Recept > Rödbetssoppa på egentorkade grönsaker

Rödbetssoppa på egentorkade grönsaker

Av: vigfus

Receptet använder grönsaker som jag själv torkat och paketerat under året. Jag torkar företrädesvis sånt som är dyrt att köpa färdigtorkat eller sånt som är lätt att torka i min lilla frukt/svamptork. “Potatismosen” i receptet är 99% potatis, vilket fyller upp väldigt bra. Resten av fylligheten kommer från Friluftsmats torrgrädde. Torrgrädden är det dyraste i blandningen, men också det som är svårast att göra själv. Att den finns på hyllan hos Naturkompaniet gör beslutet enkelt. Vitlöken skulle vara enkel att göra, även den, men en tur inom en exotisk affär sparar jobb och kostar inget extra.

Purjolök hackar jag grovt och sprider ut luftigt i torken, torkar, och smular sönder i samband med att det tas ur torken.
Lök hackar jag fint, lägger luftigt i torken, torkar.
Morot, rödbeta och andra rotfrukter river jag grovt i hushållsmaskin, lägger mindre luftigt i torken, torkar.

Typ

Frukost, Huvudmål, Mellanmål

Portioner/mängd

ETT mål för en hungrig vandrare. Tillräckligt för TVÅ personer vid en enkel paus.

Ingredienser

½ dl 5g Purjolök
¼ dl 5g Gul lök
½ dl 10g Morot
½ dl 50g Ica basic “potatismos”
½ dl 12g Rödbeta
4msk 30g Friluftsmats torrgrädde
1 st 13g Buljongtärning/buljongpulver
1 tsk 7g Salt
½ krm 1g Finmalen svartpeppar
1 tsk 2g Grovhackad vitlökskrydda
7 dl Vatten

Gör så här

Enklast förbereds och försluts rätten hemma med allt utom vatten inkluderat, fyra portioner åt gången. Fyra påsar anordnas på en köksvåg med hjälp av t.ex. fyra större glas, sen fyller man på en påse i taget med en ingrediens och går vidare till nästa ingrediens. Purjolök, purjolök, purjolök, purjolök, morot, morot, morot, morot, etc.
För enkelhetens skull använder jag buljongpulver, då det löser sig enklare ute i naturen. Buljongtärning kan lika gärna användas om man noggrant ser till att den löser sig.

Koka upp vatten (låt det koka en stund om det är vatten från naturen). Häll i hela påsen torrvaror och rör om. Sänk värmen och fortsätt röra. När rätten åter kommit upp i värme är den klar, men man kan med fördel låta den stå och gotta sig i en grytmysare några minuter. Sju deciliter vatten ger en matig soppa, åtta och uppåt ger en mer blaskig upplevelse.

På bilden synes tillredning av rätten på Emporias tak. Utomhus är alltid bäst. Foto: Jeanette Järsberg

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Fler recept

Recept och artiklar

Fler artiklar i samma kategorier