Recept > Hemmagjord Lönnsirap

Hemmagjord Lönnsirap

Av: anitab

Ingridienser:
1 l Vatten
1 l Lönnlöv
8 dl Socker
ev. lite citronsyra

För er som gillar pannkakor och plättar t.ex är detta en billig och enkel sirap att göra.
Plocka en liter gröna lönnblad(ej höstgula), som du packar ner i ett litermått, riktigt fullt. Koka upp en liter vatten i en större kastrull (så allt ryms),lägg i de sköljda löven och småkoka på låg värme, i cirka en halvtimme under lock. Tag av kastrullen och sila bort bladen. Behåll vätskan. Häll nu på socker, ca 8dl och ställ tillbaka pannan på spisen och koka nu ca en timme eller mer utan lock, tills sirapen tagit ihop och känns lite seg. Tillsätt lite syra.Tänk på att det är mycket surt, så var försiktig med syran. Den tjocknar lite när den kallnat, så gör ett prov och kyl ner lite av såsen i ett litet glas el dyl. När det känns bra med konsistensen så är det bara att hälla på butelj och en fin etikett. Detta blir ca 6 dl sirap. Det går att dubbla receptet, men då kan koktiden förlängas. Pröva er fram. Jätte enkelt och framför allt kul att skryta om. Hemmagjord lönnsirap.

 

Typ

Mat allmänt, Efterrätt, Övrigt

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2009-09-30 09:02   peter1959
Betygsätt gärna: 5
Va fanken Anita, var har du varit i hela mitt liv ?, jättebra grejor du tipsar om ! Här ska göras sirap o torkar o mat i mängder.
Tack för att du delar med dig, har en hemsida som är lite bäng, men den kan du kolla på när du har långtråkigt...
http://skuggan.alhagensmainecoon.com

peter1959
 
2009-09-30 10:23   seobserver
Betygsätt gärna: 5
Knepigt som barn fick jag lära mig att som nedan förfar man.
Några besök i USA har befäst min erfarenhet.
http://www.recepthjalpen.se/lonnsirap.html

Vänligen

Johan
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

<% if (false): %> <% endif %>