Artiklar > En värmande potatis- och purjosoppa

En värmande potatis- och purjosoppa

En både värmande och mättande soppa är gott att laga till ute. Så här torkar du ingredienserna till en potatis- och purjosoppa.

Vi gjorde två varianter vid torkningen av löken. En där vi torkade den rå direkt och en omgång där vi fräste purjolöken försiktigt i lite olja på svag värme. (Att använda fett förkortar hållbarheten men ska den användas snart går det bra.)

Soppan lagades till på vanligt sätt sen provade vi också att göra en "varma koppen" variant för att se om det fungerade på egentorkade ingredienser.

Recept på soppan finns i många kokböcker och på nätet. Gul lök brukar ingå men vi uteslöt det denna gång. Här är vårt recept.

Till ca 4 portioner:

4 - 5 medelstora potatisar

1 stor purjolök 

grönsaksbuljong (pulver) 

gräddpulver 

ca 1 liter vatten 2 1/2 dl per portion

salt, peppar

Om du vill toppa soppan med något så passar torkad gräslök och brödkrutonger bra.

Skär ett snitt mitt i purjolöken och skiva i 5 mm skivor (använd även det gröna), lägg allt i durkslag, skölj och låt rinna av ordentligt. Sprid ut purjolöken på torkollorna och torka. I torkugn tar det cirka 3 - 4 timmar.

Här stektes purjolök i så lite olja som möjligt och på svag värme tills den blev mjuk. Lägg den sen på hushållspapper eller en kökshandduk så oljan kan rinna av innan du torkar den. 

Skala potatisen, skiva på mandolin eller i matberedare. Koka upp vatten och lägg i skivorna, förväll dem snabbt i 2 minuter. Häll av i durkslag och spola i kallt vatten. 


Potatisen efter förvällning.

Det är mycket stärkelse i potatis så den blir lite halkig att lägga ut när den är förvälld, men det går lätt att separera skivorna och sprida ut på ollorna eller plåtarna utan att skivorna går sönder.


De här skivorna är väldigt tunna det går bra att ha dem lite tjockare. Dessa tog knappt 3 timmar att torka.

Så här ser det ut när det är torkat och klart:

När allt är torrt smular du sönder potatisskivorna så de går sönder i bitar, purjolöken blir fin som den är. Recepten är ju oftast beräknade för 4 portioner, så det är lätt att dela upp portionsvis. Blanda i buljongpulver med det torkade, räkna med en knapp tsk per portion ta gärna lite mindre, salta och peppra kan du göra i efterhand.


Här har potatisen och purjon legat i 30 minuter i kallt vatten. 

Tillaga så här för 2 personer:

Lägg hälften av de torkade ingredienserna i 5 dl kallt vatten i 30 minuter, samtidigt blandar du gräddpulver och vatten på sidan. Efter 30 minuter, koka upp soppan långsamt. Låt den småkoka i ca 5 min, tillsätt ca 1 dl grädde, smaka av med salt och peppar. Toppa gärna med torkad gräslök och brödkrutonger.


Nu är det färdigkokt och grädden tillsatt. Klar att äta!

Så här blev vår egen varma koppen

Vi mixade en portion potatis och purjolöksbitar i en mixer till ett så fint pulver som möjligt, blandade det med buljong- och gräddpulver för att se om det gick att bara hälla på varmvatten. Det fungerade bra.
Varmt vatten från termos hälldes över pulverblandningen, det fick dra i 10 minuter (rör om då och då). Några bitar kanske inte blev helt mjuka men smaken var det inget fel på.

Det blev lite skillnad i smak på soppan med purjolöken vi smälte i lite olja innan torkning. Lite godare och rundare i smaken, så testa det om du inte gjort det tidigare. 

Har du fler tips?

Lycka till med din soppa!

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2019-02-23 12:19   StatuFama
Jag hade skippat buljongens giftiga glutamatsalter och istället tagit med några örter, salt, svartpeppar, kanske lite gurkmeja som ger ett visst djup i smaken.
Det som känns bäst för kroppen helt enkelt.

Fint recept i övrigt och roligt att ge sig ut och prova.
Just nu är en härlig tid i skog och mark, då vårvintersolens sällsynta strålar gör landskapen så otroligt vackra ibland.
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Recept och artiklar

Fler artiklar i samma kategorier