Bloggar > Älska Billingen

Älska Billingen

Jag brinner för friluftsliv och vill dela med mig av mina erfarenheter på och runt om Billingen i Skövde.

Be barnen dra åt skogen!

Kottkrig är väl kul, barnen rör ju på sig eller hur! De får samtidigt tänka lite taktiskt och gömma sig. Men framförallt så är de i skogen!
Att bygga kottdjur är givande när barnen får använda fantasin till att leta allehanda material åt sina skapelser, de rör på sig samtidigt som de får tänka. OCH bäst av allt, de är i skogen!

Min son samlar på allt möjligt, stenar, pinnar, kottar m m.
Känner ni igen er? För en vecka sedan hade han hela skolryggsäcken full med sten som han plockat på skolgården, stora och små! De har han nu i en korg på sitt rum. Vad han skulle göra med dem? Ingen aning. Barn samlar på allt möjligt och kanske på så vis lär sig ett och annat. Åtminstone vet jag att han inte har suttit still på rumpan utan har verkligen jobbat och rört på sig.

Senast i helgen när vi var på äventyr med Friluftsfrämjandet och Strövarna i Karlsborg så gick jag sist av alla och bara njöt för vet ni vad, barnen gick inte bara rakt fram på stigen, de gick kors och tvärs sprang kröp klättrade hoppade upp ner över under ja fantasin sätter gränserna eller hur? Jag har funderat på detta i efterhand och kommit fram till att ingen behöver säga åt barnen att hitta på något när de är i skogen, de löser det själva. Är man hemma har de ofta tråkigt och när man väl tagit bort ipaden eller datorn, öööhhhhhhh va ska jag göra!!!! Har ni hört den förut? 

Problemet är bara hur får vi barnen till skogen?
Eller kan vi ta skogen till barnen?
För er som brukar spendera mer tid i skogen än hemma är det inte ett problem MEN för er andra är det dags att engagera sig.
Även skolan har enligt mig ett stort ansvar i detta och enklare sätt att få barnen att röra på sig finns inte. Idrotten minskar och fler barn rör på sig allt mer sällan så vad är problemet?

Skogens klassrum har inga bänkar eller stolar och naturbiblioteket har oändligt antal sidor i sina böcker! Men någon måste visa barnen dit. I min sons skola har de en skolskog som de besöker emellanåt och den är fantastiskt fin, tack för det Skövde kommun! Vad vill jag då ha sagt med detta inlägg? Jo vill du att barnen ska lära sig och aktivera sig själva be dem dra åt skogen! Och följ med själv vetja:) Låt barnen samla bröte så mycket de vill, fråga gärna varför och vad de ska använda det till och rensa ut efter ett tag.
Kom ihåg att sketiga kläder betyder att barnen har rört på sig!
Älska Billingen

Postat 2017-05-11 09:32 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

30kg på ryggen, bajsnödig, och getingarna attackerar! Placerad på karta

I onsdags sa Léon att han ville göra något med mig på Billingen. Självklart sa jag, samtidigt som jag blev alldeles varm inombords av hans friluftsönskan. Han ville tälta och så fick det bli. 
Vi har upptäckt många ställen men aldrig besökt Vallersjön, så det fick bli äventyrets mål.
Fredagen bjöd på allra bästa högsommarvärme och vår tur till Billingen såg ut att bli alldeles perfekt!
Jag googlade lite för att få mer information om platsen och kom fram till ganska få rader på kommunens hemsida. Frågade en vän istället som gav betydligt bättre info! Det jag vill veta innan jag besöker ett nytt ställe är om det finns plats att göra upp eld och om vattnet är drickbart. Jag slutade tidigare på jobbet eftersom jag dels inte hade packat allt och dels för att vi aldrig varit där tidigare och således inte visste exakt hur vi skulle ta oss dit.

Man ska inte stressa för att kunna ta det lugnt eller hur???


Väl framme i god tid så parkerade vi bilen ca 900 meter från målet. Sonen tog sin ryggsäck som var ganska lätt för dagen, jag frustade upp min 30 KG tunga ryggsäck på ryggen! Konstigt, inte sant? Packning för en natt väger oftast mer än för en flerdagars tur. Men lite lyx är väl aldrig fel. 
Längs med vandringen såg vi ormskinn, några "fina" skrotbilar och mobilmaster som diskuterades vilt. Väl framme pustade jag ut en stund i min underbara Helinox stol innan nattlägret skulle ordnas. 


En ganska udda sak är att sonen alltid blir bajsnödig så fort vi kommer fram. Inga problem, upp på stocken bara. Det jobbiga denna gången var alla getingar som envisades med att surra just där han satt så jag fick agera luftvärnskanon och fäkta så gott jag kunde. Platsen för lägret ligger alldeles intill sjön men tyvärr lutar marken en del plus alla träd och rötter såklart. Vi gjorde det bästa av saken och reste det för dagen ganska lyxigt stora 4 manstältet. Jag försökte lägga ett "glidstopp" under madrasserna så vi inte skulle vakna upp utanför tältet. Vinden ökade rejält och jag insåg ganska snart att det var alldeles för riskfyllt att göra upp eld i den dåliga eldstaden som fanns. Dessutom var det torrt i skogen! Säkerheten först!
Som tur är hade jag en reservplan till matlagningen, det fick bli primusköket. 
Kebab i tortillabröd är smaskens och enkelt. 
Så fort solen gått ner blev det ganska kallt så vi kröp in i tältet istället och myste lite.

  
Vinden tog i rejält hela natten så jag sov ganska dåligt. Vinden fortsatte även under lördagen men solen värmde gött ändå. 
Strax intill är det perfekt att ta ett dopp i glasklart vatten.  
Sanden känns nästan som ditlagd med tanke på hur strandkanten ser ut, fullt med stora stenar. 
100 meter åt andra hållet finns en brygga så man kan ligga och sola.


Doppet var uppiggande men inte iskallt så vi plaskade runt en del och lekte med ubåtar.....
Vi gick på upptäcksfärd en bit och sen var det fikadags. Tyvärr attackerade getingarna igen, så det blev till att packa ihop och bege sig hemåt lite tidigare än tänkt men det var ok för sonen ville se Samir och Viktor på stan. Äventyret gav många härliga minnen och en sak som jag tänker på är att han sa att ingen annan i hans klass brukar tälta. Han verkade bekymrad över det. 
Ge era barn all tid de behöver ALLTID!
Älska Billingen

Postat 2016-08-31 21:38 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook