Bloggar > Annelibloggen > Sunt förnuft rules även i ...

Annelibloggen

Livets äventyr

Sunt förnuft rules även i köket!

En av de absolut vanligaste frågorna jag får är vad jag äter. Både här hemma när jag tränar men framför allt ute i bergen. Så jag tar lite om det.

Först måste jag bara säga att det här inte är några råd utan ett svar på frågan vad jag äter. Det är dessutom inte billigt men fortfarande ett svar på vad jag äter.

Sammanfattningsvis brukar jag säga ”varför äta russin när man kan äta blåbär?”.

Det började med att jag läste en artikel i Göteborgsposten om en kille som sprang ett värstinglopp i Saharaöknen, i snitt en maraton om dagen i 6 dagar, Marathon des Sables. Han hade kutat det här utan att tappa nämnvärt i vikt. Det lät superintressant. Artikeln handlade om den mat han åt, s.k. superfood. Minst sagt intressant!

Jag ägnade dagar på Internet och läste på som tusan. Sammanfattningsvis, ja, varför äta russin när man kan äta blåbär?!! Jag satsar på mat som innehåller mycket näringsämnen, som t.ex. blåbär. Till detta lägger jag proteiner och nyttiga fetter. That’s it ungefär.

Så här ser det ut i en del av skafferiet:

Astaxanthin, korngräs, brännässla, spirulina, hampafrön, pumpafrön, pinjenötter,  sesamkross, acaibärspulver, blåbärspulver, lingonpulver, svartvinbärspulver, nyponpulver, gojibär, blåbär, mullbär, fikon, russin, camu camu, macarot, yakonrot, guarana, kokos, chiafrön, soyapulver, soyagranulat, solroskärnor. Russin är numera utbytt till papaya.

Men betyder det att jag bara äter plåtburksmat? Nej, absolut inte, i första hand försöker jag äta färskt. Broccoli i mängder, granatäpplen, kiwi, kaktusfikon, vanliga fikon, rödbetor, ingefära, blåbär osv.

Proteiner får jag i mig främst genom naturella mejeriprodukter, kött och fisk men även nötter och frön. Jag dricker enorma mängder mjölk.

Nu är det ju inte så att man bara vips kan byta all mat och framför allt matvanor. Så jag bestämde mig för en övergångsperiod, ja rent av ett livsprojekt! Matvanorna skulle ändras och det projektet pågår fortfarande. Jag har kommit en bra bit på väg men tycker mig inte vara helt i mål än. Idag har jag dragit ner på kolhydraterna och ersatt det med proteiner och vitaminer och skräpmaten är nästan borta helt.

Min frukost är ett bra exempel på hur långt jag har kommit. Jag äter ibland fortfarande fiberhavregrynsgröt ibland men i betydligt mindre andel av totala frukosten. Istället finns där nu ofta ett ägg, några skivor kalkonkött och en skål med sallad på vitaminrika frukter. Jag dricker också ett glas färskpressade citrusfrukter till frukost. På gröten har jag kravmärkt ohomogeniserad mjölk och i gröten en halv banan.

Frukost med massor av nyttigheter i filen. Vitt bröd med marmelad, - hör inte hemma på en vardag men detta är en söndag så då är det okej. På en vardag hade det blivit t.ex. två ägg och rökt kalkon i skivor istället.

Det var ju inte så att jag efter att jag hade läst den där artikeln blev som alldeles matfrälst och började leva mitt nya nyttiga liv över en natt. Att tro att det finns något mirakel hokus pokus som man kan stoppa i sig och att man sedan mår prima så nej, något sådant tror jag inte på. Det är bara hårda vägen som gäller. Artikeln var en inspiration som hjäpte mig att komma igång och som öppnade ögonen för vad jag stoppade i mig. Jag åt inte alls utmärkande dåligt men helt klart inte bra. Egentligen vet vi ju vad som är nyttig mat och vad som inte är det, i stora drag. Så jag började jobba med det först.

No 1: Skippa skräpmaten på vardagarna! Jag själv kör med nolltolerans mot skräpmat från söndag kväll till fredag kväll. Som skräpmat räknar jag all snabbmat, helfabrikat och det mesta av halvfabrikat, bullar, kakor, läsk och saft, glass och godis. Kanske jag har glömt något men som sagt, sunt förnuft. Är det födelsedagskalas eller något annat speciellt på en onsdag så återigen, sunt förnuft rules. Om jag tar bort skräpmaten på vardagar och istället stoppar i vanlig mat så har jag gjort mig själv en mycket stor tjänst. Anledningen att jag tillåter mig att äta ”vad jag vill” på helgen är mest en mental grej, det är lättare att stå emot eventuellt sug om jag vet att jag kan äta vad jag vill till helgen.

No 2: Satsa på naturella råvaror i mesta möjliga mån. Nästa steg var att när jag stod där bland alla yoghurtpaket så nej, inte vaniljyoghurt och inte ens blåbärsyoghurt, utan naturell. Inget skräpigt socker, inga skräpiga tillsatser. Sen stoppar jag i bär och frukt. Är jag tokigt sugen på något sött så är t.ex. torkade fikon eller en liten skvätt honung att föredra framför sylt. Detsamma gäller till middagen, jag skippar färdigblandade grejer, kör rena råvaror. Smör är en ren råvara, margarin är det inte. Det är okej att ha på lite ketchup men inga mängder.

No 3: Varför äta russin när man kan äta blåbär? Det här är det jag började med. I affären försöker jag välja det som innehåller mycket näringsämnen, hellre granatäpple än äpplen, hellre blåbär än russin, hellre broccoli än gurka. En del av maten hittar jag inte på ICA utan får gå till hälsokosten men det kommer mer och mer.

Bipollen - maten som bina tar hem till drottningen - smakar inte helt gott enligt mig men extremt näringsrikt så det får gå ändå. Jag äter en matsked om dan.

No 4: Mindre andel kolydrater och ersätt med proteiner och nyttiga fetter. Massor av proteiner i alla dess former. Quinoa är nyttigare än ris, potatis och pasta. Fast potatis är så himla gott och hur skulle jag kunna leva utan Janssons frestelse? Pastan är däremot nästan ute ur spelet numera, den lever mest kvar när jag är ute i bergen för det är så lättlagat, - jag får jobba lite på det där. På fruktsalladen lägger jag redigt med kesella och/eller keso. Efter träningen kör jag mjölk, rått ägg och en banan i mixern. Massor av ägg dagarna i ända, helst råa. Jag köper ibland bra nötkött som jag gärna äter, hrm, rå. Fisk minst tre gånger i veckan. Vad gäller fett så kör jag inga lightprodukter mer än kesella. Jag snålar inte på smör, har olja på maten och äter mycket nötter och frön. Jag dricker väldigt mycket mjölk, företrädesvis ohomogeniserad.

Inga kosttillskott? Inga hokuspokus sportdrycker? Jo, lite grand. Jag har ett alltiallopulver och ett proteinpulver. Den enda orsaken är att när jag tränar väldigt mycket, och med mycket menar jag minst 10 pass i veckan, så skriker kroppen efter näring. För att inte behöva ägna all min tid till att kartlägga vad jag behöver äta så tar jag det för att gardera mig att jag får i mig allt jag behöver. Men det är inga stora mängder, bara som backup. Jag hade hellre haft en privat kock och dietist som ordnade all mat perfekt men nu har jag ju inte det.

Bara vanliga allroundpulver, inga special.
TILLÄGG maj 2011: Nix, jag skippar nu all-in-one-pulvret - jag får helt klart mer mjölksyra av det och är betydligt mer sparsam även med proteinpulvret.

Jag tar även kosttillskott men det är främst med anledning av att jag har en sjukdom som innebär fel i aminosyrors ämnesomsättning och jag måste stoppa i mig massor av vitaminer och enzymer för att faktiskt kunna leva över huvud taget. När jag tränar hårt behöver jag mer och framför allt på hög höjd behöver jag väldigt mycket.

I bergen försöker jag äta enligt samma princip fast i torkad variant. Äggen är i pulverform och köttet är torkat. Mycket soya och pulvermjölk. Det finns frystorkade blåbär osv, men det är väldigt dyrt men det får bli så. Torkad mat är tyngre än frystorkad men framför allt blir jag alldeles le av att äta torkad frukt. Frystorkade bär kan jag lätt pulvra ner i pulvermjölk så har jag en juste fruktdrink. Jag tar ofta med några påsar Modifastsoppa för att garantera att jag får i mig allt jag behöver. Det är någon slags ersättningsmat för såna som bantar.

Jag undviker färdiglagade rätter, dels för att jag inte klarar att äta dem mer än ett par tre dagar och dels för att de innehåller så mycket skräptillsatser. De faller in under skräpmat.

Om jag kommer iväg till Sydpolen så skulle jag ha betydligt större andel fett i maten, mycket mer energi för att hålla värmen.


Det här var en favoritmiddag på senaste turen, soyabitar, rotmos och ägg med lök och paprika. Vitaminerna kommer till efterätten! Till detta dricker jag te med massor av pulvermjölk. Äggen var dock i färdigpåse med konstiga tillsatser så jag kanske försöker fixa nåt själv nästa gång. 

*TILLÄGG maj 2011: Jag tränar nu 10-15-20 pass i veckan och jag håller och mår bra än!

TILLÄGG september 2012: Jag äter än mindre bröd och sånt, och mår bara ännu bättre. Nästan bara kött, fisk, ägg, helst råa, frukt, bär och grönsaker, frön och nötter och naturella mejeriprodukter.

Och vet ni. Nu är jag också anmäld till de där värstingloppet. Marathon de Sables. Shit.

------------------------------------------------
Här har ni min engelska facebooksida.
Här är min privata svenska facebook, där går det bra att följa mig.  
Och här har ni min hemsida.
------------------------------------------------

Inlagt 2011-03-04 21:03 | Läst 11790 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2011-03-04 22:46   mrsonglife
OERHÖRT intressant läsning! Låter som onekligen sunda riktlinjer! Thanks for the inspiration! Kämpa på!
 
2011-03-05 08:07   äventyrssugen
Spännande att läsa. Jag försöker också äta lite åt det sundare hållet och förstår av din "lista" att det innebär en hel del jobb, att inte gå på i slentrianmässiga spår. Det som erbjuds enkelt och lättillgängligt är sällan det innehållsmässigt bästa.
Men det finns också sånt som både är enkelt och just. Tex quinoa.
 
2011-03-05 14:49   seobserver
Klokt det mesta som vanligt och notera ljusen på bordet, själv brukar jag t o m duk på matplatsen för det är civilisationen vi har kämpat för att uppnå.
Kasta aldrig ut barnet med badvattnet!
 
2011-03-05 16:37   MonicaKa
Kul att läsa mer "bakom kulisserna"-berättelser också, inte bara om de stora äventyren! Som vanlig liten drutt tycker jag att det är extra kul att läsa/höra mer om hur man förbereder sig inför sina äventyr, och även om massor av de små grejorna som aldrig brukar bli berättade. Kluriga lösningar på vardagliga problem när man inte har alla vanliga bekvämligheter också nyttigt att lära sig mer om hur man kan lösa på olika sätt! Eller de som inte går att lösa, bara fördra, kanske...
 
2011-03-12 15:28   Veiken
Hej Anneli!
Jag är en "röst" från förr och Utby! Det fanns en gång en dagbarnvårdare (dagmamma) som hette Solveig, Det är jag :)
Det är så roligt att hitta "sina" barn och få veta hur det gick. Kramar till både dig, dina bröder och din pappa!
 
Svar 2011-03-12 15:37   Anneli Wester
Nej men tjena Solveig! Visst var jag allt lite din dag-unge också även om jag var mest Gullans!

Jag tänker ibland på när jag matade min nalle med dina pannkakor, som jag bokstavligt talat tryckte in i ett litet hål i en söm vid munnen. Du tyckte det var måttligt käckt och petade ut det igen. Nallestackarn fick svälta!

Hoppas allt är bra, jag ska hälsa pappa och bröder och du får hälsa de dina!!
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

I samarbete med

Arkiv

Kategorier

Etiketter

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook

Tips!