Fjällvandringar, naturupplevelser och friluftstankar.

Har under 2000-talet fått förnyad möjlighet att gå i fjällen, vilket jag tidigare gjorde på 70-talet. I Skåne där jag bor finns inga fjäll, så där blir det mest utflykter i Lunds kommun med fågelkikare, kamera och kaffetermos.

I den svenska fjällvärlden har det mest blivit vandringar i Sarek och Padjelanta som lockar med stora orörda naturområden. Djurlivet i dessa nationalparker intresserar mig också, och jag har bland annat gjort en del fågelinventeringar för Lunds Universitets räkning. Jag har också skrivit en bok för fjällbesökare: Vandringsturer i Sarek (utgiven på Vildmarksbiblioteket). De senaste åren har jag undersökt Präststigen, en gammal färdväg i Kvikkjokksfjällen. Dessa undersökningar har också resulterat i en bok som nu är utgiven och finns att köpa.

Under det senaste decenniet har det även blivit ett antal vinterturer på skidor i fjällvärlden. Att vistas en hel vecka (eller mer) i tält bland de snöklädda fjällen är en annorlunda och fascinerande upplevelse. Men jag och min kompis Anders tycks ha en märklig förmåga att hamna i snöstorm och oväder!

Det enkla livet i naturen tycker jag är mycket tilltalande. Bara ha med sig så mycket som får plats i en ryggsäck. Klara matlagning, brödbak och annat på friluftskök. Sova i tält med naturen på andra sidan tältväggen. Uppleva möten med fåglar och andra djur. Och ständigt bli fascinerad av naturens storslagenhet. Ofta har jag någon eller flera fjällvänner med på turen, men det händer ibland att jag reser helt själv.

När det gäller min aktivitetsnivå så varierar den under året. För det mesta är det nog Blå som stämmer bäst men vissa perioder är den säkert Röd (även om sportighet inte är något utmärkande drag för mig).

Användarnamn: fowwe

Intressen: Fågelskådning, Friluftsmat, Vandring, Turskidåkning, Litteratur, Navigering, Foto, Utrustning

Mer på profilsidan


Kategorier:

Etiketter:

Länkar:

Septembervandring (4): Luohttoláhko och Sarvesvágge

Att vakna upp på Luohttoláhko med sol och blå himmel var en totalt annorlunda upplevelse än den regniga vandringen dagarna innan. Det var rymd och vidd åt alla håll. Och det var tyst. Inga brusande forsar fanns i närheten, de som fanns syntes på avstånd bara som ljusa strimmor.  Den karga marken gav också en alpin känsla, helt annorlunda jämfört mot att befinna sig nere i den gröna och växtrika dalen. 

Fotot är taget från södra stranden av Luohttojávrre, mot norr. Ridátjåhkkå till vänster, på andra sidan "avgrunden" ner till Sarvesvágge. Nåite (Noajdde) till höger.

En favoritplats

På Luohttoláhko befinner man sig på en betydande höjd, platån ligger lika högt som ett litet berg. Att man är högt uppe märker man när man ser på de omgivande bergen, man får känslan av att vara ganska nära dess toppar. I norr och i söder sluttar det kraftigt nedåt, och övergången från den flacka platån till sluttningarna ger intrycket av att det är en kant. Det är som att befinna sig uppe på ett gigantiskt tak.

Luohttoláhko är en av de mest fascinerande platserna i hela Sarek. En dag som denna var den helt hänförande. Skönheten i det stilla landskapet hade en sagolik förmåga att få oss två trötta vandrare att må bra till både kropp och själ.

Nattens minusgrader fick vattnet i alla småpölar att frysa och täckas med vackert mönstrade isskorpor. Foto: Anders Gudmundsson. 

Trots att marken var frusen kändes luften inte kall. Vi gick ner till sjön och såg till att tvätta oss från topp till tå. En härlig känsla att bli ordentligt ren. Till ett regelrätt bad inbjöd sjön däremot inte. Efter tvättningen hade vi mycket att pyssla med. Kängorna som nu tinat upp behövde smörjas in. Kläder och utrustning sattes ut i solen för att torka. Ispansaret på mina regnkläder behövde tina upp och torka bort. Med mera. Allt detta gjordes i en behaglig sinnesstämning, med avbrott för fotografering och små promenader hit och dit.

Foto: Anders går ingenstans utan sin kamera...

...och det var detta han fångade på bild. Foto: Anders Gudmundsson.

Dagens utflykt: Nåite

Vi hade bestämt oss för att ägna en del av dagen åt att gå upp på Nåite (Noajdde). Vi hade ingen brådska och det hann bli eftermiddag innan vi kom iväg. Kök och lunchmat hade vi i ryggsäcken. Vi rastade vid bergets fot och smälte snö för att laga soppa. Sedan fortsatte vi uppför Nåites steniga sluttning som var brantare än vad det såg ut nerifrån. Mängden snö ökade ju högre upp vi kom, däruppe var det vinter. Vi såg fotspåren efter två personer som gått upp tidigare än vi, men vi såg dem aldrig. De måste ha hunnit ner igen.

Promenerande på Luohttoláhko. Foto: Anders Gudmundsson.

Foto: Anders tar sig uppför Nåites snötäckta sluttning.

Foto: Uppe på själva toppen fanns inte bara ett toppröse utan flera stycken, placerade i en jämn cirkel. Jag tror det var elva eller tolv stycken. Stenarna var vindpinade och en del av dem hade fått ett tjockt ispansar sedan gårdagen. Man kan undra varför toppstenarna är utplacerade på detta sätt. Minnesmärke? Kulturell eller religiös symbol? Eller något annat?

Foto: Utsikten från Nåites topp är verkligen suverän. Man ska inte låta sig luras av bergets måttliga höjd. Fotot ovan tog jag i riktning österut och topparna på ömse sidor om den sadelformade kammen är Bielloriehppe 1830 (t.v.) och Oalgásj 1918 (t.h.). I sadelns lägsta punkt ca 1650 m ö h satt vi den 7 september 2010 under en dagstur vi gjorde då (beskriven här ).

Samma läckra utflyktsmål vid sadelpunkten som i fotot ovan. Detta är taget två dagar senare, nerifrån Sarvesvágge. Kontrasten mellan den trädbevuxna sluttningen och de höga snöklädda topparna gör att det är lite Himalayakänsla över bilden.

Utsikt mot nordost. Mellan bergen skymtar Bierikjávrre och det runda lilla berget Bierikvárásj. Foto: Anders Gudmundsson.

Efter någon timme på toppen började vi nerfärden, mätta av alla intryck. Sluttningen kändes ännu brantare nu och vi tog det försiktigt på alla lösa stenar. Det var snö eller is på många av dem.

På tillbakavägen spanade jag efter lämpliga lägerplatser. Vissa områden av Luohttoláhko är besvärliga att tälta på, men mellan Nåite och sjön går det med visst besvär att hitta bra platser i närheten av de bäckar som rinner (de bäckar som är utsatta på kartan). Bra att veta till nästa gång. För hit vill jag återvända.

Sarvesvágge

Nästa dag lämnade vi det underbara Luohttoláhko. Vädret hade slagit om på nytt och återgått till de där vandrande regnridåerna som vi blivit så bekanta med i Njoatsosvágge. Vi tog oss nerför slänten på norra sidan och fick bra utsikt mot renvaktarstugan i Sarvevágge och den kanjon som ligger i närheten av stugan. Det gick en del vandrare i Sarvesvágge.

På några sträckor i Sarvesvágge är videsnåren höga. Ibland går det att hitta stigar genom dem, ibland inte. Jag har intrycket av att denna dalgång är så välfrekventerad att stigarna blir alltmer vältrampade av vandrare. Denna dag såg vi en del folk som gick där. Foto: Anders Gudmundsson.

Röda björkblad på Noajdevallda. Foto: Anders Gudmundsson.

Lägerplatsen blev på en gräsplätt bland enbuskar och björkar. Nästa dags förmiddag blev underbar med sol och stilla väder. Fåglar sträckte förbi på väg söderut, men en mindre hackspett fick vårkänslor och ropade några gånger. På eftermiddagen gick vi vidare, och målet var en lägerplats på Bielloriehppes nordöstsida, "The Dark Side". 

Foto österut från Noajdevallda. Låddebákte till vänster, Stuor Skoarkki till höger.

Foto: Stigen på södra sidan av Sarvesvágge är tydlig och lätt att hitta. Om man ska mot "The Dark Side" är det den man ska följa mellan Gaskasjågåsj och Stuolojågåsj. Strax före Stuolojågåsj lämnar man stigen och går över den steniga gamla svämkänglan och sedan genom den täta och kuperade skogen. Därefter passerar man bland träden en förfallen renstuga som inte längre är utsatt på fjällkartan.

Foto: Paus med soppa, i skogen utmed Sarvesjåhkå.

Vid Stuolojågåsj inträffade ett missöde. Anders snubblade i den ovanligt vattenrika strömmen, blev rejält blöt och fick vatten i sin kamera. Skymningen föll medan vi gick vidare och det mulna vädret gjorde att det började bli ganska mörkt. Med mörkret kom kylan. Anders kläder var våta och han gillade inte att bli kall. Detta är verkligen "The Dark Side".

Terrängen var inte helt enkel. Den frodiga örtväxligheten och de täta snåren hindrade framfarten. Marken var förrädiskt ojämn och halkig, men här och var fanns djurstigar att följa. Temperaturen gick snart under nollpunkten och det blev frost på växter och mark. I sådana lägen är det bara att säga till varandra att ta det lugnt och bara mala på. Vi vet ju att vi kommer fram om vi ser till att undvika missöden och tillbud.

Vi nådde till slut den första jåkken (öster om topp 1608), med minimalt dagsljus kvar. Tältet kom upp på en jämn platå på hedmarken strax söder om vattenfåran. En mycket fin plats med utsikt över Rapaselet nedanför oss. Vi såg fram med förväntan att spana efter älgar och andra djur nästa morgon.

Foto på vår lägerplats. Det var minusgrader på natten, men riset under tältgolvet var mjukt och isolerande och sömnen var god. Ändå blev denna lägerplats en besvikelse. Jag hade haft stora förväntningar att avskildheten skulle medföra att det var fullt av djur. Men det var nästan helt tomt. Inte ens en älg.

Vi fortsatte i skogen under regntunga skyar, men själva regnet dröjde lyckligtvis. Mellan träden kunde vi spana ut över Rapaselet, men det fanns inte mycket att se. Ett par sångsvanar med tre stora, grå ungar gladde oss. Vi har sett detta svanpar tidigare år också. Lyckad häckning denna säsong, alltså. Dagens största händelse var ett kungsörnspar som hade stor flyguppvisning för oss.

Vi kom fram till Bielloriehpjågåsj och följde ravinen uppför, utmed dess norra kant. Det fanns fortfarande många försenade hjortron kvar på marken, vi plockade och åt. Uppe i nivå med relästationen kunde vi komma över vattenfåran. Men här var det regnig dimma, så det blev blött igen.

Dimman följde oss ända till nästa stora jåkkravin som är mycket djup. Dimman var så tjock att vi inte såg ända ner till botten av ravinen och heller inte den andra ravinkanten. Det var omöjligt att våga sig ner i den, vi fick följa den neråt ända tills den tog slut nere i björkskogen. Hade vi vetat detta skulle vi gått hela vägen i björkskogen istället.

En ny våt tältplats. På kvällen hade vi korsat jåkken och sedan tagit vi oss upp ett femtiotal höjdmeter i skogen som där var ganska gles. Vi fann denna plats som inte var särskilt idealisk. Den lutade för mycket och var ojämn. Fotot taget den följande dagens morgon.

Foto från tältplatsen visar några kullar utmed ravinen till den djupa och branta jåkken som kommer från glaciären norr om Gådoktjåhkkå 1885. Denna ravin är ett ofta underskattat hinder till och från "The Dark Side". Utan klar sikt har man svårt att överblicka den, och klipporna nere i ravinen är branta.

Hemåt

I det väder som rådde kände man sig inte så kaxig. All utrustning  var blöt eller åtminstone fuktig (utom sovgrejerna som vi hade i vattentäta påsar). Vi gick vidare mot bron över Gådokjåhkå och hoppades på en stunds torrt väder under dagen. Det kom ingen sådan stund, utan den regnmättade dimman fortsatte. Vi blev dessutom försinkade vid bron på grund av ett litet missöde med GPS-koordinaterna och dimman gjorde att vi inte kunde orientera efter omgivningen. Efter att slutligen hittat bron (den syns ju inte på håll) vandrade vi tills vinden, kylan och regnet satte stopp. Stoppet bestod i att Anders GoreTex-kläder inte stod emot längre utan öppnade alla porer och släppte in regnet utan det minsta motstånd. Det var i varje fall vad han sa.

Regnet fortsatte hela den natten, nästan utan uppehåll. Blåsten var värre än någonsin och vi hade lagt stenar på tältpinnarna för att vara säkra på att inga linor slet sig. Utrustningen har väl aldrig varit så blöt som den var den följande morgonen. Men senare, på förmiddagen, blev det faktiskt bättre - vi trodde knappt våra ögon. Äntligen gick det att gå utan regnkläder och få kroppen torr.

Foto: Äntligen soligt väder! Och en skymt av Pårekslätten i fjärran.

Den allra sista delen av vår tur innebar en mycket vacker tillvaro på Pårekslätten innan vi gick mot Kvikkjokk. Anders la beslag på min kamera och tog en massa bilder med den eftersom hans egen kamera slukat en massa vatten. Kanske blir detta till en egen liten berättelse så småningom.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2012-11-18 10:06   päeng
Bra skrivet som vanligt, regn har ju varit temat på sommaren som gått.
Angående Anders gore-texjacka så råkade jag ut för samma sak med min itabregnjacka i somras, den bara tvärdog och var lika effektiv som en frottehanduk.
 
Svar 2012-11-19 23:22   fowwe
Tack, roligt att du uppskattar berättelsen. När det gäller regnkläder är jag personligen lite gammaldags och har ett traditionellt (men modernt) regnställ som kostar bråkdelen av GoreTex-prylar. Jag minns med fasa de gamla regnkläderna av vävgalon så i jämförelse med dem känner jag mig väldigt nöjd med de jag har.
 
2012-11-18 10:14   brigas
Vilka fina bilder när ni äntligen hade sol,och att få den dagen på Luottolako dessutom.
 
Svar 2012-11-19 23:24   fowwe
Louttoláhko skiftar ju verkligen i humör, och tidigare gånger har det varit allt möjligt väder. Denna gången blev det rena himmelriket :).
 
2012-11-18 14:41   Bandersson
Oj - jag anar en viss mental utmattning efter alla dessa dagar med evig blöta. Det där tillståndet "att bara mala på" är kanske inte så trevligt när man är mitt i det hela. Men efteråt sätter det ibland märkliga spår i minnet. Som om det går att gå om turen igen gång på gång där nya detaljer dyker upp som man inte var medveten om där och då. Som svanarna:

I built my hut in a zone of human habitation.
Yet near me there sounds no noise of horse or coach.
Would you know how that is possible?
A heart that is distant creates a wilderness round it.
I pluck chrysanthemum under the eastern hedge.
Then gaze long at the distant summer hills.
The mountain air is fresh at the dusk of day.
The flying birds two by two return.
In these things there lies a deep meaning.
Yet when we would express it, words suddenly fail us.

T'ao Ch'ien A.D. 372-427.

Jag tänkte också på Anders som tar bilder av Sarek så att man häpnar inför vilken fantastisk vildmark vi har i vårt eget land. Han måste byta kamera till nästa tur - en vattentätad. Jag rekommenderar Pentax K-5.
 
