Bloggar > Älska Billingen > Be barnen dra åt skogen!

Älska Billingen

Jag brinner för friluftsliv och vill dela med mig av mina erfarenheter på och runt om Billingen i Skövde.

Be barnen dra åt skogen!

Kottkrig är väl kul, barnen rör ju på sig eller hur! De får samtidigt tänka lite taktiskt och gömma sig. Men framförallt så är de i skogen!
Att bygga kottdjur är givande när barnen får använda fantasin till att leta allehanda material åt sina skapelser, de rör på sig samtidigt som de får tänka. OCH bäst av allt, de är i skogen!

Min son samlar på allt möjligt, stenar, pinnar, kottar m m.
Känner ni igen er? För en vecka sedan hade han hela skolryggsäcken full med sten som han plockat på skolgården, stora och små! De har han nu i en korg på sitt rum. Vad han skulle göra med dem? Ingen aning. Barn samlar på allt möjligt och kanske på så vis lär sig ett och annat. Åtminstone vet jag att han inte har suttit still på rumpan utan har verkligen jobbat och rört på sig.

Senast i helgen när vi var på äventyr med Friluftsfrämjandet och Strövarna i Karlsborg så gick jag sist av alla och bara njöt för vet ni vad, barnen gick inte bara rakt fram på stigen, de gick kors och tvärs sprang kröp klättrade hoppade upp ner över under ja fantasin sätter gränserna eller hur? Jag har funderat på detta i efterhand och kommit fram till att ingen behöver säga åt barnen att hitta på något när de är i skogen, de löser det själva. Är man hemma har de ofta tråkigt och när man väl tagit bort ipaden eller datorn, öööhhhhhhh va ska jag göra!!!! Har ni hört den förut? 

Problemet är bara hur får vi barnen till skogen?
Eller kan vi ta skogen till barnen?
För er som brukar spendera mer tid i skogen än hemma är det inte ett problem MEN för er andra är det dags att engagera sig.
Även skolan har enligt mig ett stort ansvar i detta och enklare sätt att få barnen att röra på sig finns inte. Idrotten minskar och fler barn rör på sig allt mer sällan så vad är problemet?

Skogens klassrum har inga bänkar eller stolar och naturbiblioteket har oändligt antal sidor i sina böcker! Men någon måste visa barnen dit. I min sons skola har de en skolskog som de besöker emellanåt och den är fantastiskt fin, tack för det Skövde kommun! Vad vill jag då ha sagt med detta inlägg? Jo vill du att barnen ska lära sig och aktivera sig själva be dem dra åt skogen! Och följ med själv vetja:) Låt barnen samla bröte så mycket de vill, fråga gärna varför och vad de ska använda det till och rensa ut efter ett tag.
Kom ihåg att sketiga kläder betyder att barnen har rört på sig!
Älska Billingen

Inlagt 2017-05-11 09:32 | Läst 4149 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in