Bloggar > Fowwes blogg > Några tankar om Präststigen ...

Fowwes blogg

Fjällvandringar, naturupplevelser och friluftstankar.

Några tankar om Präststigen och att inte vara först

Är det så att vi människor gärna vill vara först med både det ena och det andra? Jag är sådan, åtminstone ibland. Till exempel när jag för femton år sedan ”upptäckte” Sarek. ”Kan någon ha gått här tidigare?” ”Kan någon ha sett det här som jag nu ser?” Men vi är nog sällan de pionjärer vi tror oss vara. Andra har gått före oss, andra har gjort det vi gör nu. Det är ganska få förunnat att göra något betydelsefullt som man är ”först” med.

Den senaste tiden har jag alltså ägnat några tankar åt hur lite först jag är med saker och ting. Till exempel projektet med Präststigen. Jag talade med en bekant som med glimten i ögat sa ungefär: ”Om det skräp, som vi händelsevis tappar eller lämnar efter oss i fjällen, får ligga tillräckligt länge kommer det förvandlas till en intressant kulturlämning.” Så skulle man kunna säga om Präststigen också. Från början var det en prosaisk bruksväg som i princip bara handlade om att förflytta sig effektivt på fjället. Så frågan är om överhuvudtaget någon hade tyckt att Präststigen verkat intressant för exempelvis hundra år sedan – annat än av praktiska skäl.

För på den tiden var det andra mål som lockade än att undersöka en väg. Fjällvärlden var sällan besökt (annat än av samer, naturligtvis) och det var mycket som var outforskat. Botanister och ornitologer sökte sig till avlägsna platser, de högsta bergen skulle letas upp och bestigas, naturresurser skulle kartläggas. Och till sist kom Axel Hamberg och vände ut och in på det svårtillgängliga och okända Sarek. Så vad var Präststigen jämfört med allt detta? Bara en väg att förflytta sig på när man snabbt skulle till det verkligt intressanta. Men som sagt, får tiden bara gå blir till och med skräp en kulturbärare.

Men jag ska inte förringa Präststigen, liknelsen med skräp är på så sätt orättvis. Den är verkligen värd att komma ihåg, av flera skäl. Det handlar dels om underbar natur, dels om kulturhistoria med många olika ingredienser. Vägen har många historier att berätta. Dessa var levande ännu för hundra år sedan men är troligen till största delen bortglömda och försvunna. Det finns visserligen ett antal texter och dem har jag läst, så många jag har kunnat finna. Kanske går det att leta reda på ännu fler: gamla anteckningar, artiklar, böcker och manuskript.

Resan i somras

Jag har inte skrivit någon ordentlig rapport om sommarens undersökningar på Präststigen. Jag besökte den vid två tillfällen. Den första var ett kort besök i början av juli när jag gjorde en fågelinventering. Det andra tillfället, det som var den egentliga undersökningsresan, gjordes i mitten av augusti.

På augustiresan hade jag två följeslagare som var intresserade av att se vad stigen innehöll. Det var Henrik Micael från Jokkmokk och Lars från Tärnaby. Bägge två är samer och intresserade av och engagerade i kulturfrågor. Henrik Micael arbetar på Laponiaförvaltningen (Laponiatjuottjudus) och efter resan skrev han en liten rapport som går att läsa här. Det var mycket värdefullt att ha dem med och jag fick nya infallsvinklar, både på själva rösningarna och på de människor som använt stigen. Att vi dessutom hade väldigt roligt ihop gjorde saken ännu bättre.

En ovanlig vägmarkering

Ett exempel på hur våra kunskaper kombinerades kan vara på sin plats. Under efterforskningarna 2015 stötte jag och Diana på de stenskivor som syns på fotot nedan. Jag tog då koordinater men jag var inte säker på att de var gjorda av människor. Stenskivor kan ibland pressas upp ur marken på grund av frostens inverkan. Men när Henrik Micael och Lars såg dem sa de direkt att stenarna var resta av människor. Och inte bara det, utan att det var precis så som en same på den tiden skulle göra. De skulle inte bygga stora och imponerande konstruktioner, helt enkelt därför att det var onödigt. Okomplicerade rösningar på strategiska ställen var tillräckligt för att man skulle hitta vägen.

De två stenskivorna har fått hjälp av människor att hamna på sina platser. Den längsta stenen är täckt av olika lavsorter, bland annat grön kartlav. Denna lav växer mycket långsamt här, storleksordningen anges till tiondels millimeter per år. Stenen har alltså exponerats länge. Kanske har den stått på annan plats, en bit ifrån, och flyttats hit. Den kortare stenen har dragits upp ur marken, vilket syns på den diagonala gränsen. Under denna gräns är lavbeväxningen mycket liten. Möjligen skulle man med ledning av detta kunna bedöma ungefär när den drogs upp och sattes dit, men jag har inte vågat göra det. I vilket fall är den medvetet placerad på detta sätt, och tillsammans bildar dessa två stenar en tydlig vägmarkering. Den finns på sluttningen mellan Vállevágge och Ruonasvágge.

