Bloggar > Fowwes blogg > Förödande jordskalv i Nepal

Fowwes blogg

Fjällvandringar, naturupplevelser och friluftstankar.

Förödande jordskalv i Nepal

Jordskalvet i Nepal har skapat stor förödelse i landet. Jag skickade ett meddelande till Ram, den guide som ledde mig och två av mina vänner nästan ända upp till Everest Base Camp för några år sedan. Jag blev lättad över att han var oskadd. Han är just nu på en trekkingtur och långt från huvudstaden Kathmandu där många hus har rasat ihop.

Men han skriver att hans hyrda lägenhet i Kathmandu inte längre finns. Det hus där han har hyrt ett rum har rasat med allt om fanns inne i det. Troligen fanns det också människor där som omkommit i rasmassorna. Det hade alltså kunnat vara lika illa för honom, men lyckligtvis var han ute med en grupp turister.

Siffran över döda i Kathmandu stiger hela tiden, och detsamma gäller även på andra platser. Folk vågar inte vara inomhus av rädsla för efterskalv. Hjälp är på väg från olika länder (däribland Sverige) men det som redan har hänt är inget mindre än en tragedi.

Hur skalvet har påverkat hotellen uppe bland bergen vet jag inte, men jag misstänker att det även där har skett skador och att folk inte vågar sova inomhus. Men det är ju inte lätt hitta någon annanstans att övernatta i den kraftiga nattkylan.

Ett gäst- och tehus på stigen mellan Lukla och Namche Bazaar. En del sådana hotell är relativt nybyggda, men frågan är hur väl de står emot jordskalven.

Hur livet nu kommer att gå vidare för människorna i Nepal kan man ju bara ana. Många har förlorat anhöriga, vänner och kanske allt de ägde. Många är säkert skadade. För den som vill stödja med en gåva till hjälpinsatser finns många möjligheter via svenska hjälporganisationer.

Inlagt 2015-04-27 22:56 | Läst 9083 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2015-04-29 11:59   Glännman
Fruktansvärd katastrof i ett fattigt land. Det har vä blivit över 5000 döda nu ? Jag var och vandrade i Sikkim när skalvet bröt ut och kände av både skalvet och ett av efterskalven. Vissa ras har skett i bergen där men vad jag vet har bara en yak dött av ett nedfallande block i det området.

Mvh / Johannes
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Arkiv

Kategorier

Etiketter

Länkar