen där elavbrott var vanliga och långvariga…

De som bor trångt och har lite förvaringsutrymmen, har du några tips på hur de kan göra för att ha ett lager mat och vatten hemma? 

Avsätt en hylla i en garderob eller lagra mat och vatten på vinden eller i källaren (om sådana utrymmen finns). Saknas alla sådana möjligheter får man lagra så mycket mat och vatten som man har plats med. Tänk på att lagrat vatten håller bäst i svala mörka utrymmen. Om man lagrar vatten varmt, där det också är ljust så får man räkna med att cirkulera vattnet oftare eftersom bakterier och svampsporer trivs där. Det kan också vara smart att inkludera det befintliga skafferiet i preppingförrådet och utöka skafferiet för att räcka i åtminstone en vecka. Man kan också lagra torrvaror, konserver och pasta/ris i lådor/kartonger under hängande skjortor i garderoben eller under sängen. 

Du vill locka till att öka det egna odlandet, när startade ditt odlingsintresse? 

Tack vare min uppväxt på gård har det alltid känts naturligt att odla sin egen mat. När jag var i tio-årsåldern började jag odla själv och har sedan fortsatt med det under alla år bortsett från ett kort avbrott under studietiden. 

Vad - utöver potatis - rekommenderar du att odla som är både lättodlat för nybörjare och ger riklig skörd? 

Bästa tipset är att lagra och odla sådan mat som man vet hur man kan kombinera i oändlighet. Ett bra första steg är att börja odla örter. Då kan man ”piffa till” ganska tråkiga rätter med goda egenodlade smaker som både är enkla att odla och som ger guldkant på tillvaron. Fortsätt sedan med bönor, rotfrukter, kål och bär/frukt som ger stor skörd under lång tid. Efterhand som odlingen utökas lär du dig hur du ska hantera, förädla och äta råvarorna. 

Du delar med dig av spännande recept i boken också - har du något du kan dela med dig av till Utsidans läsare?

Min favorit är en indisk dal som man kan servera tillsammans med både ris och bröd. Annars gillar jag fried rice med grönsaksrester eller bulgur & grönsaksröra med sting av ölkorv (som går utmärkt att lagra). 

Tävla om en bok, vi drar en vinnare bland de rätta svaren. Sista tävlingsdag 28 september:

Du måste logga in först för att kunna fylla i svaren. Är du inte medlem än kan du registrera dig här utan kostnad.

Läs mer

En skildring av öden och äventyr i sydvästra Afrika under nådens år 2017. Om en 3000 km lång irrfärd i främst Namibia och Angola. De efterlämnade ... 5 kommentarer
En nattvandring på 30 km i mörker. Från Landskrona till Helsingborg längs med Öresund. 2 kommentarer
Någonsin funderat på om det är läge att stanna i lägret eller sänka huvudet och pusha vidare? Det är svårt att säga att såhär är det, var gränsen går ... 1 kommentar
Ulf Kvensler har skrivit en psykologisk thriller - Sarek. Du har nu chansen att vinna ett eget exemplar och ett sittunderlag. Chansen är stor då vi ... 1 kommentar
2020 skrev Karl-Johan Piehl här på Utsidan denna guidebok på engelska. Nu kommer en uppdaterad och rejält utökad version på svenska. Var med och ... 1 kommentar

Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.