Nya fynd och nya frågor

Vi gick hela Prästvägen från Kvikkjokk till Alkavare. Vädret var till att börja med alldeles enastående med blå himmel och strålande sol. Efterhand fick vi uppleva även regn och dimma, men undersökningarna kunde genomföras ungefär som vi tänkt. Det blev en hel del nya fynd, bland annat i Vállevágge och vid de två sjöarna Vássjájávrátja, men en del av fynden var gåtfulla och kräver fortsatta undersökningar. Det tycks finnas sträckor med alternativa vägval, som om man hade två olika vägar att välja på. I den bok som jag håller på att skriva om Präststigen har jag tänkt att redogöra för dessa egendomligheter och komma med en förklaring.

För den bok håller det på att bli! Förlaget Vildmarksbiblioteket är intresserat. Men manuset blir inte helt färdigt förrän efter sommaren och det är ännu inte bestämt någon tidpunkt för utgivningen. Boken kommer främst att bli en vandringsguide, men kommer även förmedla Prästvägens historia. Och där finns många spännande berättelser! 

Lars och Henrik Micael på väg mot en nyfunnen rösning. Det börjar bli många fynd av rösningar, antalet är ca 150 stycken nu och jag vet att det finns fler (de mer sentida på Vállevárre ej medräknade). Denna står nära Njoatsosvágges västra mynning.

Tack till läsarna av denna blogg

Det är väldigt roligt att så många har läst om mina undersökningar om Präststigen. En hel del av er har följt med ända från den ringa början och hur mina funderingar har gått både hit och dit. Många har bidragit med kloka synpunkter och värdefullt material. Efter den gångna sommaren fick jag sådant material från flera personer som valt att förlägga sina vandringar på stigen. Två av dem hade gjort mycket ambitiösa egna undersökningar som de generöst delade med sig av. För alla bidrag, både stora och små, vill jag uttrycka ett varmt tack!

Inlagt 2017-02-26 20:46 | Läst 15506 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2017-02-26 23:00   OBD
Vad kul att det kommer att bli en bok!
Ser fram mot att den ska bli klar för beställning.
 
Svar 2017-02-27 21:18   fowwe
Jag är lite otålig själv, vill gärna se boken förverkligad. Men å andra sidan får tiden gärna gå långsamt när sommaren närmar sig och det är dags att ge sig av till fjällen igen.
 
2017-02-27 21:09   BrittMarie
Det händer då och då att även jag står och funderar på om stenar som står "konstigt" kan vara rösningar... Nästa gång det händer ska jag titta om och hur det växer lavar!
Du nämner alternativa vägval, tror du det kan vara så att man har gått en väg dit och en annan hem? Jag tänker på att jag själv ofta väljer olika stigar fram och tillbaks om det finns mer eller mindre parallella stigar. En stig kan ju vara lättare att gå utför och en annan vara bättre uppför.
Ser också fram emot boken!
 
Svar 2017-02-27 21:27   fowwe
Det här med lavbedömning är kul, men ack så svårt! Vissa rösningar går hyfsat, andra ger jag helt enkelt upp på. Ja, det här med olika vägar dit och hem kan vara en förklaring. Exempelvis behöver man en lägerplats på ditvägen, men samma passar inte på hemvägen. Då kanske det finns en genare väg. Men när det gäller Präststigen har den ju används under flera århundraden, och under olika perioder kan man ha föredragit olika. Så där finns en del att reda ut.
 
2017-03-01 17:15   Örnsätrarn
Din kommande bok gör valet svårt. Ska jag gå Präststigen i år eller ska jag vänta till nästa år? För drygt ett år sedan gick jag delar av stigen och efter dina skriverier har jag inspirerats till att gå hela. Men området är fint och förtjänar att vandras i flera gånger. Din bok skulle dock ge lite andra perspektiv på vandringen. Sätt upp mig på beställningslistan.
 
Svar 2017-03-02 11:05   fowwe
Roligt med detta intresse! Men om framtiden är det alltid svårt att lova något säkert. Jag hoppas naturligtvis att boken och kan ges ut så fort som möjligt (efter att mitt manus är färdigskrivet i höst och förlaget och jag har jobbat igenom det). Men ingen tidpunkt är ju bestämd och beslutet kommer knappast före sommaren.
Med hjälp av de undersökningar som jag redovisat i mina blogginlägg går det att följa prästernas färd i stort sett hela vägen. Men i boken kommer ändå att finnas mycket material som inte står i bloggen, så jag förstår ditt dilemma. Att ge ett säkert råd vågar jag väl inte, men trots allt så är ju själva stigen mer betydelsefull än en bok om den. Skulle du gå redan i år så är boken möjlig att läsa i efterhand. Risken är att vissa saker jag "puffar för" i boken då inte blir uppmärksammade eller besökta.
 
2017-03-15 14:27   snurte
Intresset för att gå Präststigen har funnits en tid, och jag vill nog påstå att det har ökat för varje inlägg som du skrivit och jag har läst. En framtida bok kommer definitivt hamna på inköpslistan.
Vi var mycket nära att gå delar av den i somras, men vädret satte lite hinder för oss tyvärr. Istället fick vi en trevlig upplevelse av Tarradalen för första gången. Det betyder och andra sidan bara att Präststigen väntar på oss vid ett annat tillfälle.
 
Svar 2017-03-16 14:52   fowwe
Sant, den kommer att finnas kvar! Jag har läst dina innehållsrika berättelser om er färd och vet att ni var i närheten. Fina foton också. Padjelanta och Tarradalen har sina poänger, det är fantastiska områden.
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Arkiv

Kategorier

Etiketter

Länkar

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook