Årets Vildmarkskock 2008

Årets Vildmarkskock 2008 vanns av Ulf Johansson och Mia Lekberg från Ammarnäs Wärdshus/Fiskecentrum. Smörstekt röding, ett vackert dukat bord med tydliga, lokala inslag från Vindelfjällen och flera goda historier från hemtrakten imponerade stort på juryn med Carl Jan Granqvist i spetsen.

Av: admin

Normal 0 false false false

Årets Vildmarkskock 2008 vanns av Ulf Johansson och Mia Lekberg från Ammarnäs Wärdshus/Fiskecentrum. Smörstekt röding, ett vackert dukat bord med tydliga, lokala inslag från Vindelfjällen och flera goda historier från hemtrakten imponerade stort på juryn med Carl Jan Granqvist i spetsen.

Konkurrensen var hård bland de fyra finalisterna i Årets Vildmarkskock som genomfördes för fjärde gången på vackra Sikfors Herrgård i Bergslagen. Fantasi och kreativa mat- och miljöidéer flödade i de stora tältkåtorna som utgjorde själva tävlingsarenan. Även inramningen gick i upplevelsernas och den goda matens tecken med örtvandring och matlagningskurser, yxkastning och kryddförsäljning.

Utmaningen i tävlingen Årets Vildmarkskock är att laga mat under utmanande förhållanden som kyla, över öppen eld eller med begränsad vikt på de råvaror som ska transporteras. Vinnaren Ammarnäs Wärdshus/Fiskecentrum ordnar rid- och fisketurer i Vindelfjällen, där gästerna bjuds på smakfulla måltidsupplevelser för alla sinnen.

Deras vinnande koncept bestod av

Pannbröd och Karljohansoppa med torkat älgkött till lunch.

Middagen var tre rätter:

Whiskeygravad suovas på ruccolabädd med kantarellomelett

Smörstekt röding med chablissås och mandelpotatis med kantareller och sockerärter

Luringar med björkfjällshjortron och nougatfraiche

Bakom tävlingen Årets Vildmarkskock står Svenska Ekoturismföreningen och AB Måltidsupplevelser i Grythyttan. Vinnarna fick förutom äran även ett utbildningsstipendium på 20 000 kr från Sveaskog och möjligheten att vara med i några matlagningsreportage i tidningen Allt om Flugfiske.

Juryns motivering till Årets Vildmarkskock 2008

”En professionell och konsekvent genomförd måltidsupplevelse med ett tydligt, väl förpackat och tillgängligt koncept som är väl förankrat i hemtrakten. Ulf och Mia har stor yrkesskicklig kompetens, är samspelta, håller god ordning och har hög livsmedelshygien. De tänker både på gästernas in- och utsida, med mat som är väl anpassad för situationen och rätter som både bygger på lokala råvaror och presenteras tillsammans med goda historier”.

Fotograf: Clarence Werdin

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Den här veckans macka avnjuter vi i förmiddagssolen som speglar sig i isen. Smörgåsen är toppad med lite machésallad till fröjd för ögat. Ut och njut!
Några veckor framöver kommer vi att lägga ut veckans macktips som förhoppningsvis kan inspirera till helgernas matsäcksinnehåll. Ut och njut!
Visst är det smidigt med färdiga frystorkade rätter på turerna men att torka och göra sina egna rätter är inte särskilt svårt. Planera lite och prova ...
Niklas Kämpargård har kommit ut med en ny bok om prepping - "Preppa mat - allt du behöver veta om livsmedel i kristider", vi skickade några frågor ...
När det dignar av blåbär i skogen, passa då på att plocka och gör lite goda blåbärsbarer på dem. De funkar både som mellanmål, efterrätt och ...

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.