Recept > Tom ka gai

Tom ka gai

Av: Robert77

En klassiskt Thai rätt som är otroligt god efter någon dag ute i kajak. Tar man bort kycklingen så finns det inga frys/kylvaror och man kan överraska med den efter några dagar. Som alltid så spelar det mindre roll att man följer receptet till punkt och pricka, det blir gott ändå! :)

Typ

Huvudmål

Portioner/mängd

4 st

Ingredienser

2 st kycklingfilé (strimla och frys in den så håller den någon dag även om det är varmt ute) valfritt går lika bra utan och då har man inga kylvaror
150 g färska champinjoner
15 st körsbärstomater
3 st citrongräs (endast den vita delen)
1 st röd chili
2 st salladslökar
8 dl hönsbuljong (från tärningar)
8 dl kokosmjölk
1 msk riven färsk ingefära
5 st limeblad (valfritt men blir godare)
250 g äggnudlar (ris om man gör den hemma)
1 saft från en färskpressad lime
1 kruka koriander
1 st lime i klyftor
Chili till garnering, ev extra för mer hetta

Gör så här

1.Kycklingfilé tas fram om den finns med. Kontrollera att den fortfarande är ok.
2. Dela champinjonerna om de är små eller skär dem i skivor.
3. Halvera körsbärstomaterna.
4. Krossa citrongräsen och strimla dem tunt.
5. Kärna ur chilin och skär den i tunna skivor.
6. Skiva salladslöken.
7. Blanda buljong och kokosmjölk i en stor kastrull.
8. Tillsätt ingefära, citrongräs, limeblad och chili.
9. Koka upp och låt soppan sjuda i ca 10 minuter.
10. Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen.
11. Häll av vattnet och fördela nudlarna i stora soppskålar.
12. Lägg ner kycklingfilé i soppan och sjud tills kycklingen är genomkokt, i ca 5 minuter.
13. Tillsätt champinjoner och tomater och låt kycklingsoppan sjuda i ytterligare någon minut.
14. Blanda i limesaft.
15. Häll upp i soppskålarna.
16. Hacka färsk koriander.
17. Strö salladslök och koriander över soppan och servera direkt med limeklyftor.
18. Om mer hetta önskas, toppa med ytterligare lite skivad chili.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in