Jag brinner för friluftsliv och vill dela med mig av mina erfarenheter på och runt om Billingen i Skövde.

Jag brinner för Billingen i Skövde!
Sedan jag flyttade till Skövde 1995 så har jag spenderat många timmar på Billingen och dess omgivning men jag upptäcker fortfarande nya områden.
Följ mig på min Facebooksida Älska Billingen så förstår du varför du också kommer att Älska Billingen!

Användarnamn: Hjultomten

Intressen: Friluftsmat, Fiske, Vandring, Turskidåkning, Navigering, Mountainbike, Foto, Löpning

Mer på profilsidan


Efter exakt 110m ramlar sonen ner i diket

Efter att ha byggt altan och uterum på varje ledig timme i drygt 2 månader var det äntligen dags att ge sig ut på äventyr igen!
Barnen jublade och sa att nu blev sommarlovet mycket roligare.
Mitt dåliga samvete lugnades litegrann efter de orden.


Vi skulle vandra till ett vindskydd vid Hållsdammen på Billingen och sova i tält samt fiska, förutom allt oplanerat skoj man har i skogen långt från Wi-Fi och tv!
Jag packar ner allt som kan tänkas behövas på en sommarnatt i tält, (oftast alldeles för mycket).
Avståndet till nordvästra vindskyddet är endast blygsamma 500 meter men det kan vara långt nog för ett barn som inte är van vid att bära egen packning....
Efter exakt 110 meter ramlar sonen ner i diket och ligger på rygg sprattlandes med benen och skriker "Jag vill hem"!!!!
Jag försöker hålla mig för skratt och hjälper honom upp igen och manar på att det är inte så långt kvar. 
Efter ca 250 meter bär jag även hans ryggsäck och vad som orsakade det, kan ni säkert räkna ut!


Väl framme så är allt jobbigt som bortblåst och barnen springer runt och hittar grodor att leka med.
Jag förbereder fiskegrejerna och strax innan sonen kastar i metet så har jag swishat avgiften för 2 dygnskort totalt 260:-, riktigt smidigt faktiskt. 
Tältet sätter vi upp tillsammans för att de ska lära sig hur man gör även om jag skulle göra det både snabbare och enklare ensam.
Minuten efter sista tältspiken är islagen så kryper de runt i sovsäckarna i tältet och leker larver.


Barnen får order om att hämta ved och jublar i kör.....varför då, måste jag, han får hämta också, det slutar med att de går 2 gånger var och jag måste verkligen tacka Billingens fritidsområde för extremt fin torr ved kluven i lagom storlek! (jag brukar alltid ha med mig egen ved men inte denna gång)
Vad vi ska äta är givet favoritmaten, grillade revben till sonen och mig, och grillad kycklingfilé till dottern.


Tystnaden i skogen är oftast väldigt behaglig men denna kvällen blåste västliga friska vindar men det hindrade inte oss att lyssna på lite musik, sonens spel-lista bjöd på Sean Banan och "Sommar i Sverige". Tänk vad Allemansrätten är fantastisk! 

Vi tältar på ett berg mitt i skogen vid en sjö HELT GRATIS! Synd bara att det inte är lika självklart för folk med "Allemansskyldighet"
Strax bakom vindskyddet hittar vi massor av Blåbär och Smultron som blir en perfekt mumsig efterrätt.
Vi somnar samtidigt alla tre och vi går inte upp förrän vi vaknar!
Kan vi inte sova en natt till pappa snälla, detta är det bästa jag vet pappa säger de samtidigt när de vaknar. Tänk va enkelt det kan vara ibland. Allt är inte guld och gröna skogar hela tiden kan jag lova även om vi alla tre sjunger med i Hasse Anderssons låt.


Ingen fiskelycka denna gång? Jovisst olyckligare fiskare får man leta efter, sonen kastade rakt upp i ett träd sekunden efter jag varnat om just detta hinder och jag gjorde vad jag kunde för att hålla inne frustrationen och sa helt enkelt att sånt händer även om tonen var sarkastisk....
På med nytt agn och flöte och så fick han kasta ut igen. Denna gång betydligt bättre.
Samtidigt som barnen lekte runt i skogen så packade jag ner alltihop igen och vid lunchtid vandrade vi tillbaka till bilen.Vi passade på att ta en glass på campingen innan vi åkte hem.
Älska Billingen

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2016-09-13 08:53   Punkarn
Gött! Tackar för senast, och hoppas det blir en gohelg på berget nu i denna veckan. The more the merrier som dom säger!

Hoppas få se fler inlägg från dig här :-)
 
Svar 2016-09-13 20:36   Martin Maars
Du kan läsa mitt första inlägg om Vallersjön oxå:)
 

Läs mer i bloggen

Be barnen dra åt skogen!

Kottkrig är väl kul, barnen rör ju på sig eller hur! De får samtidigt tänka lite taktiskt och gömma sig. Men framförallt så är de i skogen!
Att bygga kottdjur är givande när barnen får använda fantasin till att leta allehanda material åt sina skapelser, de rör på sig samtidigt som de får tänka. OCH bäst av allt, de är i skogen!

Min son samlar på allt möjligt, stenar, pinnar, kottar m m.
Känner ni igen er? För en vecka sedan hade han hela skolryggsäcken full med sten som han plockat på skolgården, stora och små! De har han nu i en korg på sitt rum. Vad han skulle göra med dem? Ingen aning. Barn samlar på allt möjligt och kanske på så vis lär sig ett och annat. Åtminstone vet jag att han inte har suttit still på rumpan utan har verkligen jobbat och rört på sig.

Vinternatt i tält på Billingen

En helg på Billingen. Vi hade inte sovit över på Billingen på ganska länge så i veckan övervakade jag väderleken som verkligen såg lovande ut. Jag frågade mina barn lite kort fredag morgon på väg till skolan om de skulle vilja sova på Billingen i helgen, innerst inne visste jag nog svaret men min 12 åriga dotter var jag osäker på. Hon svarade först, JAAAAA men bara vi får sådana där värmeflaskor! Självklart svarade jag, jag tänker också lyxa till det för en gång skull.

30kg på ryggen, bajsnödig, och getingarna attackerar!

I onsdags sa Léon att han ville göra något med mig på Billingen. Självklart sa jag, samtidigt som jag blev alldeles varm inombords av hans friluftsönskan. Han ville tälta och så fick det bli. 
Vi har upptäckt många ställen men aldrig besökt Vallersjön, så det fick bli äventyrets mål.
Fredagen bjöd på allra bästa högsommarvärme och vår tur till Billingen såg ut att bli alldeles perfekt!
Jag googlade lite för att få mer information om platsen och kom fram till ganska få rader på kommunens hemsida. Frågade en vän istället som gav betydligt bättre info! Det jag vill veta innan jag besöker ett nytt ställe är om det finns plats att göra upp eld och om vattnet är drickbart. Jag slutade tidigare på jobbet eftersom jag dels inte hade packat allt och dels för att vi aldrig varit där tidigare och således inte visste exakt hur vi skulle ta oss dit.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.