Svar 2012-11-19 23:33   fowwe
Björn, vilken dikt, vilken poesi! Jag har aldrig läst den tidigare men förstår nu att det är en känd och omskriven dikt. Det finns flera saker att uppmärksamma i den. Det som talar starkast till mig är "A heart that is distant creates a wilderness round it." Denna mening ger djup resonans i mitt inre, jag får rysningar (dock inte alls obehagliga). Den tänker jag ta med mig vidare i livet.

Mental utmattning, jo så var det nog. Vissa dagar talades det om vilsam stugvandring på Padjelantaleden istället, men så här efteråt har jag svårt att kännas vid det. Morgonen vid ravinen skrev någon i min dagbok: "Vi ligger och tycker synd om oss själva och hoppas bli hämtade med helikopter. Tanken att dra på sig sura kläder osv för att gå och bli ännu surare är inte lockande." Jag tänker för all framtid förneka att det var jag som skrev det, och jag hävdar bestämt att jag aldrig gör annat än älskar varje sekund i Sarek.

Jag ska vidarebefordra ditt tips på kamera. Men han är tjurskallig och vill nog inte byta ut sina Canonprylar. Kanske jag själv ska skaffa en egen systemkamera snart?
 
2012-11-18 15:11   Håkan Friberg
Det är i sanning en imponerande tur ni gjort, både vad gäller vägval och väder. Helt fantastiska bilder uppifrån högslätten. Grattis!
 
Svar 2012-11-19 23:45   fowwe
Tack Håkan för din uppskattande kommentar! Vägvalet är vi såklart nöjda med, men vädret var ju inte möjligt att välja. Egentligen hade vi hoppats hinna upp på Tielmaplatån också men det satte ju alla regnväder och stenskravel stopp för. Sens moral: det är bra att ha stora planer, men också att vara nöjd om de måste förminskas!
 
2012-11-18 19:52   OBD
Vilken fantastisk tur! Och vilka fantastiska bilder!
Turen måste väl ha kostat på både fysiskt och psykiskt, eller??
Det är ju otrevligt nog när det mesta blir vått. Är det dessutom kallt så blir det ju än mer påfrestande.
Tack för en härlig serie berättelser av er tur!
 
Svar 2012-11-19 23:48   fowwe
Jo, nog kostade det på vissa dagar (se svar till Björn A ovan). Blev mer som långa arbetsdagar än som semester. Eller en blandning av båda... jag har lite svårt att beskriva det.
 
2012-11-19 20:17   Swift
Även jag ber att få tacka för både denna delsträcka och hela turbeskrivnigen. Ett tufft vägval och tidvis jobbigt väder under en kylig årstid. Själv hade jag antagligen frusit ihjäl! Jag ser fram mot flera berättelser framöver!
 
Svar 2012-11-19 23:53   fowwe
Inte hade du frusit ihjäl inte! Man håller sig varm när man är i rörelse, och på kvällen slinker man snabbt in i tältet och den varma sovsäcken. Fast det där med att gå i halv- eller helsura kläder 2-2½ dagar i sträck är inte roligt. Som väl är händer det inte så ofta.
 
2012-11-20 13:58   ulindh
Tack för att man får följa med på denna fantastiska vandring och de vackra bilderna.
 
Svar 2012-11-20 22:30   fowwe
Tack, Ulrika! Och att skriva om äventyret gör att jag själv får uppleva det ännu en gång. Närapå.
 
2012-11-20 19:53   Anders_sthlm
Det är väl jättefint nu att du fick tillslut ett lite ‘officiellt’ tack för ditt ihärdiga skrivande här, ifrån någon ifrån själva på Redaktionen på Utsidan. Att den på nått vis visar uppmärksamhet och begriper och inser att du drar läsare till deras sajt, och att även den tillslut läser vad du skriver. Du har ju hållit på nu och dragit läsare till din blogg i många år med alla dessa så samtidigt innerliga och frenetiska Sarekskildringar.
Att få publik till en blogg skapas just med dina ingredienser. Engagemang, deltagande i diskussioner och värnande om miljö. Och då inte minst din saklighet och fakta. Det är nog det folk vill ha!
Jag tror inte Utsidan skulle vara något vidare utan dessa dina insiktsfulla Sarekskildringar.
Det kanske blir så att du får ett ‘gratis medlemskap’ tillslut. Utan din blogg tror jag knappast Utsidan klarar sig.
Kanske då ett, utan pinaler, resereklam, prylar och ’jag-fixering‘.
 
Svar 2012-11-20 22:45   fowwe
Det var många tankar det här och jag bugar. Men kanske du överdriver en smula. Det finns ju många andra som delar med sig och gör det på ett väldigt bra och intressant sätt. Du själv inte minst (med ofta fler läsare än någon annan av oss). Så finns det såklart olika stilar och sätt att skriva. Jag har ingen säker känsla för vad t ex unga människor vill läsa, så jag försöker skriva sådant som jag själv känner mig tillfreds med. Och jag är f ö övertygad om att Red. uppmärksammat det jag skriver ;-).

Sedan tror jag som du att saklighet och måttfullhet är det som håller i längden. Var och en skriver väl som man vill, men det som ständigt framställs uppseendeväckande tror jag ofta åldras fort. För övrigt förändras ju allt i den digitala världen så otroligt snabbt att man inte vågar gissa vad som kommer att gälla om ett eller två år. Men intresset för våra fina nationalparker och andra naturområden kommer att bestå mycket länge, det är jag säker på. Och ju mindre gott om plats det blir på vårt illa hanterade jordklot desto större intresse kommer Norden att få.
 
2012-11-21 21:33   dHANScan
Jag är såld redan från första bild. Att uppleva L-lahko som ett högt plateau tror jag jag minnades endast från branterna emot Sarves- och Njoatsosvágge. Bild #1 ger den samma känsla, men som jag tror inte minns (trots redan 2 år direkt vid L-jávrre, dessutom 2 år med junisnö tvär över ¨lahko'en). Bravo!
Röse-gruppen på Noajdde har jag kvar att uppleva. Din fråga om årsak och evtl sammanhäng har jag inte heller kännedom till. Av ditt fina bild ser jag minst två figurer: En mexikaner. Mikkel räv från Klas Klättermus i mitten. Vad dom har att göra där vet jag inte men kanske är det fint i tråd med själva den samiska historia om Noajdde, som gengivas i Grundsten.
 
Svar 2012-11-23 13:55   fowwe
Mexikan och Räv, jag säger då det! Undrar om jag har ett bra foto på de andra rösena, de kanske också föreställer något. Men annars tror jag väl mest på teorin om att röse-cirkeln är nutida, inspirerad av samisk historia.
Berget i bakgrunden på denna bild är för övrigt Kanalberget som Anders och jag besteg för några år sedan. En väldigt stenig uppstigning, i varje fall i början.
Håller med om ditt påpekande att platåkänslan på Luohttolahko inte är lika stark överallt. När man befinner sig uppe på platån är det mest när man vänder sig mot "avgunderna" i norr och söder. När vi var på väg mot platån från Luohttovágge var platåkänslan tydlig när man betraktade så att säga utifrån. Även runt Noajdevágge har jag känt liknande.
 
2012-11-28 22:26   skogsfia
Åh, vad ni är tappra som stod ut i regnet! Jag vet ju inte när i september detta var men i början av månaden så vandrade jag i utkanten av området mellan stugor och uppskattade dem och deras kaminer med torr ved något alldeles oerhört. Vi hade flera dagar av ihållande spöregn och var våta in på bara skinnet så det var underbart att rigga upp allt blött runt kaminen och få det torrt tills nästa morgon. Jag brukar vanligtvis gilla att gå tältturer men denna gång var jag mycket nöjd med boendeformen. Jag led faktiskt med de tältare jag såg som liksom ni hade det mesta blött. Beundransvärt att ni höll humöret uppe. Fina bilder fick ni i vart fall, särskilt när solen sken. Den första bilden är enastående!
 
Svar 2012-11-29 22:18   fowwe
Roligt att du har läst om vår färd och att du gillar fotona! Vi var nog ute ungefär samtidigt, vi gick i första halvan av september. Att gå stugtur var säkert ett bra val, vi hade små samtal om det när det var som allra våtast. Men har man gett sig in i (o)vädret så får man snällt ta sig igenom det ;-)! Varje dag finns ju hoppet att det kommer att bli uppehåll och fina stunder, och man blir väldigt glad när det blir så. Men denna höst var det ovanligt långt mellan dem. Så här efteråt är det som vanligt lätt att glömma motgångarna och mest minnas det som var fint.
 
2012-11-30 16:48   Aniara58
Vilken härlig och omväxlande tur ni fick =D, berättelsen lockar mig upp till fjällvärlden. Fina bilder.
 
Svar 2012-12-02 17:57   fowwe
Tack för kommentaren! Ja, omväxlande var det verkligen. Om du inte har blivit avskräckt utan lockad av berättelsen då var det värt skrivarmödan. Och så är du nog en ganska tuff person eftersom du inte verkar backa för de där regnvädren ;-).
 

Läs mer i bloggen

Hardeberga – vandringar i underskattad landsbygd

En så stor stad som Lund uppslukar lätt intresset hos dem som bor där. I ännu högre grad gäller detta den betydligt större staden Malmö. Det är lätt att upphöja livet i staden som mer intressant och mer betydelsefullt är livet i exempelvis en liten by (som kanske rentav är på väg att avfolkas).

Det finns något motsägelsefullt i en stor stads lockelse. Å ena sidan får man känslan av att det händer väldigt mycket, ett myllrande liv. Å andra sidan upplever man att staden är möjlig att få överblick över, att begripa sig på. Det senare är naturligtvis en illusion, till stor del skapad av arkitekturen som målar upp de stora linjerna för oss. Dessa skapar ordning och sammanhang åt det vi ser och döljer det mesta som finns bakom fasaderna. Vi får känslan att vi förstår. Men vem kan greppa ens en bråkdel av vad som sker bakom just dessa fasader? Inte ens i ett medelstort bostadshus är det möjligt.

Genvägen Nijákvágge – för den som har gott om tid

Det klichéartade talesättet ”genvägar är ofta senvägar” exemplifieras på ett utmärkt sätt av Nijákvágge som erbjuder en betydligt kortare väg jämfört med att runda norr om fjället Niják. Med detta vägval får vandraren uppleva en av Sareks veritabla bakgårdar, där frostsprängt stenskravel samlats i högar, drivor och fält. Med andra ord - oemotståndligt för varje Sarekvän!

Det är juli 2021 och jag befinner mig i norra delen av Ruohtesvágge. Lägerplatsen är min femte i Sarek denna varma och myggrika sommar. Men jag är inte ensam – tältet delar jag med min gode vän Anders. Inte den vanlige Anders, han som jag oftast har gått tillsammans med och som finns med i många av mina skriverier här på Utsidan. Nej, detta är en annan Anders. Lustigt nog är båda två professorer på Tekniska högskolan i Lund och känner varandra väl.

Den Stora Grå. Och om fasaden som rämnade

Lunds kommun har knappast rykte om sig att vara en skogskommun, men vi har faktiskt några ganska stora barrskogsområden. Ett av de största är Vombs fure som ligger precis söder om Vombsjön. För något tiotal år sedan hittade man tillfälligt en kringflygande lappuggla i den skogen. Och nu var det dags igen. På årets sista dag 2022 upptäcktes en individ på eftermiddagen, strax före skymningen. Men det var inte många fågelskådare som fick se den.

Lappugglan är normalt en norrlandsfågel – åtminstone har den alltid betraktats som det. Samtidigt kan den ibland förflytta sig långa sträckor vilket Ove Stefansson beskriver i sin bok Nordanskogens vagabond. Lappugglan. På senare tid har häckningar konstaterats så långt söderut som Blekinge.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.