Årets Vildmarkskock 2007

Under helgen vann Catrine Anderback & Kenneth Gjemmestad, The Silent Way, tävlingen Årets Vildmarkskock 2007 som avgjordes på Sikfors Herrgård, 12km norr om Grythyttan.

Av: ulindh

Bakom tävlingen står Svenska Ekoturism-föreningen och AB Måltidsupplevelser i Grythyttan.

Vinnarna fick förutom äran även ett utbildningsstipendium på 20 000 kr från Sveaskog och möjligheten att vara med i några matlagningsreportage i tidningen Allt om Flugfiske.

Juryns motivation var:
"Vi anser att Silent Way är en internationell spjutspetsprodukt, som har ett naturligt och proffsigt framförande av en högklassig och äkta måltidsupplevelse."

Catrine och Kenneth arbetar med exklusiva hundspannsupplevelser i södra Lappland, mellan Storuman och Tärnaby.

Deras vinnande upplägg, kallad
"Nordic Wilderness on tour" bestod av:
Lunchen:
Renlig & mustig Dinkel

Middagen:
Cattes fräscha Rödingsoppa
Djupa skogar & Kalfjäll
Söta älgtuttar från Umnäs

Utmaningen i tävlingen ”Årets Vildmarkskock” är att laga mat under mer utmanande former som kyla, öppen eld, eller med begränsad vikt på råvaror som ska transporteras.
Uppdraget är att laga en lunch med en viktbegränsad varukorg på max 500 gr för 4 personer som skulle lagas på ett enlågigt Primuskök och en trerättersmiddag över öppen eld. De tävlande bjöd på något alldeles extra samtidigt som de behärskade öppen eld, enkla köksredskap, vind, kyla och en begränsad mängd råvaror. Vid juryns bedömning lade man stor vikt på gestaltningen av måltidsupplevelsen, dess lokala förankring och användandet av ekologiska råvaror.

Tävlingshelgen var fylld med en massa aktiviteter i ”Vildmarksmatens” tecken: På fredagen genomfördes en unik workshop, ”Eld som Lust”, med deltagare från hela Sverige. Deltagarna fick lära sig nya matlagningstekniker samt regler för utomhusmatlagning.

Mer information

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

En skildring av öden och äventyr i sydvästra Afrika under nådens år 2017. Om en 3000 km lång irrfärd i främst Namibia och Angola. De efterlämnade ... 5 kommentarer
En nattvandring på 30 km i mörker. Från Landskrona till Helsingborg längs med Öresund. 2 kommentarer
Någonsin funderat på om det är läge att stanna i lägret eller sänka huvudet och pusha vidare? Det är svårt att säga att såhär är det, var gränsen går ... 1 kommentar
Ulf Kvensler har skrivit en psykologisk thriller - Sarek. Du har nu chansen att vinna ett eget exemplar och ett sittunderlag. Chansen är stor då vi ... 1 kommentar
2020 skrev Karl-Johan Piehl här på Utsidan denna guidebok på engelska. Nu kommer en uppdaterad och rejält utökad version på svenska. Var med och ... 1 kommentar

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.