Årets Vildmarkskock 2008
Årets Vildmarkskock 2008 vanns av Ulf Johansson och Mia Lekberg från Ammarnäs Wärdshus/Fiskecentrum. Smörstekt röding, ett vackert dukat bord med tydliga, lokala inslag från Vindelfjällen och flera goda historier från hemtrakten imponerade stort på juryn med Carl Jan Granqvist i spetsen.
Av: admin
Årets Vildmarkskock 2008 vanns av Ulf Johansson och Mia Lekberg från Ammarnäs Wärdshus/Fiskecentrum. Smörstekt röding, ett vackert dukat bord med tydliga, lokala inslag från Vindelfjällen och flera goda historier från hemtrakten imponerade stort på juryn med Carl Jan Granqvist i spetsen.
Konkurrensen var hård bland de fyra finalisterna i Årets Vildmarkskock som genomfördes för fjärde gången på vackra Sikfors Herrgård i Bergslagen. Fantasi och kreativa mat- och miljöidéer flödade i de stora tältkåtorna som utgjorde själva tävlingsarenan. Även inramningen gick i upplevelsernas och den goda matens tecken med örtvandring och matlagningskurser, yxkastning och kryddförsäljning.
Utmaningen i tävlingen Årets Vildmarkskock är att laga mat under utmanande förhållanden som kyla, över öppen eld eller med begränsad vikt på de råvaror som ska transporteras. Vinnaren Ammarnäs Wärdshus/Fiskecentrum ordnar rid- och fisketurer i Vindelfjällen, där gästerna bjuds på smakfulla måltidsupplevelser för alla sinnen.
Deras vinnande koncept bestod av
Pannbröd och Karljohansoppa med torkat älgkött till lunch.
Middagen var tre rätter:
Whiskeygravad suovas på ruccolabädd med kantarellomelett
Smörstekt röding med chablissås och mandelpotatis med kantareller och sockerärter
Luringar med björkfjällshjortron och nougatfraiche
Bakom
tävlingen Årets Vildmarkskock står Svenska
Ekoturismföreningen och AB Måltidsupplevelser i Grythyttan. Vinnarna fick
förutom äran även ett utbildningsstipendium på 20 000 kr från Sveaskog och
möjligheten att vara med i några matlagningsreportage i tidningen Allt om
Flugfiske.
Juryns motivering till Årets Vildmarkskock 2008
”En professionell och konsekvent genomförd måltidsupplevelse med ett tydligt, väl förpackat och tillgängligt koncept som är väl förankrat i hemtrakten. Ulf och Mia har stor yrkesskicklig kompetens, är samspelta, håller god ordning och har hög livsmedelshygien. De tänker både på gästernas in- och utsida, med mat som är väl anpassad för situationen och rätter som både bygger på lokala råvaror och presenteras tillsammans med goda historier”.
Fotograf: Clarence Werdin
Recept och artiklar
Läs mer
Forumdiskussioner
- Friluftsmat Enkel vandringsmat som fungerar
- Friluftsmat När det krävs över 4000kcal/dag. Är det möjligt?
- Friluftsmat Förlorar aptiten vid vandring
- Friluftsmat Intresse för "premium" frystorkad mat
- Friluftsmat Ersätta smör vid stekning över öppen eld
- Friluftsmat Kaffehjälpmedel/tekniker utomhus
- Friluftsmat Koka gröt
- Friluftsmat Näring i mat efter torkning osv