Jag brinner för friluftsliv och vill dela med mig av mina erfarenheter på och runt om Billingen i Skövde.

Jag brinner för Billingen i Skövde!
Sedan jag flyttade till Skövde 1995 så har jag spenderat många timmar på Billingen och dess omgivning men jag upptäcker fortfarande nya områden.
Följ mig på min Facebooksida Älska Billingen så förstår du varför du också kommer att Älska Billingen!

Användarnamn: Hjultomten

Intressen: Friluftsmat, Fiske, Vandring, Turskidåkning, Navigering, Mountainbike, Foto, Löpning

Mer på min profilsida


30kg på ryggen, bajsnödig, och getingarna attackerar!

I onsdags sa Léon att han ville göra något med mig på Billingen. Självklart sa jag, samtidigt som jag blev alldeles varm inombords av hans friluftsönskan. Han ville tälta och så fick det bli. 
Vi har upptäckt många ställen men aldrig besökt Vallersjön, så det fick bli äventyrets mål.
Fredagen bjöd på allra bästa högsommarvärme och vår tur till Billingen såg ut att bli alldeles perfekt!
Jag googlade lite för att få mer information om platsen och kom fram till ganska få rader på kommunens hemsida. Frågade en vän istället som gav betydligt bättre info! Det jag vill veta innan jag besöker ett nytt ställe är om det finns plats att göra upp eld och om vattnet är drickbart. Jag slutade tidigare på jobbet eftersom jag dels inte hade packat allt och dels för att vi aldrig varit där tidigare och således inte visste exakt hur vi skulle ta oss dit.

Man ska inte stressa för att kunna ta det lugnt eller hur???


Väl framme i god tid så parkerade vi bilen ca 900 meter från målet. Sonen tog sin ryggsäck som var ganska lätt för dagen, jag frustade upp min 30 KG tunga ryggsäck på ryggen! Konstigt, inte sant? Packning för en natt väger oftast mer än för en flerdagars tur. Men lite lyx är väl aldrig fel. 
Längs med vandringen såg vi ormskinn, några "fina" skrotbilar och mobilmaster som diskuterades vilt. Väl framme pustade jag ut en stund i min underbara Helinox stol innan nattlägret skulle ordnas. 


En ganska udda sak är att sonen alltid blir bajsnödig så fort vi kommer fram. Inga problem, upp på stocken bara. Det jobbiga denna gången var alla getingar som envisades med att surra just där han satt så jag fick agera luftvärnskanon och fäkta så gott jag kunde. Platsen för lägret ligger alldeles intill sjön men tyvärr lutar marken en del plus alla träd och rötter såklart. Vi gjorde det bästa av saken och reste det för dagen ganska lyxigt stora 4 manstältet. Jag försökte lägga ett "glidstopp" under madrasserna så vi inte skulle vakna upp utanför tältet. Vinden ökade rejält och jag insåg ganska snart att det var alldeles för riskfyllt att göra upp eld i den dåliga eldstaden som fanns. Dessutom var det torrt i skogen! Säkerheten först!
Som tur är hade jag en reservplan till matlagningen, det fick bli primusköket. 
Kebab i tortillabröd är smaskens och enkelt. 
Så fort solen gått ner blev det ganska kallt så vi kröp in i tältet istället och myste lite.

  
Vinden tog i rejält hela natten så jag sov ganska dåligt. Vinden fortsatte även under lördagen men solen värmde gött ändå. 
Strax intill är det perfekt att ta ett dopp i glasklart vatten.  
Sanden känns nästan som ditlagd med tanke på hur strandkanten ser ut, fullt med stora stenar. 
100 meter åt andra hållet finns en brygga så man kan ligga och sola.


Doppet var uppiggande men inte iskallt så vi plaskade runt en del och lekte med ubåtar.....
Vi gick på upptäcksfärd en bit och sen var det fikadags. Tyvärr attackerade getingarna igen, så det blev till att packa ihop och bege sig hemåt lite tidigare än tänkt men det var ok för sonen ville se Samir och Viktor på stan. Äventyret gav många härliga minnen och en sak som jag tänker på är att han sa att ingen annan i hans klass brukar tälta. Han verkade bekymrad över det. 
Ge era barn all tid de behöver ALLTID!
Älska Billingen

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2016-08-31 21:49   Karolina P
Härligt med små äventyr! Och visst ska barnen få tälta. Tror dock vi leder kvartersligan i grösmattetältning ;) Men nästa vecka bör det av till fjälls med fyraåringen! Tre nätter i tält, hoppas på ok väder...
 
2016-08-31 22:24   HotIce_Flash
Schysst guldtid med sonen, härlig gemensam upplevelse! ;-)
 
2016-09-01 18:33   Skogstoka
Låter som ett dygn med mycket livskvalitet. :)
Jag har också sköna badminnen från den fina lilla sjön vid Billingeleden.
 

Läs mer i bloggen

Be barnen dra åt skogen!

Kottkrig är väl kul, barnen rör ju på sig eller hur! De får samtidigt tänka lite taktiskt och gömma sig. Men framförallt så är de i skogen!
Att bygga kottdjur är givande när barnen får använda fantasin till att leta allehanda material åt sina skapelser, de rör på sig samtidigt som de får tänka. OCH bäst av allt, de är i skogen!

Min son samlar på allt möjligt, stenar, pinnar, kottar m m.
Känner ni igen er? För en vecka sedan hade han hela skolryggsäcken full med sten som han plockat på skolgården, stora och små! De har han nu i en korg på sitt rum. Vad han skulle göra med dem? Ingen aning. Barn samlar på allt möjligt och kanske på så vis lär sig ett och annat. Åtminstone vet jag att han inte har suttit still på rumpan utan har verkligen jobbat och rört på sig.

Vinternatt i tält på Billingen

En helg på Billingen. Vi hade inte sovit över på Billingen på ganska länge så i veckan övervakade jag väderleken som verkligen såg lovande ut. Jag frågade mina barn lite kort fredag morgon på väg till skolan om de skulle vilja sova på Billingen i helgen, innerst inne visste jag nog svaret men min 12 åriga dotter var jag osäker på. Hon svarade först, JAAAAA men bara vi får sådana där värmeflaskor! Självklart svarade jag, jag tänker också lyxa till det för en gång skull.

Efter exakt 110m ramlar sonen ner i diket

Efter att ha byggt altan och uterum på varje ledig timme i drygt 2 månader var det äntligen dags att ge sig ut på äventyr igen!
Barnen jublade och sa att nu blev sommarlovet mycket roligare.
Mitt dåliga samvete lugnades litegrann efter de orden.


Vi skulle vandra till ett vindskydd vid Hållsdammen på Billingen och sova i tält samt fiska, förutom allt oplanerat skoj man har i skogen långt från Wi-Fi och tv!
Jag packar ner allt som kan tänkas behövas på en sommarnatt i tält, (oftast alldeles för mycket).
Avståndet till nordvästra vindskyddet är endast blygsamma 500 meter men det kan vara långt nog för ett barn som inte är van vid att bära egen packning....
Efter exakt 110 meter ramlar sonen ner i diket och ligger på rygg sprattlandes med benen och skriker "Jag vill hem"!!!!
Jag försöker hålla mig för skratt och hjälper honom upp igen och manar på att det är inte så långt kvar. 
Efter ca 250 meter bär jag även hans ryggsäck och vad som orsakade det, kan ni säkert räkna ut!


Lager på lager – klä dig rätt

Så anpassar du dina kläder till väderförhållanden och fysisk aktivitet.