Hej! Annonser är vår inkomstkälla för att kunna driva Utsidan.
Om du inte vill slå av annonsblockering kan du istället stödja oss genom att
teckna ett Plusmedlemskap -
då kan du dölja alla annonser och slipper denna text!
1 dl krossat bovete
1 dl skalad hirs som körts 15 – 20 sekunder i mixer
2 rågade msk dinkel ( urvete )
1 l vatten
Lägg bovete, hirs och dinkel i en gryta, blanda, häll helst under omrörning i vattnet som värmts till kokning i en annan gryta eller vattenvärmare. Sätt samtidigt som vattnet hälls i eller något innan på full effekt på plattan och stäng av när det börjar koka, låt gröten koka på eftervärmen i högst 1 minut. I början är det viktigt att röra om ofta för att undvika klumpar. Lägg på locket efter att det slutat koka och låt grytan stå kvar på plattan och svalna av långsamt, kom ihåg att röra om då och då under första halvtimman.
Gör detta tidigt på kvällen, 18-19-tiden, när gröten senare på kvällen svalnat till c:a 40 grader kan torkad frukt och olika nötter läggas i.
Förslag :5 fikon klippta i bitar
7 torkade aprikoser klippta i bitar helst osvavlade
1 dl russin helst osvavlade
1 msk solroskärnor
1 msk pumpakärnor
1 dl blandning av sötmandel, hassel-, para- och cashewnötter
Detta kan varieras efter eget tycke och smak
Andra tips: En del av bovetet och hirsen kan bytas ut mot amarant och quinoa.
Häll i en rågad msk amarant i ett dl-mått och fyll på med bovete tills det är fullt. Gör sedan motsvarande med quinoa och hirs.
På morgonen efter är sedan gröten färdig att äta.
Ska den värmas gör det försiktigt på plattan. Undvik mikrougn.
För att anpassa konsistensen kan mängden vatten också ändras efter eget tycke och smak. Den torkade fruktens tillstånd påverkar också.