Det här är inte en särskilt söt energikaka, men du kan pensla dem med choklad.
Mellanmål, Övrigt
8 bitar
4 dl rostade havregryn (eller naturell müsli)
1 dl salta jordnötter (eller andra nötter)
1-2 tsk lakritsextrakt (pulver)
6 grovhaclade torkade fikon
*
1 dl fikonmarmelad
0,5 dl matolja
0,5 dl kallt vatten
Sätt ugnen på 175 grader.
- Rosta havregyn i en stor stekpanna i ett par minuter på hög värme. En gjutjärnspanna är bäst till detta, det går också att rosta i ugn på plåt (20 minuter 250 grader, rör om då och då).
- Blanda gryn, jordnötter, lakritspulver och de hackade fikonen i en matberedare - mixa i tio sekunder för att blanda allt.
- Blanda i de de blöta ingredienserna och mixa i tills degen klumpar ihop sig - det tar ca 1 minut.
- Lägg blandningen i en brödform eller på bakplåtspapper, pressa kakan med nåot platt för att den ska hålla ihop bra, t ex en stekspade.
- Dela bitarna halvvägs så blir det lättare att dela dem sen.
- Baka i 20 minuter i mitten av ugnen.
- Låt Svalna och skär i bitar.