Hej! Annonser är vår inkomstkälla för att kunna driva Utsidan.
Om du inte vill slå av annonsblockering kan du istället stödja oss genom att
teckna ett Plusmedlemskap -
då kan du dölja alla annonser och slipper denna text!
Köttfärsris
En enkel och snabb rätt med mycket smak!
Typ:
Huvudmål
Portioner/mängd:
ca 2 portioner
Ingredienser:
ca 100 gram nötfärs
1 vitlöksklyfta
1 msk torkad basilika
1 msk tomatpuré
Svartpeppar
Salt
+ 1 dl hett vatten
+ 0,25 dl olja
Gör så här:
Förbered: - Stek köttfärsen med vitlök, tomatpuré och andra kryddor, använd endast lite eller inget fett. - Finfördela och torka i ugn eller torkugn. - När färsen torkat (ca10 timmar i 50 grader) så bör du finfördela den igen. T ex genom att pulsera den i en matberedare.
Tillaga: - Blötlägg i tio minuter i 1 dl hett vatten. - Tillsätt mer vatten samt snabbris och låt koka i tio minuter eller till dess riset är klart. - Tillsätt oljan sist, när allt kokat klart.
Ris innehåller i stort sett alltid sporer från Bacillus cereus, vilka tål de temperaturer som uppstår vid normal tillagning.
Vid för långsam nedkylning eller felaktig varmhållning (torkning) kan det bli hög tillväxt av bakterierna.
Ett utav toxinerna som bakterierna bildar förstörs inte heller vid återuppvärmning.
Därför kan det vara klokt att torka ris vid över 60 grader.
I somras gjorde jag en solovandring genom naturreservatet Kvikkjokk-Kabla fjällurskog. En fin tur i landets mest orörda urskog och vidare upp på det ...
6 kommentarer
Med start I Vaisaluokta (båt från Ritsem) vandrade jag en del av Nordkalottleden till Sulitjelma i Norge. Därifrån gick jag söderut genom Junkerdals ...
1 kommentar
Ett stenkast från den italienska gränsen ligger den lilla rivieran. Kantonen Ticino packar en svårslagen mix av Alpernas berg och tropisk riviera, ...
2 kommentarer
”Jag vill inte åka hem”, sa Dana till kameran. ”Det är något med Sverige som är svårt. Jag kan inte förklara det.”
Jag gjorde de sista intervjuerna ...