Bloggar > Fowwes blogg > Möte med skogsmårdar

Fowwes blogg

Fjällvandringar, naturupplevelser och friluftstankar.

Möte med skogsmårdar

En liten händelse jag upplevde i somras men inte hunnit skriva om är ett möte med några mårdar i skogarna utanför Lund. Jag var egentligen ute efter att spana efter fåglar vid Krankesjön, men fåglarna höll sig undan. Jag gav mig in i den täta och snåriga skogen och började vandra på en stig som går utmed en å vid sjön. Plötsligt hörde jag egendomliga ljud som kom uppifrån ett par mindre träd. Jag gick mot ljuden och undrade vad det var för fåglar som åstadkom sådana läten. Men det var inga fåglar utan mårdar.

Mårdarna (de kallas egentligen skogsmårdar) var två unga djur som antagligen inte hade haft någon erfarenhet av människor. När jag närmade mig klättrade de längre upp i träden. Men de var samtidigt nyfikna och visade ingen större rädsla. De vuxna djuren är annars väldigt skygga, de försvinner snabbt när man närmar sig. Tidigare har jag inte sett skogsmård annat än som flyende skuggor i trakten kring Lund.

Här kunde jag studera dem en lång stund, för de stannade kvar i träden och kände sig säkra där. Men strax hördes ytterligare ett ljud som var annorlunda. Det kom från buskarna en bit bort. Jag trodde först det var ett vildsvin som närmade sig. Men det var en tredje mård, en av föräldrarna som varnade de två unga.

Ungmårdarna visste inte riktigt hur de skulle bete sig med den störande människan så nära inpå. Till slut bestämde sig en av dem för att jag inte var så farlig ändå. Den började klättra nedför trädet med huvudet före. Jag tog många foton men av någon anledning har nästan alla förkommit. Bara tre av dem finns kvar, och detta är de två bästa.

I alla händelser var det ett charmigt möte med dessa skogens invånare.

Inlagt 2014-11-15 00:13 | Läst 14348 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2014-11-15 07:19   brigas
Hos oss i vår stuga nära Kvikkjokk har vi en gång fått syn på en mård.Första tanken var "nämen en katt".
Mårdspår av och till avslöjar deras existens,men de vet att inte visa sej för oss människor.
Tråkigt att de av vissa får beteckningen skadedjur,för mej finns inte det begreppet(mer än angående den art jag själv representerar).
 
2014-11-15 12:58   Bandersson
Vilka underbara varelser - jag blir riktigt avundsjuk. Härliga bilder.
 
2014-11-15 16:47   Thomas Traneving
Vilket häftigt möte fina bilder
 
2014-11-15 17:14   Håkan Friberg
Grattis! Ett djur jag väldigt gärna skulle vilja se. De tupiska dubbelspåren ser jag då och då vintertid både här i Bergslagen och till fjälls, men aldrig en skymt. Än...
 
2014-11-15 19:28   BrittMarie
Ja, nu funderar jag på om det var en mård jag såg i somras, som hastigt slank iväg bland sly och undervegetation bredvid stigen jag gick på...
Så roligt att du fick en ordentlig titt på mårdarna, väldigt fina bilder på de vackra djuren!
 
2014-11-15 21:16   fowwe
Mården jagas tydligen av diverse skäl så man kan förstå att den har blivit skygg. I Skåne ser vi oftare vilda minkar, bland annat har vi en som ibland passerar över parkeringen vid mitt arbetsplats, alldeles vid stranden av Öresund. Minkarna jagas ju också men är ändå inte lika skygga.
Så visst var det roligt att få se mårdar så bra som här.
 
2014-11-22 08:08   äventyrssugen
Stort grattis till upplevelsen. Och till fina bilder från mötet. Själv har jag sett mård ett par gånger bara. Den ena gången skrev jag om här http://www.utsidan.se/blogs/utsikter/for-forsta-gangen-i-mitt-liv.htm
I höstas, när jag gick en morgonpromenad med hunden och kom fram till ett litet torp i skogen hörde jag ljud från äppelträdet och trodde först att där stod en älg och mumsade men det visade sig vara en mård som klättrade runt och åt äpplen. Den tog loss ett, bar det i munnen ner till en grenklyka, satt där och åt tills det trillade ner och hämtade sig sen ett till. Till slut tog den ett äpple med sig och försvann djupare in i skogen. Trevlig upplevelse men ingen kamera med.
 
Svar 2014-11-22 22:02   fowwe
Tack, tack. Det visste jag inte, att skogsmården är äppelätare. Kul. Din berättelse läste jag med stort nöje.
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Position


Arkiv

Kategorier

Etiketter

Länkar

Aktuellt: Under Lagos yta