Årets Vildmarkskock utses den 6:e september
I tävlingen tävlar 4 professionella matlagningsteam från hela Sverige om titeln Årets Vildmarkskock 2008, ett utbildningsstipendium på 20 000 kr från Sveaskog och en serie matlagningsartiklar i Allt om Flugfiske.
Av: admin
I tävlingen tävlar 4 professionella matlagningsteam från hela Sverige om titeln Årets Vildmarkskock 2008, ett
utbildningsstipendium på 20 000 kr från Sveaskog och en serie matlagningsartiklar i Allt om Flugfiske.
Tävlingen är uppdelad i två delmoment. Det första är att ta fram ett bra lunchrecept för vandrare. Det andra är att laga och presentera en trerätters middagsupplevelse i naturen. Den effektiva tävlingstiden för båda tävlingsmoment är 3 timmar. Kök och serveringsrum är del av en stor kåta och maten lagas över öppen eld. Tävlingen arrangeras av Ekoturismföreningen och AB Måltidsupplevelser i Grythyttan. Finalisterna materialsponsras av Primus gasolkök, Opamurikka och Tentippi tent solutions.
De tävlande är:Håkan Staffansson och Hans Eriksson, Tängerdalens Medeltidsklan
Tävlingstema: Medeltidsmiddag vid Pilgrimsleden
Alf Andersson och Juha Rankinen, Vildmarksgymnasiet i Unnaryd
Tävlingstema: Glädje och fabulerande
Fredrik Åkerman och Niklas Åkerman, Abisko Mountain Lodge
Tävlingstema: En upplevelseresa runt Abisko
Ulf Johansson och Mia Lekberg; STF Vandrarhem Ammarnäs, Wärdshus och Fiskecentrum
Tävlingstema: Vindelfjällen träffar fransk gourmet
Årets jury består avJesper Johansson: Universitetsadjunkt, programansvarig för Restaurang- och måltidskunskap på Restauranghögskolan i Grythyttan. Ordförande i Euro Toque Sweden.
Ann Helen Meyer von Bremen: Frilansjournalist som främst skriver om lantbruk, livsmedel och mat. Vann 2006 det
prestigefyllda Änglamarkspriset för sitt arbete med att föra fram svensk landsbygd och den ekologiska maten.
Bernt Festin: Ordförande i den Svenska Ekoturismföreningen och VD för Skärgårdsstiftelsen i Stockholms Län.
Eva Karin Kronkvist: Initiativtagare till tävlingen Årets Vildmarkskock. Eva Karin har under sin tid som kanslichef för den
Svenska Ekoturismföreningen utvecklat ett gediget kunnande om måltidsupplevelser i det fria.
Marie Louise Danielsson Tham: Veterinär, Professor i livsmedelshygien vid Restauranghögskolan i Grythyttan och känt som hygienexpert i ”Rent Hus” på TV 4.
Björn Ståhlberg: Coach för det kvinnliga matlagningsteam Team Milko som siktar just nu på matlagningsolympiaden i Erfurt. Kökschef på Hennikehammars Herrgård
Carl Jan Granqvist: Moderator under dagen, VD AB Måltidsupplevelser i Grythyttan och Professor i matkonst vid Stavanger Universitet. I samband med tävlingen arrangeras Vildmarksdagen, en mässa för allmänheten med vildmark och mat som gemensam nämnare. Mässan erbjuder olika kurser i matlagning, hantering av eldar och en mängd olika aktiviteter. Liksom de senaste åren kommer det att finnas ett flertal olika marknadsstånd och utställningar samt naturligtvis möjligheten att titta på de tävlande lagen som gör upp om att bli Årets Vildmarkskock 2008.
utbildningsstipendium på 20 000 kr från Sveaskog och en serie matlagningsartiklar i Allt om Flugfiske.
Tävlingen är uppdelad i två delmoment. Det första är att ta fram ett bra lunchrecept för vandrare. Det andra är att laga och presentera en trerätters middagsupplevelse i naturen. Den effektiva tävlingstiden för båda tävlingsmoment är 3 timmar. Kök och serveringsrum är del av en stor kåta och maten lagas över öppen eld. Tävlingen arrangeras av Ekoturismföreningen och AB Måltidsupplevelser i Grythyttan. Finalisterna materialsponsras av Primus gasolkök, Opamurikka och Tentippi tent solutions.
De tävlande är:Håkan Staffansson och Hans Eriksson, Tängerdalens Medeltidsklan
Tävlingstema: Medeltidsmiddag vid Pilgrimsleden
Alf Andersson och Juha Rankinen, Vildmarksgymnasiet i Unnaryd
Tävlingstema: Glädje och fabulerande
Fredrik Åkerman och Niklas Åkerman, Abisko Mountain Lodge
Tävlingstema: En upplevelseresa runt Abisko
Ulf Johansson och Mia Lekberg; STF Vandrarhem Ammarnäs, Wärdshus och Fiskecentrum
Tävlingstema: Vindelfjällen träffar fransk gourmet
Årets jury består avJesper Johansson: Universitetsadjunkt, programansvarig för Restaurang- och måltidskunskap på Restauranghögskolan i Grythyttan. Ordförande i Euro Toque Sweden.
Ann Helen Meyer von Bremen: Frilansjournalist som främst skriver om lantbruk, livsmedel och mat. Vann 2006 det
prestigefyllda Änglamarkspriset för sitt arbete med att föra fram svensk landsbygd och den ekologiska maten.
Bernt Festin: Ordförande i den Svenska Ekoturismföreningen och VD för Skärgårdsstiftelsen i Stockholms Län.
Eva Karin Kronkvist: Initiativtagare till tävlingen Årets Vildmarkskock. Eva Karin har under sin tid som kanslichef för den
Svenska Ekoturismföreningen utvecklat ett gediget kunnande om måltidsupplevelser i det fria.
Marie Louise Danielsson Tham: Veterinär, Professor i livsmedelshygien vid Restauranghögskolan i Grythyttan och känt som hygienexpert i ”Rent Hus” på TV 4.
Björn Ståhlberg: Coach för det kvinnliga matlagningsteam Team Milko som siktar just nu på matlagningsolympiaden i Erfurt. Kökschef på Hennikehammars Herrgård
Carl Jan Granqvist: Moderator under dagen, VD AB Måltidsupplevelser i Grythyttan och Professor i matkonst vid Stavanger Universitet. I samband med tävlingen arrangeras Vildmarksdagen, en mässa för allmänheten med vildmark och mat som gemensam nämnare. Mässan erbjuder olika kurser i matlagning, hantering av eldar och en mängd olika aktiviteter. Liksom de senaste åren kommer det att finnas ett flertal olika marknadsstånd och utställningar samt naturligtvis möjligheten att titta på de tävlande lagen som gör upp om att bli Årets Vildmarkskock 2008.
Recept och artiklar
Läs mer
Forumdiskussioner
- Friluftsmat Kaffehjälpmedel/tekniker utomhus
- Friluftsmat Torka mat
- Friluftsmat Enkel vandringsmat som fungerar
- Jakt Åtelkamera utan MMS
- Övriga aktiviteter Gå med snöskor med taskiga höftböjare?
- Friluftsmat När det krävs över 4000kcal/dag. Är det möjligt?
- Friluftsmat Förlorar aptiten vid vandring
- Övriga aktiviteter Stora Tråden om Klipphoppning