Artiklar > Test av mattorkar

Test av mattorkar

Fler och fler inser fördelarna med att torka sin egen mat till turen - maten blir ofta både godare och billigare. Den här artikeln visar på skillnaderna mellan olika typer av mattorkar samt ett test utav ett antal mattorkar på marknaden.

Torkad paprika

Varför torka med en särskild mattork?

Det går att torka mat i en vanlig ugn men det går snabbare och kvalitén blir generellt bättre i en torkugn, eller mattork som det också kallas (på engelska: food dehydarator). Att kvalitén på den torkade maten blir bättre i en mattork än i en ugn beror till största delen på att luftflödet är avsevärt mycket högre. Med ett högre luftflöde förs fukten bort mer effektivt och maten torkar snabbare. En mattork är speciellt bra för blöta livsmedel som grönsaker och frukt, kött kan du med bra resultat torka i en varmluftsugn. Om det finns en termostat i torkugnen är den mer precis än en i en ugn. Det gör att du kan ställa in optimal temperatur för varje livsmedel, det spar även energi. 

Principen för hur en mattork fungerar

De flesta mattorkar på marknaden idag har en eller flera fläktar som blåser uppvärm luft genom eller över maten som ska torkas. Den varma luften värmer upp maten och gör att vatten avdunstar, vattnet förs sedan kontinuerligt bort av luften. Vi har alltså att göra med två faktorer, värme och luftflödet. Man kan jämföra det med tvätt som torkar utomhus: är det varmt och blåsigt torkar tvätten fort, blir det svalare eller blåser mindre torkar tvätten långsammare.

Om man bygger en egen mattork är det ganska svårt att få rätt förhållande mellan värme och luftflöde. Det kan ofta bli för varmt vilket gör att ytan på livsmedlet torkar till ett skinn och stänger inne fukten. Då kommer tar torkningen väldigt lång tid om det överhuvudtaget blir helt torrt. Ett hemmabygge behöver förstås inte bli dåligt, men det kräver verkligen att man har koll på temperaturen.

Två olika typer av torkugnar

Idag finns det i princip två olika typer av torkugnar på marknaden, det finns de runda med ett vertikalt luftflöde (luften går vanligtvis nerifrån och upp) och vi har de fyrkantiga med ett horisontellt luftflöde. Antal torkramar varierar från fem till nio.

Den stora skillnaden mellan de två olika typerna av torkugn är att den fyrkantiga med horisontellt luftflöde torkar jämnare än de runda, där luften istället går genom alla ramarna och ut i rummet. Den understa ramen i en rund tork är den som torkar snabbast. Det gör att du måste byta plats på torkramarna då och då för att allt ska torka lika snabbt. I en fyrkantig tork med horisontellt luftflöde kommer den varma luften från sidan vilket gör att man inte behöver byta plats på torkramarna, däremot kan man behöva rotera dem efter halva tiden.

Val av torkar att testa

Jag valde ut fyra olika torkar, två stycken runda där den varma luften passerar maten underifrån vertikalt (runda torkar)och två torkar där luften blåses från sidan (fyrkantiga torkar). De olika torkarna representerar de två olika typerna som finns på marknaden. De olika typerna hamnar även i två olika priskategorier, de en runda i intervallet ca 500-1900 kronor och de fyrkantiga ca 2600-5000 kronor. De fyrkantiga med luftflöde från sidan är mer avancerade i sin konstruktion och det är därför de kostar de mer än de runda.

Hur testet gick till

Testet gjordes genom att torka hundra gram bladspenat samt ett kilo grovrivna morötter, dessa torkades på olika temperatur, 35 respektive 50 grader (såvida det fanns en termostat). Råvarorna torkades var för sig. Varken spenaten eller morötterna förbehandlades på något vis.

Testet visade att det inte är så stora skillnader i torktid, snarare att det handlar om hur torkugnarna kan användas, enkelhet vid användning och pris.

