Recept > Grundrecept: torka köttfärs

Grundrecept: torka köttfärs

Av: eric_tornblad

För att göra det enkelt så har jag delat upp hela processen i olika steg – bara att följa punkt för punkt.

1. VÄLJ KÖTTFÄRS – köttfärs har en stor sammanlagd yta vilket gör att köttfärsen är känslig för bakterier och tillväxt av bakterier. Bakterier försvinner inte alltid helt vid tillagning/torkning. Därför bör du använda så färskmalet kött som möjligt. Be helst köttdisken mala framför dig eller välj ett paket som är malet under dagen eller gårdagen. Torka inte fläskfärs, välj istället en färs med låg fetthalt som nötkött eller viltkött. Det för att det är svårare att torka fet mat och för att fett härsknar. Du kan köpa färs som du fryser och torkar senare.

2. FÖRBERED FÄRSEN – genomstek färsen i en nonstick-stekpanna utan fett. Här kan du även blanda i kryddor, tomatpuré eller annat gott. Undvik färdiga marinader/såser om de är feta. Finfördela färsen, du kan även mixa den (pulsera ett par gånger) i en matberedare.

3. TORKA FÄRSEN – lägg färsen på en ugnsplåt med bakplåtspapper / i din torkugn på nonstick-papper. Fördela färsen jämnt och tunt. Torka i 70 grader under ca 8-10 timmar (tiden gäller för ugn, för torkugn ca 5-6 timmar). Om du har en ugn utan varmluft behöver du ha luckan på glänt ca en centimeter (1 cm) för att fukten ska komma ut. Med varmluftsugn behöver du bara öppna ugnsluckan då och då för att släppa ut fukt.

4. PACKA FÄRSEN – färsen är torr när den är som grus. Du kan prova att lägga lite varm och torr färs i en plastpåse, om det blir kondens i påsen bör du torka lite till. Packa i ziplockpåse eller fryspåse. Allra bäst är vakuumpåse men de andra alternativen fungerar bra. Förvara färsen i frysen.

5. ANVÄND FÄRSEN – blöt upp färsen i hett vatten under någon timme (det är bättre än kallt vatten i många timmar då risken för bakterietillväxt minskar med kortare tid). Blanda med kryddor och gör köttfärsås eller använd på annat sätt (i piroger, gryta soppa…)

Stek köttfärsen utan olja (ovan)

 Stekt färs på plåt som ska in i ugnen (ovan)

Om du har en ugn utan varmluft behöver du ha luckan på glänt ca en centimeter (1 cm) för att fukten ska komma ut. Med varmluftsugn behöver du bara öppna ugnsluckan då och då för att släppa ut fukt.


Torkad köttfärs

Typ

Mat allmänt, Matlagning, Friluftsmat

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2016-07-25 13:35   niklaz
Det är gott så in i bängen jämfört med frystorkat. Jag letade upp en gammal kommentar av mig själv från Stugvärdsgruppen på FB: "Av 2 kg köttfärs, fyra gula lökar och 400 gr tomatpuré blev det 775 gram torkat kvar.". Ett tips jag följde var att krydda mycket starkare än normalt och det funkade väldigt bra, smakade normalstarkt när jag lagade på fjället.
 
2016-07-25 17:28   dexxent
Jag åt i våras säkert tre år gammal köttfärs jag torkat själv i ugnen direkt på ugnsplåt. Köttfärsen gjorde jag på krossade tomater och vispgrädde utöver lök och kryddor.
Det luktade och smakade bra.
Har även torkad fisk kvar från samma tillfälle som jag tänkte äta upp snart
 
Svar 2016-08-16 07:59   eric_tornblad
Ja den torkade färsen håller länge, speciellt om den förvars lufttätt i frysen!
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Fler recept

Recept och artiklar

Fler artiklar i samma kategorier

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook