Bloggar > Fowwes blogg > Ett januaribesök hos sälarna

Fowwes blogg

Fjällvandringar, naturupplevelser och friluftstankar.

Ett januaribesök hos sälarna

Måkläppen är den allra sydligaste spetsen på Falsterbonäset, en lång sandrevel ut i Öresund. Där bor gråsäl och knubbsäl. Nio månader om året får de vara ifred för att vila och föda sina ungar. Det är bara under november, december och januari som vi människor får besöka området.

De senaste åren har det blivit en tradition för mig att hälsa på sälarna. Den 9 januari var det dags igen. Inte det varmaste vädret men en ganska klar och fin dag. Det var många andra som hade samma plan, området är populärt. Att hitta en närbelägen parkeringsplats för bilen kan vara svårt vilket innebär att hela utflykten kan bli 8-9 km lång. Men vad gör det? Då blir ju upplevelsen lite längre.

Att vandra ut på Måkläppen är till att börja med som vilken strandpromenad som helst i Sydskåne. Men efter en stund förändras känslan, det är som att gå rakt ut i havet. Till slut har man nått ända fram, där fastlandet sakta sjunker ner i vattnet och vågorna sköljer över sanden. Där, allra längst ute, låg sälarna.

Sälarna är populära fotoobjekt. Det är viktigt att hålla avstånd för att inte störa dem.

I närbild med teleobjektiv...

...och ännu närmare med en ungsäl som sticker upp huvudet.

Två flanörer på väg tillbaka till Falsterbo fyr.

När det gäller restriktioner kan det vara bra att veta att hundar och drönare inte är tillåtna. Mer att läsa finns t ex på Länsstyrelsens webbsida.

Inlagt 2021-04-11 14:52 | Läst 4027 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2021-04-24 20:44   hansnydahl
Intressant betraktelse av fauna och geografi. Gissar att Falsterbonäset är en produkt av istidens avsmältningsskede?
 
Svar 2021-04-25 12:50   fowwe
Falsterbonäset är betydligt yngre än så (men istiden hade säkert ett finger med i spelet på något sätt). Jag blev nyfiken och hittade en informationsskrift som jag citerar från: "Falsterbonäset bildades för 4000 år sedan. Då drog sig Littorinahavet, en föregångare till Östersjön, till­baka och tre kullar av morän blottades. Kullarna bröt vågorna som sköljde mot stranden och revlar av sand började byggas upp runt de tre små öarna. Revlarna växte sig allt större och till slut var moränkullarna sammanbundna med såväl varandra som fastlandet."
http://sandlife.se/wp-content/uploads/2013/06/Falsterbo_webb.pdf
 
Svar 2021-04-25 21:42   hansnydahl
Så var det ju - dåtidens Östersjö dränerades genom Vänerområdet och ner mot Göteborg, och inte genom dagens Öresund och Stora Bält som inte hade tryckts ner av isen lika mycket som Svealand. Landhöjningen var större i Svealand vilket ledde till att vattnet så småningom i stället bröt igenom vid Öresundstrakten. Engelska kanalen ska ha bildats på ett liknande sätt för mellan 200 000 och 450 000 år sedan.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Engelska_kanalen
 
2021-04-25 14:05   Anders Hermansson
Tänk att några sälar som gonar sig i sanden kan locka så många besökare.
 
Svar 2021-04-25 14:31   fowwe
Jag kan förstå det - att så behändigt komma nära sälar gör man inte överallt. Men det är inte alltid sälarna ligger så turistvänligt placerade. Ofta får man nöja sig med huvuden som sticker upp ur vattnet. Sedan är själva landskapet i sig otroligt fascinerande, det är säkert halva anledningen för många.
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Arkiv

Kategorier

Etiketter

Länkar

Logga in

Tips!