________________________________________

TESTRESULTAT

________________________________________

OBH Nordica – Tasty Dehydrator

 • Typ av torkugn: vertikalt luftflöde (fläkt i ovankant)
 • Pris: ca 600 kr
 • Storlek: Bredd/Djup/Höjd: 338x219x338mm
 • Termostat: nej, men två effektlägen
 • Timer: nej
 • Effekt: 250 watt konstant effekt pga avsaknad av termostat.
 • Tid för att torka hundra gram bladspenat (uppmätt till 42 grader): 8 timmar
 • Tid för att torka ett kilo grovrivna morötter (ca 50 grader): 7 timmar

ANVÄNDARVÄNLIGHET: God pga. få funktioner, däremot ett högt ljud!

FÖRDELAR: Priset, tar liten plats, motorn på ovansidan så blöt mat kan inte skada motorn, effektiv torkning.

NACKDELAR: Låter mycket, ingen termostat utan temperaturen regleras med mängden luft som passerar vilket är sämre då man alltid eftersträvar högt luftflöde. För grovmaskigt nät på torkramarna gör att det bara går att torka stora bitar. Ingen termostat vilket kan göra att maten antingen torkas för svalt eller för varmt. Enligt bruksanvisningen bör man heller inte torka kött eller fisk i torkugnen. Denna ugn är dålig på att torka puréer och annat såsigt.

______________________________________________

STÖCKLI DÖRREX

 • Typ av torkugn: vertikalt luftflöde (fläkt i botten))
 • Pris: ca 1900- 2100 kr beroende på om du väljer timer samt plast- eller metallbrickor.
 • Storlek: Diameter 32 cm, höjd 27 cm
 • Termostat: ja
 • Timer: tillval
 • Effekt: 600 watt
 • Tid för att torka hundra gram bladspenat (35 grader): 10 timmar
 • Tid för att torka ett kilo grovrivna morötter (50 grader): 6 timmar

ANVÄNDARVÄNLIGHET: Mycket god

FÖRDELAR: Rimligt pris och tyst. Utbyggbar med fler torkramar. Perfekt för att torka svamp, troligtvis den bästa på marknaden för just torkning av svamp genom de höga kanterna.

NACKDELAR: Denna ugn är sämre för att torka puréer, grytor, såser mm.

______________________________________________

SEDONA CLASSIC

 • Typ av torkugn: horisontellt luftflöde
 • Pris: ca 4500 kr
 • Mått: 43 (bred) 50 (djup) 38 (hög) cm
 • Termostat: ja
 • Timer: ja
 • Effekt: 600 watt
 • Tid för att torka hundra gram bladspenat: 10 timmar
 • Tid för att torka ett kilo morötter: 6 timmar

ANVÄNDARVÄNLIGHET: God, trots många funktioner.

FÖRDELAR: Användarvänlig torkugn med horisontellt luftflöde och dubbla fläktar. Du kan köra med en fläkt åt gången för att spara energi om torkugnen bara är halvfull. Mycket bra för blöta livsmedel och såser. Låg ljudnivå. Stor kapacitet.

NACKDELAR: Tar plats, men det ska vägas mot stor kapacitet

______________________________________________

EXCALIBUR

 • Typ av torkugn: fyrkantig med horisontellt luftflöde
 • Pris ca: 2500-5000 beroende på antal torkramar och om det är timer på ugnen
 • Storlek: 42 x 49 x 22 cm (med fem plåtar som på bild)
 • Termostat: ja
 • Timer: på alla modeller utom 4-brickors
 • Effekt: 300-600 watt
 • Tid för att torka hundra gram bladspenat: 9 timmar
 • Tid för att torka ett kilo grovrivna morötter: 6 timmar

ANVÄNDARVÄNLIGHET: Mycket god, endast två vred.

FÖRDELAR: Enkel att hantera. Ramarna går att vrida åt alla håll genom att de är fyrkantiga. Torkar jämnt. Bra för blöta livsmedel och såser. Låg ljudnivå. Stabil konstruktion. Kompakt format gör den lätt att förvara. Instegsmodellen har ett bra pris.

NACKDELAR: Lite trist design

_____________________________________

Vilken mattork bör just DU satsa på?

Matintresserad och nyfiken: bör satsa på en Stöckli Dörrex eftersom den har termostat. Alternativt Excaliburs instegsmodell (ca 2500 kr). Dessa torkar inte nödvändigtvis snabbare än OBH men mer exakt och du kan torka fisk och kött i den (vilken inte rekommenderas i OBH Nordicas torkugn enligt tillverkaren).

Stortorkaren: väljer antingen en Sedona eller större modell av Excalibur då dessa kan torka såser, grytor och fruktpuréer. Sedona har fler finesser. Reglagen sitter på framsidan på Sedona och på ovansidan på Excalibur vilket kan påverka om du tänk ställa torkugnen på en speciell plats.

_____________________________________

Om författaren till denna text: Eric har skrivit boken ”Fjällmat - 84 recept på lätt och energirik mat som håller för en veckas vandring”, samt boken "Torka mat" som båda ges ut av Calazo Förlag.

_____________________________________

Artikeln tidigare publicerad 2014.

Fler bilder från testet:

Ovan: OBH Nordica

Ovan: OBH nordica. 


Ovan: OBH Nordica

Ovan: Sedona

Ovan: Sedona

Ovan: Stöckli Dörrex.

Ovan: Stöckli Dörrex.


Ovan: enkla reglage på Excalibur.

 

Köp din torkugn här! Flera olika modeller - flera olika märken.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2014-11-25 12:51   monica.svensson.5602
Jag tror Eric Törnblad har missat att Stöcklis Dörrextork kan utrustas med silikonmattor? Det går jättebra att torka smått och blött på dessa, utan risk för att det blir skräpigt i torken.
Dessutom har Stöckli en patenterad luftgenomströmning som inte fungerar som skissen visar. Den luftgenomströmningen hör hemma hos andra torkar.
 
Svar 2014-11-26 11:25   eric_tornblad
MONICA: precis, det finns silikonmattor till torken, men jag personligen rekommenderar inte denna typ av tork för torkning av blöta livsmedel som t.ex. såser. Där kan till och med en varmluftsugn vara ett bättre alternativ.
Därmed inte sagt att det är en dålig torkugn - tvärtom! - väldigt användarvänlig, bra pris och den tar heller inte så stor plats.

Vad gäller den patenterade luftgenomströmningen så går den horisontellt från mitten utåt kanterna - men sedan rakt upp - om du frågar mig. Det finns andra tillverkare som använder en teknik där luften kommer ovanifrån (som OBH i denna artikel). Det finns även tillverkare av runda torkar med fläkt i botten som menar att luften passerar horisontellt på varje olla, t-ex. denna. http://www.keimling.de/ezidri-doerrgerat-ultra-fd-1000.html
 
2014-11-25 13:15   Winell
Hur många ollor kan man utrusta Stöcklin med?

Jag förstod att den var utrustad med tre som standard men går det att köra med säg fem om man köper till?
 
Svar 2014-11-26 11:04   eric_tornblad
Enligt Stöckli själva kan man utrusta den med upp till TIO OLLOR. Det är mest ekonomiskt och energieffektivt om du har många ollor samtidigt, men torkningen tar då lång tid och du måste byta plats på ollorna ganska ofta. För att få en jämn torkning med många ollor bör du flytta ner den översta torkollan varje timme.
 
2014-11-26 14:19   monica.svensson.5602
Tack för svar Eric.
Det är de olika storlekarna på etagen med hål, i kombination med hålet i centrum av locket som gör att denna tork är mycket mer effektiv än de vanliga med platt botten med hål över hela.
Min erfarenhet av att torka med många ollor (torkar förstås nästan bara svamp) är att man inte behöver byta ollornas plats annat än om man har packat mycket fullt i alla ollor. Upp till fem ollor utan att packa hårt klarar den utan att man behöver skifta läge på ollorna.
 
2014-11-27 20:45   vepe
Betygsätt gärna: 4
Vi köpte denna tork på Jula i höstas. 199 kr på rea, 299 annars. Den har funkat riktigt bra och torkat mycket, mycket svamp. Högljudd men prisvärd.

http://www.jula.se/catalog/hem-och-hushall/koksmaskiner/matberedningsapparater/frukt-svamptorkar/frukt-svamptork-810048/
 
Svar 2014-11-28 11:14   eric_tornblad
Vepe: kul att den fungerar bra! Billiga apparater brukar vara högljudda. De går heller inte att bygga ut som te.x. Stöcklin. Är det ett hål i mitten på ollorna?
 
2014-12-01 09:26   magnus ul
Betygsätt gärna: 4
Jag kör med Stöckli, ca 5 ollor i taget och roterar dem en eller två gånger. Hellre övertorkat än mögelrisk..

När jag torkar köttfärs har jag myggnät under, halvstyvt och finmaskigt så inget ramlar ner.
 
2015-04-13 10:59   danordgren
Betygsätt gärna: 4
Bra test. Onekligen blir man ju sugen på en Sedona men man lär väl få dras OBH fortsättningsvis också. Men en fråga, finns det någon vettig lösning för att få ett finmaskigare nät på OBH:n?
 
Svar 2015-04-13 11:57   eric_tornblad
Hej Daniel,
det skulle väl vara någon typ av nät, tex från biltema. Annars är lösningen en Stöckli eller en Excalibur, kolla tex.deras modell med fyra ollor. Och snart kommer nya sajten där det kommer att finnas torkugnar. Se artikel här på Utsidan.
 
2017-09-28 08:58   4623
Betygsätt gärna: 4
Eric. Vet du om det finns reservollor till OBH? Vi har en äldre modell (snarlik) men två av ollorna har spruckit precis i kanten. De går inte att stapla längre.
 
Svar 2017-09-28 13:57   eric_tornblad
Hej! Nej det tror jag tyvärr inte att det gör. Stöckli och Evermat har lösa torkramar detta, det gör att du kan bygga ut torken samt ersätta de som eventuellt går sönder (men de går inte sönder, de är gjord i en tåliga plast än OBH som gärna spricker).
 
2017-10-03 13:39   kurwi
Betygsätt gärna: 5
Hur torkar man grytor på bästa sätt? Jag har en Stöckli, men vågade inte testa eftersom geggan kändes för blöt. Det blev varmluftsugn med bakplåtspapper istället, men det var rätt bökigt.
 
Svar 2017-10-23 10:48   eric_tornblad
Grytor torkas bäst i en torkugn med horisontellt flöde, exempelvis Sedona eller Excalbur. Lägg grytan i ett centimetertjockt lager på ett så kallat torkpapper (i teflon eller silikon), kallas ibland "återanvändningsbart bakplåtspapper". Torktid i tork ca 10 timmar. Fungerar även i varmluftsugn. Fungerar inte i torkugn med vertikalt luftflöde (Stöckli, Evermat).
/Eric
 
2018-02-28 11:08   fjälltur
Betygsätt gärna: 5
Hej!
Har ni testat torkugn från royal catering? Det finns en i stål som verkar bra men hittar inga tester eller omdömen om denna.
 
Svar 2018-02-28 12:41   eric_tornblad
Har inte testad den i stål, den kan säkert vara bra :) Men har haft en sådan modell med plastramar (det är en OEM-produkt, dvs man köper den från Kina och sätter sitt namn på den, hade bara en annan label). Plasten sprack tyvärr på en av mina ramar till den ugnen och hålen i torknäten är för stora. Jämför gärna med de på Stöckli, Sedona och Excalibur.
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar