Jag brinner för friluftsliv och vill dela med mig av mina erfarenheter på och runt om Billingen i Skövde.

Jag brinner för Billingen i Skövde!
Sedan jag flyttade till Skövde 1995 så har jag spenderat många timmar på Billingen och dess omgivning men jag upptäcker fortfarande nya områden.
Följ mig på min Facebooksida Älska Billingen så förstår du varför du också kommer att Älska Billingen!

Användarnamn: Hjultomten

Intressen: Friluftsmat, Fiske, Vandring, Turskidåkning, Navigering, Mountainbike, Foto, Löpning

Mer på profilsidan


Vinternatt i tält på Billingen

En helg på Billingen. Vi hade inte sovit över på Billingen på ganska länge så i veckan övervakade jag väderleken som verkligen såg lovande ut. Jag frågade mina barn lite kort fredag morgon på väg till skolan om de skulle vilja sova på Billingen i helgen, innerst inne visste jag nog svaret men min 12 åriga dotter var jag osäker på. Hon svarade först, JAAAAA men bara vi får sådana där värmeflaskor! Självklart svarade jag, jag tänker också lyxa till det för en gång skull.

Men först skulle vi åka längdskidor på lördag förmiddag, när vi väl kom fram och skulle knäppa fast skidorna så passade inte dotterns skidor! Jag hade såklart tagit fel par till henne, hur skulle jag lösa detta? Det fick bli vartannat varv för barnen men de löste det mycket bra då jag låtsades att de körde stafett:) Hem igen för att ladda med lunch och packa det sista inför övernattningen. 
Allt gick inte som en dans kan jag lova för när vi väl packat allt klart och tagit på oss varma kläder så ville sonen gråtandes stanna hemma, en reaktion som brukar släppa så fort vi satt oss i bilen och så även denna gång. Barnen tycker det är lite läskigt att köra bilen uppför den branta grusvägen till Ryds grottor men det går om man tar det lugnt.
Eftersom vi inte vintertältat så ofta så äger vi inga vintersovsäckar men genom åren har vi investerat i ganska fina 2 säsongs säckar som klarar ner till +2 för män och +6 för dam och kombinerar man 2 sovsäckar i varandra så klarar de ner till kanske -5. Jag chansade lite med tanke på att natten skulle bli klar och temperaturen skulle gå ner till -6!!!!! Dottern är frusen medan sonen är varm så jag gav de 2 varmaste till dottern. Men eftersom vi tältade vid Ryds grottor så behövde vi inte bära mer än 5 meter så det var bara att packa bilen full med några extra filtar som förstärkning, 2 under och 2 över!

Varmvatten till värmeflaskorna hade jag kokat hemma för det tar alldeles för lång tid att koka 4,5L på ett friluftskök mitt i vintern. Vi kom fram vid 17 tiden och mörkret hade lagt sig så det blev pannlampa på och det är faktiskt en ganska kul reaktion hos barn, de börjar busa direkt vi kommit fram även om det ibland blir lite tjafs. De fick uppgift att göra upp elden och jag satte upp tältet och jag måste säga att de har blivit riktigt bra på att göra upp eld. Det enda jag säger till dom är att elden är inte så farlig MEN du ska ha respekt för den! Det tar lite längre tid att göra läger på vintern då tjälen satt sig i marken och mörkret gör att man ser sämre men till slut så var allt på plats. Jag är hungrig hörs från barnen och då är det bara att sätta igång. Kvällens meny var revben och kycklingfile med råstekt potatis på Muurikkapannan. Jag lyckades inte perfekt men mätta blev vi ändå, maten kallnar dessutom ganska snabbt i -5* och det är inte lätt att äta med tumvantar på.....

Klockan var inte mer än strax före 19 men redan då ville de krypa in i sovsäckarna och mysa! Hur ofta händer det hemma att de ber om att få gå och lägga sig före 19? Naturen tröttar så är det, men även upplevelsen kanske? De vet vad som väntar men jag tror ändå att de är lite nervösa hur natten ska bli. 
Det viktigaste innan vi går in i tältet är att kissa och att göra lite gymnastik så man blir varm så vi leker följa John i eldens sken.
Innan vi kryper ner så förstärker vi kroppen med ett extra lager underställ och extra tjocka ullstrumpor för fryser man om fötterna då fryser man om hela kroppen eller hur? Vi pratar lite och mumsar några godisbitar som nästan frusit men det går om man värmer bitarna i munnen en stund. Borsta tänderna skippar vi denna gången. Det tar inte lång stund innan ögonen blir mindre och så fort de fått sina värmeflaskor somnar de på några minuter! Kanske skulle testa det hemma också? Jag själv kokar några liter nytt vatten och häller på termos för morgonens mys samtidigt som jag njuter av månens orangea sken över Skövde och en stjärnklar himmel som verkligen är magisk och kanske ännu mer när man ligger i tält för månen lyser upp långt in på natten.

Även jag blir sömnig och efter lite kvällsbestyr så kryper jag ner i min sovsäck jag också. Av någon anledning sover jag sämre när vi sover ute på vinterhalvåret, kanske för att jag oroar mig för att barnen ska frysa vad vet jag? Gott om plats har vi i vårt Bergans wiglo LT4 tält det lovar jag, och nästan ståhöjd gör att man kan stå hukad och dra på sig byxorna:) Det som är bäst med att tälta vid Ryds grottor är att man får vakna med solen som skiner in i tältet! Vad kan slå den känslan?

Termometern visar på -6* och vi klarade kylan utan problem. Vi låg kvar en stund extra i sovsäckarna. Tills slut kröp även barnen ur sina sovsäckar och vi packade ihop allt i bilen igen men tjälen gjorde att vi fick hälla kokande vatten på tältspikarna som hade frusit fast i marken....Några fick vara kvar då de helt enkelt satt som berget!

Jag hade planerat en överrasknings frukost till barnen och ett besök till Hagenstugan med nygräddade våfflor och värmande brasa men när jag startat bilen så slog det mig, jag hade glömt plånboken hemma! Vem behöver plånbok i skogen?! 
Som tur är så uppfanns Swish. Vilken glädje att få njuta av våfflor en sådan härlig söndagmorgon som denna där solen sken ikapp med alla som åkte skidor utanför fönstret. Serveringen som finns i Hagenstugan är verkligen värd ett besök, vi köpte 3 våfflor, kaffe, saft och 2 frallor för 125:- slå det om ni kan! Att du dessutom får sitta vid en värmande brasa är en bonus:) Personalen hade dessutom koll på att det var vi som sovit i tält inatt då hon följer Älska Billingen.

Att tälta på vintern kräver mycket prylar och en del planering således blir det också en del efterarbete när man kommer hem då allt ska vårdas för att vara i topptrim för nästa tur så jag visste vad som väntade.... Men innan vi lämnat stugan så ville barnen åka skidor igen! Först tvekade jag eftersom jag visste vad som väntade hemma men samtidigt så vill jag inget hellre än att se dom aktiva så det blev till att vända om hemma med lite lunch och sen upp till Billingen igen för några timmar på skidor även idag. Bastun efteråt kändes gött kan jag lova:)


Tänk på att det måste inte vara långt till ett äventyr!

#älskabillingen

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2017-02-06 00:10   Mummis
Ser så härligt ut. Jag hoppas på att jag med ska ta mig ut snart.
 

Läs mer i bloggen

Be barnen dra åt skogen!

Kottkrig är väl kul, barnen rör ju på sig eller hur! De får samtidigt tänka lite taktiskt och gömma sig. Men framförallt så är de i skogen!
Att bygga kottdjur är givande när barnen får använda fantasin till att leta allehanda material åt sina skapelser, de rör på sig samtidigt som de får tänka. OCH bäst av allt, de är i skogen!

Min son samlar på allt möjligt, stenar, pinnar, kottar m m.
Känner ni igen er? För en vecka sedan hade han hela skolryggsäcken full med sten som han plockat på skolgården, stora och små! De har han nu i en korg på sitt rum. Vad han skulle göra med dem? Ingen aning. Barn samlar på allt möjligt och kanske på så vis lär sig ett och annat. Åtminstone vet jag att han inte har suttit still på rumpan utan har verkligen jobbat och rört på sig.

Efter exakt 110m ramlar sonen ner i diket

Efter att ha byggt altan och uterum på varje ledig timme i drygt 2 månader var det äntligen dags att ge sig ut på äventyr igen!
Barnen jublade och sa att nu blev sommarlovet mycket roligare.
Mitt dåliga samvete lugnades litegrann efter de orden.


Vi skulle vandra till ett vindskydd vid Hållsdammen på Billingen och sova i tält samt fiska, förutom allt oplanerat skoj man har i skogen långt från Wi-Fi och tv!
Jag packar ner allt som kan tänkas behövas på en sommarnatt i tält, (oftast alldeles för mycket).
Avståndet till nordvästra vindskyddet är endast blygsamma 500 meter men det kan vara långt nog för ett barn som inte är van vid att bära egen packning....
Efter exakt 110 meter ramlar sonen ner i diket och ligger på rygg sprattlandes med benen och skriker "Jag vill hem"!!!!
Jag försöker hålla mig för skratt och hjälper honom upp igen och manar på att det är inte så långt kvar. 
Efter ca 250 meter bär jag även hans ryggsäck och vad som orsakade det, kan ni säkert räkna ut!

30kg på ryggen, bajsnödig, och getingarna attackerar!

I onsdags sa Léon att han ville göra något med mig på Billingen. Självklart sa jag, samtidigt som jag blev alldeles varm inombords av hans friluftsönskan. Han ville tälta och så fick det bli. 
Vi har upptäckt många ställen men aldrig besökt Vallersjön, så det fick bli äventyrets mål.
Fredagen bjöd på allra bästa högsommarvärme och vår tur till Billingen såg ut att bli alldeles perfekt!
Jag googlade lite för att få mer information om platsen och kom fram till ganska få rader på kommunens hemsida. Frågade en vän istället som gav betydligt bättre info! Det jag vill veta innan jag besöker ett nytt ställe är om det finns plats att göra upp eld och om vattnet är drickbart. Jag slutade tidigare på jobbet eftersom jag dels inte hade packat allt och dels för att vi aldrig varit där tidigare och således inte visste exakt hur vi skulle ta oss dit.