Bloggar > Fowwes blogg > Vita hägrar på fiskafänge

Fowwes blogg

Fjällvandringar, naturupplevelser och friluftstankar.

Vita hägrar på fiskafänge

Någon gång i månaden packar jag ryggsäcken med tält och sovsäck och ger mig ut på övernattning. Igår var det dags igen. Ett av de ställen jag ofta använder är Almentornet vid Krankesjön utanför Lund. Almentornet är ett fågeltorn som passar bra att äta frukost vid när jag stigit upp på morgonen.

En annan fördel med stället är att jag lätt kommer dit ut även om kvällen blivit sen. Igår hade jag lärarjobb hela dagen och lite bokskrivande på kvällen. Jag kom inte iväg med bilen förrän efter klockan 23. Skogen var mörk när jag gick genom den med minimalt ljus på pannlampan. Någon gång har jag hört vildsvin böka i skogen men nu var det tyst.

Tältet restes och jag sov som en stock hela natten, med ett par avbrott. Ett sådant orsakades av en kattuggla som satt 5-10 meter från tältet och skrek högt: ke-vitt, ke-vitt, ke-vitt!

På morgonen tog jag en promenad för att få igång blodomloppet innan frukosten. Många fåglar rörde sig i luften och bland träden. Det är ju flyttningstider och gott om finkar, rödhakar, trastar och mycket annat.

Utanför tornet låg massor med änder och svanar. Och så var det ägretthägern! Det stod ett kritvitt exemplar (ja, alla dessa hägrar är lika vita) i vattnet rakt utanför tornet. Strax kom det en till. Och så höll det på hela förmiddagen, samlingen fylldes på efterhand. Ganska ofta lyckades någon av dem fånga en liten fisk som tvingades ner genom den smala halsen.

Vid ett tillfälle kom en vanlig gråhäger också. Då kunde man jämföra storleken.

I vissa vinklar ser gråhägern betydligt större ut än ägretthägern. Det kan delvis bero på färgen, för i måtten skiljer det inte många centimeter. Fast det är sant, den vita hägern är smalare, mer elegant. Det märks på vikten också, den vita väger något mindre. Och halsen är nästan osannolikt lång och smal. 

Ägretthägern var en verklig raritet för inte så många år sedan. Men 2012 konstaterades den första häckningen i Sverige (på Gotland). Det ser ut som den håller på att etablera sig, och i vilket fall så ser man fler och fler på vårar och höstar här i Skåne. Annars häckar den i exempelvis Lettland där jag har varit och tittat på den.

Till slut stod det 11 stycken vita hägrar utanför tornet (fast bara 10 kom med på denna bild). Och i hela sjön såg jag 19. Men det hade setts fler för en vecka sedan, hela 27 stycken! Så då kan man undra hur många som uppehöll sig i hela Skåne.

Inlagt 2018-10-20 20:31 | Läst 13767 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2018-10-21 10:22   hansnydahl
Fina bilder på den eleganta Ägretthägern! Har aldrig haft möjlighet att se den fågeln i det vilda - även om den påstås ha observerats i Sveriges alla landskap. Gråhägern är inte populär bland andra fåglar - såg den en gång sätta i sig en unge till en sothöna efter att först ha skakat livet ur den.

Företagsamt av dig att tälta även i närmiljön - kanske kan det hålla fjällvandringsabstinensen stången ...
 
Svar 2018-10-21 15:38   fowwe
Tack, Hans! Det där med fjällabstinensen fungerar så här för mig: genom att tälta på vinterhalvåret hemmavid har jag närkontakt med den. Abstinensen, alltså. Annars kommer den övergå till minnen och drömmerier utan större förbindelse med verkligheten. I värsta fall att de praktiska momenten och förberedelserna börjar kännas ovana. Jag vill inte bli bekväm och börja nöja mig med surrogat på somrarna... ;-)

De vackra, vita fåglarna är nog inga helgon de heller. Många fåglar äter vad de kommer åt, och andra arters ägg och ungar står oftare på menyn än vad man tänker sig.
 
2018-10-22 14:43   OBD
Vad härligt att ta sig ut för en övernattning som du gör! Jag har tidigare gjort det, men oftast utan tält. Övernattat i vindskydd eller under bar himmel. Nu börjar det kännas som att åldern tar ut sin rätt. Men suget finns. :-)
Minns ett larm om Ägrätthäger här 1990. Tyvärr bommade jag den då och har heller inte sett den senare. 27st samtidigt på en plats! Och det är väl inte osannolikt att det fanns fler på andra platser vid den tidpunkten. Har du någon idé om orsaken till ökningen, och t.o.m. häckning, i Sverige? Varmare klimat eller???
Som vanligt levererar du fina bilder.
 
Svar 2018-10-25 23:31   fowwe
Roligt att du uppskattade hägrarna. Det är fina fåglar som man kan titta länge på. Men vad ökningen beror på vet jag inte. Har inte hört talas om att det blivit vanligt med höckning i landet. Men de måste ju komma nånstans ifrån.
När du nämner tältning utan tält så ger det minnen. Jag sov ofta under bar himmel förr. Ibland fick man rädda sig undan regn ellr snö. Då känns tält väldigt ombonat, faktiskt. Nästan som hemma ;-).
 
2018-10-26 11:07   ulindh
Vackra hägrar som du fångat på bild. Den flygande hägern speciellt, så vacker gul näbb. Flyttar de eller stannar de i Skåne?
 
Svar 2018-10-26 21:09   fowwe
Ja, visst är de tjusiga? När det gäller deras vanor så tycks det vara så att en del av dem försöker stanna om de kan. Det är många fågelarter som gör så, men långtifrån alla. Kommer det en köldknäpp, då måste de sticka söderut eftersom det blir svårt att hitta vatten att leta föda i. Ungefär på samma sätt tänker de grå hägrarna och rördrommen.
 
2018-10-27 15:33   skogsfia
Fina bilder! De är verkligen smäckra. Finns dessa fåglar även i Karibien? Vi såg ofta en liten smäcker vit häger på många öar, ofta som sällskap till en ko (!) men vet inte om det är samma art eller någon annan.
Visst är det härligt att komma ut och övernatta i naturen även i södra Sverige. Jag försöker också få till några turer, kanske inte om det ligger snö men sen höst och tidig vår och det är ett utmärkt sätt att höja livskvaliteten under den mörkare årstiden. Tack för ett trevligt inlägg!
 
Svar 2018-10-31 20:15   fowwe
Tack för uppskattningen! Om ägretthägern finns i Karibien vet jag inte, men det är inte omöjligt (eller en liknande art). Det finns också vita, mindre hägrar som det verkar som du har sett där. Och ja, vissa går gärna ihop med kor.
Vinterturer i närområdet är ett bra sätt att hålla kontakten med naturen medan man väntar på kommande vår. Har du prövat övernattning i vindskydd? Det är ganska okomplicerat och med en varm sovsäck (eller två inne i varandra) så behöver man inte hålla en eld igång under natten.
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Arkiv

Kategorier

Etiketter

Länkar