Testa Eco Cooking – tio tips för miljövänlig matlagning utomhus

Av: admin

Visste du att själva tillverkningen av ett gaskök bara står för cirka 10 procent av kökets totala energiåtgång? Resten uppstår vid användningen, om man utgår från att köket används i cirka 10 år. Det är alltså du som användare som har störst möjlighet att minska miljöpåverkan när du lagar mat i naturen. Som bonus får du även lägre bränslekostnader och lättare packning.

Tio tips som gör skillnad!

       1.     Lägg lock på kastrullen – då går uppkokningen snabbare.

  1. Använd aluminiumkärl med värmeväxlare – tillsammans förkortar de koktiden och bränsleförbrukningen med cirka en tredjedel.
  2. Välj mat med kort koktid – t ex spaghetti/tunn pasta.
  3. Dela maten i små bitar, då blir den klar snabbare.
  4. Låt maten koka färdigt på eftervärmen – använd gärna en isolerbag.
  5. Använd max ¾ av kökets fulla effekt – det sparar energi. 
  6. Skydda köket för vind – använd gärna vindskydd.
  7. Använd gas – den kräver ingen förvärmning och är mer effektiv än flytande bränslen. 
  8. Om du får du varmt vatten över, spara i en termos till nästa måltid.
  9. Anpassa kastrullen efter brännarens storlek.

Primus klimatkompenserar för de små koldioxidutsläpp som deras bränsleeffektiva Eta-kök ändå orsakar, genom att återplantera regnskog i Costa Rica via stiftelsen BaumInvest. Sedan 2009 donerar Primus en summa för varje såld gasbehållare. Dessa är märkta med en grön CO²-symbol.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Den här veckans macka avnjuter vi i förmiddagssolen som speglar sig i isen. Smörgåsen är toppad med lite machésallad till fröjd för ögat. Ut och njut!
Niklas Kämpargård har kommit ut med en ny bok om prepping - "Preppa mat - allt du behöver veta om livsmedel i kristider", vi skickade några frågor ...
När det dignar av blåbär i skogen, passa då på att plocka och gör lite goda blåbärsbarer på dem. De funkar både som mellanmål, efterrätt och ...
Purjolök är lätt att torka och du kan du använda det till mycket, bland annat till grytor eller varför inte strö över en färdig rätt?
Torkade kikärter kan du äta hela i grytor, krossade eller använda som pulver t ex till att göra hummus. Gör likadant om du vill torka bönor.

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.