Fler recept
Av: ribar
En fjällvariant av den klassiska franska äppelpajen Tarte Tatin.
Efterrätt
4
Material:
kök med
-2st 1literskastruller
-1 stekpanna
- Gasbrännare
- 8st krossade digestivekex
-1 st skivat och hemtorkat 1 äpple (eller bär med dig ett färskt). Äpplet doppas i sockerlag och pudras med kanel innan det torkas i ugnen
-175g fransk smör (eller extrasaltat svenskt smör. Eller salta vanligt smör lite )
- drygt 1dl strösocker
Tillagning
0. Lägg äpplet i blöt i en 1literskastrull i halvtimme eller tills det är hydrerat.
1. Häll strösockret och 2msk vatten i en 1l kastrull och värm blandningen över gaslågan. Sväng runt kastrullen försiktigt tills allt socker är upplöst. Rör inte.
2. När blandningen karamelliserats (färg som sirap så tas pannan av från lågan. Sväng försiktigt runt kastrullen så att du täcker botten och 3cm av sidorna med karamellen. Fortsätt tills den stelnat. Ställ undan kastrullen
3. Smält smöret i stekpannan och tillsätt
De krossade kexen. Rör ihop så att det blir en deg
4. Lägg de fuktiga äpplena på botten av kastrullen.
5. Töm pannan i kastrullen
Och pressa ut degen så att den täcker botten i ett jämntjockt lager
6.låt fukten av äpplena lösa upp karamellen (dvs vänta I 15-20Min)
7. Skär försiktigt runt kakan i kastrullen
8. Lägg stekpannan som lock över kastrullen
9. Vänd allt snabbt upp och ned
10. Ta bort kastrullen
(10.5 om karamell Finns kvar så ringlas Den över kakan. Sitter det fast kan man tillsätta lite vatten och hetta upp för att få med all karamell)
11. Skåda äppelkakan
12. ät och njut!!
Av: ribar
Publicerat: 2015-12-17