Fler recept
Av: anitab
Ingridienser:
1 l Vatten
1 l Lönnlöv
8 dl Socker
ev. lite citronsyra
För er som gillar pannkakor och plättar t.ex är detta en billig och enkel sirap att göra.
Plocka en liter gröna lönnblad(ej höstgula), som du packar ner i ett litermått, riktigt fullt. Koka upp en liter vatten i en större kastrull (så allt ryms),lägg i de sköljda löven och småkoka på låg värme, i cirka en halvtimme under lock. Tag av kastrullen och sila bort bladen. Behåll vätskan. Häll nu på socker, ca 8dl och ställ tillbaka pannan på spisen och koka nu ca en timme eller mer utan lock, tills sirapen tagit ihop och känns lite seg. Tillsätt lite syra.Tänk på att det är mycket surt, så var försiktig med syran. Den tjocknar lite när den kallnat, så gör ett prov och kyl ner lite av såsen i ett litet glas el dyl. När det känns bra med konsistensen så är det bara att hälla på butelj och en fin etikett. Detta blir ca 6 dl sirap. Det går att dubbla receptet, men då kan koktiden förlängas. Pröva er fram. Jätte enkelt och framför allt kul att skryta om. Hemmagjord lönnsirap.
Mat allmänt, Efterrätt, Övrigt
Av: anitab
Publicerat: 2009-09-14