Jag brinner för friluftsliv och vill dela med mig av mina erfarenheter på och runt om Billingen i Skövde.

Jag brinner för Billingen i Skövde!
Sedan jag flyttade till Skövde 1995 så har jag spenderat många timmar på Billingen och dess omgivning men jag upptäcker fortfarande nya områden.
Följ mig på min Facebooksida Älska Billingen så förstår du varför du också kommer att Älska Billingen!

Användarnamn: Hjultomten

Intressen: Friluftsmat, Fiske, Vandring, Turskidåkning, Navigering, Mountainbike, Foto, Löpning

Mer på min profilsida


Be barnen dra åt skogen!

Kottkrig är väl kul, barnen rör ju på sig eller hur! De får samtidigt tänka lite taktiskt och gömma sig. Men framförallt så är de i skogen!
Att bygga kottdjur är givande när barnen får använda fantasin till att leta allehanda material åt sina skapelser, de rör på sig samtidigt som de får tänka. OCH bäst av allt, de är i skogen!

Min son samlar på allt möjligt, stenar, pinnar, kottar m m.
Känner ni igen er? För en vecka sedan hade han hela skolryggsäcken full med sten som han plockat på skolgården, stora och små! De har han nu i en korg på sitt rum. Vad han skulle göra med dem? Ingen aning. Barn samlar på allt möjligt och kanske på så vis lär sig ett och annat. Åtminstone vet jag att han inte har suttit still på rumpan utan har verkligen jobbat och rört på sig.

Senast i helgen när vi var på äventyr med Friluftsfrämjandet och Strövarna i Karlsborg så gick jag sist av alla och bara njöt för vet ni vad, barnen gick inte bara rakt fram på stigen, de gick kors och tvärs sprang kröp klättrade hoppade upp ner över under ja fantasin sätter gränserna eller hur? Jag har funderat på detta i efterhand och kommit fram till att ingen behöver säga åt barnen att hitta på något när de är i skogen, de löser det själva. Är man hemma har de ofta tråkigt och när man väl tagit bort ipaden eller datorn, öööhhhhhhh va ska jag göra!!!! Har ni hört den förut? 

Problemet är bara hur får vi barnen till skogen?
Eller kan vi ta skogen till barnen?
För er som brukar spendera mer tid i skogen än hemma är det inte ett problem MEN för er andra är det dags att engagera sig.
Även skolan har enligt mig ett stort ansvar i detta och enklare sätt att få barnen att röra på sig finns inte. Idrotten minskar och fler barn rör på sig allt mer sällan så vad är problemet?

Skogens klassrum har inga bänkar eller stolar och naturbiblioteket har oändligt antal sidor i sina böcker! Men någon måste visa barnen dit. I min sons skola har de en skolskog som de besöker emellanåt och den är fantastiskt fin, tack för det Skövde kommun! Vad vill jag då ha sagt med detta inlägg? Jo vill du att barnen ska lära sig och aktivera sig själva be dem dra åt skogen! Och följ med själv vetja:) Låt barnen samla bröte så mycket de vill, fråga gärna varför och vad de ska använda det till och rensa ut efter ett tag.
Kom ihåg att sketiga kläder betyder att barnen har rört på sig!
Älska Billingen

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer i bloggen

Vinternatt i tält på Billingen

En helg på Billingen. Vi hade inte sovit över på Billingen på ganska länge så i veckan övervakade jag väderleken som verkligen såg lovande ut. Jag frågade mina barn lite kort fredag morgon på väg till skolan om de skulle vilja sova på Billingen i helgen, innerst inne visste jag nog svaret men min 12 åriga dotter var jag osäker på. Hon svarade först, JAAAAA men bara vi får sådana där värmeflaskor! Självklart svarade jag, jag tänker också lyxa till det för en gång skull.

Efter exakt 110m ramlar sonen ner i diket

Efter att ha byggt altan och uterum på varje ledig timme i drygt 2 månader var det äntligen dags att ge sig ut på äventyr igen!
Barnen jublade och sa att nu blev sommarlovet mycket roligare.
Mitt dåliga samvete lugnades litegrann efter de orden.


Vi skulle vandra till ett vindskydd vid Hållsdammen på Billingen och sova i tält samt fiska, förutom allt oplanerat skoj man har i skogen långt från Wi-Fi och tv!
Jag packar ner allt som kan tänkas behövas på en sommarnatt i tält, (oftast alldeles för mycket).
Avståndet till nordvästra vindskyddet är endast blygsamma 500 meter men det kan vara långt nog för ett barn som inte är van vid att bära egen packning....
Efter exakt 110 meter ramlar sonen ner i diket och ligger på rygg sprattlandes med benen och skriker "Jag vill hem"!!!!
Jag försöker hålla mig för skratt och hjälper honom upp igen och manar på att det är inte så långt kvar. 
Efter ca 250 meter bär jag även hans ryggsäck och vad som orsakade det, kan ni säkert räkna ut!

30kg på ryggen, bajsnödig, och getingarna attackerar!

I onsdags sa Léon att han ville göra något med mig på Billingen. Självklart sa jag, samtidigt som jag blev alldeles varm inombords av hans friluftsönskan. Han ville tälta och så fick det bli. 
Vi har upptäckt många ställen men aldrig besökt Vallersjön, så det fick bli äventyrets mål.
Fredagen bjöd på allra bästa högsommarvärme och vår tur till Billingen såg ut att bli alldeles perfekt!
Jag googlade lite för att få mer information om platsen och kom fram till ganska få rader på kommunens hemsida. Frågade en vän istället som gav betydligt bättre info! Det jag vill veta innan jag besöker ett nytt ställe är om det finns plats att göra upp eld och om vattnet är drickbart. Jag slutade tidigare på jobbet eftersom jag dels inte hade packat allt och dels för att vi aldrig varit där tidigare och således inte visste exakt hur vi skulle ta oss dit.


Lager på lager – klä dig rätt

Så anpassar du dina kläder till väderförhållanden och fysisk aktivitet.